Exponeringskompensation

Kamerans exponeringskompensation är ett enkelt sätt att ljusa upp eller mörka ner ditt foto innan du tar din bild. Den korrigerar effektivt kamerans ljusmätning som blir lurad i vissa ljusförhållanden, men kan också vara ett sätt att uppnå en speciell effekt eller känsla i bilden. Här går vi genom vad exponeringskompensation är och hur du kan använda den för att få bättre foton.

Vad är exponeringskompensation?

När kameran ska ta en bild så mäter kameran hur ljust det är och hur mycket ljus som ditt motiv reflekterar och ställer in bländareslutare och ISO därefter för att få en korrekt exponerad bild – det vill säga ett foto som inte är under- eller överexponerat.

En kamera är ofta väldigt bra på att räkna ut vad som är en korrekt exponering med rätt mängd ljus i fotot, men ibland kan kameran gissa fel, och du får inte den bild du vill ha eller som du tycker motsvarar verkligheten. Då är funktionen Exponeringskompensation din hjälp för att överskrida kamerans val och medvetet göra bilden ljusare eller mörkare, utan att ändra bländare och slutare.

Exponeringskompensation mäts i steg med benämningen exponeringsvärde som förkortas EV. Skalan utgår från 0, det vill säga kamerans uträkning, och därifrån ner till vanligtvis -5 samt upp till +5 (vissa kameror har en skala från -3 – +3). Däremellan kan man ändra exponeringen i tredjedels steg. Ett negativt tal (t.ex. -1) gör bilden mörkare, och ett positivt EV (t.ex. +0,7) gör bilden ljusare.

Skalan för exponeringskompensation går från - till + där 0 är kameran beräknade EV

När används det?

Olika ljusförhållanden kan lura kamerans ljusmätare och resultera i en bild som du inte alls vill ha. Motljus eller ett ljust motiv reflekterar mycket av ljuset, vilket får kameran att tro att det är ljusare än vad det är och kommer då försöka kompensera det genom att minska ljusinsläppet.

Exempel är om du fotograferar rakt mot solen, snöiga landskap eller ett motiv med väldigt ljus bakgrund. Här luras kameran lätt av mängden ljus från solen, den vita snön som reflekterar mycket ljus eller den ljusa bakgrunden, och kameran gör då bilden mörkare. Det resulterar i en mörk bild, snö som ser gråaktig ut och ett motiv eller förgrund som blir underexponerad.

Att öka exponeringen får då fotot att bli ljusare än vad kameran själv beräknat, så motljusbilden blir ljusare, snön blir vitare och din förgrund blir rätt exponerad.

Exponeringskompensation kan även användas när kameran ger dig en ljusare bild än vad du vill ha. Då kan du minska exponeringsvärdet och få en mörkare bild.

Det man får tänka på är att man genom att exponeringskompensera så ljusar/mörkar du hela bilden. Har du en himmel som är ljus och ett motiv som är mörkt och vill ljusa upp motivet så kommer även himlen att ljusas upp och risken är att den blir överexponerad/utfrätt.

Vilka kameralägen stöder exponeringskompensation?

När du fotograferar på systemkamerans programval Programautomatik (P) eller någon av kamerans halvmanuella lägen Bländarprioritet (AV/A) eller Slutarprioritet (TV/S) kan du kompensera exponeringen. På vissa kompaktkameror kan du kompensera trots att du fotograferar på Auto, dock ej på systemkameror.

Om du fotograferar helmanuellt har du ingen användning av exponeringskompensationen då du styr ljuset med hjälp av bländare/slutartid/ISO helt själv.

Exempelbilder

Här är en bild på några blommor en solig dag, där kameran väljer en för ljus exponering, och därför blir bilden bättre av att mörkas ner ett helt steg.

Dessa bilder är tagna en mulen vinterdag där den vita snön blivit grådassig, och istället blev bättre av att öka exponeringskompensationen.

Vad är skillnaden mellan exponeringskompensation och ISO?

Du har kanske lärt dig att använda ISO för att ljusa upp en bild, så vad är skillnaden mellan att höja ISO och att exponeringskompensera?

ISO ändrar sensorns känslighet för ljus. Ju högre ISO-värde, desto känsligare är sensorn för ljus och desto lättare kan du fotografera i dåliga ljusförhållanden utan att behöva använda längre slutartid. Högre ISO ger dock mer brus i bilden.

Med exponeringskompensationen justerar du exponeringsvärdet, det vill säga mängden ljus som når sensorn, för att få en ljusare eller mörkare bild. Detta kan vara användbart om du vill undvika över- eller underexponerade bilder.

Så även om det kan låta som om de gör samma sak så används ISO och exponeringskompensation olika. ISO kan du justera för att få snabbare slutartider när ljuset inte räcker till, till exempel om du fotograferar sport inomhus. Exponeringskompensation använder du för att snabbt justera kamerans exponering och det som ändras vid exponeringskompensation är slutartiden.

Hur exponeringskompenserar jag på min kamera?

Exponeringskompensationen visas normalt i kameradisplayen med den skala som visas längre upp på sidan, eller med en symbol med ett plustecken och ett minustecken på varsin diagonal sida i en kvadrat.

Många kameror har en fysisk snabbknapp för att ändra exponeringskompensationen, så du kan snurra på en ratt med tummen utan att ta ögat från sökaren.

Hur du ställer in exponeringskompensationen är olika beroende på kameramärke och modell, men sök på Exponeringskompensation i indexet i manualen, för att läsa om hur du gör med just din kamera. Observera att du enbart kan använda funktionen när du fotar i lägena P, AV/A och TV/S.

Exponeringskompensationen markerad på Canon kameradisplay
Exponeringskompensationen markerad på Sony kameradisplay

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

10
sep

Ljusmätning i kameran – så funkar det

I en kamera sitter en ljusmätare som känner av ljuset innan du tar ett foto. Kameran gör ofta en bra bedömning och sätter inställningarna efter det, men ibland blir det inte som du vill ha bilden. Genom att lära sig hur de olika ljusmätningsmetoderna i kameran fungerar kan du ta kontroll och få alla bilder som du vill ha med rätt exponering. Läs mer om kamerans ljusmätning och de olika metoderna här.

Läs mer

4
juli

Välj rätt ISO för bättre foton

ISO påverkar kamerasensorns känslighet för ljus när du fotograferar. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Det betyder att sensorn inte behöver ha lika mycket ljus vid ett högre ISO-tal, som på ett lägre. ISO är med andra ord ett sätt att ljusa upp bilden och hålla nere slutartiden, men till bekostnad på bildens kvalitet. Här går vi genom hur du ska tänka kring ISO och hur du ska välja rätt ISO för dina foton.

Läs mer

1
jan

Bländare i kameran – så funkar det

Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-11-30

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn