Hitta rätt kikare för dina behov

En kikare ger dig möjligheten att uppleva omgivningen på ett fantastiskt sätt. Det finns en del saker att tänka på när du väljer kikare, beroende på ditt användningsområde och dina behov – exempelvis skiljer sig en multikikare från en jaktkikare eller marinkikare. Här har vi samlat värdefull information och våra bästa tips för att du ska hitta en som passar just dig!

Barn och kvinna leendes med kikare

Innehåll

Vilken kikare ska jag välja?

För att hitta en kikare som passar dig, finns det några faktorer att ha i åtanke. Det du först och främst bör fundera på är vad du ska använda kikaren till. Behöver du en liten och kompakt kikare som får plats i fickan för att du kommer röra på dig mycket, eller vill du ha en mer stationär kikare på stativ?

Nästa steg är att se vilka specifikationer som är viktiga – behöver du mycket förstoring för att kunna se objekt på riktigt långa avstånd eller är ljusstyrkan viktigast om du kommer använda kikaren i gryning och skymning? 

Om du har en budget att ta hänsyn till, är det bra att ha i åtanke att kvaliteten varierar beroende på prisklass. Kikare i den lägre prisklassen tillverkas oftast i Kina medan de i den högre prisklassen tillverkas i länder såsom Japan, Tyskland eller Österrike. Kikare med lägre pris kan upplevas lite plastigare, medan dyrare modeller erbjuder en exklusivare kvalitet och jämnare mekanik.

En kikares optik i en högre prisklass ger dig en bättre skärpa över hela bilden och inte bara i mitten vilket många kikare i den lägre prisklassen har. Kikare från cirka 5000 kronor har ofta ED-glas eller liknande vilket ger dig mindre kromatisk aberration. Ljusstyrkan stiger också automatiskt med prislappen vilket gör att du ser betydligt bättre i mörka förhållanden trots att kikaren har samma värde på pappret.

Vi har kikare för nybörjare, barn, jägaren, fågelskådaren, äventyraren och alla däremellan. Se hela vårt utbud av kikare.

Olika typer av kikare

Handkikare

En handkikare är en binokulär kikare med dubbla linser för använding med båda ögonen, vilket anses som bekvämare och smidigare av många. Handkikare är ofta små och portabla och lätta att ha med sig i fickan. Välj mellan egenskaper som vattentät, gummerat chassi, extra låg närgräns eller ED-glas i hög kvalitet. 

Tubkikare 

En tubkikare är en form av monokikare med endast ett okular som används med ett öga. Tubkikare består av ett rör med ett system av linser som ger en hög förstoringsgrad, och passar bra till natur- och fågelskådning. Tubkikare är ofta större och tyngre än handkikare och används därför ofta ihop med stativ.

Teleskop

Ett teleskop, eller stjärnkikare som dom också kallas, är ett optiskt instrument som används för att se objekt på mycket större avstånd än vad en monokikare kan se. Teleskop använder ett eller flera objektiv och ett eller flera okular för att förstora bilden av objektet och ge en förstorad syn. Teleskop används för astronomi, vetenskapliga observationer och andra liknande ändamål.

Vad betyder siffrorna på kikare?

Förklarande bild av siffrorna på kikare

Förstoringsgrad

Den första siffran i kikarens modellnamn anger hur mycket större bilden i kikaren blir jämfört med om du inte använt en kikare. I bildexemplet ovan "Focus Explore 8x42", innebär siffran 8 att objektet du kikar på kan bli upp till åtta gånger större. Det vill säga att om du kikar på ett objekt på 100 meters avstånd, kommer du att uppleva det som 12,5 meter bort.

Ju högre förstoring din kikare har, desto närmare och tydligare ser du objektet. En nackdel av hög förstoring kan vara att dina handrörelser och skakningar också blir större, och därav ger en skakigare bild. I dessa fall kan det vara bra att komplettera med ett stativ.

Vilken förstoringsgrad ska jag välja?

För en nybörjare eller om du är ute efter en kikare som passar flera användingsområden, såsom jakt eller teater, är en allround-kikare ett bra val. En allround-kikare har vanligtvis en förstoring på 8x och brukar anses som det ultimata om du vill använda din kikare till flera olika syften. 

Vill du ägna dig åt fågelskådning passar det ofta bra med en förstoring på 10x eller mer – då kan även ett stativ komma väl tillhands för att undvika skakningar. En lägre förstoring passar bra om du vill använda kikaren någonstans där det förekommer mycket rörelse, exempelvis i en båt ute på sjön. 

Förstoringsgrad 6x-8x passar till

  • Natur- och fågelskådning
  • Resor och sightseeing
  • Sport och kulturevenemang
  • Jakt och skytte
  • Båtliv

Förstoringsgrad 10x och högre passar till

  • Natur- och fågelskådning
  • Jakt och skytte
  • Astronomi
  • Övervakning och bevakning

Objektivdiameter och ljusstyrka

Den andra siffran i modellnamnet avser kikarens främre objektivdiameter i millimeter – om din kikare är 8x42 har den alltså en objektivdiameter på 42 millimeters för varje öga. Ju större objektivdiameter, desto mer ljusinsläpp och högre ljusstyrka. En kikare med 8x42 kommer att visa en ljusare bild än en kikare med 8x32, som har en mindre objektivdiameter. Även förstoringsgraden påverkar ljusstyrkan, vilket gör att en kikare med 8x42 ger en ljusare bild än en kikare med 10x42, men du upplever objektet större med den sistnämnda. 

En större objektivdiameter resulterar i en tyngre och större kikare. Om du har planerat att resa eller bära med dig kikaren ofta, är 8x32 ett populärt val.

Vilken objektivdiameter ska jag välja?

Valet av objektivdiameter beror på användningsområdet och dina behov. Om du huvudsakligen använder kikaren under dagtid eller normala ljusförhållanden, kan en objektivdiameter på 20-50 mm vara lämplig. För observation under skymning eller sämre ljusförhållanden, rekommenderas en objektivdiameter på minst 50 mm, gärna upp till 100 mm.

Exempel: Två kikare med beteckningarna 10x30 respektive 10x50 ger båda en bra och ljus bild på dagtid i bra ljusförhållanden, men 10x50-kikaren kommer hantera skymningar och sämre ljusförhållande bättre.

Objektivdiameter för dagtid och normala ljusförhållanden

  • 20-25 mm: Lättviktiga och kompakta kikare
  • 30-40 mm: Allroundkikare 
  • 42-50 mm: Kikare med större objektivdiameter som ger mer ljusinsläpp och ljusstyrka.

Objektivdiameter för skymning och sämre ljusförhållanden

  • 50-60 mm: Kikare med extra stor objektivdiameter som ger utmärkt ljusstyrka och hög kontrast. 
  • 60-100 mm: Stora och tunga kikare med extra stor objektivdiameter som ger utmärkt ljusinsläpp och detaljrikedom.

Kikare för barn

Kikare för barn är generellt mindre och lättare än de för vuxna, för att göra dem enklare att hantera med mindre händer och ögon. Förstoringsgraden är ofta lägre jämfört med kikare för vuxna, då det kan vara svårt för barn att hålla kikaren stilla nog för att se genom en högre förstoring.

Barnkikare är också konstruerade för att vara mer robusta och tåliga, så att de kan tåla tuff hantering. De har dessutom ofta en lekfull och färgglad design.

Kikare och glasögon

Personer som bär glasögon kan uppleva att det blir svårt att använda kikaren på ett smidigt sätt eftersom kikarokulärerna inte kommer tillräckligt nära ögonen. Detta kan leda till en minskning av synfältet eller att man inte kan se hela bilden i kikaren. För att lösa detta problem finns det kikarmodeller som har justerbara ögonmusslor eller utskjutbara ögonmusslor som kan anpassas till glasögonbärarens syn.

En annan faktor att tänka på är glasögonens styrka, eftersom det kan påverka synfältet och skärpan i bilden som ses genom kikaren. Personer som bär glasögon med progressiva linser kan behöva justera kikarinställningarna för att få en skarp och tydlig bild.

Sammanfattningsvis är det möjligt att använda kikare tillsammans med glasögon, men det kan kräva lite anpassning och det är viktigt att välja en kikarmodell som passar glasögonbärarens synbehov.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

18
apr

Fota med mobilen – 10 enkla tips

Att ta proffsiga foton med mobilen behöver inte vara svårt. Här har vi samlat våra bästa tips för att få effektfulla och inspirerande bilder, som du snabbt och enkelt kan dela på sociala medier. Kom ihåg att de bästa bilderna får du genom att öva, experimentera och framför allt ha kul! 

Läs mer

17
apr

8 tips till bättre naturfoton

Drömmer du om att ta vackra naturfoton men vet inte riktigt var du ska börja? Eller vill du utmana dig själv som naturfotograf och ta dina bilder till nästa nivå? Här har vi samlat våra bästa tips för hur du kan ta bättre och mer intressanta naturfoton.

Läs mer

10
feb

Vilken systemkamera ska jag köpa?

Vad ska jag som nybörjare tänka på innan jag köper kamera? Vilken systemkamera passar mig bäst och vilka funktioner är viktiga? Oavsett om du ska du köpa din första systemkamera eller uppgradera till en ny kan det finnas många frågor. I vår köpguide hjälper vi dig genom att reda ut frågetecken och lista vad du ska tänka på för att hitta den systemkamera som passar dig bäst.

Läs mer

28
nov

Stativguide – välj rätt kamerastativ

Har du börjat fundera på stativ till din kamera? Kanske vill du ta en bild med längre slutartid eller så vill du själv vara med på gruppfotot – men vilket stativ ska du köpa? Det finns mängder av olika sorters stativ i olika prisklasser och med olika egenskaper. Vi hjälper dig att hitta det bästa stativet för dina behov och förklarar allt du behöver veta om kamerastativ.

Läs mer

18
sep

Fota norrsken med kamera & mobil

Vill du fotografera norrskenet och fånga det spektakulära skådespelet som Aurora Borealis ger? Norrsken är ett nästintill magiskt ljusspel under kalla vinternätter som många drömmer om att få se och ta kort på. Det behöver inte vara svårt heller – du kan använda både en avancerad kompaktkamera, systemkamera eller mobil för att fota norrsken. Här har vi samlat alla våra tips om hur du bäst förbereder dig och fångar magin på bild, oavsett om du fotar med kamera eller mobil.

Läs mer

3
maj

Landskapsfotografering

Landskapsfotografering är förmodligen en av de populäraste fotografiska inriktningarna i Norden. Vår självklara närhet till naturen med allemansrätten, friluftsdagar och fjällvandring tillsammans med ett alltid skiftande väder och årstider ihop med närheten till intressanta motiv och platser har troligen gjort landskapsfotograferingen till en naturlig del hos oss skandinaviska fotografer. Här delar vi med oss av våra bästa tips för bättre landskapsfoton.

Läs mer

Scandinavian Photo

2023-05-17

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn