Guide till rätt bildstorlek

Har du någon gång upplevt att dina bilder ser oskarpa eller gryniga ut på sociala medier eller i tryck? Trots att du har klar skärpa i kameran och har efterbehandlat noggrant i ditt redigeringsprogram? Med alla upplösningar, färgprofiler och algoritmer kan det vara svårt att veta vad som gäller. Med några enkla steg kan vi hjälpa dig att få snyggare bilder på både sociala medier och i tryck!

Digitala bildstorlekar

Sociala medier såsom Facebook och Instagram hanterar miljontals bildfiler varje dag. Därför komprimerar en datorstyrd algoritm alla bilder som laddas upp på deras plattform, för att de ska ta mindre plats och gå snabbare att ladda i flödet. Men ibland blir inte resultaten helt optimala. Därför kan det vara bra att ha koll på vilka format Instagram och Facebook utgår från, för att lämna så lite beslut som möjligt åt algoritmen.

Instagram har i dagsläget en maxbredd på 1080 pixlar på alla bilder som laddas upp. Det gör att om du laddar upp en bild som är mindre än 1080 pixlar bred, så skalas den upp och blir oskarp. Laddar du upp en bredare bild än 1080 pixlar riskerar du att få s.k. artefakter i din bild. Artefakter kan upplevas som grynighet eller "blockighet" i bilden. Det beror på att algoritmen själv försöker få plats med originalbilden och dess detaljer på ett färre antal pixlar. Därför är det mest optimala att du gör en del av jobbet åt algoritmen.

Det spelar även roll vilket bildförhållande din bild har. Instagram accepterar bilder från 1.91:1 till 4:5, det vill säga att bilder inom dessa förhållanden inte beskärs. Bilder utanför dessa ramar beskärs automatiskt, vilket riskerar att ändra bildkompositionen. Det bästa är att du beskär bilden redan i ditt bildredigeringsprogram innan du exporterar filen. Kom ihåg att välja färgformatet sRGB när du exporterar.

Vill du experimentera med annorlunda bildförhållanden finns appar, som till exempel Whitagram, som hjälper dig att bibehålla dina utsnitt.

IMG Guide till rätt bildstorlek_exempel 01.jpg

Exempel: Bilden till vänster bibehåller skärpan då den laddats upp med en bredd på 1080 pixlar. Bilden till höger blir suddig då den laddats upp med bredd lägre än 1080 pixlar.

IMG Guide till rätt bildstorlek_exempel 02.jpg

Exempel 2: Förstoring på hur artefakter kan se ut. (Vänster: Inga artefakter. Höger: Artefakter som bildar block av pixlar.)

Facebook tillåter en bildbredd på upp till 2048 pixlar, men komprimerar bilder annorlunda beroende på bredd. I nuläget rekommenderar Facebook 720, 960 eller 2048 pixlar i bredd för vanliga foton, medan omslagsfoton har ett fast bildförhållande på 851 x 315 pixlar. Gemensamt för alla Facebook-bilder är att de inte bör ta större plats på hårddisken än 100 kB och att de ska vara i .JPEG-format med färgprofilen sRGB. Du kan se vad en bildfil har för egenskaper i Windows genom att högerklicka på den och välja "egenskaper". Då får du upp en dialogruta med ett antal flikar – välj "information", så hittar du information om antal bildpunkter, färgprofil, filformat och filstorlek.

Eftersom Facebook och Instagram konstant uppdaterar sina system, är det säkrast att läsa på deras respektive hjälp-sidor vad som gäller. Klicka på länkarna nedan för att gå till respektive plattform.

Rekommedationer för Instagram | Rekommendationer för Facebook

IMG Guide till rätt bildstorlek.jpg

Analoga bildstorlekar

För utskrift av bilder är upplösningen också viktig, men då dagens kameror är så pass högupplösta är det ofta inte ett problem. Ju större en fotoutskrift är, desto större chans att den ses från längre avstånd. Det betyder att den som tittar på din bild troligtvis ändå inte kommer kontrollera att skärpa och upplösning är helt optimal. Med det sagt är det ändå en bra idé att använda sig av högupplösta filer för tryck. Tumregeln är att du inte ska gå under 300dpi när du exporterar din bild.

DPI står för "Dots per inch" och står för hur många punkter per tum den färdigtrycka bilden har. Det är alltså inte samma sak som PPI, som står för "Pixels per inch", och är ett begrepp anpassat efter monitorer såsom dator- och TV-skärmar. För efterbehandling och publicering på digitala medier spelar PPI ingen större roll. Det är bara dimensionerna i antalet pixlar som räknas; 2140 x 1440, 1920 x 1080, 800 x 600 pixlar o.s.v. Men för utskrift kan det vara bra att tänka på PPI. För enkelhetens skull kan du utgå ifrån samma tumregel som för DPI, d.v.s. 300ppi.

Det som också är viktigt att tänka på vid utskrift är att du har rätt färgprofil och att du arbetar med en skärm som är kalibrerad – det vill säga att färgåtergivning och kontrast återges korrekt. Generellt sett kan du behålla sRGB eller Adobe RGB om du ska printa på egen skrivare eller skicka till tryck. Grafiska tryck som inkluderar text eller någon form av grafiskt element i kombination med din bild kan kräva en färgprofil i CMYK, men den konverteringen sköts i de flesta fall av en originalare eller automatiskt i program såsom Adobe InDesign.

För att se till att du får rätt utsnitt på dina utskrifter är det en bra idé att ha koll på pappersstorlekar och deras motsvarande bildförhållanden. Du kan i de flesta bildredigeringsprogram se bildens dimensioner i pixlar, tum eller centimeter.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

8 tips till bättre naturfoton

Drömmer du om att ta vackra naturfoton men vet inte riktigt var du ska börja? Eller vill du utmana dig själv som naturfotograf och ta dina bilder till nästa nivå? Här har vi samlat våra bästa tips för hur du kan ta bättre och mer intressanta naturfoton.

Läs mer

Kamerors sensorstorlekar – vad är skillnaden mellan fullformat och APS-C?

Sensorn i en kamera kan jämföras med filmen i en analog kamera. Den registrerar ljuset som faller in från objektivet och omvandlar det till ett foto. Det finns bildsensorer i olika format som är bra att känna till när man ska köpa systemkamera. Här tittar vi närmare på just kamerasensorer, de olika storlekarna och vad som skiljer dem åt.

Läs mer

Systemkamerans inställningar – lär känna din kamera

Hur hänger bländare, slutare och ISO ihop egentligen? Ska jag fotografera i Jpeg eller Raw? Vad betyder alla bokstäver och symboler på kamerans programvalsratt? Vi hjälper dig förstå systemkameran och hur alla inställningar fungerar här.

Läs mer

Vilket fotopapper ska jag välja?

Vad är det för skillnad mellan glansigt och matt fotopapper? Vilket ska jag välja om jag vill skriva ut egna foton? Vid val av foto- eller fine art-papper och dess yta handlar det mycket om ditt egna tycke och smak. Däremot kan ytan på pappret kan ge dina bilder helt olika karaktär och intryck. Här kommer några riktlinjer och tips som kan vara bra att tänka på i ditt val av papper.

Läs mer

Kalibrering och softproofing av datorskärm

Att ha en skärm som är korrekt kalibrerad innebär att färgerna i dina foton är garanterat rätta – vilket är lika viktigt vid utskrifter som vid presentation på webben. Om du redigerar en bild vill du veta säkert att du gör det under rätt premisser så inte du ser andra färger än vad bilden faktiskt har. Här går vi genom hur det fungerar och tipsar om produkter för garanterat korrekta färger vid retuschering och videoproduktion.

Läs mer

7 tips för att lyckas på sociala medier – CHECK!

Systrarna Helena och Johanna Engström driver CHECK! – en kommunikationsbyrå med inriktning på sociala medier, employer branding, utbildning, copy och content. Nu har de samlat sina bästa tips på vad du bör tänka på för att nå ut på sociala medier på allra bästa sätt. Inspireras och ta del av tipsen här!

Läs mer

Scandinavian Photo

2019-08-21

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn