Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?

Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.

Innehåll

Exponering

För att ett fotografi ska bli till måste kamerans sensor (eller film vid analog fotografering) träffas av ljus. Detta kallas för att exponera bilden. Om sensorn får för lite ljus blir bilden underexponerad och resultatet blir ett mörkt foto, och om sensorn träffas av för mycket ljus blir bilden överexponerad och fotot blir för ljust. I båda fallen kan det då vara svårt att se vad bilden föreställer eftersom detaljer försvinner i svarta eller vita partier. Man strävar alltid efter en "korrekt exponering" där bilden varken är för ljus eller för mörk och till hjälp har du tre av kamerans inställningar: Bländare, Slutartid och ISO. I denna guide ska vi titta närmare på slutaren och slutartiden.

Vad är slutartid?

Slutartid är kort och gott den tid som kamerans slutare är öppen och släpper in ljus till sensorn. Slutartid kallas även exponeringstid, just eftersom det kontrollerar tiden som sensorn exponeras för ljus. Medan bländaren avgör storleken på öppningen in till kameran, så reglerar slutaren tiden som den är öppen. Hur länge slutaren är öppen påverkar alltså hur länge sensorn kommer att utsättas för ljus, men också vad som hinner hända med ditt motiv under tiden.

Slutarsteg

Slutartiden mäts i sekunder och delar av sekunder. På systemkameror, avancerade kompaktkameror och även på mobiltelefoner med manuella kamerainställningar/pro mode kan du ställa in slutartider från vanligtvis 1/8000-dels sekund som kortast och ofta upp till 30 sekunder som längst.

Hela slutarsteg mäts enligt nedan, men kan även delas i halva och tredjedels steg.

1/8000 | 1/4000 | 1/2000 | 1/1000 | 1/500 | 1/250 | 1/125 | 1/60 | 1/30 | 1/15 | 1/8 | 1/4 | 1/2 | 1" | 2" | 4" | 8" | 15" | 30" | 60"

Frys tiden eller fånga rörelser

Så hur påverkar slutartiden fotograferingen då? Vad innebär lång slutartid och när ska man använda snabb slutare? Svaret är att slutartiden påverkar i allra högsta grad slutresultatet av din bild. Utöver ljuset så påverkas även hur rörelser fångas i fotot.

Har du fotat inomhus i låg belysning eller utomhus på kvällen och upplever att dina bilder blir suddiga när du använder kamerans auto-läge eller programautomatik? Mest troligt beror det på att kameran valt en lite för lång slutartid för att få in tillräckligt med ljus och att ditt motiv då rört på sig undertiden. Det kan räcka med 1/30 sekund slutartid för att exempelvis lekande barn eller djur ska bli suddiga. Kameran gör detta för att få en korrekt exponerad bild med tillräckligt ljus, men du vill ju frysa händelsen och få en skarp bild. Då kan du testa att ändra slutartiden till 1/400 sekund för att frysa rörelserna.

Illustration av hur skärpa påverkas av rörelse och slutartid

Här riskeras eventuellt bilden att bli för mörk, men här samspelar slutaren ihop med storleken på bländaren som kan kompensera den kortare slutartiden med större öppning.

Slutartiden bestämmer hur mycket ljus som hinner träffa sensorn, men det avgör också vad som hinner hända med ditt motiv medan slutaren är öppen. Fotograferar du en sovande bebis så hinner det sällan hända så mycket på en halv sekund, medan exempelvis en lekande hund hinner röra på sig under samma tid.

Kort slutartid

Väljer du en kort slutartid, exempelvis 1/800, så kommer slutaren att vara öppen i en åttahundradels sekund och registrera motivet i en åttahundradels sekund. Fotograferar du någonting som rör sig, så kommer du att uppleva det som att motivet blivit fryst och står still mitt i rörelsen, eftersom du bara ser vad som hände just den åttahundradels sekunden som du tog kortet. 

Exempel på tillfällen för korta slutartider är när man vill frysa en rörelse, exempelvis vid sportfotografering, djur och människor eller vattendroppar.

Lång slutartid

Väljer du istället en lång slutartid, till exempel en sekund, kommer kameran att vara öppen i en sekund och registrera allt som händer i just en sekund. Det betyder att om du fotograferar ett motiv som rör sig, exempelvis ett djur, en löpare eller bara någon som promenerar, så kommer denne att upplevas som suddig eftersom du får med hela rörelsen och allt som hände under den sekunden.

Långa slutartider är populärt att använda vid natur- och landskapsfotografering vid vatten där vattnets rörelser suddas ut till en mjuk och böljande slöja.

Vattenfall fotograferat med snabb slutare, 1/500

1/500 sek

Vattenfall fotograferat med kort slutartid, 1/25

1/25 sek

Vattenfall fotograferat med lång slutartid, 1/2 sek

0,5 sek

Vattenfall fotograferat med lång slutartid, 2 sekunder

2 sek

Bilderna illustrerar hur slutartiden påverkar fotot. Vattnet hinner röra sig under tiden slutaren är öppen och får därför en mjuk, böljande vattenyta vid längre slutartider.

Bulb-läge för extra långa slutartider

Systemkameror och vissa avancerade kompaktkameror har även ett läge som kallas Bulb. Då väljer du själv hur länge slutaren ska vara öppen – vilket kan vara flera minuter. Det kan göras genom att man själv håller inne avtryckaren, men enklast och bäst är att använda en fjärrutlösare där man kan ställa in en timer hur länge man vill exponera bilden.

Bulb-läget används vid exempelvis astrofotografering eller landskapsfotografering där man även får med molnens rörelser över himlen. Läs mer om att fotografera med lång slutartid längre ned på sidan för att veta hur du ska lyckas med dina bilder.

Landskapsbild taget med bulb-läge, 180" / 3 minuters slutartid

18 mm, f/10.0, 180 sek, ISO 64, ND1000-filter

Landskapsbild taget med bulb-läge, 90" / 1,5 minuts slutartid

14 mm, f/10.0, 90 sek, ISO 64, ND1000-filter

Foton tagna med extremt långa slutartider. Fotograf: Mikael Järnåsen

Skapa fartkänsla med panorering

Ett kreativt sätt att använda lite längre slutartid är genom att fotografera snabba rörelser och panorera med kameran ihop med rörelsen. Det ger ett skarpt huvudmotiv medan bakgrunden blir suddig, vilket skapar en känsla av fart. Effekten är vanlig att använda för fordon som bilar och cyklar, eftersom de i sig är statiska och bara rör sig framåt, medan exempelvis en häst rör på huvudet när den galopperar.

Foto på taxi i New York taget med lång slutartid och panorering

1/15 sek

För att få till ett bra panoreringsfoto krävs övning och flera försök. Det behövs inte speciellt lång slutartid, bara lite längre än att frysa tiden. Vanliga slutartider för panorering kan vara en hundradels sekund (1/100) till en trettiondels sekund (1/30), beroende på hur snabbt ditt objekt är.

Börja hellre på kortare tid och jobba dig uppåt tills du hittar det som passar din situation bäst. Fokusera på ditt motiv och följ med i en lugn rörelse i samma tempo som ditt motiv, tryck ner utlösaren och fortsätt med rörelsen tills bilden är tagen. 


Hur ställer jag in slutartiden på min kamera?

För att ställa in slutartiden på din kamera behöver du välja kamerans manuella eller halvmanuella program för slutarprioritet. I kamerans auto-läge ställer kameran själv in slutartid och de andra inställningarna efter omgivningsljuset.

För Nikon, Sony, Olympus med flera väljer du läge S (Shutter), eller TV (Time Value) hos Canon och Pentax, på programratten. Detta läge står för slutarprioritet och då anpassar sig bländaren och övriga inställningar efter din valda slutartid. Du kan även välja helt manuellt läge, M på programvalsratten, där du ställer in både slutartid och bländare själv.

S/TV - Bläddra fram den slutartid du vill ha, ofta med ratten framme vid avtryckarknappen. Skalan går oftast från 1/8000 (en åttatusendels sekund) till 30 sekunder, som brukar visualiseras med citationstecken, exempelvis 2" för två sekunder.

Tips! Slå upp "Slutarautomatik", "Slutarstyrd automatik" eller "Slutarprioritet" i din kameramanuals index för att läsa om hur du ställer in på just din kamera.

M - I helmanellt läge behöver du ställa in både slutartid och bländare. En längre slutartid behöver ofta en mindre bländare (högt bländartal) för att inte ge en för ljus bild, och tvärtom. Oftast ser du direkt i displayen hur kameran kommer exponera bilden, så du ser om det blir för ljust eller mörkt.

Tips! Slå upp "M", "Manuellt läge" eller "Manuell exponering" i din kameramanuals index för att läsa om hur du ställer in på just din kamera.

Kameradisplay från en Canon EOS R7
Bild på Sony kameradisplay med slutartid

Att fotografera med lång slutartid

Det första man ska tänka på när man vill fotografera med långa slutartider är att det inte bara är motivet framför kameran som rör sig – utan även kameran. Att fotografera med kameran i handen innebär små rörelser vilket ger oönskad skakningsoskärpa vid för lång slutartid. Man brukar säga att ungefär en hundradels sekund (1/100) är vad man klarar av att fotografera med för hand. 

Dock påverkar även brännvidden. Tumregel är att slutartiden ska vara samma som brännvidd – har du zoomat in till 200 mm så bör du alltså ha en maximal slutartid på 1/200 sekund, men här kan inbyggda stabiliseringsfunktioner göra att du kan tumma på den regeln något.

Vill du fotografera med långa slutartider är med andra ord ett stativ ett måste. En annan sak som kan vara nödvändigt vid långa slutartider är ett ND-filter. När sensorn exponeras för ljus under flera sekunder så riskerar man att få för mycket ljus och en överexponerad bild. Lösningen är ett ND-filter som fungerar som "solglasögon" för kameran och begränsar ljusinsläppet samtidigt som du kan få så lång slutartid som du önskar för ditt motiv.

Hur lång slutartid ska jag ha?

Exakt hur lång slutartid som passar för ditt motiv är helt beroende på vad du ska fotografera och vad det är för ljusförhållanden. Vill du få en mjuk vattenyta på en stilla sjö eller havet kan det behövas några sekunder, medan ett livligt vattenfall får en "slöja" redan vid en tiondels sekund. Det är bara att prova sig fram vad som funkar bäst, men ett tips är att börja med kortare slutartid och sedan öka på mer och mer.

Något att tänka på vid långa slutartider är att även det som man kanske inte vill ska röra på sig kan få rörelser av vinden. Träd, buskar eller en flagga på flaggstång i bakgrunden kommer vaja i vinden och ge rörelseoskärpa vid långa slutartider.

Lycka till med din fotografering och tagga oss gärna i dina bilder på Instagram, #scandinavianphoto eller @scandinavianphoto.


Exempelbilder på olika slutartider

Foton tagna med korta slutartider

Foto på ett bi taget med kort slutartid

1/400 sek

Foto taget med kort slutartid

1/250 sek

Foto taget med kort slutartid

1/1000 sek

Foto på flygande uggla taget med kort slutartid

1/1600 sek

Foton tagna med långa slutartider

Foto på vattenfall taget med lång slutartid, 6 sek

6 sek

Foto taget inuti en bil, med lång slutartid, 20 sek

20 sek

Foto på ett hjärta av tomtebloss, taget med lång slutartid, 4 sekunder

4 sek

Foto på brygga och båt, lång slutartid, 25 sek

25 sek

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

30
nov

Exponeringskompensation

Kamerans exponeringskompensation är ett enkelt sätt att ljusa upp eller mörka ner ditt foto innan du tar din bild. Den korrigerar effektivt kamerans ljusmätning som blir lurad i vissa ljusförhållanden, men kan också vara ett sätt att uppnå en speciell effekt eller känsla i bilden. Här går vi genom vad exponeringskompensation är och hur du kan använda den för att få bättre foton.

Läs mer

1
nov

Fokusering – lär dig kamerans autofokus

Fokus och skärpa är otroligt viktigt för ett bra foto och till din hjälp har du kamerans autofokus och olika fokuspunkter. I denna guide går vi igenom allt som har med kamerans fokusering att göra och ger tips till dig som vill börja med manuell fokusering.

Läs mer

28
sep

Bildstabilisering - hur bra är det?

Det är inte alltid helt lätt att vara stadig på handen, vilket ofta medför skakningsoskärpa när man fotograferar - framförallt i sämre ljusförhållanden (som ger längre slutartider) eller med teleobjektiv (ju längre brännvidd, desto svårare blir det att hålla still). En bra funktion som kompenserar för detta är bildstabilisatorn, som hjälper dig att hålla bilden stadig.

Läs mer

10
sep

Ljusmätning i kameran – så funkar det

I en kamera sitter en ljusmätare som känner av ljuset innan du tar ett foto. Kameran gör ofta en bra bedömning och sätter inställningarna efter det, men ibland blir det inte som du vill ha bilden. Genom att lära sig hur de olika ljusmätningsmetoderna i kameran fungerar kan du ta kontroll och få alla bilder som du vill ha med rätt exponering. Läs mer om kamerans ljusmätning och de olika metoderna här.

Läs mer

4
juli

Välj rätt ISO för bättre foton

ISO påverkar kamerasensorns känslighet för ljus när du fotograferar. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Det betyder att sensorn inte behöver ha lika mycket ljus vid ett högre ISO-tal, som på ett lägre. ISO är med andra ord ett sätt att ljusa upp bilden och hålla nere slutartiden, men till bekostnad på bildens kvalitet. Här går vi genom hur du ska tänka kring ISO och hur du ska välja rätt ISO för dina foton.

Läs mer

1
jan

Bländare i kameran – så funkar det

Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-10-04

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn