Bildstabilisering - hur bra är det?
Det är inte alltid helt lätt att vara stadig på handen, vilket ofta medför skakningsoskärpa när man fotograferar - framförallt i sämre ljusförhållanden (som ger längre slutartider) eller med teleobjektiv (ju längre brännvidd, desto svårare blir det att hålla still). En bra funktion som kompenserar för detta är bildstabilisatorn, som hjälper dig att hålla bilden stadig.
Vad är bildstabilisering?
Om du bara fotograferar med snabba slutartider har du kanske inte stött på skakningsoskärpa, men det kan räcka med att slutartiden går upp till över 1/50 sekund för att bilden ska bli suddig när du fotograferar handhållet. Är det sämre ljusförhållanden kommer kameran vilja kompensera med längre slutartid för att släppa in tillräckligt med ljus till sensorn så här är risken för skakningsoskärpa ännu större. Även när du fotograferar med teleobjektiv, eftersom ju längre brännvidd, desto svårare blir det att hålla still. Dels för att de objektiven är större och tyngre, men också för att minsta lilla skakning märks ännu tydligare vid höga brännvidder.
En bra funktion som kompenserar för detta är inbyggd bildstabilisering som parerar enklare skakningar som uppstår när man fotograferar handhållet. Objektiv med bildstabilisator kostar mer än objektiv utan, men är guld värt om man inte har möjlighet att bära runt på stativ. Här nedan ser du två bilder tagna med samma inställningar – den ena med och den andra utan bildstabilisator:
Med bildstabilisering kan du få tre till fyra bländarsteg extra, vilket innebär att du kan välja exempelvis 1/30 sekund istället för 1/250 sekund med en brännvidd på 250 mm – och fortfarande få skarpa bilder.
Optisk eller elektronisk bildstabilisering?
Bildstabilisering kan vara optisk eller elektronisk. Den optiska innebär att den är fysisk, det vill säga att den sitter i hårdvaran, medan den elektroniska bildstabiliseringen sköts helt och hållet av mjukvara i kameran eller mobilen.
Bildstabilisering i objektivet eller kamerahuset
Den optiska bildstabilisatorn sitter i antingen objektivet eller i kamerahuset, men diskussionen om vad som är bäst spretar lite – ska man ha stabiliseringen i kamerahuset, i objektivet eller kanske både och? Många spegellösa kameror har bildstabilisering i huset, vilket bidrar till att alla objektiv också blir stabiliserade, vilket ger dig en dubbel bildstabilisering som kan ge dig några ytterligare bländarsteg.
Leta efter dessa beteckningar om du vill ha ett objektiv med bildstabilisator:
- Nikon - VR (Vibration Reduction)
- Canon - IS (Image Stabilizer)
- Sigma - OS (Optical Stabilizer)
- Tamron - VC (Vibration Compensation)
Har du en standard systemkamera från Sony, Pentax eller Olympus, så behöver du inte fundera på det här med bildstabilisator, eftersom dessa märken har det inbyggt i kamerahusen.
Bildstabilisering och stativ
Tänk på att om du har ett objektiv med bildstabilisator och vill fotografera med stativ, så är det viktigt att du först stänger av bildstabilisatorn, för att få en så skarp bild som möjligt. I detta fall kan det faktiskt orsaka oskärpa.
Att stänga av bildstabilisatorn i objektiv görs normalt sett med en fysisk knapp/reglage på objektivet. När stabiliseringen sitter i kamerahuset görs det via kamerans inställningar.
Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i Stockholm, Malmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!
Mer kunskap
28
nov
Stativguide – välj rätt kamerastativ
Har du börjat fundera på stativ till din kamera? Kanske vill du ta en bild med längre slutartid eller så vill du själv vara med på gruppfotot – men vilket stativ ska du köpa? Det finns mängder av olika sorters stativ i olika prisklasser och med olika egenskaper. Vi hjälper dig att hitta det bästa stativet för dina behov och förklarar allt du behöver veta om kamerastativ.
Läs mer4
okt
Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?
Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.
Läs mer4
juli
Välj rätt ISO för bättre foton
ISO påverkar kamerasensorns känslighet för ljus när du fotograferar. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Det betyder att sensorn inte behöver ha lika mycket ljus vid ett högre ISO-tal, som på ett lägre. ISO är med andra ord ett sätt att ljusa upp bilden och hålla nere slutartiden, men till bekostnad på bildens kvalitet. Här går vi genom hur du ska tänka kring ISO och hur du ska välja rätt ISO för dina foton.
Läs merScandinavian Photo
2022-09-28
Dela