Fotografera startrails

Att fotografera startrails är en unik och speciell form av astrofotografi som fångar nattens stjärnhimmel i rörelse. Med rätt teknik kan du skapa unika bilder där stjärnorna formar långa, svepande linjer över himlen. I denna guide hjälper vi dig med tips på utrustning som krävs och hjälper dig med kamerainställningar och steg-för-steg hur du får bästa möjliga resultat. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren fotograf är startrails en spännande utmaning som kan ta din nattfotografering till nya höjder.

Kolla in vår guide/tutorial om hur du fotograferar startrails

Innehåll

Vad är startrails?

Startrails, eller stjärnspår på svenska, är tekniken för att fotografera stjärnornas rörelse över himlen genom långtidsexponering med kamera. Eftersom jorden roterar och stjärnorna står still, kan du genom olika knep skapa långa, svepande linjer på fotot, vilket ger intrycket av att stjärnorna rör sig över himlen (men i själva verket är det ju jorden som rör sig). Beroende på hur lång exponeringstiden är, och var du riktar kameran, kan stjärnspåren vara korta eller sträcka sig över hela bilden, något som ofta skapar ovanliga och spektakulära bilder.

Ett tips är att rikta kameran mot himlens polstjärna, där stjärnorna verkar rotera runt en central punkt. Detta skapar cirkulära stjärnspår som ger en fängslande effekt. Startrails kan även variera i färg beroende på stjärnornas temperatur, vilket tillför ytterligare en dimension till dina bilder.

Rikta kameran mot polstjärnan och få cirkulära stjärnspår. Foto: Mikael Järnåsen.
Om du riktar kameran mot Polstjärnan får du cirkulära stjärnspår. Fotograf: Mikael Järnåsen

Vad behöver jag för att fotografera stjärnspår?

Det finns några saker som är absolut nödvändiga i utrustningsväg och det första är ett kamerastativ. Ställ upp ditt stativ riktigt stadigt och säkra så din kamera sitter hårt fastlåst på stativet. Du vill inte ha några rörelser under själva fotograferingen sedan.

Krav nummer två är att din kamera har intervallfunktion/timelapse. Alternativt kan du använda en fjärrutlösare och använda kamerans bulb-läge där du låser avtryckaren.

En fördel (men inget krav) är att använda ett vidvinkelobjektiv för att få med så mycket av natthimlen som möjligt. Ju större bländare objektivet har, desto lägre ISO kommer du kunna sätta vilket ger en skarpare bild med mindre brus. Du kan lära dig mer om objektiv, bländare och ISO i vår kameraskola.

Hur fungerar det?

Genom att använda funktionen intervallfotografering/timelapse i kameran så låter du kameran ta flera bilder i exakt samma position, och hemma vid datorn så lägger du sedan samman alla bilder till en. En färdig bild med startrail består alltså av ett hundratal foton med lång exponeringstid.

Hur lång tid tar det?

Grundregeln är att ju längre du orkar stå ute i natten desto längre blir dina stjärnspår. 45-60 minuter är nog minsta tiden vi skulle rekommendera.

Vad behöver man för programvara?

Många bildbehandlingsprogram har funktionen att lägga samman bilder, till exempel Adobe Photoshop med flera. Ett väldigt enkelt men otroligt kompetent program som är specialiserat på just stjärnspår heter passande nog Startrails. Det hjälper dig att göra allt med några små enkla insatser. Att det är gratis gör inte saken sämre! Samtliga bilder i detta inlägg är gjorda i nämnda program. Observera att programmet endast hanterar jpg-filer och inte råformat.

Ladda ner Startrails här

Fotograf: Mikael Järnåsen

Kamerainställningar och steg-för-steg-guide för att fotografera startrails

  1. Sätt fast din kamera ordentligt på ett stativ som står stadigt.
  2. Stäng av autofokusen och ställ skärpan manuellt. Om ditt objektiv har avståndsskala så ställ skärpan på oändligt. Justera vid behov så att skärpan sitter som den ska.
  3. Använd största möjliga bländare, det vill säga så lågt tal som möjligt, till exempel f/2,8. Korrigera med att justera upp ISO tills bilden blir bra exponerad. 
  4. Ta testbilder tills du säkert har rätt skärpa och exponering innan du är redo att börja.
  5. Stäng av kamerans inbyggda brusreducering vid långa exponeringar. Detta för att kameran annars blir upptagen med att bearbeta varje bild innan den tar nästa bild. Då kan det uppstå hack i stjärnspåren (kan variera mellan olika märken/modeller).
  6. Sätt exponeringstid på 30 sekunder och ställ in intervallfotograferingen utan mellanrum mellan bilderna. Alla foton måste fångas i en lång följd utan avbrott så att stjärnspåren blir linjer och inte avbrutna med hack.
    Om du inte har intervallfunktion i din kamera, välj Bulb-läget och ställ in ovan inställningar. Sedan behöver du en fjärrutlösare/fjärrkontroll till kameran. Ställ kameran på seriebildstagning (Continous), tryck ner avtryckaren på kontrollen och lås den. Då matar kameran på med bilder tills du släpper knappen.
  7. Ställ in kameran att ta 100 bilder.
  8. Sätt igång fotograferingen och luta dig tillbaka! Tänk på att inte röra kameran under tiden.

Våra bästa tips vid fotograferingen

  • Välj en så mörk plats som möjligt utan ljusföroreningar (ljus från till exempel gatbelysning och bebyggelse). Det finns ljusföroreningskartor på webben där du kan kolla var det är som mörkast i din omgivning.
  • Se till att ha fulladdat batteri när du börjar.
  • Börja med ett tomt minneskort så att du har plats för alla bilder.
  • Vid stativfotografering och långa exponeringar är det alltid bra att använda fjärrutlösare eller kamerans inbyggda självutlösare på 10 sekunder, för att undvika skakningar när du trycker av.
  • Använd ditt motljusskydd på objektivet. Det begränsar sidoreflektioner och skyddar en del mot eventuella regndroppar eller liknande.
  • Undvik att lysa med ficklampa omkring dig då det finns risk att det förstör dina bilder.
  • Gå helst inte på marken runt stativet under tiden då det kan skapa vibrationer.
  • Polstjärnan i norr ligger alltid fast på himlen och om du har den med på dina bilder så får du cirkulära rörelser i din startrail.
  • Generellt kan man säga att autovitbalans på natten brukar ge bilder åt det bruna hållet. Ett enkelt sätt att få lite kallare ljus är att sätta vitbalansen på ”glödlampa”. Då blir resultatet lite kallare åt det blåa hållet, men det är såklat en smaksak vad man föredrar.
  • Fotograferar du där det förekommer artificiellt ljus (från lampor, bilar m.m.) så kan du med fördel fotografera med ett så kallad nattfilter (Night filter). Nattfilter reducerar just artificiellt ljus och bilden blir behagligare att titta på med mindre utfrätande lampor.
  • Om det är fuktigt ute så finns det objektivvärmare som motverkar kondens. Ett regnskydd ger extra skydd till din kamera.

Produkter som nämns i inlägget

Montera ihop dina foton

I det ovan beskrivna datorprogrammet "Startrails", använder man så kallade darkframes för att ta bort brus och heta pixlar som brukar uppkomma vid långa exponeringar / högt ISO. Darkframes tar du lämpligen i slutet av din bildserie genom att helt enkelt sätta på linslocket så det blir svart i kameran och sen låter du kameran ta 4-5 bilder till. Då blir det helt svart, viktigt att du tar dessa darkframes med samma inställningar som övriga bilder. Om du använder programmet Startrails så behöver du ta bilderna i .jpeg då det inte kan hantera raw-filer.

I programmet går du till File och väljer Open files, där du laddar in alla dina bilder. Dina darkframes laddas in under Open darkframes. Sedan klickar du på Build och väljer Startrails. Luta dig tillbaka och se hur programmet bygger upp din startrail bild för bild. Det är riktigt roligt att kolla på!

Stort lycka till! Dela gärna ditt resultat i vårt community eller tagga oss på Instagram, med @scandinavianphoto eller #scandinavianphoto så har du chansen att bli repostad i vårt flöde!

Startrail-bilder består av många foton tagna med lång slutartid, som sedan monteras ihop i efterhand till en enda bild. Fotograf: Mikael Järnåsen

Till toppen av sidan


Behöver du hjälp att hitta rätt produkter? Vi finns här för dig – kontakta oss på 0770-77 11 00, via vårt kontaktformulär eller besök oss i våra butiker. Gå med i vårt community för att möta likasinnade kreatörer, välkommen på våra kostnadsfria event, håll koll på produktnyheter och lär dig mer i vår kunskapsbank.


Mer kunskap

21
juni

Lär dig mer om astrofotografering

Astrofotografering är en spännande genre som lockar både nybörjare och vana fotografer. Att fotografera natthimlen en mörk stjärnklar natt ger riktigt fina och unika foton. Drömmer du om att fånga Vintergatan eller ett stjärnfall på bild, men vet inte hur du ska göra? Här har vi samlat våra bästa tips för dig, med allt från vilken utrustning som lämpar sig bäst till vilka kamerainställningar du ska använda.

Läs mer

1
nov

Fokusering – lär dig kamerans autofokus

Fokus och skärpa är otroligt viktigt för ett bra foto och till din hjälp har du kamerans autofokus och olika fokuspunkter. I denna guide går vi igenom allt som har med kamerans fokusering att göra och ger tips till dig som vill börja med manuell fokusering.

Läs mer

18
sep

Fota norrsken med kamera & mobil

Vill du fotografera norrskenet och fånga det spektakulära skådespelet som Aurora Borealis ger? Norrsken är ett nästintill magiskt ljusspel under kalla vinternätter som många drömmer om att få se och ta kort på. Det behöver inte vara svårt heller – du kan använda både en avancerad kompaktkamera, systemkamera eller mobil för att fota norrsken. Här har vi samlat alla våra tips om hur du bäst förbereder dig och fångar magin på bild, oavsett om du fotar med kamera eller mobil.

Läs mer

1
aug

Fotografera Perseiderna

Upplev och fotografera meteorregnet Perseiderna! Fenomenet inträffar i augusti varje år och du kan se Perseiderna med blotta ögat. Det är ett perfekt tillfälle att fotografera stjärnhimlen och spektakulära meteorer som brinner upp i jordens atmosfär. Vi hjälper dig att hitta vilken kamera, objektiv och stativ du behöver samt vilka kamerainställningar som passar bäst för att fotografera Perseiderna.

Läs mer

4
juli

Välj rätt ISO för bättre foton

ISO påverkar kamerasensorns känslighet för ljus när du fotograferar. Ju högre ISO-tal, desto högre känslighet. Det betyder att sensorn inte behöver ha lika mycket ljus vid ett högre ISO-tal, som på ett lägre. ISO är med andra ord ett sätt att ljusa upp bilden och hålla nere slutartiden, men till bekostnad på bildens kvalitet. Här går vi genom hur du ska tänka kring ISO och hur du ska välja rätt ISO för dina foton.

Läs mer

26
maj

Supermåne och blodmåne – 5 tips för att fota månen

Månens olika faser är fenomen som är fantastiska att se och populära att fånga på bild, men ännu häftigare blir det under de mer unika förhållandena supermåne och blodmåne. Här har vi samlat våra bästa tips på systemkameror, objektiv och kamerainställningar som passar för månfotografering, och som ger dig möjlighet att skapa magiska bilder.

Läs mer

Scandinavian Photo

2024-10-02

Dela

För kreatören sedan 1982

På Scandinavian Photo har vi i över 40 år hjälpt kreativa människor att förverkliga sina visioner inom fotografi, ljud, video, film, musik, konst och teknologi. Vi brinner för både tekniken och människorna som använder den. Vi vet att rätt verktyg kan förvandla idéer till verklighet, och vi är här för att guida dig så att du väljer rätt produkter för det du vill göra. Förutom högkvalitativa produkter, erbjuder vi även personlig service. Med vår expertis och vårt engagemang säkerställer vi att du får den utrustning som passar dig bäst.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn