LĂ€r dig mer om vlogg

Vlogg, eller videoblogg som det stĂ„r för, Ă€r en form av dagbok dĂ€r innehĂ„llet bestĂ„r av video istĂ€llet för text. Att starta en vlogg eller vidareutveckla en befintlig kan skapa en del frĂ„getecken. Kanske funderar du pĂ„ vilken vloggkamera ska du vĂ€lja och hur fĂ„r du bĂ€ttre ljud eller ljus i dina videos? Oavsett om du redan har en vlogg eller gĂ„r i tankarna pĂ„ att starta en – sĂ„ kan du hitta tips, inspiration och utrustning till ditt vloggande hĂ€r.

LĂ€r dig mer om vlogg

InnehÄll

Börja vlogga – 10 tips som hjĂ€lper dig igĂ„ng

Drömmer du om att bli nÀsta stora Youtuber eller vill du ge dina följare Ànnu en nivÄ av din vardag? Att vlogga Àr helt enkelt en videodagbok dÀr du delar med dig av vad du gör. Kanske har du en hobby eller intresse som mÄnga andra tycker Àr roligt att fÄ en inblick i? Oavsett om du gillar ridning, bakning, gaming eller Legobygge sÄ finns det garanterat mÄnga andra som delar ditt intresse.

Att börja vlogga kan egentligen vara sÄ enkelt som att börja dela med sig av klipp pÄ Instagram stories till att bygga upp en Youtube-kanal med ihopklippta filmer. Börja med att fundera pÄ vad du vill sÀga med din vlogg och vilket format du vill jobba med.

Vill du höja nivÄn pÄ din vlogg med riktigt bra produkter har vi precis vad du behöver. Se vÄra bÀsta tips pÄ bra vloggkameror, mikrofon och lampor lÀngre ned pÄ sidan.

10 tips för att komma igÄng med vlogging pÄ YouTube

Kom ihÄg att övning ger fÀrdighet! Följ andra populÀra vloggare och inspireras av deras kanaler. Lycka till med ditt vloggande.


Till toppen av sidan

Vilken vloggkamera ska jag köpa?

För att komma igÄng gÄr det att anvÀnda nÀstan vilken kamera som helst och du kan Àven filma med din smartphone, men vill du ta ditt vloggande till nÀsta nivÄ finns det ÀndÄ nÄgra saker som Àr bra att tÀnka pÄ.

Kamera med mikrofonutgÄng och vinklingsbar skÀrm

NÀr du vloggar kan det vara skönt att se dig sjÀlv samtidigt som du spelar in. SÄ nÀr du ska köpa en kamera till vloggande kan det vara bra att vÀlja en kamera med vinklingsbar skÀrm och skÀrmen ska kunna vinklas sÄ du kan se den nÀr du sitter rakt framifrÄn. Ett annat enkelt knep för att höja nivÄn pÄ dina vloggar Àr att kunna komplettera kameran med en mikrofon. För att det ska vara möjligt krÀvs att kameran Àr utrustad med en mikrofonnutgÄng. 

HÀr har vi samlat nÄgra kameror som har mikrofonutgÄng och dÀr kamerans display kan vinklas pÄ ett sÄdant sÀtt att du ser den Àven nÀr du anvÀnder kameran rakt framifrÄn.  

VĂ„ra vloggkameror

HÀr har vi valt ut nÄgra av vÄra kameror som passar bra till vlogg.

Kompaktkameror till vlogg

Systemkameror till vlogg


Till toppen av sidan

BĂ€ttre ljud till din vlogg

Ljudet Ă€r en stor och viktig del nĂ€r man hĂ„ller pĂ„ med video och film men det blir ofta bortglömt. Även om bĂ„de mobiltelefoner och kameror har en inbygg mikrofon sĂ„ rĂ€cker den sĂ€llan hela vĂ€gen. Det kan funka okej inomhus, men ska du vlogga utomhus sĂ„ rekommenderar vi en mikrofon med mer riktad ljudupptagning sĂ„ ditt tal hörs genom vindbrus, trafik och andra omgivningsljud. Med hjĂ€lp av en extern mikrofon kommer du pĂ„ ett vĂ€ldigt enkelt vis förbĂ€ttra helhetsintrycket av dina filmer.


Till toppen av sidan

Vilket stativ ska jag ha?

Ett stativ Àr ett fantastiskt verktyg för dig som vloggar, oavsett om du ska filma dig sjÀlv eller nÄgonting annat sÄ ger det en lugn kÀnsla nÀr kameran Àr fast och inte rör pÄ sig hela tiden. Ett vanligt trebensstaiv gör att du helt kan stÀlla ifrÄn dig kameran vart du Àn Àr och ÀndÄ fÄ kameran i rÀtt höjd och ett bordsstativ fungerar Àven som ett kamerahandtag nÀr du vill filma i rörelse. Videohuvudet gör att du enkelt kan panorera och följa med rörliga objekt i en mjuk och fin rörelse.

Att stÀlla upp kameran pÄ stativ gör att du kan vlogga utan att hÄlla i kameran

Trebensstativ med videohuvud

NÀr du kommit vidare i ditt vloggande och vill kunna bli Ànnu mer flexibel och placera din kamera mer fritt men ÀndÄ fÄ en stabil och stadig bild sÄ Àr ett videostativ med ett sÄ kallat videohuvud ett utmÀrkt val.

Vlogga med gimbal

En gimbal tar dina rörliga vloggar till en helt ny nivĂ„ som inte gĂ„r att fĂ„ med handhĂ„llet eller ministativ. Kommer du gĂ„ omkring mycket och filma Ă€r en gimbal perfekt för att fĂ„ mjuka och följsamma rörelser nĂ€r du gĂ„r, vilket bĂ„de ger ett proffsigare intryck och en behagligare visning för dina följare. Gimbals finns i olika versioner – bĂ„de för mobiltelefoner och kameror.


Till toppen av sidan

Skapa bra ljus till din vlogg

En av faktorerna för en bra vlogg Àr ljus och nÀr du ska spela in vill du troligtvis fÄ till ett ljus som ser naturligt och bra ut vilket automatiskt ger en snyggare och proffsigare kÀnsla till din vlogg. HÀr har vi samlat ett par tips och idéer nÀr det kommer till just vloggljus, bÄde befintligt ljus och olika typer av lampor.

Ta vara pÄ befintligt ljus

Det allra bÀsta ljuset Àr dagsljus frÄn solen, men tÀnk pÄ att starkt solljus Àven ger skarpa skuggor. Har du möjlighet kan det dÄ vara bÀttre att söka sig till en skuggigare plats för jÀmnare och mjukare ljus för ditt ansikte. Detta gör att huden ser jÀmnare ut jÀmfört med om du stÄr i direkt solljus. En ytterligare fördel med att spela in i skugga Àr att du slipper fÄ solen i ögonen vilket troligtvis gör att du kisar, medan du i skuggan kan ha ett avslappnat ansiktsuttryck under inspelningen.

LjussÀtt din vlogg med lampor

Ska du vlogga nÀr det Àr mörkare ute eller inomhus kan det vara bra att ha en extra belysning som du riktar mot dig eller det som du vill filma för att fÄ motivet att framtrÀda Ànnu bÀttre i bilden. Du kan vÀlja en LED-lampa som du monterar direkt pÄ din kamera, pÄ ett stativ eller helt enkelt hÄlla den i handen för att fÄ lite extra ljus. VÀlj dÄ en lampa med stÀllbar fÀrgtemperatur för att kunna matcha det befintliga ljuset i rummet.

Fördelen med LED-lampor Àr att de ger ett konstant ljus som inte Àndrar sig under inspelningen och att du sjÀlv kan bestÀmma hur du vill ha ljuset. Nackdelen med att filma med LED-lampor Àr att det kan upplevas vara svÄrt i början, men titta i displayen, och anpassa ljusstyrkan pÄ lampan tills det ser bra ut och börja sen filma.


Till toppen av sidan

Vlogga med mobilen

Videokvaliteten i de flesta mobiltelefoner Àr helt klart tillrÀckligt bra för att du ska kunna anvÀnda mobilen som vloggkamera. Men komplettera gÀrna mobilen med ett stativ som har mobilhÄllare sÄ blir det enklare att placera och rikta mobilkamera pÄ det du vill filma. 

Vloggpaket för mobiltelefon och tillbehör

FörbÀttra ljud och ljus i dina videos och fÄ en stabil bild med produkter som Àr lÀtta att bÀra med sig överallt.

Stativ med mobilfÀste

Om du bara Àr ute efter ett mobilstativ sÄ har vi nÄgra tips hÀr.

Mikrofoner till mobiltelefonen

Att filma eller sÀnda live direkt i mobilen Àr enkelt och det ger helt okej bildkvalitet, men ljudet lÀmnar ofta mycket att önska. Komplettera med en enkel mygga eller en mer avancerad mikrofon som Àr anpassad för mobiltelefonen för att höja kvaliteten pÄ ljudet.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjÀlp att hitta rÀtt utrustning för dina behov. Du Àr varmt vÀlkommen att kontakta vÄra experter för rÄdgivning, support och köphjÀlp pÄ 0770-77 11 00 eller via vÄrt kontaktformulÀr. Du kan Àven besöka oss i vÄra butiker i Stockholm, Malmö eller BorÄs. Kolla in alla produktnyheter och lÀrorika kunskapsinlÀgg som hjÀlper dig att utvecklas Ànnu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vÄrt community dÀr du kan trÀffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

28
apr

Gimbalguide – skapa bĂ€ttre videor med en gimbal

En gimbal hjÀlper dig att fÄ jÀmna och följsamma videor genom att stabilisera din kamera eller mobil för att undvika skakningar och ryckiga rörelser. Det innebÀr att dina inspelningar fÄr en mer jÀmn och professionell karaktÀr. HÀr gÄr vi igenom hur du kommer igÄng och anvÀnder en gimbal pÄ bÀsta sÀtt. Missa heller inte vÄra videor med goda tips och rÄd, samt hur du balanserar en gimbal.

LĂ€s mer

16
okt

Systemkamerans instĂ€llningar – lĂ€r kĂ€nna din kamera

Hur hÀnger blÀndare, slutare och ISO ihop egentligen? Ska jag fotografera i Jpeg eller Raw? Vad betyder alla bokstÀver och symboler pÄ kamerans programvalsratt? Vi hjÀlper dig förstÄ systemkameran och hur alla instÀllningar fungerar hÀr.

LĂ€s mer

5
okt

BĂ€ttre ljud vid inspelningar

För att skapa och spela in ett bra ljud i dina inspelningar gÀller det att hitta en smidig lösning som passar dig, oavsett du har tÀnkt att filma med mobilen eller med en system- eller videokamera. Vi har tidigare gjort nÄgra blogginlÀgg om hur du skapar bra ljud med vÄra produkter och nu ska vi ta dig vidare dÄ det hela tiden kommer nya produkter som kan hjÀlpa dig till ett bÀttre ljud och höja kvaliteten pÄ dina inspelningar. Det finns smidiga lösningar bÄde för dig som spelar in film med mobilen, system- eller videokamera.

LĂ€s mer

Scandinavian Photo

2022-07-30

Dela

Teknik för kreativt skapande Àr vÄr passion.

Vi pĂ„ SP Ă€lskar kreativitet och vĂ„rt fokus Ă€r att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade mĂ€nniskor. Med personlig service och expertrĂ„dgivning skapar vi lösningar som Ă€r skrĂ€ddarsydda för dig och ditt Ă€ndamĂ„l – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

HÀng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att fÄ nyhetsbrev frÄn Scandinavian Photo. Som prenumerant fÄr du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna frÄn ledande varumÀrken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke Àr frivilligt och du kan nÀr som helst avregistrera dig eller Äterkalla ditt samtycke. LÀs mer om vÄr personuppgiftsbehandling och dina rÀttigheter i vÄr integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn Àr tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara lÀnken till senare, skicka till en vÀn eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
LĂ€nk till kundvagn