Fotografera Perseiderna 2022

Upplev och fotografera meteorregnet Perseiderna! Fenomenet uppstår mellan den 8–12 augusti och du kan se Perseiderna med blotta ögat. Det är ett perfekt tillfälle att fotografera stjärnhimlen och spektakulära meteorer som brinner upp i jordens atmosfär. Vi hjälper dig att hitta vilken kamera, objektiv och stativ du behöver samt vilka kamerainställningar som passar bäst för att fotografera Perseiderna.

Fem tips för att fota meteorregnet Perseiderna

Vill du få tips på hur du bäst hittar och fotograferar meteorregnet Perseiderna? I inlägget kan du läsa om:

  1. Vad är Perseiderna?
  2. När syns Perseiderna bäst?
  3. Vart syns Perseiderna?
  4. Kamerainställningar för att fotografera Perseiderna
  5. Kamera, objektiv och stativ för att fotografera Perseiderna

Perseiderna och starlink satelit

När du fotograferar Perseiderna kan du få med bonusobjekt i din bild, här ser du både meteor (till höger i bilden) och ett kluster med Starlink-sateliter (till vänster). Foto: Mikael Järnåsen med Fujifilm X-T1 och Samyang 12 mm f/2, ISO 3 200, f/2 och 30 sek.

Vad är Perseiderna?

Persiederna uppstår efter att Swift-Tuttle-kometen har passerat jorden. När kometen har passerat kan vi se resterna från svansen som ger upp till 60 fallande meteorer per timme. Meteorerna faller och brinner upp i jordens atmosfär – det är det som uppfattas som stjärnfall eller i detta fall som ett meteorregn. Tack vare den stora intensiteten är det relativ lätt att fånga detta på bild. Läs mer i inlägget nedan om hur du gör.

När syns Perseiderna bäst?

Perseiderna är ett återkommande meteorregn (även kallat meteorsvärm) som förekommer varje år i början i augusti. Gå ut på natten mellan den 8–12 augusti för att uppleva meteorregnet. Efter midnatt och fram till det börjar ljusna är det synligt med blotta ögat. Du kommer att märka att antalet meteorer ökar ju längre du är ute och efter några timmar innan solen går upp så når meteorregnet en maximal nivå.

Vart syns Perseiderna?

För att du ska kunna se meteorregnet behöver du ta dig ut till en avskild och mörk plats för att inget störande ljus ska lysa upp natthimlen. Hitta en plats med en bra utsikt över stjärnhimmeln och långt i från städer och belysning – ju mörkare, desto bättre. Titta upp på den norra stjärnhimmeln, du hittar Perseiderna inom stjärnbilden Perseus. Är du osäker på att hitta stjärnbilden Perseus så finns det flera olika appar i både App Store och Google Play du kan testa. Ett tips är att ladda ner apparna innan du beger dig ut i mörkret och till avskilda platser. 

Perseiderna.jpg

Kamerainställningar för att fotografera Perseiderna 

För att du ska kunna ta en skarp och bra bild finns det några saker du behöver tänka på när du ställer in din kamera. När du fotograferar stjärnor och meteorer finns det en viktig faktor att ta hänsyn till; jorden snurrar snabbare än vad du kan tänka dig. För att stjärnorna ska bli skarpa prickar och inte långa streck måste du använda en formel som gör det enkelt att räkna ut din slutartid (se formel i stycket nedan). När du ställt in din slutartid, välj en stor bländare och sedan höj ISO så högt det går. Nedan kan du läsa mer detaljerat om hur du räknar ut rätt slutartid för din kamera och vilka inställningar du ska använda.

Räkna ut slutartid för stjärnfotografering

Här är ett exempel på hur du räknar ut slutartiden på ett objektiv med en brännvidd på 14mm. Börja med att undersöka hur lång brännvidd du har, det står angivet i mm på ditt objektiv. Räkna med ditt värde i stället för 14mm som visas i exemplet.

När du vet vilken brännvidd du har på objektivet så behöver du ta reda på hur stor sensor du har. Den informationen hittar du antingen under tekniska specifikationer eller i kamerans manual. Välj formel nedan efter om du har fullformat, APS-C eller Micro 4/3 sensor. Räkna ut din mest långsamma slutartid du kan använda och avrunda tiden nedåt för att vara på den säkra sidan.

Formeln för slutartiden: 500 / (objektivets brännvidd x brännviddsfaktor)

Fullformatskamera: 500 / 14mm = 35 sekunder
APS-C: 500 / (1,5 x 14mm) = 23 sekunder
Micro 4/3: 500 / (2 x 14mm) = 17 sekunder

Orkar du inte räkna? Testa dig fram!

Tycker du detta är krångligt? Då kan du lösa det genom att ta en testbild och zooma in maximalt på skärmen för att kontrollera att stjärnorna är skarpa. Om stjärnorna inte blir skarpa, testa att välja en snabbare slutartid – svårare än så behöver det inte vara!

Ställ in bländaren (f-tal)

För att du ska få in så mycket ljus som möjligt ska du kan ska du ställa in bländaren (f-tal) så lågt som möjligt (lågt f-tal innebär stor bländare). Exempel på stora bländartal är f/1,4, f/1,8, f/2,0 upp till f/4. För att du ska kunna få så lågt ISO som möjligt rekommenderar vi dig att ställa f-talet lågt för att få in så mycket ljus som möjligt. Har du en riktigt bra kamera så kan du välja ett lite högre värde om du vill ha lite extra skärpa. 

Balansera ljuset med ISO

Den tredje och sista inställningen för att få en bra avvägning av ljuset i din bild är att justera ISO. Höj ISO tills du ser stjärnorna tydligt när du tar en testbild. Eftersom du redan ställt in rätt slutartid och bländare är det bara att höja eller sänka ISO tills du är nöjd med ditt resultat.

Använd manuellt fokus för skarpa bilder

När inställningarna för ljuset är klara är det dags för att sätta fokus på stjärnhimlen. Du kan sätta fokuset på stjärnhimlen genom att antingen använda kamerans display eller genom att titta på objektivets fokusring för att sätta fokus på oändlighet. Sätt ditt objektiv från AF till M för att ställa in skärpan manuellt. Zooma in maximal och vrid på fokusringen tills du upplever att stjärnorna blir skarpa. 

Du kan även se på ditt objektiv, så att det är inställt på ”oändligt” och oftast i längst ut på fokusringen. Du kommer få testa dig fram eftersom strecken på objektivet inte är helt exakta. Vi rekommenderar att du tar en bild, zoomar in maximalt i bilden och kontrollerar så att det ser bra ut.

Montera kameran på stativ, stäng av bildstabilisering och använd självutlösare

För att du ska få skarpa bilder behöver du göra några sista saker utöver kamerainställningarna:

  1. Montera kameran på ett stativ
  2. Stäng av bildstabiliseringen både på din kamera och objektiv (om inte din kamera gör detta automatiskt)
  3. Använd kamerans självutlösare eller en trådutlösare för att inte få några skakningar av avtryckaren 

Använd dessa steg för att få skarpa bilder när du fotograferar stjärnhimlen. Det viktigaste är att kameran är helt stilla. Det räcker med rörelsen från att du trycker på kamerans avtryckare eller går vid stativet för att du ska få minimala rörelser, som leder till oskärpa.

Perseiderna 1.jpg

Utrustning för att fotografera Perseiderna

För att du ska kunna fotografera Perseiderna behöver du en systemkamera, objektiv och ett stativ. När du ska fotografera på meteorregn på natten behöver du ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv för att få med hela natthimlen och få in mycket ljus i kameran.

Systemkamera för att fotografera Perseiderna

Packa ner din kamera, objektiv, minneskort, stativ och extrabatterier när du ska ut på kvällen. Har du ingen systemkamera rekommenderar vi att du tittar på en systemkamera som kan ta bra bilder i mörker, samt fotografera med manuella inställningar.

Här hittar du hela vårt utbud av systemkameror.

Objektiv för att fotografera Perseiderna 

För att du ska få in så mycket ljus som möjligt från meteorerna och stjärnorna behöver du ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv. Titta på objektiven och se vad det står på det. Det är bra att använda objektiv med brännvidd mellan 10–24mm och gärna med så lågt f-tal (bländare) som möjligt. Nedanför kan du hittar exempel på några objektiv som lämpar sig utmärkt för att fotografera stjärnhimmel och Perseiderna. 

Här hittar du hela vårt utbud av objektiv.

Stativ för långa slutartider och skarpa bilder

Om du ska ta bilder på natthimmel, stjärnor och Perseiderna behöver du ett stabilt stativ. Testa de olika inställningarna på stativhuvudet och stativbenen innan du går ut i mörkret, så du kan ändra höjd och vinklar utan att behöva titta, det sparar in mycket tid i mörkret.

Här hittar du hela vårt utbud av stativ.


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!


2022-08-01

Dela