Kalibrering och softproofing av datorskärm
Problemet med att skriva ut en bild är att det ibland kan vara både frustrerande och upplevs ibland som ett lotteri innan man får färger och ljus rätt, vilket kan vara extra jobbigt när du vill skriva ut riktigt stora bilder. Lösningen är kalibrering och softproofing! Ta kontrollen över dina bilder och utskrifter för att få ett återkommande bra resultat på alla dina utskrifter.
Innehåll
- Varför ska jag kalibrera?
- Vad är kalibrering?
- Vad är softproofing?
- Vad är ICC-profil?
- Produkter för perfekta utskrifter
Varför ska jag kalibrera?
Dagens kameror är både högupplösta med stort färgdjup och brett dynamiskt omfång – ändå publiceras de flesta foton för att visas via mobilen. För att en bild skall komma till sin fulla rätt bör den skrivas ut, ramas in och sättas upp på väggen. Har du inte testat att skriva ut en bild i lite större format kan vi starkt rekommendera dig att testa. Tyvärr är det lätt hänt att utskriften inte matchar det som skärmen återger. Detta beror på att skärmen inte är kalibrerad och att bilden inte blivit förhandsgranskad korrekt (softproofad).
Genom att använda en kalibrerad skärm, rätt programvara och rätt ICC-profil för rätt skrivare och papper får du ut din utskrift rätt direkt. Du behöver inte testa dig fram, slösa papper eller vänta på att utskriften ska bli klar innan du ser resultatet, för du vet redan hur det kommer se ut när du tittar på skärmen.
Vad är kalibrering?
Genom att kalibrera din skärm så ser du till att skärmen visar korrekt färger gentemot skrivaren och bildfilens information. Det är nästan alltid skärmen som avviker i hur färgerna tolkas och det är också den som är lättast att rätta till. Med tiden så "driftar" skärmar också iväg från sin ursprungliga kalibrering, vilket betyder att dom behöver kalibreras om, speciellt om det går lång tid mellan utskrifterna.
Det är inte alla skärmar som går att kalibrera, så kontrollera detta innan du köper skärm eller kalibrator. Generellt kan man säga att om skärmen kan visa mer än 90% av färgrymden AdobeRBG så går den att kalibrera.
Många skärmar har endast stöd för mjukvarukalibrering, vilket innebär att kalibreringsprofilen skrivs till datorns grafikkort, medans dyrare modeller har stöd för hårdvarukalibrering. Då sparas kalibreringsprofilen direkt i skärmen för möjlighet att växla datorer, vilket ger högre noggrannhet. Det finns även skärmar med en inbyggd kalibrator som kommer fram när det är dags att kalibrera, men många modeller kräver en separat kalibrator som man hänger på skärmen.
Referensbild för datorskärm
Tänk på att skärmen måste vara inställd med rätt kontrast och ljusstyrka innan kalibreringen börjar. Använd gärna nedan referensbild för att ställa in ljusstyrkan och kontrasten rätt.
Med denna referensbilden kan du börja ställa in din skärm så att du kan se att det står print i både det svarta och vita fältet.
Vad kalibrerar jag mot?
Det är viktigt att förstå att du kalibrerar mot ett mål, vilket ofta är en skrivare och en viss typ av papper. Men du kan även kalibrera projektorer vilket kan vara intressant på tex en fotoklubb där bilderna kanske kommer via ett UBS-minne. Har fotografen suttit hemma och redigerat sina bilder på en kalibrerad skärm och sedan visar upp dem på en kalibrerad projektor, så kommer resultatet bli så korrekt som möjligt. Givetvis har projektorer, redigeringsskärmar och TV-apparater olika hårdvarubegränsningar som kommer påverka.
För att aktivera softproofing, tryck på korrektur på skärmen, välj den skrivare/papper du ska använda eller vill förhandsgranska och sedan får du resultatet direkt på skärmen.
Vad är softproofing?
Softproofing används för att simulera din utskrift på skärmen genom en så kallad ICC-profil. Olika skrivare och skärmar har olika mängd färger och färgdjup och det är inte alla skrivare som kan skriva ut samma mängd färger som en skärm visar. Pappret har också olika nyanser av vitt och gult och förmågan att absorbera olika mängd bläck, vilket också påverkar färgen på utskriften. Genom att softproofa kan du vara säker på att din skärm återger det som din kombination av skrivare och papper kan skriva ut. Olika typer av papper kan ge väldigt varierande resultat beroende på bild. Har du tillgång till flera olika papper är det värt att kontrollera resultatet med olika ICC-profiler för at se vad som passar ju den bilden bäst.
Det röda indikerar områden som skrivaren inte kan skriva ut på rätt sätt, vilket betyder att färgnyanser kan bli fel. Du aktiverar funktionen genom att trycka på den lilla pappersikonen vid historgrammet (gul markering). Observera att du inte ser denna innan du aktiverat "korrektur på skärmen". Genom att byta ICC-profil kan du se hur din bild kommer reagera i färg, svärta och kontrast med olika typer av papper och skrivare.
Vad är ICC-profil?
ICC-profilen har information om hur en viss kombination av skrivare och papper hanterar färger, svärta, kontrast m.m. Du kan ladda hem ICC-profiler från både skrivartillverkarens, papperstillverkarens och print-studions hemsida. Du kan installera ICC-profiler för skrivare och papper som du själv inte har, vilket är smidigt när du vill skriva ut till tex ett labb eller annan plats än var du har datorn.
Viktigt att tänka på:
Det gäller att alla faktorer är på plats. Skrivare och papper med rätt ICC-profil, kalibrerad skärm som kan visa rätt färgrymd och softproofing med rätt programvara. Om du inte har med alla delar så bryts kedjan och du kan inte längre förutsäga resultatet på din utskrift. Rummet och omgivningsljuset påverkar också hur du ser på utskriften. Har du gula lampor i taket så reflekteras det gula ljuset från pappret vilket gör att färgerna upplevs annorlunda. Känner du dig osäker kan en betraktningslampa vara ett bra alternativ för att ha bra ljus för att granska din utskrift.
Produkter för perfekta utskrifter
Det du behöver är bra skärm, kalibrator, skrivare och fotopapper. Det kan kännas som en stor investering men det finns många prisvärda alternativ. Många köper fina kameror och fantastisk utrustning men glömmer ofta av att detta är minst lika viktigt med utrustningen för efterarbetet för att skapa minnen, album och tavlor genom att skriva ut sina bilder. Vi har plockat ihop några förslag på fin utrustning som du kan använda för dina utskrifter.
Bildredigeringskärmar med hårdvarukalibrering
När du ska köpa dig en redigeringsskärm ska du titta på en skärm med IPS-panel som har möjlighet att visa upp emot 99% av färgrymden AdobeRGB.
Kalibratorer
Ingår det inte en kalibrator i skärmen går de att köpa separat.
Fotoskrivare
När du ska välja skrivare bör du fråga dig hur stort och hur mycket du har tänkt att skriva ut. Vill du ha något enkelt om du bara skriver ut ibland och på A4, eller har du tänkt att skriva ut större utskrifter så kan du kika på skrivare med fler färger som klarar skriva ut på A3+ eller A2. För vissa A2-skrivare finns möjlighet att skriva ut från pappersrulle för panorama och bättre pappersekonomi samt med Chroma Optimizer som ger bättre betraktningsvinkel på utskrifterna.
Fotopapper
Bra fotopapper ger bra utskrifter, det gäller att hitta din favorit och vad som passar din utskrift. Olika papper har olika karaktärer, strukturer och färghantering, vilket gör att de passar olika bra till olika typer av utskrifter. De flesta papperstillverkare har ICC-profiler som du kan ladda ner på deras hemsida.
Ladda hem Ilford ICC-profiler.
Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i Stockholm, Malmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.
Mer kunskap
4
nov
Vad kan man göra med en 3D-skrivare?
En 3D-skrivare ger dig möjlighet att ta effektivitet och kreativitet till en tredimensionell nivå. Den är mycket bred i sitt användningsområde och kan exempelvis användas inom arkitektur, industridesign och smyckestillverkning, men även inom utbildning eller för ökad kreativitet i familjen. Det finns många modeller, för både nybörjare och mer avancerade användare, och här hjälper vi dig att hitta rätt i 3D-skrivarens kreativa värld.
Läs mer23
sep
Att tänka på vid köp av ritplatta
Vad är en ritplatta och hur fungerar de? Vilken ritplatta ska jag välja? Vad är viktigt att tänka på för att välja rätt? En ritplatta är ett effektivt tillbehör framför datorn för kreatörer och underlättar arbetet om du håller på med bildbehandling, teckning eller om du är designer. Vi hjälper dig med frågorna och att välja rätt ritplatta så du kan komma igång med ditt kreativa skapande.
Läs mer30
sep
Vilket fotopapper ska jag välja?
Vad är det för skillnad mellan glansigt och matt fotopapper? Vilket ska jag välja om jag vill skriva ut egna foton? Vid val av foto- eller fine art-papper och dess yta handlar det mycket om ditt egna tycke och smak. Däremot kan ytan på pappret kan ge dina bilder helt olika karaktär och intryck. Här kommer några riktlinjer och tips som kan vara bra att tänka på i ditt val av papper.
Läs merScandinavian Photo
2020-08-17
Dela