Kalibrering och softproofing av datorskärm

Att ha en skärm som är korrekt kalibrerad innebär att färgerna i dina foton är garanterat rätta – vilket är lika viktigt vid utskrifter som vid presentation på webben. Om du redigerar en bild vill du veta säkert att du gör det under rätt premisser så inte du ser andra färger än vad bilden faktiskt har. Här går vi genom hur det fungerar och tipsar om produkter för garanterat korrekta färger vid retuschering och videoproduktion.

Att kalibrera skärmen säkrar korrekt färgåtergivning och ljus på dina foton

Innehåll

Varför ska jag kalibrera?

Har du någon gång varit med om att en bild alls ser likadan ut på din skärm som hos din kollega eller vän? Eller att du har skrivit ut ett foto och utskriften inte alls motsvarade vad du såg på skärmen? Detta beror på att skärmen inte är kalibrerad och att bilden inte blivit förhandsgranskad korrekt (softproofad).

Genom att använda en kalibrerad skärm, rätt programvara och rätt ICC-profil för rätt ändamål, det vill säga skrivare, papper eller skärm får du rätt färg er direkt. Du behöver inte testa dig fram, slösa papper eller vänta på att utskriften ska bli klar innan du ser resultatet, för du vet redan hur det kommer se ut när du tittar på din skärm.

Vad är kalibrering?

Genom att kalibrera din skärm så ser du till att skärmen visar korrekt färger gentemot skrivaren och bildfilens information. Det är nästan alltid skärmen som avviker i hur färgerna tolkas och det är också den som är lättast att rätta till. Med tiden så "driftar" skärmar också iväg från sin ursprungliga kalibrering, vilket betyder att dom behöver kalibreras om, speciellt om det går lång tid mellan utskrifterna.

Det är inte alla skärmar som går att kalibrera, så kontrollera detta innan du köper skärm eller kalibrator. Många skärmar har endast stöd för mjukvarukalibrering, vilket innebär att kalibreringsprofilen skrivs till datorns grafikkort, medans dyrare modeller har stöd för hårdvarukalibrering. Då sparas kalibreringsprofilen direkt i skärmen för möjlighet att växla datorer, vilket ger högre noggrannhet. Det finns även skärmar med en inbyggd kalibrator som kommer fram när det är dags att kalibrera, men många modeller kräver en separat kalibrator som man hänger på skärmen.

Referensbild för datorskärm

Tänk på att skärmen måste vara inställd med rätt kontrast och ljusstyrka innan kalibreringen börjar. Använd gärna nedan referensbild för att ställa in ljusstyrkan och kontrasten rätt.

Referensbild för kalibrering av skärm

Med denna referensbilden kan du börja ställa in din skärm så att du kan se att det står print i både det svarta och vita fältet.

Vad kalibrerar jag mot?

Det är viktigt att förstå att du kalibrerar mot ett mål, vilket ofta är en skrivare och en viss typ av papper. Men du kan även kalibrera projektorer vilket kan vara intressant på tex en fotoklubb där bilderna kanske kommer via ett UBS-minne. Har fotografen suttit hemma och redigerat sina bilder på en kalibrerad skärm och sedan visar upp dem på en kalibrerad projektor, så kommer resultatet bli så korrekt som möjligt. Givetvis har projektorer, redigeringsskärmar och TV-apparater olika hårdvarubegränsningar som kommer påverka.

För att aktivera softproofing, tryck på korrektur på skärmen, välj den skrivare/papper du ska använda eller vill förhandsgranska och sedan får du resultatet direkt på skärmen.

Vad är softproofing?

Softproofing används för att simulera din utskrift på skärmen genom en så kallad ICC-profil. Olika skrivare och skärmar har olika mängd färger och färgdjup och det är inte alla skrivare som kan skriva ut samma mängd färger som en skärm visar. Pappret har också olika nyanser av vitt och gult och förmågan att absorbera olika mängd bläck, vilket också påverkar färgen på utskriften. Genom att softproofa kan du vara säker på att din skärm återger det som din kombination av skrivare och papper kan skriva ut. Olika typer av papper kan ge väldigt varierande resultat beroende på bild. Har du tillgång till flera olika papper är det värt att kontrollera resultatet med olika ICC-profiler för at se vad som passar ju den bilden bäst.

Det röda indikerar områden som skrivaren inte kan skriva ut på rätt sätt, vilket betyder att färgnyanser kan bli fel. Du aktiverar funktionen genom att trycka på den lilla pappersikonen vid historgrammet (gul markering). Observera att du inte ser denna innan du aktiverat "korrektur på skärmen". Genom att byta ICC-profil kan du se hur din bild kommer reagera i färg, svärta och kontrast med olika typer av papper och skrivare.

Vad är ICC-profil?

ICC-profilen har information om hur en viss kombination av skrivare och papper hanterar färger, svärta, kontrast m.m. Du kan ladda hem ICC-profiler från både skrivartillverkarens, papperstillverkarens och print-studions hemsida. Du kan installera ICC-profiler för skrivare och papper som du själv inte har, vilket är smidigt när du vill skriva ut till tex ett labb eller annan plats än var du har datorn.

Viktigt att tänka på:

Det gäller att alla faktorer är på plats. Skrivare och papper med rätt ICC-profil, kalibrerad skärm som kan visa rätt färgrymd och softproofing med rätt programvara. Om du inte har med alla delar så bryts kedjan och du kan inte längre förutsäga resultatet på din utskrift. Rummet och omgivningsljuset påverkar också hur du ser på utskriften. Har du gula lampor i taket så reflekteras det gula ljuset från pappret vilket gör att färgerna upplevs annorlunda. Känner du dig osäker kan en betraktningslampa vara ett bra alternativ för att ha bra ljus för att granska din utskrift.

Produkter för perfekta utskrifter

Det du behöver är bra skärm, kalibrator, skrivare och fotopapper. Det kan kännas som en stor investering men det finns många prisvärda alternativ. Många köper fina kameror och fantastisk utrustning men glömmer ofta av att detta är minst lika viktigt med utrustningen för efterarbetet för att skapa minnen, album och tavlor genom att skriva ut sina bilder. Vi har plockat ihop några förslag på fin utrustning som du kan använda för dina utskrifter.

Bildredigeringskärmar med hårdvarukalibrering

När du ska köpa dig en redigeringsskärm ska du titta på en skärm med IPS-panel som har möjlighet att visa upp emot 99% av färgrymden AdobeRGB.

Kalibratorer

Ingår det inte en kalibrator i skärmen går de att köpa separat. 

Fotoskrivare

När du ska välja skrivare bör du fråga dig hur stort och hur mycket du har tänkt att skriva ut. Vill du ha något enkelt om du bara skriver ut ibland och på A4, eller har du tänkt att skriva ut större utskrifter så kan du kika på skrivare med fler färger som klarar skriva ut på A3+ eller A2. För vissa A2-skrivare finns möjlighet att skriva ut från pappersrulle för panorama och bättre pappersekonomi samt med Chroma Optimizer som ger bättre betraktningsvinkel på utskrifterna.

Fotopapper

Bra fotopapper ger bra utskrifter, det gäller att hitta din favorit och vad som passar din utskrift. Olika papper har olika karaktärer, strukturer och färghantering, vilket gör att de passar olika bra till olika typer av utskrifter. De flesta papperstillverkare har ICC-profiler som du kan ladda ner på deras hemsida.
Ladda hem Ilford ICC-profiler.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

4
nov

Vad kan man göra med en 3D-skrivare?

En 3D-skrivare ger dig möjlighet att ta effektivitet och kreativitet till en tredimensionell nivå. Den är mycket bred i sitt användningsområde och kan exempelvis användas inom arkitektur, industridesign och smyckestillverkning, men även inom utbildning eller för ökad kreativitet i familjen. Det finns många modeller, för både nybörjare och mer avancerade användare, och här hjälper vi dig att hitta rätt i 3D-skrivarens kreativa värld.

Läs mer

23
sep

Att tänka på vid köp av ritplatta

Vad är en ritplatta och hur fungerar de? Vilken ritplatta ska jag välja? Vad är viktigt att tänka på för att välja rätt? En ritplatta är ett effektivt tillbehör framför datorn för kreatörer och underlättar arbetet om du håller på med bildbehandling, teckning eller om du är designer. Vi hjälper dig med frågorna och att välja rätt ritplatta så du kan komma igång med ditt kreativa skapande.

Läs mer

30
sep

Vilket fotopapper ska jag välja?

Vad är det för skillnad mellan glansigt och matt fotopapper? Vilket ska jag välja om jag vill skriva ut egna foton? Vid val av foto- eller fine art-papper och dess yta handlar det mycket om ditt egna tycke och smak. Däremot kan ytan på pappret kan ge dina bilder helt olika karaktär och intryck. Här kommer några riktlinjer och tips som kan vara bra att tänka på i ditt val av papper.

Läs mer

Scandinavian Photo

2020-08-17

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn