Fota med mobilen – 10 enkla tips

Att ta proffsiga foton med mobilen behöver inte vara svårt. Här har vi samlat våra bästa tips för att få effektfulla och inspirerande bilder, som du snabbt och enkelt kan dela på sociala medier. Kom ihåg att de bästa bilderna får du genom att öva, experimentera och framför allt ha kul! 

Kvinna som fotograferar med sin mobil

Våra tips för bättre bilder med mobilen

Idag är mobiltelefonen en naturlig del av vår vardag. Du bär den med dig överallt och tack vare den tekniska utvecklingen har du alltid en riktigt bra kamera nära till hands. Även om mobilkameran inte kan ersätta systemkamerans alla manuella inställningar, ger den dig möjlighet att snabbt och enkelt fånga spontana stunder och ögonblick som livet bjuder på.

Beroende på varumärke och modell på din mobiltelefon, är det möjligt att inställningarna kan variera eller skilja sig från instruktionerna i tipsen.

  1. Levande bilder med lång exponering
  2. Upp och ner för grodperspektiv
  3. Porträttläge för suddig bakgrund
  4. Spegeleffekt med vatten
  5. Rutnät för balans och komposition
  6. Inramning med hjälp av omgivningen
  7. Vackra färger under blue & golden hour
  8. Stabila ljusförhållanden med HDR
  9. Utnyttja hela brännvidden
  10. Använd pro-läget

1. Levande bilder med lång exponering

Lång exponering kan användas för att fånga rörelseoskärpa och skapa känslan av hastighet, samt för att skapa suddiga, drömlika bilder på exempelvis ljus och vattenfall i rörelse. Det kan också användas för att öka exponeringen i mörker, skapa konstnärliga effekter som stjärneffekter eller fånga stadsljus på avstånd. 

Vid fotografering med lång exponering är ett stativ till mobilen att föredra, för att minska risken för skakningsoskärpa eller suddiga bilder. Se alla våra mobilstativ.

iPhone

Använd kameraläget "Live" när du tar bilden. Öppna sedan bilden i galleriet, klicka på "Live" uppe i vänstra hörnet och välj "Lång exponering" i rulllistan.

Android

Använd kameraläget "Pro" eller "Manuell". Ändra ISO till lägsta möjliga och slutartiden till ungefär 4 sekunder (eller efter smak). Sätt självutlösaren på 2 sekunder och om möjligt välj vidvinkel.

2. Upp och ner för grodperspektiv

För att få en unik och intressant effekt i dina bilder på exempelvis byggnader och människor kan du testa att vända telefonen upp och ner. Genom att göra det kommer kameran närmare förgrunden, vilket kan ge en ökad känsla av djup i bilden.

Om du vill förstärka effekten ytterligare kan du prova att använda kamerans Panorama-läge. Håll telefonen stadigt medan du sakta lyfter den för att få in mer av bakgrunden och himlen i bilden. Detta kan skapa en imponerande och dramatisk effekt, särskilt när du fotograferar höga byggnader eller vackra landskap. Se bara till att hålla handen stadig för att undvika suddiga bilder.

3. Porträttläge för suddig bakgrund

För att få en suddig bakgrund kan du välja kameraläget "Porträtt" i din kameraapp. Kameraläget skapar en bokeh-effekt som suddar bakgrunden och lyfter fram motivet. De flesta moderna smartphones har idag Porträtt-funktionen.

iPhone

Välj kameraläget "Porträtt", justera till "Studio Light" och placera motivet i centrum av bilden. Vänta sedan tills kameran har fokuserat och skapat den suddiga bakgrunden. Klicka därefter på "f", uppe i det högra hörnet, för göra bakgrunden mer eller mindre suddig. Om du vill ha en väldigt suddig bakgrund kan du justera fokuset till exempelvis 1,4

Android

Välj kameraläget "Porträtt". Placera motivet i centrum av bilden. Vänta sedan tills kameran har fokuserat och skapat den suddiga bakgrunden. För att göra bakgrunden mer eller mindre suddig kan du på de flesta android-telefoner justera det genom reglaget ovanför utlösarknappen. 

4. Spegeleffekt med vatten

För att skapa en spegeleffekt med hjälp av vatten behöver du inte alltid något så stort som en sjö, utan det räcker med något så enkelt som en vattenpöl på marken eller en behållare med vatten. Vänd kameran upp och ner, så att linsen hamnar så nära vattenytan som möjligt. Se till att din kamera är inställd på att fokusera på föremålet i bakgrunden och inte på vattenytan. Prova dig fram med olika vinklar och positioner för att få olika spegeleffekter och se vilken som fungerar bäst för din bild.

Genom att använda vatten som en naturlig spegel kan du skapa en spegeleffekt som ger en annorlunda och intressant dimension till dina bilder. Det är en enkel och rolig teknik som kan ge fantastiska resultat med lite övning.

5. Rutnät för balans och komposition

Genom att aktivera rutnätet på mobilkameran skapar du en referensram för att placera objekt på ett balanserat sätt och undvika sneda eller ojämna bilder. Rutnätet hjälper dig också att följa tredjedelsregeln som går ut på att placera de mest intressanta delarna av din bild nära något av hörnen. Att använda tredjedelsregeln ger en harmonisk och mer naturlig känsla till bilden. Att placera saker symmetriskt i din bild ger däremot en ren och klinisk känsla (vilket också kan vara en bra look).

Dessutom kan rutnätet hjälpa dig att upptäcka och korrigera kameravinklar eller sned horisont. Sammantaget kan användningen av rutnätet vara en användbar teknik för att ta bättre bilder med din mobilkamera.

6. Inramning med hjälp av omgivningen

Ta en titt runtomkring dig och använd föremål eller naturliga element såsom fönster, byggnader eller träd för att skapa en "ram" i dina bilder. Visuell inramning vid fotografering är en teknik som skapar estetiskt tillalande bilder med extra uppmärksamhet på motivet. Tack vare funktionen ultravidvinkel som många mobiler har, är det lättare att lyckas med inramning.

Det är också viktigt att tänka på proportionerna i bilden och hur inramningen påverkar balansen och kompositionen.

7. Vackra färger under blue & golden hour

Naturligt ljus är det absolut bästa ljuset att fota i, men det kan vara svårt att kontrollera. Däremot finns det två tillfällen per dygn som ger fantastiska ljusförhållanden vid fotografering – blue hour och golden hour (blå timmen & gyllene timmen). Då färgas himlen i blått, lila, gult, rosa och allt blir helt enkelt lite vackrare. Är du då redo med kameran får du ett riktigt mjukt och drömmigt ljus som ger fantastiska bilder. 

Blue hour: Precis innan solen går upp eller precis efter att solen gått ner.
Golden hour: Precis efter att solen gått upp eller precis innan solen går ner.

8. Stabila ljusförhållanden med HDR

Mobilfoto av en stenig strand, taget med HDR aktivt

Samsung Galaxy S21 Ultra

HDR eller High Dynamic Range innebär att kameran fångar en underexponerad, en korrekt exponerad och en överexponerad bild som kombineras till en och samma bild. Mobilen väljer automatiskt ut de bästa delarna av varje bild för att få ett så bra resultat som möjligt. HDR-läget skapar möjligheten att ta bilder i blandade ljusförhållanden utan att tappa detaljer, till exempel om en del av bilden är i direkt solljus och en annan är i skuggan.

På de flesta moderna mobiltelefoner är HDR redan aktiverat, men på en del behöver man slå på funktionen manuellt. Det vanligaste är att du hittar inställningen i kamerappen.

9. Utnyttja hela brännvidden

Samsung Galaxy S21 Ultra. Första bilden är tagen med ultravidvinkel och andra bilden med supertele vid samma tillfälle.

De flesta mobilkameror har du ett riktigt brett brännviddsomfång, från ultravidvinkel till supertele – något som systemkameran behöver flera olika objektiv för att täcka in. Så passa på att fånga dina vardagshändelser och semesteräventyr i både vidvinkel och zooma in på detaljerna. De kommer ge en bättre heltäckande bild av vad som händer.

Mobilkameror har ofta några förinställda brännvidder, antingen symboliserade med träd och blommor, eller med siffror. Med dessa kan du enkelt välja önskad brännvidd eller snabbt hoppa från supertele till ultravidvinkel. Du kan även "nypzooma" på skärmen för att ändra brännvidd. Tänk dock på att kvaliteten sjunker ju mer du zoomar in. Olika mobilmodeller klarar att zooma olika mycket och ändå behålla helt okej bildkvalitet.

10. Använd pro-läget

Alla senare smartphones har pro-läge i kameran med möjlighet till manuella inställningar. Utnyttja möjligheten att exempelvis korta ner slutartiden om du fotograferar rörelser och det är lite sämre ljusförhållanden, som exempelvis på en konsert. Genom att dra ner slutartiden till 1/250 eller snabbare (det vill säga ett högre tal efter snedstrecket) kan du får skarpa bilder även när din vanliga mobilkamera ger suddiga bilder.


Komplettera mobilfotograferingen med rätt tillbehör

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

10
feb

Vilken systemkamera ska jag köpa?

Vad ska jag som nybörjare tänka på innan jag köper kamera? Vilken systemkamera passar mig bäst och vilka funktioner är viktiga? Oavsett om du ska du köpa din första systemkamera eller uppgradera till en ny kan det finnas många frågor. I vår köpguide hjälper vi dig genom att reda ut frågetecken och lista vad du ska tänka på för att hitta den systemkamera som passar dig bäst.

Läs mer

20
jan

Bokeh och skärpedjup

Vill du få suddig bakgrund på dina foton? Att göra bakgrunden oskarp genom ett kort skärpedjup i foton är ett effektivt sätt att skapa en proffsigare känsla av exempelvis porträtt av både människor och djur, men kan användas i flera olika sammanhang. Ett annat ord för suddig bakgrund är "bokeh", som används för att benämna oskärpans kvalitet och karaktär. Lär dig mer om skärpedjup och bokeh här.

Läs mer

18
sep

Fota norrsken med kamera & mobil

Vill du fotografera norrskenet och fånga det spektakulära skådespelet som Aurora Borealis ger? Norrsken är ett nästintill magiskt ljusspel under kalla vinternätter som många drömmer om att få se och ta kort på. Det behöver inte vara svårt heller – du kan använda både en avancerad kompaktkamera, systemkamera eller mobil för att fota norrsken. Här har vi samlat alla våra tips om hur du bäst förbereder dig och fångar magin på bild, oavsett om du fotar med kamera eller mobil.

Läs mer

30
juli

Lär dig mer om vlogg

Vlogg, eller videoblogg som det står för, är en form av dagbok där innehållet består av video istället för text. Att starta en vlogg eller vidareutveckla en befintlig kan skapa en del frågetecken. Kanske funderar du på vilken vloggkamera ska du välja och hur får du bättre ljud eller ljus i dina videos? Oavsett om du redan har en vlogg eller går i tankarna på att starta en – så kan du hitta tips, inspiration och utrustning till ditt vloggande här.

Läs mer

16
okt

Systemkamerans inställningar – lär känna din kamera

Hur hänger bländare, slutare och ISO ihop egentligen? Ska jag fotografera i Jpeg eller Raw? Vad betyder alla bokstäver och symboler på kamerans programvalsratt? Vi hjälper dig förstå systemkameran och hur alla inställningar fungerar här.

Läs mer

21
aug

Guide till rätt bildstorlek

Har du någon gång upplevt att dina bilder ser oskarpa eller gryniga ut på sociala medier eller i tryck? Trots att du har klar skärpa i kameran och har efterbehandlat noggrant i ditt redigeringsprogram? Med alla upplösningar, färgprofiler och algoritmer kan det vara svårt att veta vad som gäller. Med några enkla steg kan vi hjälpa dig att få snyggare bilder på både sociala medier och i tryck!

Läs mer

Scandinavian Photo

2023-04-18

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn