Bildstabilisering - hur bra är det?

Det är inte alltid helt lätt att vara stadig på handen, vilket ofta medför skakningsoskärpa när man fotograferar - framförallt i sämre ljusförhållanden (som ger längre slutartider) eller med teleobjektiv (ju längre brännvidd, desto svårare blir det att hålla still). En bra funktion som kompenserar för detta är bildstabilisatorn, som hjälper dig att hålla bilden stadig.

Vad är bildstabilisering?

Om du bara fotograferar med snabba slutartider har du kanske inte stött på skakningsoskärpa, men det kan räcka med att slutartiden gå upp till över 1/50 sekund för att bilden ska bli suddig när du fotograferar handhållet. Är det sämre ljusförhållanden kommer kameran vilja kompensera med längre slutartid för att släppa in tillräckligt med ljus till sensorn så här är risken för skakningsoskärpa ännu större. Även när du fotograferar med teleobjektiv, eftersom ju längre brännvidd, desto svårare blir det att hålla still. Dels för att de objektiven är stora och tunga, men också för att minsta lilla skakning märks ännu tydligare vid höga brännvidder.

En bra funktion som kompenserar för detta är inbyggd bildstabilisering som parerar enklare skakningar som uppstår när man fotograferar handhållet. Objektiv med bildstabilisator kostar mer än objektiv utan, men är guld värt om man inte har möjlighet att bära runt på stativ. Här nedan ser du två bilder tagna med samma inställningar – den ena med och den andra utan bildstabilisator:

Foto taget med bildstabilisering

Med bildstabilisering

Fotograferad med slutartid 1/60 och brännvidd 200mm.
Foto taget utan bildstabilisering

Utan bildstabilisering

Fotograferad med slutartid 1/60 och brännvidd 200mm.

Med bildstabilisering kan du få tre till fyra bländarsteg extra, vilket innebär att du kan välja exempelvis 1/30 sekund istället för 1/250 sekund med en brännvidd på 250 mm – och fortfarande få skarpa bilder.

Optisk eller elektronisk bildstabilisering?

Bildstabilisering kan vara optisk eller elektronisk. Den optiska innebär att den är fysisk, det vill säga att den sitter i hårdvaran, medan den elektroniska bildstabiliseringen sköts helt och hållet av mjukvara i kameran eller mobilen.

Bildstabilisering i objektivet eller kamerahuset

Den optiska bildstabilisatorn sitter i antingen objektivet eller i kamerahuset, men ibland kan det finnas i både och vilket ger dig en dubbel bildstabilisering som kan ge dig några ytterligare bländarsteg.

Leta efter dessa beteckningar om du vill ha ett objektiv med bildstabilisator:

  • Nikon - VR (Vibration Reduction)
  • Canon - IS (Image Stabilizer)
  • Sigma - OS (Optical Stabilizer)
  • Tamron - VC (Vibration Compensation)

Har du en standard systemkamera från Sony, Pentax eller Olympus, så behöver du inte fundera på det här med bildstabilisator, eftersom dessa märken har det inbyggt i kamerahusen.

Bildstabilisering och stativ

Tänk på att om du har ett objektiv med bildstabilisator och vill fotografera med stativ, så är det viktigt att du först stänger av bildstabilisatorn, för att få en så skarp bild som möjligt. I detta fall kan det faktiskt orsaka oskärpa. 

Att stänga av bildstabilisatorn i objektiv görs normalt sett med en fysisk knapp/reglage på objektivet. När stabiliseringen sitter i kamerahuset görs det via kamerans inställningar.


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!


Mer kunskap

4
okt

Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?

Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.

Läs mer

28
sep

Stabilt med stativ – men vilket ska du välja?

Det brukar inte ta lång tid efter att man införskaffat en kamera som tankarna runt stativ kommer. Det räcker ofta med att vilja ta en bild på ett silkeslent vattenfall, en stjärnhimmel eller så inser man att man inte alltid kan tvinga med vänner och familj ut för att hålla i kameran för dagens bloggbilder. Att lägga kameran på befintliga platser såsom stenmurar eller ryggsäckar fungerar i nödfall (jag har fått bygga stativ av snö då jag glömde kameraplattan). Men flexibiliteten och kontrollen som ett riktigt stativ erbjuder ger bättre resultat, klart snabbare hantering och roligare fotografering. Men vad ska man välja? Det är vad jag ska gå igenom nu.

Läs mer

4
juli

Välj rätt ISO för bättre foton

ISO påverkar kamerasensorns känslighet för ljus när du fotograferar. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Det betyder att sensorn inte behöver ha lika mycket ljus vid ett högre ISO-tal, som på ett lägre. ISO är med andra ord ett sätt att ljusa upp bilden och hålla nere slutartiden, men till bekostnad på bildens kvalitet. Här går vi genom hur du ska tänka kring ISO och hur du ska välja rätt ISO för dina foton.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-09-28

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.