Fotografera fyrverkerier

Vilka instÀllningar Àr de bÀsta för att fotografera fyrverkerier? Behövs det verkligen ett stativ för att fÄ fina bilder? Vi har samlat de bÀsta fototipsen för att fÄ bra bilder pÄ fyrverkerier.

news_20151228.jpg

Fotografera fyrverkerier utan stativ?

För att fÄ bÀst resultat rekommenderar vi att anvÀnda ett stativ nÀr du fotograferar fyrverkerier. Om du inte anvÀnder stativ finns stor risk att bilderna blir oskarpa om du anvÀnder lÄnga slutartider och att linjerna frÄn fyrverkerierna inte blir raka utan fÄr ett zickzack-mönster som Àr ett resultat av kamerans rörelseskakning. Du hittar alla vÄra stativ hÀr.

Manuell fokusering

Kameran kan fÄ problem att sÀtta fokus mot den svarta himlen. För att kunna börja exponeringen innan fyrverkeriet skjutits upp sÄ Àr det bra att sÀtta kameran pÄ manuell fokusering, stÀll sedan fokusavstÄndet pÄ oÀndligt. Du kan med fördel anvÀnda kamerans live-view för att stÀlla skÀrpan pÄ nÄgot som kommer vara pÄ samma avstÄnd som fyrverkerierna.

Kamerans instÀllningar

ISO-vÀrde

Börja med att stÀlla kameran pÄ manuellt lÀge (M) för att fÄ full kontroll pÄ alla instÀllningar. För att fÄ sÄ lite brus som möjligt i bilderna stÀller du ISO-vÀrdet pÄ 100 eller det lÀgsta som kameran klarar av. Kom ihÄg att ta nÄgra testbilder sÄ att bilden inte blir för mörk. LÀs mer hur ISO pÄverkar bilden.

BlÀndare

BlÀndaren bör stÀllas nÄgonstans mellan f/5,6 - f/11 för att kunna fÄ rÀtt exponering med de slutartider vi vill arbeta med. Den mindre blÀndaren gör ocksÄ att vi fÄr ett lÀngre skÀrpedjup vilket underlÀttar vid fokuseringen samt att mÄnga objektiv presterar som bÀst nÀr en nÄgot mindre blÀndare anvÀnds. LÀs mer om blÀndaren hÀr.

Slutartid

Beroende pĂ„ hur du vill att bilden ska bli kan du experimentera med olika lĂ„nga slutartider. Det kan vara snyggt att ha med hela raketens fĂ€rd, eller bara ta med lite av “sprĂ€ttet” nĂ€r den exploderat. Beroende pĂ„ hur mycket fyrverkerier det Ă€r pĂ„ himlen kan exponeringstiden behöva justeras för att det inte ska bli för mĂ„nga fyrverkerier i samma bild, beroende pĂ„ vad du vill uppnĂ„ kan en till fem fyrverkerier vara lagom i samma bild. Blir det fler finns det risk att bilden blir för rörig. En slutartid mellan 1 till 10 sekunder Ă€r bra att börja testa med. LĂ€s mer om slutartid.

Vitbalans

Det bÀsta Àr att fotografera i RAW sÄ vitbalansen kan justeras i efterhand. Vill du fotografera i JPEG sÄ fÄr du testa vilken vitbalans som blir bÀst mot himlen och övriga objekt som Àr med i bilden.

Fota fyrverkerier

FjÀrrutlösare

AnvÀnder du en fjÀrrutlösare minimerar du risken att fÄ skakningsoskÀrpa som orsakas av att avtryckaren trycks ned och att kameran dÄ rör sig. Vid andra fototillfÀllen gÄr det att anvÀnda 2 sekunders sjÀlvutlösare för att undvika skakningsoskÀrpa orsakat av avtryckaren. Det Àr dock svÄrt att anvÀnda detta vid fotografering av fyrverkerier dÄ det oftast inte gÄr att pÄ förhand veta nÀr raketen kommer skjutas upp. TÀnk pÄ att lÀsa instruktionsboken för att stÀlla in kameran för att fungera med fjÀrrutlösare. Se alla vÄra trÄdutlösare hÀr.

BULB-lÀget

Med fjÀrrutlösaren gÄr det smidigt att anvÀnda kamerans BULB-lÀge. Det innebÀr att kameran exponerar bilden sÄ lÀnge som som avtryckaren hÄlls nedtryckt. PÄ sÄ vis kan du anpassa slutartiden efter hur fyrverkeriet utvecklar sig. Tryck in nÀr den raketen skjuts upp och slÀpp nÀr den exploderat.

Svart pappersark

Om du har kameran instÀlld pÄ BULB-lÀget kan du Àven ha ett svart pappersark som du hÄller framför objektivet. SlÄ pÄ BULB-lÄset, hÄll pappersarket framför objektivet och ta bort det nÀr raketen kommer. NÀr första fyrverkeriet exploderat hÄller du upp pappersarket framför objektivet igen och tar bort det nÀr nÀsta raket kommer. Pappret kommer att fungera som en slutare och du kan fÄ in flera raketer pÄ samma bild.

Automatiskt lÀge eller motivprogram för fyrverkeri

KÀnner du dig osÀker med att anvÀnda de manuella instÀllningarna finns det pÄ vissa kameror ett programval som Àr anpassat för fyrverkerier. LÀs i kamerans manual för att se om din kamera har denna funktion. Finns den inte kan du testa att anvÀnda det automatiska programvalet men tÀnk dÄ pÄ att du fÄr bÀst resultat om exponeringskompensationen stÀlls pÄ -2 EV och se till att blixten Àr avstÀngd. LÀs mer om exponeringskompensation hÀr.

Exponera rÀtt med hjÀlp av histogrammet

NÀr du fotograferar i vÀldigt mörka miljöer Àr det lÀtt att bli lurad av kamerans skÀrm. Risken finns att du upplever bilden pÄ skÀrmen ljusare Àn vad den faktiskt Àr. För att undvika detta bör du kontrollera histogrammet sÄ att det mesta av informationen ligger i mitten av histogrammet.

Varma klÀder

Du kommer sÄ still lÀnge pÄ samma stÀlle utan möjlighet att röra pÄ dig. Ta pÄ dig varmare klÀder Àn vad du tror att du kommer behöva. Det Àr lÀttare att ta av klÀder om det blir för varmt Àn tvÀrt om.

Ut och testa i god tid

Förbered dig vÀl genom att i god tid gÄ ut och testa instÀllningarna. Kolla vilka instÀllningar som ger rÀtt bakgrundsljus frÄn himlen, ska du ta med siluetten av staden Àr det bra att tÀnka pÄ att gatlampor eller andra ljuskÀllor kan bli överexponerade om du anvÀnder en lÄng slutartid. Ta mÄnga testbilder, förvÀnta dig inte att det ska bli perfekt direkt.


Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn Àr tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara lÀnken till senare, skicka till en vÀn eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
LĂ€nk till kundvagn