Gimbalguide – skapa bättre videor med en gimbal

En gimbal hjälper dig att få jämna och följsamma videor genom att stabilisera din kamera eller mobil för att undvika skakningar och ryckiga rörelser. Det innebär att dina inspelningar får en mer jämn och professionell karaktär. Här går vi igenom hur du kommer igång och använder en gimbal på bästa sätt. Missa heller inte våra videor med goda tips och råd, samt hur du balanserar en gimbal.

Att filma med gimbal ger en stadigare video

Innehåll

Vad är en gimbal?

En gimbal är som ett mindre handhållet stativ med kardanupphängning för en kamera eller mobiltelefon – en slags "vagga" med motorer och sensorer som stabiliserar kameran när du rör på dig. Man skulle kunna säga att de är en fysisk bildstabilisering som gör att kameran inte skakar eller skumpar medan du filmar. Genom att undvika ryckningar och skakiga rörelser får dina inspelningar en mer jämn och professionell karaktär.

Gimbals förekommer både som stora riggar och steadicams för Hollywood-produktioner, till handhållna för systemkameror och mobiltelefoner, till små inbyggda kamerahållare på drönare. I denna guide kommer vi titta närmare på handhållna gimbals.

Hur fungerar en gimbal?

Gimbal till kamera vs mobilgimbal

Handhållna gimbaler kan delas upp i två kategorier: gimbals för kameror (för kompakt- och systemkameror samt mindre filmkameror/handy cams) och gimbals för mobiltelefoner. Den förstnämnda har stativgänga så du skruvar fast kameran i en platta, medan mobilgimbals kommer med en klämma för att hålla fast telefonen. Vissa gimbalmodeller har hållare för båda typerna av enhet.

En mobilgimbal kostar från tusenlappen och förekommer som både två- och treaxlig. Eftersom de inte behöver klara så hög vikt kan de ibland ha en inbyggd "selfiestick", det vill säga att de har ett teleskoprör i handtaget som gör att du kan förlänga räckvidden för att få ett större avstånd till dig själv vid selfie-filmning, men kan också användas för att kunna filma i både höga och låga vinklar.

Att använda en mobilgimbal när man vloggar är både enklare och ger bättre resultat

Mobilgimbals kan ha mobilen i både liggande och stående läge så du kan variera som du vill. Några modeller kan ha magnetfäste för att du enkelt ska kunna koppla loss telefonen. Tack vare Bluetooth-koppling till mobilen och tillhörande mobilappar kan du få flera smarta filmfunktioner som hjälper dig skapa proffsigt innehåll, till exempel att mobilkameran ska följa ett rörligt objekt eller göra dramatiska zoom-effekter.

Gimbaler till kameror är i regel lite större och tyngre än mobilgimbals, men de klarar å andra sidan en högre kapacitet. Fästet består av en kameraplatta med stativgänga, med samma standard som vanliga kamerastativ som passar alla kameror. Prislappen varierar från några få tusenlappar till över femsiffrigt belopp. 

Det som skiljer mellan olika kameragimbals kan vara egenskaper som maxkapacitet, batteritid och material samt funktioner som display, belysning, kontroller, reglage och möjlighet för vertikal montering.Till toppen av sidan

5 anledningar till varför du ska använda en gimbal

En gimbals främsta syfte är för filmning, men kan även vara användbar vid stillbildsfotografering. Här är fem anledningar varför du ska ha en gimbal.

    1. Stadigare filmer med proffsigare resultat
    2. Bättre grepp, smidigare kontroller och möjlighet till kringutrustning
    3. Appar som ger mer redigeringsmöjligheter
    4. Skapa snygga timelapse- eller hyperlapse-filmer
    5. Ta perfekta panoramabilder

✅ Stadigare filmer med proffsigare resultat

När du går med en kamera i handen är det oundvikligt att handen kommer röras upp och ned, vilket innebär skakningar i kameran. Att komma hem med en skumpig video från semesterresan kan frånta hela känslan och är inte speciellt kul för någon att titta på.

En gimbal reducerar dessa stötar och ryckningar vilket förhöjer hela resultatet på dina filmer, allt från korta videoklipp från semestern till vloggvideor. Oönskade skakningar minimeras eller försvinner helt om du går och filmar, och ger mjuka, följsamma rörelser från kameran. En gimbal kan helt enkelt vara skillnaden mellan en amatörvideo till en film med proffsig känsla.

✅ Bättre grepp, smidigare kontroller och möjlighet till kringutrustning

Du kan också få möjlighet att ansluta extra kringutrustning som belysning och mikrofon, genom anslutningar direkt på gimbalen.

✅ Tillhörande appar som ger mer redigeringsmöjligheter

Vissa gimbaler skickar med sina egna mobilappar som öppnar upp nya möjligheter både för filmning och postproduktion. Med speciella lägen för exempelvis sport, action, panorama och landskapsfilmning kan du ställa in gimbalen för aktuell typ av filmprojekt.

I appen kan du även redigera dina filmer och foton för att snabbt kunna delas med vänner och i sociala medier.

✅ Skapa snygga timelapse- eller hyperlapse-filmer

En gimbal kan hjälpa dig att skapa häftiga timelapse-filmer. Många modeller har ett speciellt läge för just det i appen så du kan ställa in intervall mellan bilderna, tidsperiod och om du vill att gimbalen ska göra en rörelse undertiden. Efteråt sätter du ihop bilderna till ett filmklipp redo att delas till dina följare.

På liknande sätt kan du skapa hyperlapse-filmer, där du rör dig framåt med gimbalen medan kameran tar foton under en förinställd period. Resultatet blir ett filmklipp där kameran rör sig långsamt medan allt runt omkring går väldigt fort.

✅ Ta perfekta panoramabilder

Med en gimbal kan du även testa att ta ett imponerande panoramafoto. Då tar kameran flera bilder i sidled och sätter ihop till ett enda foto. De flesta gimbals har en liten joystick som gör att du kan panorera med kameran i en glidande rörelse.


Till toppen av sidan

Att tänka på innan du köper gimbal

Det finns några saker man bör ha koll på innan du köper en gimbal. Det första är att det kan krävas lite övning för att få precis de resultaten man vill ha. En gimbal stabiliserar din filming och reducerar mycket skakningar och vibrationer, men kan inte ta bort allt skumpande som uppstår om du skulle springa med kameran. Lite av jobbet kommer även ligga på dig för att få ett perfekt resultat, där du behöver hjälpa gimbalen genom att hålla så stadigt du kan. Se våra smarta tips nedan.

Nästa grej är gimbalens maxkapacitet, det vill säga hur tung kamera eller utrustning som gimbalen klarar av. Innan du köper en gimbal behöver du veta vad din kamera med objektiv och eventuella extra tillbehör väger. Dock är det inte riktigt så enkelt som att bara titta på totalvikten. 

Ta som exempel att en gimbal klarar en belastning på 3 kg, vilket många kameror med objektiv klarar gott och väl. Dock beror det på hur vikten är fördelad också. En kamera med ett rejält objektiv där tyngdpunkten hamnar långt fram kanske inte gimbalen kommer klarar av att balansera, eller så kommer motorerna få jobba så mycket att batterierna dräneras väldigt fort. Att maxa motorerna kan även få dem att låta mer.

I vissa fall kan detta avlösas med ett stativfäste för objektiv eller en annan kameraplatta som kan förskjuta tyngdpunkten bakåt.

Vilken gimbal ska jag köpa?

Förutom budget så ska du låta ditt användningsområde avgöra. Brukar du mest filma med mobilen för vloggar eller filmer till sociala medier så kommer en mobilgimbal höja kvaliteten på dina videor.

Ska du välja en gimbal för systemkamera finns det många olika att välja mellan. Är du content creator som gör filmer till företaget för olika kanaler och behöver göra filmer både för liggande och stående format så kan det vara bra att kolla om gimbalen klarar av att ha kameran i både landskaps- och porträttläge – eller om du behöver komplettera med tillbehör för att kunna göra det.

Några av våra mest populära gimbals


Till toppen av sidan

10 enkla tips för bättre gimbalvideor

Här har vi samlat några enkla och smarta tips som får dina gimbalvideor att höjas ytterligare en nivå, samt hur du med enkla medel skapar en mer cinematisk känsla i dina filmer.

2. Håll gimbalen nära kroppen

Inte bara är det påfrestande för rygg, axlar och armar att hålla en gimbal och kamera med utsträckta armar från kroppen, det kommer också vara svårare att hålla stilla och stadigt. Böj armarna och håll kameran närmare kroppen så får du både mer styrka och stabilitet. Har din kamera en vinklingsbar skärm kan du fälla ut den för att lättare kunna se din komposition – tänk dock på att balanseringen kan påverkas om du ändrar displayen efter kalibrering.

3. Lär dig Ninja Walk – gå långsamt och böj på knäna

Det kommer inte som en förvåning att långsammare steg blir stadigare och enklare att kontrollera, så börja med långsamma rörelser och försök få alla transportsträckor lugna. Böj på knäna när du går, sätt i hälen försiktigt och rulla foten för att få ett så mjukt steg som möjligt. Målet är att röra höfterna så lite som möjligt upp och ned, vilket i sin tur håller axlarna stabilare och i förlängningen även dina händer.

Sättet kallas för Ninja Walk just för att du ska röra dig så försiktigt som möjligt. Ju bättre du bemästrar Ninja Walk desto snabbare kommer du kunna röra dig sedan.

4. Gå baklänges

Att gå baklänges är ett supertips för att få en så stabil filming som möjligt. Sättet du då böjer dina knän och sätter ner fötterna ger ännu mjukare steg, och gör det ännu lättare att få en stadig hållning och filmning. Dessutom kan det bli enklare att kontrollera hastigheten på ditt eller dina subjekt framför kameran.

En gimbal är perfekt för snyggare och proffsigare videor

5. Vrid med överkroppen

Ett vanligt nybörjarmisstag är att man gör vridningar av gimbalen i handlederna. Inte bara är det påfrestande för dina händer och handleder, men resultatet blir även bättre om du gör vridningen med överkroppen istället. Det blir också en naturlig förlängning av punkt 1 ovan, att hålla gimbalen närmare kroppen. Resultatet blir en stadigare och mer kontrollerad vridning som sparar på kroppen.

Ta gärna ett steg framåt med ena foten för att sedan enklare kunna vrida med hela kroppen. Då gör du lätt både en 90°-vändning eller lyft lite på hälarna och vänd om helt i 180° – perfekt för en panorering av ett rörligt motiv exempelvis.

6. Minska känsligheten

Allt eftersom du lär dig att filma med gimbal och blir bättre på att själv röra dig på ett visst sätt, så kan du ställa ner känsligheten på gimbalen. Stora rörelser är lättare att kontrollera, och med lägre känslighet behöver inte motorerna jobba lika hårt och slösa på batteritid i onödan. Om du kan göra en större del av jobbet, så kan gimbalen fokusera på vibrationer och skakningar som är oundvikliga från ditt håll.

7. Nya perspektiv med enbensstativ

8. Gå inte om du inte måste

Även om det går lite emot ovan tips, så kan det i vissa fall vara bra att spara in på stegen i de klipp som inte behöver ha det. Ska du göra en kortare kamerarörelse inom en armslängd så kan det vara bättre att sträcka ut armen än att behöva ta flera steg som lättare orsakar skakningar. Om du ställer dig bredbent innan tagning kan du nå ganska långt genom att förflytta vikten från ena benet till det andra, utan att ta ett enda steg.

9. Jobba med förgrund

Ett enkelt och bra tips för att få mer cinematisk känsla i dina filmer är att jobba med förgrund för att få mer djup i dina klipp. Ska du göra en svepning för att visa en ny miljö kan det vara effektfullt att börja klippet nära bakom någonting – en trädstam, en pelare eller vägg eller vad som finns tillgängligt, och röra kameran i sid- eller höjdled för att avslöja din miljö.

10. Var kreativ i dina kamerarörelser

Filma inte allt i ögonhöjd. Var kreativ och försök hitta nya vinklar. Grodperspektiv gör stora byggnader ännu mäktigare och fågelperspektiv ger oss nya vinklar att se något. Hitta nya sätt att visa miljöer och scener genom spännande (men kontrollerade) kamerarörelser – kanske en svepning i sidled eller en rotation i kombination med framåtrörelse? Endast fantasin sätter gränserna!

Varva din film med miljöbilder och närbilder för att både förmedla helheten och återge detaljer. 

Undvik för snabba kamerarörelser, framförallt i höjd- och sidled. Resultatet blir ofta bara suddigt och det blir svårt att hänga med när man tittar på filmen. Vid snabbare scener kan det vara bra att backa ifrån så du kan röra dig långsammare och inte riskera att ditt motiv försvinner ur bild.

Bonustips!

Ett sista bonustips är att öva! Ingen kan allt från början och precis som allt annat så kommer övning göra dig bättre! Lycka till!


Till toppen av sidan

Så balanserar du en gimbal

För att en gimbal ska kunna göra sitt jobb måste den vara balanserad och kalibrerad efter den utrustning som ska användas ihop med gimbalen. Det görs oerhört exakt och precist, vilket innebär att minsta viktändring kan påverka kalibreringen – så kom ihåg att exempelvis ta av linslocket innan kalibrering.

Använder du zoom-objektiv så kommer förändring av brännvidden också påverka balanseringen. Det betyder att du behöver göra om proceduren om du byter kamera eller sätter på ett annat objektiv på din kamera.

Balanseringen behöver göras på gimbalens tre axlar. Se vår video nedan hur du kalibrerar din gimbal, steg för steg!

Vilken är vilken av axlarna på en gimbal?

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

30
juli

Lär dig mer om vlogg

Vlogg, eller videoblogg som det står för, är en form av dagbok där innehållet består av video istället för text. Att starta en vlogg eller vidareutveckla en befintlig kan skapa en del frågetecken. Kanske funderar du på vilken vloggkamera ska du välja och hur får du bättre ljud eller ljus i dina videos? Oavsett om du redan har en vlogg eller går i tankarna på att starta en – så kan du hitta tips, inspiration och utrustning till ditt vloggande här.

Läs mer

5
okt

Bättre ljud vid inspelningar

För att skapa och spela in ett bra ljud i dina inspelningar gäller det att hitta en smidig lösning som passar dig, oavsett du har tänkt att filma med mobilen eller med en system- eller videokamera. Vi har tidigare gjort några blogginlägg om hur du skapar bra ljud med våra produkter och nu ska vi ta dig vidare då det hela tiden kommer nya produkter som kan hjälpa dig till ett bättre ljud och höja kvaliteten på dina inspelningar. Det finns smidiga lösningar både för dig som spelar in film med mobilen, system- eller videokamera.

Läs mer

14
okt

Bättre resultat vid videoinspelning on-location

Tycker du att det är svårt att få bra ljudupptagning när du filmar med systemkamera? Kamerans inbyggda mikrofon tar upp allt ljud runt kameran vilket gör det svårt att få bra ljud vid exempelvis en intervju. Nackdelen med den inbyggda mikrofonen är också att den är just inbyggd och inte går att flytta närmare ljudkällan. Vi har samlat några tillbehör inom ljud och ljussättning som gör att du får bra resultat vid filminspelning med systemkamera on location där det gäller att utrustningen är portabel och lätt att ta med så att att du snabbt kan vara igång och filma.

Läs mer

Scandinavian Photo

2023-04-28

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn