Starta podcast – 6 steg för att komma igång!

Podcast, podd, poddradio – kärt barn har många namn. Att starta en podcast behöver inte vara avancerat och att komma igång kan gå snabbt. Vi listar upp steg-för-steg hur du går från idé till publicerad podcast, men här finner du även produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill börja podda eller redan har en podcast och vill fördjupa din kunskap eller uppgradera din utrustning.

Starta podcast – 6 steg för att komma igång!

Hur startar man en podd? Här är allt du behöver veta!

  1. Vad ska podden handla om?
  2. Vilken utrustning behöver jag för en podcast?
  3. Välj miljö att spela in i
  4. Spela in din podcast
  5. Redigera din podcast efter inspelning
  6. Publicera din podcast

1. Planera ditt innehåll

Vad ska din podd handlar om? Bestäm tema och inriktining och planera om du ska prata ensam, med en kompis eller bjuda in olika gäster till varje avsnitt. Ha gärna några huvudämnen för några avsnitt framåt innan du börjar, så det inte tar stopp efter första inspelningen. Fundera på vem som tillhör din målgrupp och hur du pratar med just dem på bästa sätt. 

Bestäm namn för podden, som av praktiska skäl bör spegla innehållet för att enklare hittas av folk som söker efter en podcast på ditt ämne.

Sätt upp en ungefärlig avsnittstid. Ska varje avsnitt vara en kvart eller 1,5 timme? Försök hålla varje avsnitt ungefär lika långa.

2. Vilken utrustning behöver jag för en podcast?

Bra ljud är A och O när det kommer till att spela in en podcast, så en bra mikrofon är ett måste. Mikrofoner kommer med olika egenskaper och anslutningar, från USB-mikrofoner som kopplas direkt in i datorn till XLR-kontakter som kräver ett ljudkort eller någon form av mixer och eventuellt speciell strömförsörjning.

Med en bra mikrofon kommer du långt och kan också räcka för att komma igång. Det finns dock tillbehör som underlättar för dig och gör inspelningen smidigare. 

Ett mikrofonstativ exempelvis gör det mycket enklare, så du slipper hålla mikrofonen i handen hela tiden. och riskera störande ljud från hanteringen. Det ingår till vissa mikrofoner, men finns även olika typer av stativ och mikrofonarmar att köpa separat. Hörlurar är bra för att höra hur inspelningen låter och finns i en mängd olika varianter och prisklasser.

Vad för mikrofon och övrig utrustning du behöver avgörs lite av vilken miljö du kommer spela in i.

Däremot behöver bra utrustning inte kosta skjortan – vi hjälper dig med mikrofoner, podcastmixer och andra prylar som kan vara bra att ha lite längre ner på sidan. Vi har prylar både för nybörjaren och för dig som redan är igång men vill uppgradera din utrustning. Se våra färdiga paketlösningar för poddcast här.

I mindre rum är det lättare att kontrollera miljön och du får avgöra om du behöver ljuddämpa eller inte. Vill du inte lägga pengar på ljudisolering kan du komma långt med mattor, kuddar, gardiner och filtar också. 

4. Spela in din podcast

Så är det äntligen dags att börja podda! Testa din inspelningsutrustning och vilken inställning som blir bäst. Gör några testinspelningar och lyssna av innan du sätter igång. Det är inte kul att spela in ett helt avsnitt för att efteråt upptäcka att något har blivit tokigt eller fel.

Det är vanligt att inleda podden med en teaser om vad som kommer längre in i programmet, för att sedan presenteras med en jingel. Presentera dig själv och förklara gärna vad du har för erfarenhet inom ditt ämne du ska prata om, så dina lyssnare vet varför de ska lyssna på dina råd.

Ha gärna ditt avsnitt uppskrivet framför dig i olika punkter. Du får testa vad som funkar bäst för dig, men det kan vara bra att undvika att ha ett helt manus då det lätt kommer höras att du läser innantill. Med bara punkter att gå efter så kommer du prata mer fritt och naturligt.

5. Redigera din podcast efter inspelning

När ditt första podd-avsnitt är inspelat behöver det redigeras och klippas. Du kanske vill lägga till en jingel och klippa bort vissa delar. Det finns flera programvaror för ljudredigering att ladda ner från internet gratis. Här tipsar vi om några olika gratis ljudprogramvaror för att redigera podcast;

Audacity
Populärt gratisprogram där du kan spela in, editera, lägga till effekter, importera och exportera till flera olika filformat.

Garageband
Gratis program till Apples enheter. Utvecklat för musikskapande men kan användas för ljudeditering också.

FL Studio
Finns som både begränsad gratisversion och betalversion.

Free Sound recorder
Gratis för både Windows och Mac.

Det finns också flera olika betalverktyg, exempelvis Hindenburg och Acustica Mixcraft som båda har gratis testperiod men som sedan kostar att använda.

Tänk också på att ibland medföljer programvara ihop med olika produkter som du kanske ändå vill köpa till din podstudio.

6. Publicera din podcast

Okej, du har spelat in och redigerat – ditt första podcastavsnitt är klart! Och nu då? Först och främst behöver du ett "poddhotell" för din ljudfil, precis som det krävs ett webbhotell om du ska starta en websida. Några verktyg för att detta är Wordpress, PodBean, Soundcloud och Libsyn.

När du laddar upp din ljudfil får du ut en RSS-fil som sedan används för att sprida sin podcast så att folk kan lyssna på dem. De vanligaste plattformerna för att lägga ut en podcast är Spotify, Acast, iTunes/Apple podcaster och Soundcloud.

Sedan får du sprida ordet om din nya podcast och hoppas den blir uppskattad. Lycka till!

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

16
jan

Gästblogg: Olas bästa tips till en lyckad podcast!

Podcastproducenten Ola Ringdahl beskriver sig som något av ett Kinderägg – tre överraskningar i en. Han jobbar som speakerröst och hörs bland annat i C More-trailers och i programmet Sveriges Mästerkock som sänds på TV4. Ola har flera års erfarenhet som producent på Sveriges Radio och Utbildningsradion, men har framförallt arbetat med intern och extern företagskommunikation. Han brinner för att hjälpa företag och organisationer att skapa, utveckla och beställa podcasts för sitt varumärke.

Läs mer

21
okt

Välj rätt ljudutrustning till din inspelning

Att ha en bra mikrofon nästa gång du ska spela in video är viktigt, men något som är ännu viktigare är vad det är för typ av mikrofon och var du väljer att placera den. I den här videon går vi igenom olika mikrofontyper, från shotgun-mikrofon till mygga och ger dig tips för att få ut mest av de olika varianterna.

Läs mer

20
okt

Fem tips till bättre ljud

Att få bra kvalitet på tal kan ibland vara lite lurigt. För att underlätta för dig har vi här samlat fem tips som gör att du på ett enkelt sätt kan få bättre ljudkvalitet på din ljudupptagning.

Läs mer

Scandinavian Photo

2021-10-26

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn