Vitbalans – kamerans inställningar
Allt ljus vi har runt omkring oss har olika temperatur, en färgtemperatur. Beroende på väderlek, tid på dygnet och ljuskälla skiftar temperaturen i en skala från gult (varmt ljus) till blått (kallt ljus). Vitbalans finns för att balansera temperaturen i fotografin så att det inte blir för varmt eller för kallt ljus.
Innehåll
Vad är vitbalans?
Kamerans vitbalans är till för att kompensera färger i ljuset när du fotograferar och balansera det vita – så att vitt fortfarande blir vitt även om ljuset är gult och övriga färger också blir korrekta i ditt foto. Ett väldigt gult ljus gör bilden varm medan blått ljus gör bilden kall, vilket också kan vara en kreativ effekt man vill ha i sitt foto, men med vitbalans kan du korrigera oönskade färgtoner.
Att ställa in rätt vitbalans i kameran gör att färger och ton i bilden blir rätt redan vid fotograferingstillfället. Det är speciellt viktigt om du enbart fotograferar i JPEG då du har mindre möjligheter att efterkorrigera vitbalansen utan kvalitetsförlust. I Raw-format kan du korrigera mycket i efterhand, men det är ändå bra att ha en förståelse för hur vitbalans fungerar och kunna göra rätt redan innan bilden tas.
Olika lägen för vitbalans
Det finns ett gäng förinställda lägen för vitbalans som alla balanserar ljuset efter vissa vanliga omständigheter. Är det till exempelt molnigt när du ska fotografera så välj vitbalansläget symboliserat med ett moln för att kompensera det kallare ljuset.
Ikoner för vitbalanslägen
Auto
Soligt
Molnigt
Skugga
Blixt
Glödlampa (volfram/tungsten)
Lysrör
Manuell/Egen
- Vid automatisk vitbalans försöker kameran själv balansera temperaturen efter situationen
- Förinställda ljuslägen är anpassade efter olika sorters ljusförhållanden, exempelvis soligt eller molnigt väder, skugga eller glödlampa för fotografering inomhus i lampsken
- Manuellt läge är om du vill ha full kontroll och ställa in vitbalansen själv
Hur påverkar vitbalansen ett foto?
Följande bilder är tagna i ett rum med blandat ljus (dagsljus/lampsken) i lägena AWB (auto), Sol, Moln, Skugga, Glödlampa, Lysrör, Blixt och "Egen".
Sol, Moln, Skugga och blixt ser väldigt gula ut på bilderna, då de ska kompensera temperaturen i dagsljus och blixtljus, som är väldigt kall. Kall + varm = bra balans.
På samma sätt kompenserar Glödlampa med "kyla" för det varma ljus som lampor ger, ska bli mer neutralt.
Dessa bilder är fotade i skuggan, där vitbalansläget Skugga ger en korrekt bild av verkligheten, medan Glödlampa, som motverkar varma ljustemperaturer, gör bilden blå.
Dessa bilder är fotade i lampsken, där vitbalansläget Glödlampa ger en korrekt bild av verkligheten, medan Skugga, som motverkar kalla temperaturer, gör bilden ännu varmare.
Hur ändrar jag vitbalansen i min systemkamera?
Vitbalansen kan justeras i programvalen P, A, S och M (Nikon/Sony) och A, AV, TV och M (Canon/Pentax). Oftast går det att ändra direkt via pekdisplayen genom att trycka på ikonen för vitbalans och sedan ändra till önskat läge.
Hur du ställer in Vitbalansen är olika beroende på kameramärke, men sök på Vitbalans längst bak i Index i manualen, för att läsa hur du gör med just din kamera.
Behöver du hjälp att hitta rätt produkter? Vi finns här för dig – kontakta oss på 0770-77 11 00, via vårt kontaktformulär eller besök oss i våra butiker. Gå med i vårt community för att möta likasinnade kreatörer, välkommen på våra kostnadsfria event, håll koll på produktnyheter och lär dig mer i vår kunskapsbank.
Mer kunskap
30
nov
Exponeringskompensation
Kamerans exponeringskompensation är ett enkelt sätt att ljusa upp eller mörka ner ditt foto innan du tar din bild. Den korrigerar effektivt kamerans ljusmätning som blir lurad i vissa ljusförhållanden, men kan också vara ett sätt att uppnå en speciell effekt eller känsla i bilden. Här går vi genom vad exponeringskompensation är och hur du kan använda den för att få bättre foton.
Läs mer4
okt
Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?
Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.
Läs mer10
sep
Ljusmätning i kameran – så funkar det
I en kamera sitter en ljusmätare som känner av ljuset innan du tar ett foto. Kameran gör ofta en bra bedömning och sätter inställningarna efter det, men ibland blir det inte som du vill ha bilden. Genom att lära sig hur de olika ljusmätningsmetoderna i kameran fungerar kan du ta kontroll och få alla bilder som du vill ha med rätt exponering. Läs mer om kamerans ljusmätning och de olika metoderna här.
Läs mer1
sep
Brännvidd
Ordet brännvidd är ofrånkomligt när man pratar om objektiv och fotografering. Men vad betyder det och vad innebär det när du fotograferar? Vilken brännvidd passar bäst för porträtt och varför ska jag ha ett teleobjektiv på safariresan? Vi förklarar allt om objektivet brännvidd här för att du lättare ska förstå din kamera.
Läs mer4
juli
Välj rätt ISO för bättre foton
ISO påverkar kamerasensorns känslighet för ljus när du fotograferar. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Det betyder att sensorn inte behöver ha lika mycket ljus vid ett högre ISO-tal, som på ett lägre. ISO är med andra ord ett sätt att ljusa upp bilden och hålla nere slutartiden, men till bekostnad på bildens kvalitet. Här går vi genom hur du ska tänka kring ISO och hur du ska välja rätt ISO för dina foton.
Läs mer1
jan
Bländare i kameran – så funkar det
Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.
Läs merScandinavian Photo
2022-07-27
Dela