Bländare i kameran – så funkar det

Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.

Exponering

I denna guide ska vi titta närmare på vad bländarens gör i kameran och hur den påverkar fotograferingen. För att ett fotografi ska bli till måste kamerans sensor (eller film i en analog kamera) träffas av ljus. Detta kallas för att exponera bilden. Om sensorn får för lite ljus blir bilden underexponerad och resultatet blir ett mörkt foto, och om sensorn träffas av för mycket ljus blir bilden överexponerad och fotot blir för ljust. I båda fallen kan det då vara svårt att se vad bilden föreställer eftersom detaljer försvinner i svarta eller vita partier. Man strävar alltid efter en "korrekt exponering" där bilden varken är för ljus eller för mörk och till hjälp har du tre av kamerans inställningar: Bländare, Slutartid och ISO. 

Vad är bländare?

Bländaren sitter i objektivet och reglerar hur mycket ljus som ska släppas in till sensorn. Det kan liknas vid ett hål eller en öppning som kan justeras i storlek via lameller. Ju större bländare, desto mer ljus och tvärtom.
Storleken på bländaröppningen mäts i bländartal, även kallat "f-tal" eller "f-värde" och betecknas med f/. Det som kan göra det lite förvirrande är att ett lägre tal innebär en större öppning och tvärtom. 

Kamerans bländare från stor till liten bländare

Som bilden visar – ju lägre bländartal, till exempel f/1,4, desto större blir öppningen i objektivet och desto mer ljus släpps in i kameran. Väljer du tvärtom ett högre bländartal, exempelvis f/22, blir öppningen i objektivet mindre och mindre ljus släpps in i kameran.

Memorera alltså följande:

  • Litet bländartal = Stor bländare
  • Stort bländartal = Liten bländare

Stor bländare = hög ljusstyrka

Hela stegen för bländare går från f/1 (störst) till f/32 (minst), men hur stor bländare ett objektiv kan ha skiljer sig åt. Ju större bländare ett objektiv kan ha, desto högre ljusstyrka har de. Maximal bländare anges alltid i objektivens modellbeteckning. Läs mer om objektivens beteckningar här.

Hög ljusstyrka är ofta en önskvärd egenskap i ett objektiv, men det drar också upp prislappen. Det är därför två objektiv med till synes liknande specifikationer kan skilja sig åt rejält i pris – exempelvis är 24-105mm f/4-7,1 billigare än 24-105mm f/4. Det första objektivet har variabel största bländare beroende på brännvidd, medan det andra exemplet klarar av f/4 i hela zoomomfånget.

Bländaren styr skärpedjupet

Hur får man suddig bakgrund i ett foto? Och hur styr jag så att hela bilden blir skarp? Med bländaren! Förutom ljuset påverkar bländaren även skärpedjupet, det vill säga hur stort område i djupled i bilden som är skarpt. Ett långt skärpedjup gör att en stor yta i bilden är skarp och ingen eller en mindre yta ligger i oskärpa. Ett kort skärpedjup gör bara en liten yta i bilden skarp, medan resten får en fin förgrunds- och bakgrundsoskärpa. Stor bländaröppning ger ett kort skärpedjup medan en liten bländaröppning ger ett långt skärpedjup.

blandare.jpg

Du kan med andra ord addera en sak till i minneslistan ovan;

  • Litet bländartal = Stor bländare = Kort skärpedjup (suddig bakgrund/bokeh)
  • Stort bländartal = Liten bländare = Långt skärpedjup (skärpa över stort område)

Bländare vs brännvidd

För att krångla till det lite så finns det fler faktorer som spelar in om du vill ha suddig bakgrund. En stor bländare behöver nödvändigtvis inte ge speciellt mycket bokeh, eftersom resultatet blir annorlunda beroende på vilken brännvidd du har inställt, hur nära du befinner dig motivet och hur långt bort bakgrunden är jämfört med ditt motiv.

De tre bilderna nedan här har alla samma bländare, men bokeh är betydligt mer framträdande på 135 mm brännvidd än på 64 mm. Bländare f/7.1 är också en relativt liten bländare, men tack vare den höga brännvidden och avståndet till bakgrunden har den sista bilden fått mycket bakgrundsoskärpa ändå. Läs mer om brännvidd här.

Foto på snöig gren, med 64 mm brännvidd och f/7

f/7.1, 64 mm

Foto på snöig gren, taget med 112 mm brännvidd och f/7

f/7.1, 112 mm

Närbild på snöig gren, taget med 135 mm brännvidd och f/7

f7.1, 135 mm

När ska jag använda stor bländare?

Stor bländare (lågt bländartal) ger kort skärpedjup och lämpar sig bra till porträtt och detaljbilder. Det suddar ut bakgrunden, isolerar huvudmotivet och får det att framträda i bilden bättre.

Foto på fingerborgsblomma, taget med stor bländare

f/5.6, 135 mm

Foto på vigselringar, taget med stor bländare = kort skärpedjup

f/2.8, 55 mm

När ska jag använda liten bländare?

Liten bländare (högt bländartal) ger långt skärpedjup vilket är bra vid exempelvis landskapsfotografering och produktfoto. Stor bländare är också knepet för att få till synliga solstrålar och få solen att stråla som en stjärna.

Foto på solnedgång, taget med stor bländare

f/22

Foto en solig vinterdag, taget med stor bländare

f/22

Hur ställer jag in bländaren på min kamera?

I kamerans auto-läge ställer kameran själv in bländaren och de andra inställningarna för en "korrekt exponering", det vill säga inte under- eller överexponerad. Om du däremot själv vill börja styra inställningarna – till exempel för att ta ett foto med suddig bakgrund – så är bländarprioritet en bra början.

För att ställa in bländaren ska du vrida programvalsratten på kameran till läge A (Aperture) för Nikon, Sony, Olympus med flera eller AV (Aperture Value) för Canon. I detta läge anpassas slutartiden efter din valda bländarstorlek. Du kan även välja M (Manual) som är helt manuellt och du ställer in alla inställningar själv.

A/AV – Här snurrar du vanligtvis på ratten framtill vid avtryckaren för att justera bländartalet. Slutartid justeras automatiskt efter vald bländare.

Tänk på att om du väljer en liten bländare i sämre belysning, så kommer kameran vilja välja en längre slutartid. Om du då håller kameran i handen är risken för skakningsoskärpa stor. Använder du stativ går det bra med längre slutartider.

Tips! Slå upp "bländarautomatik, "bländarstyrd automatik" eller "bländarprioritet" i din manuals index för att läsa hur du ställer in på just din kamera.

M – I helmanellt läge behöver du ställa in både slutartid och bländare. En mindre bländare behöver ofta en längre slutartid för att inte få för mörk bild, och tvärtom. Oftast ser du direkt i displayen hur kameran kommer exponera bilden, så du ser om det blir för ljust eller mörkt.

Tips! Slå upp "M", "Manuell" eller "Manuell Exponering" i din manuals index för att läsa hur du ställer in på just din kamera.

Bild på Canon kameradisplay, markerat för bländaren
Bild på Sony kameradisplay, markerat på bländaren

Exempelbilder

bildtext
Exempelbilder tagna med stor bländaröppning (lågt bländartal, f/1,4–f/2,0) = kort skärpedjup.

bildtext
Exempelbilder tagna med liten bländaröppning (högt bländartal, f/8f/16) = långt skärpedjup.

Tillbaka till toppen


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!


Mer kunskap

7
okt

Objektivguide – välj rätt kameraobjektiv

Är det dags för ett nytt objektiv men har du svårt att välja vilket? Funderar du på vilken brännvidd du behöver? Är du osäker vilken egenskap du ska titta efter eller undrar du vilka objektiv som passar till din kamera? I vår kompletta objektivguide hjälper vi dig reda ut olika egenskaper och funktioner som skiljer olika objektiv emellan, och vad du ska titta efter för att få det bästa objektivet efter dina önskemål.

Läs mer

4
okt

Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?

Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.

Läs mer

4
juli

Välj rätt ISO för bättre foton

ISO påverkar kamerasensorns känslighet för ljus när du fotograferar. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Det betyder att sensorn inte behöver ha lika mycket ljus vid ett högre ISO-tal, som på ett lägre. ISO är med andra ord ett sätt att ljusa upp bilden och hålla nere slutartiden, men till bekostnad på bildens kvalitet. Här går vi genom hur du ska tänka kring ISO och hur du ska välja rätt ISO för dina foton.

Läs mer

Scandinavian Photo

2021-01-01

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.