Lär dig mer om astrofotografering

Astrofotografering är en spännande genre som lockar både nybörjare och vana fotografer. Att fotografera natthimlen en mörk stjärnklar natt ger riktigt fina och unika foton. Drömmer du om att fånga Vintergatan eller ett stjärnfall på bild, men vet inte hur du ska göra? Här har vi samlat våra bästa tips för dig, med allt från vilken utrustning som lämpar sig bäst till vilka kamerainställningar du ska använda.

Foto: Göran Strand. Lär dig mer om astrofotografering
Foto: Göran Strand

Innehåll

Förberedelser

För att du ska kunna fotografera stjärnor behöver du tålamod, varma kläder, rätt utrustning, kanske en pannlampa och gärna lite fika. Glöm inte att ladda dina kamerabatterier och gör plats på dina minneskort. 

När är bästa tiden att fotografera Vintergatan?

Astrofotografering är möjligt året om, men är du ute efter att fånga Vintergatan på bild så är det sommaren som gäller. För norra halvklotet är Vintergatan synlig mellan mars och oktober. Allra bäst är det från maj till augusti, vilket är lite oturligt då det är vår ljusaste period här i Norden, för du vill också att det ska vara så mörkt som möjligt. Du måste alltså vara aktiv på natten när det är som mörkast, det vill säga mellan midnatt och soluppgång.

Tänk på att månen konkurrerar ut ljuset från stjärnorna så håll koll på månfaserna och planera din astrofotografering när det är nymåne. Mellan fyra och fem dagar före och efter nymåne ger de bästa förutsättningarna.


Till toppen av sidan

Kamerainställningar och smarta tips för astrofoto

För att din kamera ska få in tillräckligt med ljus behöver du använda flera sekunders lång slutartid. Det finns dock en faktor du behöver ta hänsyn till när du fotograferar stjärnor – att jorden faktiskt snurrar snabbare än vad du kan tänka dig. För att stjärnorna ska bli prickar och inte streck gäller det att inte använda för lång slutartid.

Räkna ut slutartiden

Ställ in ISO 400-1600 är bra för att undvika brus i bilden. Försök hålla bländaren så stor som möjligt, f/1,4-3,5 kan vara lämpligt för att hålla ner slutartiderna. Det finns en formel för att räkna ut din slutartid, därefter får du höja ISO så högt det går och använda största möjliga bländare.

Formel för att räkna ut slutartiden: 500 / (objektivets brännvidd x brännviddsfaktor)

Då olika sensorstorlekar har olika brännviddsfaktor, även kallat beskärningsfaktor, blir formeln lite olika beroende på om du fotograferar med fullformatskamera eller en kamera med cropsensor. Läs mer om beskärningsfaktor här

Fullformat: 500 / brännvidd
APS-C: 500 / (brännvidd x 1,5)
M4/3: 500 / (brännvidd x 2)

Låt oss ta ett exempel – du fotograferar med en fullformatskamera med ett objektiv med bränvidd på 14 mm, vilket då blir en regel på 500/14 = 35,7 sekunder. Om du istället använder en APS-C-kamera blir uträkningen 500/(14 x 1,5) = 23,8 sekunder.

För slutartider över 30 sekunder behöver du ställa in kameran i läget "bulb". I bulbläget är slutaren öppen så länge du håller nere avtryckaren, alternativt startar och stoppar tiden.

Tycker du detta är krångligt? Då kan du lösa det genom att ta en testbild och zooma in maximalt på skärmen för att kontrollera att stjärnorna är skarpa. Om inte, välj en snabbare slutartid – svårare än så behöver det inte vara!

Foto: Patrick Cole

Sätt skärpan som ett proffs

För att det ska bli enklare för dig att ställa skärpan på natten, då det är kolsvart och bara stjärnor på himlen är det lättast att använda manuell fokus. Ett bra tips är att testa detta redan när det är ljust ute eftersom det är svårare att göra på natten. Börja med att ställa skärpan på oändligt manuellt, ta en bild och kontrollera skärpan. Det händer att absolut skärpa inte ligger exakt på "strecket" på objektivet utan strax innan eller efter. Titta på avståndsskalan på objektivet och notera var det är skarpast. Ta en mobilbild om minnet sviktar och använd sedan denna kunskap om din egen utrustning vid nästa nattfoto.

Vilken stjärnbild eller planet är det jag ser?

När du spanar ut över natthimlen kan det vara kul att veta vilka stjärnor, stjärnbilder och eventuella planeter du faktiskt ser och får med på bild. Eller vill du veta var du hittar Lilla Björn, Polstjärnan och Vintergatan? Det finns flera olika mobilappar som hjälper dig med just det. Några tips är SkyView® Lite och Star Walk 2 för Android, eller SkyView® Lite och Night Sky och för iOS. 


Till toppen av sidan

Utrustning för astrofotografering

Kamera med manuella inställningar

Du måste inte ha den mest avancerade systemkameran för att börja med astrofotografering, men du behöver ha en kamera där du kan justera exponeringen och gärna möjligheten att fotografera i råformat. Har du redan en systemkamera så kan du absolut använda den, även med det medföljande kitobjektivet. Med ett nytt objektiv med egenskaper för astrofotografering får du ännu bättre möjligheter med din befintliga kamera.

Ljusstarka objektiv med vidvinkel

För att få ännu bättre natt- och astrofoton bör du använda ett ljusstarkt objektiv. Med ett vidvinkelobjektiv får du med mer av stjärnhimlen i bilden, satsa gärna på brännvidd mellan cirka 10–24 mm. Här är några exempel på vidvinkelobjektiv med hög ljusstyrka.

Använd stativ och fjärrutlösare

Du behöver ha kameran stilla under lång tid för att få in tillräckligt med ljus och komma åt skärpan i bilden, så stativ är ett måste. För att slippa skakningsoskärpa så rekommenderas även en fjärrutlösare som trycker av bilden. Har du ingen fjärrutlösare kan du använda kamerans självutlösare med några sekunders tidsfördröjning.

Stäng även av bildstabilisator i kamera och objektiv för undvika att stabiliseringen kompenserar för skakningar som inte finns.

Ladda upp med batterier

Du vill inte riskera att batteriet tar slut mitt i natten. Därför är det bra om du tar med dig minst ett extra batteri och gärna en powerbank för att vara helt säker på att du inte står utan ström.


Till toppen av sidan

Lär dig av astrofotografen – webinar med Göran Strand

Astrofotografen Göran Strand bjöd på en föreläsning under ett digitalt event hos oss på SP som du kan ta del av nedan. Lär dig mer om astrofoto, vilken utrustning du behöver och ta del av Görans tips och råd för att enkelt komma igång. 

Under föredraget gick Göran igenom grunderna inom astrofotografering, och berättar om vilken utrustning som krävs för olika områden inom astrofoto. Han pratar även om olika stativ, teleskop, kameror och tillvägagångssätt för att ta bilderna. Avslutningsvis delar Göran med sig av sina tips på hur du enkelt kan komma igång med natt- och astrofoto.

Vem är Göran Strand?

Göran Strand utsågs till årets bästa svenska astrofotograf 2013 och 2016, och har fått stor uppmärksamhet för sina bilder och filmsekvenser av olika himlafenomen. Han har bidragit med film- och bildmaterial till både svenska och internationella filmproduktioner – hela 18 av hans bilder har utsetts till ”Astronomy Picture of the Day” av NASA och 2014 använde bandet Coldplay en av hans norrskensfilmer i musikvideon till ”A Sky Full of Stars”. I november 2016 gavs fem av hans norrskensbilder ut som frimärken.

Se mer av Görans verk på hans hemsida.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

17
apr

8 tips till bättre naturfoton

Drömmer du om att ta vackra naturfoton men vet inte riktigt var du ska börja? Eller vill du utmana dig själv som naturfotograf och ta dina bilder till nästa nivå? Här har vi samlat våra bästa tips för hur du kan ta bättre och mer intressanta naturfoton.

Läs mer

18
sep

Fota norrsken med kamera & mobil

Vill du fotografera norrskenet och fånga det spektakulära skådespelet som Aurora Borealis ger? Norrsken är ett nästintill magiskt ljusspel under kalla vinternätter som många drömmer om att få se och ta kort på. Det behöver inte vara svårt heller – du kan använda både en avancerad kompaktkamera, systemkamera eller mobil för att fota norrsken. Här har vi samlat alla våra tips om hur du bäst förbereder dig och fångar magin på bild, oavsett om du fotar med kamera eller mobil.

Läs mer

5
sep

Hur du fotar solförmörkelse – 5 tips

Solförmörkelse uppstår när månen placerar sig framför solen, från jorden sett. Det dröjer länge innan det blir en total solförmörkelse i Sverige igen, men det finns olika typer av solförmörkelser. En mer vanlig variant är så kallad partiell solförmörkelse och i Sverige är det möjligt att uppleva en sådan den 29 mars 2025. Se våra tips om hur du bäst fångar fenomenet på bild här.

Läs mer

1
aug

Fotografera Perseiderna

Upplev och fotografera meteorregnet Perseiderna! Fenomenet inträffar i augusti varje år och du kan se Perseiderna med blotta ögat. Det är ett perfekt tillfälle att fotografera stjärnhimlen och spektakulära meteorer som brinner upp i jordens atmosfär. Vi hjälper dig att hitta vilken kamera, objektiv och stativ du behöver samt vilka kamerainställningar som passar bäst för att fotografera Perseiderna.

Läs mer

26
maj

Supermåne och blodmåne – 5 tips för att fota månen

Månens olika faser är fenomen som är fantastiska att se och populära att fånga på bild, men ännu häftigare blir det under de mer unika förhållandena supermåne och blodmåne. Här har vi samlat våra bästa tips på systemkameror, objektiv och kamerainställningar som passar för månfotografering, och som ger dig möjlighet att skapa magiska bilder.

Läs mer

28
dec

Fotografera fyrverkerier

Vilka inställningar är de bästa för att fotografera fyrverkerier? Behövs det verkligen ett stativ för att få fina bilder? Vi har samlat de bästa fototipsen för att få bra bilder på fyrverkerier.

Läs mer

Scandinavian Photo

2023-06-21

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn