Vad är brännvidd?

Ordet brännvidd är ofrånkomligt när man pratar om objektiv och fotografering. Men vad betyder det och vad innebär det när du fotograferar? Vilken brännvidd passar bäst för porträtt och varför ska jag ha ett teleobjektiv på safariresan? Vi förklarar allt om objektivet brännvidd här för att du lättare ska förstå din kamera.

Brännvidd beräknar objektivets förstoringsgrad. I vardagstal pratar man ofta om zoom, det vill säga hur mycket du kan zooma in på ett motiv. Brännvidd mäts i mm i en skala från cirka 10 mm och upp till flera hundra.

Låga tal som 10 mm, 15 mm och 20 mm får med mycket av motiven i bilden – detta kallas vidvinkel.
Höga tal som 100 mm, 200 mm och 400 mm är långt inzoomade och ger dig bara en liten del av motivet – detta kallas tele.

Fast brännvidd och zoomobjektiv

Objektiv förekommer både med fast brännvidd eller som zoom-objektiv. En fast brännvidd innebär, som ordet antyder, att objektivet bara har ett millimeter-tal, till exempel 35, 50 eller 85 mm, medan du kan ändra brännvidden på ett zoomobjektiv, exempelvis mellan 18-55 mm.

Exempel på brännvidder och hur de påverkar bilden

Brännvidd 24 mm

24 mm

Brännvidd 35 mm

35 mm

Foto taget med 50 mm brännvidd

50 mm

Foto taget med 85 mm brännvidd

85 mm

Foto taget med 150 mm brännvidd

150 mm

Foto taget med 200 mm brännvidd

200 mm

Foto taget med 400 mm brännvidd

400 mm

Foto taget med 600 mm brännvidd

600 mm

Vidvinkel

Ju lägre tal, desto mer vidvinkel – med andra ord så får mer plats i bilden. Detta gör sig fint till landskap, eftersom man oftast vill få med så mycket av landskapet som möjligt.

Normal brännvidd

Runt 50 mm sägs vara "normal" brännvidd, det vill säga ungefär samma som ögat ser. Det passar därför utmärkt till porträtt. Det innebär att tal högre än 50 mm klassas som tele, medan brännvidder under 50 mm kallas vidvinkel.

Tele

Ju högre tal, desto mer tele/inzoomat. Du kommer med andra ord närmare ditt motiv så detta gör sig bra när man vill fota motiv på långt avstånd, till exempel djur och sport.


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!


Mer kunskap

7
okt

Objektivguide – välj rätt kameraobjektiv

Är det dags för ett nytt objektiv men har du svårt att välja vilket? Funderar du på vilken brännvidd du behöver? Är du osäker vilken egenskap du ska titta efter eller undrar du vilka objektiv som passar till din kamera? I vår kompletta objektivguide hjälper vi dig reda ut olika egenskaper och funktioner som skiljer olika objektiv emellan, och vad du ska titta efter för att få det bästa objektivet efter dina önskemål.

Läs mer

4
okt

Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?

Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.

Läs mer

1
jan

Bländare i kameran – så funkar det

Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-09-01

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.