Vilket fotopapper ska jag välja?

Vad är det för skillnad mellan glansigt och matt fotopapper? Vilket ska jag välja om jag vill skriva ut egna foton? Vid val av foto- eller fine art-papper och dess yta handlar det mycket om ditt egna tycke och smak. Däremot kan ytan på pappret kan ge dina bilder helt olika karaktär och intryck. Här kommer några riktlinjer och tips som kan vara bra att tänka på i ditt val av papper.

Vilket fotopapper ska man välja?

Innehåll

Vad är skillnaden mellan fotopapper och fine art?

Generellt går det att dela upp papper i två lite större kategorier: fotopapper och fine art-papper.

Fotopapper är väl det som skulle kunna tolkas som det klassiska pappret. Det delas oftast upp i matt och blank yta och användas till enklare fotoutskrifter eller mängdutskrifter för bilder som ska sättas i album. 

Fine art-papper är av lite högre kvalitet, tjocklek och finns i flera olika ytor. De är tillverkade på stor omsorg och ofta för att få fram likheter med traditionellt mörkrumspapper eller en konstnärlig touch. 

Nedan kommer vi presentera några olika ytor på både fotopapper och fine art-papper och ge exempel på vilka typer av utskrifter de kan användas till.

Olika ytor av fotopapper

Glossy

bildtext

Ett så kallat glossy fotopapper har en blank yta som ger hög detaljrikedom och djup svärta. Det passar utmärkt till mängdutskrifter så som bilder till familjealbumet och färgutskrifter. Det går även att göra svartvita bilder på pappret, men då ytan är mycket reflekterande kommer inte detaljerna fram på samma sätt som på ett mattare papper.

Satin

bildtext

Satin är ett fotopapper med halvblank yta som ger en lyster i dina bilder men utan störande reflektioner. Det ger mer kontrast och svärta i jämförelse med ett blankt papper och passar perfekt till större affisher och skyltar som inte ska ramas in. 

Matt fotopapper

bildtext

Ett fotopapper med helmatt yta ger en fin mjuk känsla. Passar utmärkt för svartvita utskrifter och när du kombinerar bilder och text i exempelvis presentationer, inbjudningskort och dokument. Tänk dock på att ett matt papper suger upp lite mer bläck och därför ökar bläckåtgången något. Skärpan blir inte riktigt lika hög som på glossy- eller satinyta men istället får du ett mjukare intryck om mer känsla i bilden.

Fine Art-papper

bildtext

Fine Art är inte bara en sorts papper utan finns i flera olika typer. De tillverkas med omsorg och är mycket högkvalitativt papper. De har kommer specifika egenskaper för att kunna anpassas efter dina behov.

Här kommer vi beskriva några typer av Fine Art papper. Genom att klicka dig vidare in på varje produkt kan du också kika på ett videoklipp om varje papper, på så sätt får du mer kunskap kring papprets uppbyggnad och uppfattning om yta samt känsla på varje papper.

Edition Etching Rag

Det här pappret är uppbyggt på en bomullsbas och har en matt yta med mycket mjuk och fin struktur. Det har en ren vit ton och är helt syrafritt, vilket gör att hållbarheten på dina utskrifter blir längre. Pappret passar till de flesta typer av utskrifter, både färg och svartvit.

Baryta Prestige

Det här pappret är behandlat med en barium sulfat yta för att återskapa det klassiska mörkerrumspappret. Det är ett vitt papper fritt från syra och består av en blandning av bomull och alfa-cellulosa. Baryta prestige har en mycket mjuk och glansig yta och pappret ger dina utskrifter en utmärkt svärta och en klockren bildskärpa.

Canvaspapper

Även canvas duk kan klassas som ett Fine Art-papper. Det är ett bomullsbasera "papper" med målardukyta som ger dina bilder en konstnärlig karaktär. Passar utmärkt till tavlor som inte ska ramas in. Bra att veta är att det krävs extra färgmättnad på bilden vid utskrift så duken suger åt sig mycket färg samt att strukturen gör att det kan vara svårt att se allt för små detaljer.

ICC-profiler

Det är många som tänker att det endast går att använda papper av samma märke i sin skrivare, exempelvis Epson-papper till Epson-skrivare, Canon-papper till Canon-skrivare osv. Så är dock inte fallet. Idag skapar de flesta papperstillverkarna sina egna ICC-profiler (färgprofiler) anpassade till sina papper och till de vanligaste skrivarmodellerna. Här kan du hitta ICC-profiler från Canson.

Här kan ni hitta hela vårt sortiment av fotopapper på rulle och fotopapper på ark.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

4
nov

Vad kan man göra med en 3D-skrivare?

En 3D-skrivare ger dig möjlighet att ta effektivitet och kreativitet till en tredimensionell nivå. Den är mycket bred i sitt användningsområde och kan exempelvis användas inom arkitektur, industridesign och smyckestillverkning, men även inom utbildning eller för ökad kreativitet i familjen. Det finns många modeller, för både nybörjare och mer avancerade användare, och här hjälper vi dig att hitta rätt i 3D-skrivarens kreativa värld.

Läs mer

23
sep

Att tänka på vid köp av ritplatta

Vad är en ritplatta och hur fungerar de? Vilken ritplatta ska jag välja? Vad är viktigt att tänka på för att välja rätt? En ritplatta är ett effektivt tillbehör framför datorn för kreatörer och underlättar arbetet om du håller på med bildbehandling, teckning eller om du är designer. Vi hjälper dig med frågorna och att välja rätt ritplatta så du kan komma igång med ditt kreativa skapande.

Läs mer

17
aug

Kalibrering och softproofing av datorskärm

Att ha en skärm som är korrekt kalibrerad innebär att färgerna i dina foton är garanterat rätta – vilket är lika viktigt vid utskrifter som vid presentation på webben. Om du redigerar en bild vill du veta säkert att du gör det under rätt premisser så inte du ser andra färger än vad bilden faktiskt har. Här går vi genom hur det fungerar och tipsar om produkter för garanterat korrekta färger vid retuschering och videoproduktion.

Läs mer

Scandinavian Photo

2020-09-30

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn