Hur du fotar solförmörkelse – 5 tips

Solförmörkelse uppstår när månen placerar sig framför solen, från jorden sett. Det dröjer länge innan det blir en total solförmörkelse i Sverige igen, men det finns olika typer av solförmörkelser. En mer vanlig variant är så kallad partiell solförmörkelse och i Sverige är det möjligt att uppleva en sådan den 29 mars 2025. Se våra tips om hur du bäst fångar fenomenet på bild här.

Det händer inte så ofta, men ibland lägger sig månen precis emellan jorden och solen, vilket skapar en solförmörkelse. När månen skymmer hela solen kallas det för Total solförmörkelse vilket medför att solljuset försvinner helt i några minuter. Mer vanliga solförmörkelser är ringformig, partiell eller hybrid-solförmörkelse.

Senast det var total solförmörkelse i Europa var 2015 och nästa gång det blir synligt i Sverige är inte förrän år 2126.

Bild på solförmörkelse

Fotografera solförmörkelse

Här är våra tips för hur du bäst fångar solförmörkelse på bild.

1. Använd ND-filter

Ett ND-filter stoppar alla ljusets våglängder lika effektivt. ND betyder neutral densitet och är nödvändigt att använda. ND-filtret behöver komma upp ca 16 bländarsteg för att klara av ljuset.

2. Teleobjektiv med rätt brännvidd

Brännvidden beror så klart på vad du vill få med i bilden. Men om du vill få med koronan (solens lysande atmosfär) så är 400 mm att rekommendera. Vill du komma åt lite mer detaljer bör du komma upp på ca 900-1000 mm.

3. Stativ och fjärrkontroll

Använd gärna stativ och fjärrkontroll för att få stabilitet i bilden, minska skakningsoskärpan och slippa titta in i solen.

4. Kamerainställningar

Det är svårt att rekommendera vad som är det optimala, det är ju beroende på många faktorer. Men en grundinställning som ofta återkommer hos många fotografer är ISO 100-200, bländare f/8 och sedan variera slutartiden beroende av hur mycket av solen som är täckt. Ställ fokusen i manuellt läge och ställ den på oändligt.

5. WiFi eller NFC

För dig som har WiFi eller NFC i kameran är detta en väldigt bra hjälp. Använd din smarta enhet för att göra dina inställningar och ta bilderna.

Kom ihåg att det är skadligt för dina ögon att titta in i solen, så var försiktig. Det kan även vara skadligt för kamerans sensor.

Lycka till!


Scandinavian Photo

2022-09-05

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn