Objektivguide – välj rätt kameraobjektiv

Är det dags för ett nytt objektiv men har du svårt att välja vilket? Funderar du på vilken brännvidd du behöver? Är du osäker vilken egenskap du ska titta efter eller undrar du vilka objektiv som passar till din kamera? I vår kompletta objektivguide hjälper vi dig reda ut olika egenskaper och funktioner som skiljer olika objektiv emellan, och vad du ska titta efter för att få det bästa objektivet efter dina önskemål.

Innehåll

Vilket objektiv ska jag välja?

Att hitta rätt objektiv när man är ny på fotografering kan vara förvirrande. Det finns en hel del parametrar och egenskaper som ska klaffa för att det ska fungera och för att du ska bli nöjd. När du ska välja objektiv bör du fråga dig själv "vad är det jag ska fotografera?". En avgörande sak är ju också vad du redan har för objektiv idag – och inte har, och därmed saknar i din kameraväska. Är du osäker på vilka objektiv som passar din kamera, finns information kring det längre ner på sidan.

Känner du dig osäker på alla beteckningar som står på objektiven har vi en guide som förklarar förkortningarna på objektiven och ett inlägg om bländaren.

Original eller tredjepartsmärke?

Måste jag köpa Canon-objektiv om jag har en Canon-kamera? Och passar bara Nikon-objektiv till Nikon-kamereror? Svar nej! Det finns så kallade tredjepartsmärken, som Sigma, Tamron och Samyang som tillverkar objektiv till de stora kameramärkena och som fungerar precis lika bra. Låt därför inte varumärket på objektivet avgöra när du ska välja objektiv – utan titta istället så att du får de egenskaper som du vill ha. Saker som ljusstyrka, brännvidd och självklart budget är alla saker som avgör när du ska välja ditt objektiv, så låt inte varumärket spela för stor roll.

Tredjepartsmärken har ofta USB-dockor som tillbehör för att du dels ska kunna finjustera fokusen och även uppdatera mjukvaran i objektivet själv.


Till toppen av sidan

Vilken brännvidd behöver jag?

Bland det första man tittar på när det gäller nytt objektiv är vilken brännvidd man vill ha – det vill säga hur nära ditt motiv kommer när du fotograferar, alltså vilket bildutsnitt objektivet kan ge. Brännvidd mäts i millimeter (mm) där en låg siffra, exempelvis 16 mm, representerar en bred bildvinkel, så kallad vidvinkel. Du får alltså med mycket i bilden medan en hög siffra, till exempel 200 mm, ger ett mindre bildutsnitt men du kommer närmare motiv på långt håll. Läs mer om brännvidd här.

Fast brännvidd eller zoomobjektiv?

Objektiv förekommer både med fast brännvidd eller som zoom-objektiv. En fast brännvidd innebär, som ordet antyder, att objektivet bara har ett millimeter-tal, till exempel 35, 50 eller 85 mm, medan du kan ändra brännvidden på ett zoomobjektiv, exempelvis mellan 18–55 mm.

Båda typerna av objektiv har sina fördelar och nackdelar. Vad du ska välja hänger såklart på vad du ska fotografera men även tycke och smak – vissa föredrar fasta objektiv medan någon annan känner sig låst med det.

Objektiv med fast brännvidd är ofta något billigare än zoomobjektiv och har generellt sett större bländare, vilket ger kort skärpedjup som passar för exempelvis porträtt. Dock kan du alltså inte variera brännvidden utan får istället anpassa dig själv till motivet för att få lagom avstånd eller utsnitt.

Zoomobjektiv ger dig större flexibilitet och möjligheter genom att kunna anpassa brännvidden till olika typer av motiv och sammanhang. Med ett brett zoomomfång klarar du dig kanske med ett enda objektiv och behöver inte byta alls, eller lika ofta. Deras nackdel är att de har generellt sett högre bländartal vilket inte ger samma möjligheter till kort skärpedjup.


Till toppen av sidan

Objektivens olika egenskaper

När du bestämt dig för vilken brännvidd du ska titta efter så finns det fler specifikationer som du kan titta efter. Om dessa är viktiga för dig avgör du helt själv – i vissa fall är något högsta prio och något annat oviktigt för att vid nästa objektivköp vara precis tvärtom.

Ljusstyrka / största bländare

Näst efter brännvidd så kommer objektivets ljusstyrka som en viktig egenskap. Med ljusstyrka menar man den största möjliga bländaren som objektivet kan ha. Bländartalet är alltid justerbart, både på fasta brännvidder och zoomobjektiv. Alla objektiv kan ha en liten bländare (högt bländartal), så det som skiljer dem åt är deras största bländare (lågt bländartal). Ju lägre bländartal, desto högre blir dock priset på objektivet.

Hög ljusstyrka innebär också att objektivet kan prestera bättre i sämre ljusförhållanden. Ju större bländare du kan ställa in, desto mer ljus kan objektivet släppa in till kamerans sensor. Läs mer om bländare här.

Här måste du alltså fundera på om ljusstyrka och kort skärpedjup är viktigt för dig och det du ska fotografera. 

Autofokus och manuell fokus

Något som kan vara bra att kolla innan du köper nytt objektiv är om det har autofokus eller inte, så det inte blir en överraskning efteråt. Vanligast är att objektiven har inbyggd autofokus – det vill säga att de kan sätta skärpan automatiskt, men det finns även objektiv som saknar denna funktion. 

Helmanuella objektiv är ofta helt utan kontakter mellan kamerahuset och objektivet, vilket innebär att information som brännvidd och bländare inte registreras i exif (data som bäddas in i bildfilen). Fokus ställs då genom att vrida på en ring på objektivet. Ibland har de en avståndsskala utskrivet som underlättar, men vissa objektiv saknar detta. Objektiv med enbart manuell fokus har generellt sett en lägre prislapp än objektiv med autofokus.

Bildstabilisering

Beroende på kameramärke och modell så finns bildstabilisering inbyggt i objektivet, som förhindrar skakningsoskärpa när du fotograferar för hand. Många objektiv har det, men inte alla, men kan vara skillnaden mellan en suddig och en skarp bild. Läs mer om bildstabilisering här.

Vädertätning

Brukar du mest fotografera inomhus eller när solen skiner kanske inte vädertätning är det viktigaste för dig, men ska du ut i naturen oavsett väder så är vattentålighet en viktig egenskap.


Till toppen av sidan

Objektiv efter motiv – vad ska du fota?

Objektiv är självklart inte låsta till bara en typ av motiv, utan de flesta kan användas till det mesta. Det finns dock olika brännvidder som lämpar sig bättre till vissa former av fotografering. Välj här vad du är intresserad av att fotografera så ger vi några tips på passande objektiv och vilka egenskaper du ska titta efter.

Välj objektiv efter brännvidd

Vill du hellre välja objektiv efter olika brännviddstyper så kan du klicka på dessa länkar.


Bli mer kreativ med fast brännvidd

Fasta objektiv är ofta lite mindre och nättare men framför allt ljusstarka och skarpa och populära framförallt till porträttfotografering. Ett fast objektiv ger lite mer utmaning istället för att använda en zoom. Det blir benen som blir din zoom och det får dig att tänka till en extra gång på var och hur du fotar.

Dessa objektiv finns i alla brännvidder från cirka 8 mm upp till 800 mm, det är ditt intresseområde som avgör vilket objektiv du bör välja. Vanligast är att börja med 35 eller 50 mm om du vill börja med ett fast objektiv.

+ Ljusstyrka (stor bländare)
+ Skärpa och bokeh (suddig bakgrund)
+ Ofta mindre och lättare

- Ingen zoom


Vidvinkel för fantastiska vyer och citylandskap

Med ett vidvinkelobjektiv kan du skapa mycket drama och en känsla av att världen är större än vad den egentligen är. Denna typen av objektiv lämpar sig till landskap, stads- och arkitekturfoto men de går givetvis att använda till mycket annat. Också lämpliga när du ska fotografera i trängre utrymmen inomhus där du inte kan backa men ändå vill ha med mycket i bild. Det är en lins som du kan vara kreativ och skapa unika foton med.

+ Rymmer mycket i bilden och skapar drama i bilderna
+ Kommer ofta med stor bländare

- Extrem vidvinkel ger en "fisheye-effekt" (vilket kan vara önskvärd effekt också)


Normalzoom för vardagen

Normalzoom-objektiv följer ofta med kameran när du köper den, så kallade "kit-objektiv". Det är ett enkelt objektiv att börja med och bra till det mesta. Det finns olika varianter på brännvidder och det som skiljer dem åt när prislappen varierar är ofta ljusstyrkan, det vill säga stor bländare de kan ha.

+ Funkar bra till det mesta 
+ Ersätter behovet av flera objektiv

- Maximal bländare varierar ofta genom zoomomfånget


Allt-i-ett-zoomobjektiv för stor flexibilitet

Allt-i-ett zoom har en betydligt längre brännvidd vilket gör den till ett fantastiskt objektiv till de allra flesta situation. Det finns dock en liten nackdel med objektiv med mycket zoom och det är att de inte är så ljusstarka samt att de blir lite större än vad en normalzoom är. Med en superzoom får en fantastisk flexibilitet och du kommer långt med bara detta i kameraväskan. Komplettera med en fast optik så har du en riktigt fin kombination.

+ Stort zoomomfång och fungerar till nästan allt

- Kommer sällan med stor bländare/hög ljusstyrka


Fånga detaljerna med makroobjektiv

För att komma riktigt nära det du ska fota behöver du ett objektiv anpassat för att ta närbilder, det vill säga makro. Makrofotografering gör att du kan fånga en helt annan värld än den vi lever i på bild, visa ett småkryps alla detaljer och utforska den minimala och okända värld som vi missar med blotta ögat. Glöm inte att makroobjektiv kan användas till annat än bara makro utan exempelvis som porträttobjektiv, om du väljer en lite längre brännvidd (50 mm eller mer).

+ Låter dig fotografera riktigt små detaljer


Teleobjektiv för sport och resor

Teleobjektiv är perfekt när du vill fotografera på längre avstånd, exempelvis djur och sport. Här får du kombinationen med både normalvinkel plus tele i ett och samma objektiv. Bildutsnittet i telefoto är ofta tilltalande och man kan isolera motivet för en snygg komposition.

Teleobjektiv finns i lite olika längder beroende på vad du har tänkt att använda det till. Det du behöver avgöra är hur långt du behöver och hur ljusstarkt. Till bröllop, porträtt och sport är ett ljusstarkt 70-200mm ett bra val, dessa är ofta lite ljusstarkare då zoomomfånget är kortare jämfört mot ett objektiv med längre brännvidd. 

+ Kom närmare objekt på avstånd
+ Bra omfång från normalvinkel till tele

- Större och tyngre


Supertele/telezoom – kom nära djurliv och fåglar

Om du ska satsa på djur- och fågelfotografering så är det ett supertele du behöver. När du inte själv kan komma nära ditt motiv så kan ett rejält teleobjektiv göra det åt dig. Superteleobjektiv blir stora och tunga och vill du dessutom ha hög ljusstyrka (stor bländare) kan prislappen sticka iväg rejält, men supertele kan ge dig foton som inga andra objektiv kommer i närheten utav.

+ Ger dig möjlighet att komma riktigt nära svåråtkomliga motiv

- Större, tyngre och dyrare


Till toppen av sidan

Vilka objektiv passar min kamera?

Nu när du vet vilka egenskaper du ska titta efter vid ditt nästa objektivköp är det självklart viktigt att hitta ett objektiv som passar och fungerar med din kamera! Har du precis köpt kamera och är osäker på vilka objektiv som passar? Här reder vi ut objektiv-fattningarna på de vanligaste kameramärkena så du vet vad du ska kika efter.

Canons objektivfattningar

Canon har fyra olika objektivfattningar på sina kameror. Om du tar loss objektivet på din kamera så ser du en liten symbol längst upp på fattningen som visar vilken fattningstyp kameran har. Se i den tekniska specifikationen för alla våra objektiv vilken fattning objektivet har.

RF och RF-S

För Canons spegellösa R-serie. Symboliseras av ett litet rött streck på objektivfattningen. RF är anpassat för fullformatssensor medan RF-S passar till APS-C-kameror.

EF

För Canons spegelreflexkameror i fullformat. Symboliseras med en röd prick på objektivfattningen. Kompatibel med EF-objektiv och specialobjektiven TS-E och MP-E. EF-objektiv passar även på EF-S-fattning.

EF-S

För Canons spegelreflexkameror med APS-C-sensor. Symboliseras av en röd prick och en vit fyrkant. Kompatibel med EF-S-, EF-, TS-E- och MP-E-objektiv.

EF-M

För Canons spegellösa systemkameror med APS-C-sensor i EOS M-serien. Symboliseras med en vit prick. Kompatibel med EF-M-objektiv. EF-, EF-S-, TS-E- och MP-E-objektiv kan även användas med en EF-EOS M-adapter.

Nikons objektivfattningar

Nikon använder två olika objektivfattningar på sina kameror; Nikon F och Nikon Z. Nikon F används för Nikons spegelreflexkameror som har ett D först i sin modellbeteckning, exempelvis D3500, D850 eller D6.

Nikon Z är för deras spegellösa systemkameror som alla har en modellbeteckning med ett Z i början, exempelvis Z7, Z9 eller Z50. Se i den tekniska specifikationen för alla våra objektiv vilken fattning objektivet har.

Sonys objektivfattningar

Sony har gjort det riktigt enkelt att veta vilken fattning kameran har – de skriver nämligen ut det direkt på fattningsringen! Ta loss ditt objektiv så ser du vad fattningen är. Idag använder de endast E-mount, eller E-fattning på svenska. Dessa passar på i stort sett alla av dagens Sony-kameror, exempelvis alla Sony A7-modeller och deras ZV-kameror. Det som kan vara lite förvirrande är att det även finns en äldre A-mount/A-fattning som alltså inte passar på Sony Alpha. Sony tillverkar inte längre kameror med A-fattning.

Fujifilms objektivfattningar

Ska du köpa objektiv till Fujifilm har du två olika fattningar att välja mellan. Klart vanligast är deras X-fattning som passar till samtliga av deras spegellösa systemkameror med APS-C-sensor. X'et förekommer även i deras modellbeteckningar på kamerorna, exempelvis X-T30 och X-H2.

Fujifilms andra fattning kallas GF, och även där går benämningen igen i kameramodellernas namn, exempelvis GFX100 eller GFX505 som är mellanformatskameror.

Micro 4/3 & L-mount

Olympus, OM System, Panasonic, Leica & Sigma

Micro 4/3, även kallat M4/3 eller MFT, är en gemensam objektivfattning som används av kameror från Olympus/OM System och Panasonic. Denna märkesöverskridande fattning är anpassad till en mindre 4/3-sensor vilket gör både kameror och objektiv mindre och mer kompakta.

Medan Olympus/OM System enbart använder Micro 4/3 idag så har Panasonic två aktuella fattningar: Micro 4/3 och L-mount. Precis som på Canon-kameror så kan du se på fattningsringen på din Panasonic-kamera vilken fattning den har. En röd prick på övre vänstra delen symboliserar Micro 4/3 medan L-mount har den röda pricken på nedre vänstra delen.

L-mount används även av Sigma och Leica, som du precis som med Panasonic kan se på objektivringen med en röd prick nertill till vänster. Leicas andra fattning är Leica M som används av deras kameror i M-serien, exempelvis M10 och M11. Sigma har även en äldre fattning, SA-mount, som inte tillverkas längre.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

20
jan

Bokeh och skärpedjup

Vill du få suddig bakgrund på dina foton? Att göra bakgrunden oskarp genom ett kort skärpedjup i foton är ett effektivt sätt att skapa en proffsigare känsla av exempelvis porträtt av både människor och djur, men kan användas i flera olika sammanhang. Ett annat ord för suddig bakgrund är "bokeh", som används för att benämna oskärpans kvalitet och karaktär. Lär dig mer om skärpedjup och bokeh här.

Läs mer

31
okt

Objektivens beteckningar

Vad betyder IS på objektivet? Vad är det för skillnad på AF-S och AF-P? Det finns många olika förkortningar och beteckningar på kameraobjektiv, och varje varumärke har sina egna benämningar. Vi hjälper dig att reda ut vad de betyder så du vet vad som är viktigt när du ska köpa nytt objektiv.

Läs mer

18
okt

Filterguide – välj rätt filter till ditt objektiv

Varför ska jag använda UV-filter på kameran och hur fungerar ett polarisationsfilter? Hur fotograferar jag med långa slutartider när det är soligt och ljust ute? Ett kamerafilter är den viktigaste investeringen du kan göra till ditt objektiv och ger dig dessutom nya egenskaper och möjligheter i din fotografering. Här i vår filterguide reder vi ut alla frågetecken och går genom de olika filtertyperna.

Läs mer

4
okt

Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?

Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.

Läs mer

1
sep

Brännvidd

Ordet brännvidd är ofrånkomligt när man pratar om objektiv och fotografering. Men vad betyder det och vad innebär det när du fotograferar? Vilken brännvidd passar bäst för porträtt och varför ska jag ha ett teleobjektiv på safariresan? Vi förklarar allt om objektivet brännvidd här för att du lättare ska förstå din kamera.

Läs mer

1
jan

Bländare i kameran – så funkar det

Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-10-07

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn