Att tänka på vid köp av ritplatta

Vad är en ritplatta och hur fungerar de? Vilken ritplatta ska jag välja? Vad är viktigt att tänka på för att välja rätt? En ritplatta är ett effektivt tillbehör framför datorn för kreatörer och underlättar arbetet om du håller på med bildbehandling, teckning eller om du är designer. Vi hjälper dig med frågorna och att välja rätt ritplatta så du kan komma igång med ditt kreativa skapande.

Ritplatta från Wacom

Innehåll

Vad är en ritplatta?

En ritplatta kompletterar eller ersätter helt en vanlig datormus. Den ansluts till datorn med USB-kabel eller trådlös anslutning och har en tryckkänslig yta som registrerar var på ytan en tillhörande penna befinner sig. För att använda ritplattan håller du pennspetsen strax ovanför ritplattans yta och när du rör pennan ovanför ytan motsvarar det muspekarens rörelser. För att klicka trycker du ner pennspetsen på ritplattan. En ritplatta kan användas som vanlig mus för att sköta vardagliga uppgifter som att surfa på internet men det är i bildbehandlings- och ritprogram som dess fulla potential kan nyttjas. Många börjar använda en ritplatta i enstaka program för exempelvis bildbehandling men lägger efter en tid ofta undan datorns vanliga mus och använder ritplattan till alla program i datorn.

Hur fungerar en ritplatta?

I de flesta ritplattor går det ställa in hur ritplattan ska reagera på pennans rörelse. Det vanligaste är att pennan är utgångspunkten oavsett var på skärmen markören tidigare befann sig, tänk dig att ritplattans yta motsvarar skärmens yta. Det innebär att markören alltid kommer flyttas till den plats på skärmen som motsvarar den punkt på ritplattans yta där pennan är. Sätter du ner pennan i övre vänstra hörnet på ritplattan kommer markören alltid flyttas till övre vänstra hörnet på skärmen. Denna inställning är vanligast vid användning av en ritplatta för bildredigering och är oftast standardinställning när ritplattan levereras. 

Det går även att ställa in så att pennan fungerar som en vanlig mus och att det är markören på datorskärmen som är utgångspunkten och pennans rörelse anpassas efter var markören är på skärmen. Detta läge kan vara användbart om du tänkt skaffa en ritplatta av ergonomiska skäl och är van vid hur en datormus fungerar.


Till toppen av sidan

Wacom ritplattor

Har du inte använt någon ritplatta tidigare kan det vara bra att börja med någon av de enklare modellerna för att testa hur just ditt arbetssätt fungerar med en ritplatta innan du köper en av de mer avancerade modellerna. Det kan ta en tid att vänja sig vid att använda en ritplatta istället för en vanlig datormus. Det gäller att ha tålamod och inte ge upp.

Se alla våra ritplattor från Wacom

Ritplatta med skärm

Med en vanlig ritplatta utan skärm måste du titta rakt fram på datorns skärm och rita på ritplattan som ligger på skrivbordet. Det kan till en början vara svårt att lära sig när det normala är att titta ner på pennan och det som ritas. Vill du jobba som om du ritade direkt på ett papper finns det ritplattor med inbyggd skärm. Du ser då allt som händer på skärmen samtidigt som du ritar med pennan på den. Dessa finns i olika storlekar och prisklasser och det finns till och med modeller som har inbyggd dator.


Till toppen av sidan

Vilken storlek på ritplatta ska jag välja?

De flesta ritplattor finns att köpa i olika storlekar med olika stor rityta. Vilken storlek som passar bäst är individuellt och beror till stor del av hur stora rörelser du är van att göra när du ritar. Använder du mestadels handleden när du ritar kan du titta på en ritplatta som har en mindre eller mellanstor yta. Om du däremot använder stora yviga rörelser och rör hela armen när du ritar är en större ritplatta att föredra.

En annan faktor som spelar in i ditt val av ritplatta är storleken på skärmen den ska användas tillsammans med. Har du en större skärm känns det oftast mer naturligt att använda en ritplatta med större arbetsyta. Längden på pennans rörelse kan bättre återges i proportionerlig längd på skärmen i jämförelse med användning av en ritplatta med mindre yta där en rörelse av pennan på 1 cm på ritplattan kan göra att markören flyttas 5-10 cm skärmen. Om du har två skärmar kommer ritytan på ritplattan delas mellan de två skärmarna och då kan en större ritplatta vara att föredra. Väljer du en ritplatta med mindre arbetsyta går det ofta ställa in så den endast styr en av skärmarna.

Andra faktorer som spelar in vid val av storlek är att ritplattan ska få plats på skrivbordet. Tänk på att du ska kunna använda tangentbordet och ritplattan med bra ergonomi utan att du behöver sitta i konstiga arbetsställningar. Tänk också på att du ska få plats med ritplattan i datorväskan om du använder den tillsammans med en bärbar dator och vill ta med den om du arbetar på olika platser.

  • Hur stora rörelser använder du när du ritar?
  • Hur stor skärm ska du använda ritplattan tillsammans med?
  • Hur stor skrivbordsyta har du?
  • Ska du kunna ta med ritplattan till olika arbetsplatser?

Vilken storlek på ritplatta du ska välja är som sagt ett individuella val, men många kommer fram till att en ritplatta i storlek medium med en arbetsyta motsvarande 22 x 15 cm är en bra avvägning mellan precision och storlek.

Ritplattans olika funktioner

Upplösning

Upplösningen är ett mått på hur hög precision en ritplatta har och specificeras i LPI som står för Lines Per Inch. Det beskriver alltså hur många linjer eller punkter per tum som kan känna av pennans spets. Ett högt tal visar att ritplattan ger en bättre precision i jämförelse med ett lägre tal.

Knappar och reglage

De flesta ritplattor har en eller flera knappar samt reglage som går att ställa in för att justera olika inställningar i programmen. Du kan till exempel ställa in så du med hjälp av reglaget snabbt kan justera storleken på penseln i Photoshop eller med en knapptryckning byta verktyg i Illustrator. Har ritplattan knapparna på sidan av ritytan brukar det går att vända ritplattan så de antingen kan placeras till höger eller vänster om ritytan för att passa oavsett om du är höger- eller vänsterhänt.

Knappar på ritplatta från Wacom

Trådlös anslutning

Vissa ritplattor har inbyggd trådlös anslutning så du slipper en USB-kabel som är i vägen och begränsar ritplattans placering på skrivbordet. För de ritplattor som levereras med USB-anslutning går det i vissa fall att köpa till en trådlös dongel som ger dig samma trådlösa funktion.

Touch och pekfunktion

De mer avancerade ritplattorna har en ofta stöd för touch så du kan använda fingrarna på ritytan. Det gör det möjligt att zooma och rotera bilder genom fingerrörelser på ritplattan, liknande en pekskärm på en telefon. Det bör nämnas att denna funktionen ofta går att stänga av via en knapp på ritplattan, om du upplever att touchfunktionen felaktigt registrerar fingerrörelser från din hand som ligger mot plattan.


Till toppen av sidan

Olika pennor och pennspetsar

Till ritplattan följer det med en penna och ibland även andra pennspetsar som går att byta till för att få en annan känsla av pennan. Pennan har ofta en eller flera knappar som går att ställa in för att aktivera olika funktioner. Det går till exempel att sätta så det blir högerklick om en av knapparna hålls nere samtidigt som pennan nuddar ritytan eller så kan suddgummit aktiveras när en av knapparna hålls inne.

Pennorna som följer med de olika ritplattorna ser olika ut, vissa är lite tjockare än andra och ibland har de gummibeläggning för att ge extra bra grepp. Vill du få en annan känsla på pennan går det ofta att köpa andra penntyper eller spetsar som tillbehör, där vissa ger bättre precision och andra är utformade för att exempelvis likna ett munstycke för Airbrush. Det finns även pennor med riktigt bläck som går att använda på vanligt papper som läggs ovanpå ritplattan.

Det går även att byta pennspetsen för att ändra hur pennan känns mot ritytan. Det finns olika material på själva spetsen, exempelvis filtmaterial. Olika ritplattor klarar olika pennor och pennspetsar så funderar du på att byta till en annan penna rekommenderar vi att kolla så din ritplatta klarar den penntypen. 

Pennspetsar till penna för ritplatta

Trycknivåer

När du använder pennan på ritytan känner ritplattan av hur hårt du trycker och det översätts i exempelvis ett ritprogram hur tjock eller distinkt en linje blir. Det går att jämföra med att använda en tuschpenna på ett papper, ju hårdare du trycker desto mer färg lämnar den på pappret. Ritplattans värde på hur många trycknivåer den registrerar ger ett mått på hur precis den mäter pennans tryck mot ritytan. Ett högre värde visar att ritplattan har en högre precision i jämförelse med ett lägre tal.

Pennans vinkel

Vissa ritplattor och pennor känner av vilken vinkel pennan har mot ritplattan. När du exempelvis använder penselfunktionen kommer pennans vinkel mot arbetsytan återges i hur linjen från penseln blir i programmet. Detta tillsammans med tryckkänsligheten ger stor kreativ frihet.


Till toppen av sidan

Vilka program kan jag använda till en ritplatta?

En ritplatta kan användas till alla program på en dator och kan ersätta den vanliga musen i exempelvis en webbläsare. Bäst lämpar sig ritplattan till program som kräver stor precision av markörens rörelser som i exempelvis Adobe Photoshop, Lightroom, Illustrator, Autodesk Sketchbook och Manga Studio. Arbetar du med grafik, teckning, friläggning eller CAD-ritningar kommer du få stor nytta av precisionen i en ritplatta. I inställningarna för ritplattan kan du ställa in så ritplattan beter sig olika beroende på vilket program som används. Snabbknapparna kan anpassas till olika funktioner när du växlar mellan olika programvaror.

Vilka program följer med ritplattan?

Vissa ritplattor är väldigt lika varandra i specifikationerna och vad det presterar men har olika programvaror som medföljer. Är köpet av ritplattan första steget in i den kreativa världen kan det vara värt att kolla lite extra på vilka program som medföljer så du kan komma igång med skapandet direkt om du inte har några program sedan tidigare.

Ritplatta till Mac och PC

I princip alla ritplattor fungerar med alla datorer oavsett om det är en stationär eller bärbar PC eller Mac oavsett om det är Windows eller Mac OS. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att kolla så just den ritplatta som du är intresserad av klarar av din dators prestanda och att du har rätt portar för att kunna ansluta den. Tänk också på att kolla så de medföljande programvarorna fungerar tillsammans med din dator.

Vill du testa olika ritplattor och pennor är du varmt välkommen att besöka någon av våra butiker.

Se alla våra ritplattor från Wacom

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

4
nov

Vad kan man göra med en 3D-skrivare?

En 3D-skrivare ger dig möjlighet att ta effektivitet och kreativitet till en tredimensionell nivå. Den är mycket bred i sitt användningsområde och kan exempelvis användas inom arkitektur, industridesign och smyckestillverkning, men även inom utbildning eller för ökad kreativitet i familjen. Det finns många modeller, för både nybörjare och mer avancerade användare, och här hjälper vi dig att hitta rätt i 3D-skrivarens kreativa värld.

Läs mer

14
nov

Produkter för hemmakontoret

Arbetsplatsen är för många inte längre bunden till en fysisk plats och du har möjlighet att jobba nästintill var som helst. Tack vare kommunikation via plattformar som Teams, Zoom och Slack kan du genomföra alla dina möten, utbildningar eller konferenser från hemmet. En första del i att ta med dig kontoret hem är att utrusta arbetsplatsen med rätt produkter och att koppla in din utrustning. Vi ger dig tips på hur du kan skapa ett hemmakontor för undervisning, möten eller spel med hjälp av datorer, skärmar och tillbehör – vi har lösningen till en effektiv arbetplats även hemma.

Läs mer

21
juli

Sortera och säkerhetskopiera

Lightroom är Adobes "digitala mörkrum" för framkallning och sortering av både RAW- och JPEG-bilder. Den största skillnaden mellan Lightroom och Photoshop är att Lightroom inte har möjlighet till hantering av lager och därav inte är lika skickligt på att manipulera bilder (lägga ihop olika bilder, klona bort objektiv m.m.). Däremot så har Lightroom en bibloteksfunktion som underlättar sortering och hantering av bilderna och det är den delen vi ska titta närmare på. Men vi börjar från början.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-09-23

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn