Brännvidd

Ordet brännvidd är ofrånkomligt när man pratar om objektiv och fotografering. Men vad betyder det och vad innebär det när du fotograferar? Vilken brännvidd passar bäst för porträtt och varför ska jag ha ett teleobjektiv på safariresan? Vi förklarar allt om objektivet brännvidd här för att du lättare ska förstå din kamera.

Innehåll

Vad är brännvidd?

Brännvidd beräknar objektivets förstoringsgrad. I vardagstal pratar man ofta om zoom, det vill säga hur mycket du kan zooma in på ett motiv. Brännvidd mäts i mm i en skala från cirka 10 mm och upp till flera hundra. Ju lägre tal, desto mer vidvinkel – med andra ord så får mer plats i bilden. Ju högre tal, desto mer tele/inzoomat. 

Vidvinkel

Låga tal som 10 mm, 15 mm och 20 mm får med mycket av motivet i bilden – detta kallas vidvinkel. Det gör sig fint till landskap, arkitektur och interiörbilder eftersom man oftast vill få med så mycket av motivet som möjligt.

Det finns även objektiv med ännu lägre tal, och då rör det sig ofta om så kallade fisheye-objektiv. De har ett lätt välvt frontglas och får med extremt bred bildvinkel på upp till 180–220 grader, det vill säga även det som vi anar i ögonvrån med våra ögon.

Normal brännvidd

Med "normal brännvidd" menas ett bildutsnitt som motsvarar vårt synfält – det vill säga att föremål ser ungefär lika stora ut när du tittar på dem direkt jämfört med genom kameran. Lite grovt brukar man säga runt 50 mm, men vad som räknas som normal brännvidd beror på hur stor sensorstorlek kameran har.

För att räkna ut normal brännvidd så ska det överensstämma med diagonalen på kamerasensorn. En fullformatssensor som har storlek 36x24 mm har en diagonal på 43 mm, det vill säga ganska nära 50 mm. För en kamera med APS-C-sensor motsvarar 30–35 mm brännvidd normalt bildutsnitt.

Eftersom normal brännvidd efterliknar motiv som vi är vana att se dem så passar det bra för porträtt.

Tele

Höga tal som 100 mm, 200 mm och 400 mm kallas tele och är vad man brukar kallar för zoom. Du kommer närmare ditt motiv får med mindre av det runt omkring, så detta gör sig bra när du vill fota motiv på långt avstånd, till exempel djur och sport.

Fast brännvidd eller zoomobjektiv

Objektiv förekommer med antingen fast brännvidd eller som zoom-objektiv. En fast brännvidd innebär, som ordet antyder, att objektivet bara har ett millimeter-tal, till exempel 35, 50 eller 85 mm, medan du kan ändra brännvidden på ett zoomobjektiv, exempelvis från 18 upp till 55 mm. 

Jämförelse av olika brännvidder

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

17
mars

Kamerors sensorstorlekar – vad är skillnaden mellan fullformat och APS-C?

Sensorn i en kamera kan jämföras med filmen i en analog kamera. Den registrerar ljuset som faller in från objektivet och omvandlar det till ett foto. Det finns bildsensorer i olika format som är bra att känna till när man ska köpa systemkamera. Här tittar vi närmare på just kamerasensorer, de olika storlekarna och vad som skiljer dem åt.

Läs mer

10
feb

Vilken systemkamera ska jag köpa?

Vad ska jag som nybörjare tänka på innan jag köper kamera? Vilken systemkamera passar mig bäst och vilka funktioner är viktiga? Oavsett om du ska du köpa din första systemkamera eller uppgradera till en ny kan det finnas många frågor. I vår köpguide hjälper vi dig genom att reda ut frågetecken och lista vad du ska tänka på för att hitta den systemkamera som passar dig bäst.

Läs mer

7
okt

Objektivguide – välj rätt kameraobjektiv

Är det dags för ett nytt objektiv men har du svårt att välja vilket? Funderar du på vilken brännvidd du behöver? Är du osäker vilken egenskap du ska titta efter eller undrar du vilka objektiv som passar till din kamera? I vår kompletta objektivguide hjälper vi dig reda ut olika egenskaper och funktioner som skiljer olika objektiv emellan, och vad du ska titta efter för att få det bästa objektivet efter dina önskemål.

Läs mer

4
okt

Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?

Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.

Läs mer

26
maj

Supermåne och blodmåne – 5 tips för att fota månen

Månens olika faser är fenomen som är fantastiska att se och populära att fånga på bild, men ännu häftigare blir det under de mer unika förhållandena supermåne och blodmåne. Här har vi samlat våra bästa tips på systemkameror, objektiv och kamerainställningar som passar för månfotografering, och som ger dig möjlighet att skapa magiska bilder.

Läs mer

1
jan

Bländare i kameran – så funkar det

Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-09-01

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn