Brännvidd
Ordet brännvidd är ofrånkomligt när man pratar om objektiv och fotografering. Men vad betyder det och vad innebär det när du fotograferar? Vilken brännvidd passar bäst för porträtt och varför ska jag ha ett teleobjektiv på safariresan? Vi förklarar allt om objektivet brännvidd här för att du lättare ska förstå din kamera.
Innehåll
Vad är brännvidd?
Brännvidd beräknar objektivets förstoringsgrad. I vardagstal pratar man ofta om zoom, det vill säga hur mycket du kan zooma in på ett motiv. Brännvidd mäts i mm i en skala från cirka 10 mm och upp till flera hundra. Ju lägre tal, desto mer vidvinkel – med andra ord så får mer plats i bilden. Ju högre tal, desto mer tele/inzoomat.
Vidvinkel
Låga tal som 10 mm, 15 mm och 20 mm får med mycket av motivet i bilden – detta kallas vidvinkel. Det gör sig fint till landskap, arkitektur och interiörbilder eftersom man oftast vill få med så mycket av motivet som möjligt.
Det finns även objektiv med ännu lägre tal, och då rör det sig ofta om så kallade fisheye-objektiv. De har ett lätt välvt frontglas och får med extremt bred bildvinkel på upp till 180–220 grader, det vill säga även det som vi anar i ögonvrån med våra ögon.
Normal brännvidd
Med "normal brännvidd" menas ett bildutsnitt som motsvarar vårt synfält – det vill säga att föremål ser ungefär lika stora ut när du tittar på dem direkt jämfört med genom kameran. Lite grovt brukar man säga runt 50 mm, men vad som räknas som normal brännvidd beror på hur stor sensorstorlek kameran har.
För att räkna ut normal brännvidd så ska det överensstämma med diagonalen på kamerasensorn. En fullformatssensor som har storlek 36x24 mm har en diagonal på 43 mm, det vill säga ganska nära 50 mm. För en kamera med APS-C-sensor motsvarar 30–35 mm brännvidd normalt bildutsnitt.
Eftersom normal brännvidd efterliknar motiv som vi är vana att se dem så passar det bra för porträtt.
Tele
Höga tal som 100 mm, 200 mm och 400 mm kallas tele och är vad man brukar kallar för zoom. Du kommer närmare ditt motiv får med mindre av det runt omkring, så detta gör sig bra när du vill fota motiv på långt avstånd, till exempel djur och sport.
Fast brännvidd eller zoomobjektiv
Objektiv förekommer med antingen fast brännvidd eller som zoom-objektiv. En fast brännvidd innebär, som ordet antyder, att objektivet bara har ett millimeter-tal, till exempel 35, 50 eller 85 mm, medan du kan ändra brännvidden på ett zoomobjektiv, exempelvis från 18 upp till 55 mm.
Jämförelse av olika brännvidder
24 mm
35 mm
50 mm
85 mm
150 mm
200 mm
400 mm
600 mm
Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i Stockholm, Malmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.
Lycka till!
Mer kunskap
7
okt
Objektivguide – välj rätt kameraobjektiv
Är det dags för ett nytt objektiv men har du svårt att välja vilket? Funderar du på vilken brännvidd du behöver? Är du osäker vilken egenskap du ska titta efter eller undrar du vilka objektiv som passar till din kamera? I vår kompletta objektivguide hjälper vi dig reda ut olika egenskaper och funktioner som skiljer olika objektiv emellan, och vad du ska titta efter för att få det bästa objektivet efter dina önskemål.
Läs mer4
okt
Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?
Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.
Läs mer1
jan
Bländare i kameran – så funkar det
Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.
Läs merScandinavian Photo
2022-09-01
Dela