Vitbalans – kamerans inställningar

Allt ljus vi har runt omkring oss har olika temperatur, en färgtemperatur. Beroende på väderlek, tid på dygnet och ljuskälla skiftar temperaturen i en skala från gult (varmt ljus) till blått (kallt ljus). Vitbalans finns för att balansera temperaturen i fotografin så att det inte blir för varmt eller för kallt ljus.

Innehåll

Vad är vitbalans?

Kamerans vitbalans är till för att kompensera färger i ljuset när du fotograferar och balansera det vita – så att vitt fortfarande blir vitt även om ljuset är gult och övriga färger också blir korrekta i ditt foto. Ett väldigt gult ljus gör bilden varm medan blått ljus gör bilden kall, vilket också kan vara en kreativ effekt man vill ha i sitt foto, men med vitbalans kan du korrigera oönskade färgtoner.

Att ställa in rätt vitbalans i kameran gör att färger och ton i bilden blir rätt redan vid fotograferingstillfället. Det är speciellt viktigt om du enbart fotograferar i JPEG då du har mindre möjligheter att efterkorrigera vitbalansen utan kvalitetsförlust. I Raw-format kan du korrigera mycket i efterhand, men det är ändå bra att ha en förståelse för hur vitbalans fungerar och kunna göra rätt redan innan bilden tas.

Olika lägen för vitbalans

Det finns ett gäng förinställda lägen för vitbalans som alla balanserar ljuset efter vissa vanliga omständigheter. Är det till exempelt molnigt när du ska fotografera så välj vitbalansläget symboliserat med ett moln för att kompensera det kallare ljuset.

Ikoner för vitbalanslägen

  • Vid automatisk vitbalans försöker kameran själv balansera temperaturen efter situationen
  • Förinställda ljuslägen är anpassade efter olika sorters ljusförhållanden, exempelvis soligt eller molnigt väder, skugga eller glödlampa för fotografering inomhus i lampsken
  • Manuellt läge är om du vill ha full kontroll och ställa in vitbalansen själv

Hur påverkar vitbalansen ett foto?

Följande bilder är tagna i ett rum med blandat ljus (dagsljus/lampsken) i lägena AWB (auto), Sol, Moln, Skugga, Glödlampa, Lysrör, Blixt och "Egen".

Sol, Moln, Skugga och blixt ser väldigt gula ut på bilderna, då de ska kompensera temperaturen i dagsljus och blixtljus, som är väldigt kall. Kall + varm = bra balans.
På samma sätt kompenserar Glödlampa med "kyla" för det varma ljus som lampor ger, ska bli mer neutralt.


Dessa bilder är fotade i skuggan, där vitbalansläget Skugga ger en korrekt bild av verkligheten, medan Glödlampa, som motverkar varma ljustemperaturer, gör bilden blå.


Dessa bilder är fotade i lampsken, där vitbalansläget Glödlampa ger en korrekt bild av verkligheten, medan Skugga, som motverkar kalla temperaturer, gör bilden ännu varmare.

Hur ändrar jag vitbalansen i min systemkamera?

Vitbalansen kan justeras i programvalen P, A, S och M (Nikon/Sony) och A, AV, TV och M (Canon/Pentax). Oftast går det att ändra direkt via pekdisplayen genom att trycka på ikonen för vitbalans och sedan ändra till önskat läge.

Hur du ställer in Vitbalansen är olika beroende på kameramärke, men sök på Vitbalans längst bak i Index i manualen, för att läsa hur du gör med just din kamera.

Canon kameradisplay markerat för vitbalans.
Sony kameradisplay markerat för vitbalans.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

30
nov

Exponeringskompensation

Kamerans exponeringskompensation är ett enkelt sätt att ljusa upp eller mörka ner ditt foto innan du tar din bild. Den korrigerar effektivt kamerans ljusmätning som blir lurad i vissa ljusförhållanden, men kan också vara ett sätt att uppnå en speciell effekt eller känsla i bilden. Här går vi genom vad exponeringskompensation är och hur du kan använda den för att få bättre foton.

Läs mer

4
okt

Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?

Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.

Läs mer

10
sep

Ljusmätning i kameran – så funkar det

I en kamera sitter en ljusmätare som känner av ljuset innan du tar ett foto. Kameran gör ofta en bra bedömning och sätter inställningarna efter det, men ibland blir det inte som du vill ha bilden. Genom att lära sig hur de olika ljusmätningsmetoderna i kameran fungerar kan du ta kontroll och få alla bilder som du vill ha med rätt exponering. Läs mer om kamerans ljusmätning och de olika metoderna här.

Läs mer

1
sep

Brännvidd

Ordet brännvidd är ofrånkomligt när man pratar om objektiv och fotografering. Men vad betyder det och vad innebär det när du fotograferar? Vilken brännvidd passar bäst för porträtt och varför ska jag ha ett teleobjektiv på safariresan? Vi förklarar allt om objektivet brännvidd här för att du lättare ska förstå din kamera.

Läs mer

4
juli

Välj rätt ISO för bättre foton

ISO påverkar kamerasensorns känslighet för ljus när du fotograferar. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Det betyder att sensorn inte behöver ha lika mycket ljus vid ett högre ISO-tal, som på ett lägre. ISO är med andra ord ett sätt att ljusa upp bilden och hålla nere slutartiden, men till bekostnad på bildens kvalitet. Här går vi genom hur du ska tänka kring ISO och hur du ska välja rätt ISO för dina foton.

Läs mer

1
jan

Bländare i kameran – så funkar det

Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-07-27

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn