Ljusmätning i kameran – så funkar det

I en kamera sitter en ljusmätare som känner av ljuset innan du tar ett foto. Kameran gör ofta en bra bedömning och sätter inställningarna efter det, men ibland blir det inte som du vill ha bilden. Genom att lära sig hur de olika ljusmätningsmetoderna i kameran fungerar kan du ta kontroll och få alla bilder som du vill ha med rätt exponering. Läs mer om kamerans ljusmätning och de olika metoderna här.

Solnedgång med evaluerande ljusmätning

Innehåll

Ljusmätningsmetoder

Kameran mäter alltid ljuset innan du tar ett foto och har upp till fyra olika metoder på hur den mäter ljuset. När du fotograferar med Programautomatik (P) eller någon av kamerans halvmanuella lägen (AV/A, TV/S), kan du ändra metod för att styra hur kameran ska mäta ljuset för att få din bild bra exponerad – det vill säga varken för mörk eller ljus. När du väljer en ljusmätningsmetod som passar situationen du fotograferar i, så hjälper du kameran att bedöma och sedan beräkna ljuset på bästa sätt.

Symboler för evaluerande ljusmätning i kameran

Evaluerande ljusmätning

Kallas även för Matris eller Multi och är den vanligaste ljusmätningsmetoden. Kameran delar in bilden i olika zoner och beräknar ljuset som finns i hela bilden för att hitta rätt exponering. Ofta ligger lite prio runt den valda fokuspunkten. 

Använd vid:
Jämnt belysta motiv och när du har solen i ryggen. Helst ska din komposition inte innehålla stora ytor med varken mycket mörka skuggor eller ljusa högdagrar. Passar för exempelvis landskapsbilder och sport/actionfotografering, men är också den metod som är lättast att hantera och fungerar i de flesta situationer, så vet du inte vilken metod du ska använda, välj den.

Centrumvägd genomsnittsmätning symboler

Centrumvägd genomsnittsmätning

Kameran beräknar ljuset i hela bilden, men med fokus på centrum av kompositionen. Störst vikt läggs på bildytans mittersta cirka 15-20%.

Använd vid:
Motiv med mycket mörka eller ljusa delar i kanterna. Passar till exempelvis porträtt och konsertbilder.

Symbol för spotmätning ljusmätning kamera

Spotmätning

Kallas även punktmätning. Kameran beräknar ljuset på ett mycket litet område, cirka 1-5% av bildens yta, vid den valda fokuspunkten.

Använd vid:
Motljussituationer eller mycket mörka bakgrunder där du vill ha korrekt ljusmätning på ditt motiv, exempelvis en person i snö. Kan också användas när du vill ta en siluettbild mot en solnedgång – i så fall ljusmäter du mot bakgrunden för en välexponerad himmel och en svart siluett.

Utsnittsmätning symbol för kamerans ljusmätning

Utsnittsmätning

Utsnittsmätning fungerar som spotmätning, som också beräknar ljuset i en koncentrerad yta, men i ett större område än vid spotmätning. Ej tillgänglig på alla kameror.

Använd vid:
Utsnittsmätning används vid fotografering i motljus, för att kameran inte ska bli förvirrad av allt det ljusa i bakgrunden.

Blir ljusmätningen inte så som du tänkt dig, så kan du utnyttja exponeringskompensationen.

Hur ändrar jag ljusmätning på min systemkamera?

Hur du väljer ljusmätingsmetod är olika beroende på kameramärke och modell, men sök på Ljusmätmetod/Exponeringsmätare längst bak i Index i manualen, för att läsa om hur du gör med just din kamera.

Display från en Canon-kamera med markering på Ljusmätningen
Display från en Sony-kamera med markering på Ljusmätningen

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!


Mer kunskap

30
nov

Exponeringskompensation

Kamerans exponeringskompensation är ett enkelt sätt att ljusa upp eller mörka ner ditt foto innan du tar din bild. Den korrigerar effektivt kamerans ljusmätning som blir lurad i vissa ljusförhållanden, men kan också vara ett sätt att uppnå en speciell effekt eller känsla i bilden. Här går vi genom vad exponeringskompensation är och hur du kan använda den för att få bättre foton.

Läs mer

22
nov

Hur fungerar en ljusmätare – och varför ska du använda en?

Även fast du själv kanske inte är medveten om det, har du använt en ljusmätare flertalet gånger – ja, tusentals gånger till och med. Den är inbyggd i både din kamera och mobiltelefon och används för att bestämma en så korrekt exponering som möjligt för din bild. En ljusmätare kan eventuellt kännas lite ålderdomlig och ett arv från tiden när vi fotograferade med film i våra kameror, men den är högst aktuell än idag.

Läs mer

4
juli

Välj rätt ISO för bättre foton

ISO påverkar kamerasensorns känslighet för ljus när du fotograferar. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Det betyder att sensorn inte behöver ha lika mycket ljus vid ett högre ISO-tal, som på ett lägre. ISO är med andra ord ett sätt att ljusa upp bilden och hålla nere slutartiden, men till bekostnad på bildens kvalitet. Här går vi genom hur du ska tänka kring ISO och hur du ska välja rätt ISO för dina foton.

Läs mer

Scandinavian Photo

2012-09-10

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.