Spela in ljud – guide för nybörjare
Att spela in ljud kan verka enkelt, men du märker snabbt om kvaliteten inte håller måttet, och hur det påverkar helheten av din video. Oavsett om du vill ha bättre ljud till dina videor eller spela in musik digitalt, kan rätt teknik och utrustning göra stor skillnad. I denna guide går vi genom allt du behöver veta för att spela in kristallklart ljud till kamera, dator och mobil. Vi tipsar om allt från mikrofonval till redigeringstips för att du ska få bästa möjliga ljudinspelning. Häng med!
Innehåll
- 5 tips för bättre ljudinspelning
- Att välja rätt mikrofon
- Portabla ljudinspelare
- Bättre ljud till systemkamera och videokamera
- Ljudinspelning utomhus
- Spela in ljud till mobilen
- Så får du bättre ljud till datorn
- Vanliga misstag och hur du undviker dem
- Redigering och efterbearbetning av ljud
- Tillbehören som underlättar
5 tips för bättre ljudinspelning
Vi börjar med fem generella tips som i princip alltid kan appliceras för att få så bra ljudupptagning som möjligt, men självklart varierar de olika situationerna.
1. Använd rätt mikrofon för inspelningen
Kondensatormikrofoner är idealiska för studiosessioner tack vare deras känslighet och detaljer, medan dynamiska mikrofoner ofta är bättre för liveinspelningar eller situationer med högt ljudtryck.
Även mikrofonens upptagningskaraktär spelar roll. Med en riktad mikrofon slipper du störande rumsljud och sidoljud. Är ni två eller flera som pratar, så koncentreras upptagningen mot den som mikrofonen riktas mot och det blir då lättare att redigera i efterhand. Se mer om att välja rätt mikrofon nedan.
2. Anpassa avståndet till mikrofonen
Ett vanligt misstag är att ha mikrofonen för långt ifrån ljudkällan man vill spela in. Ju närmare micken, desto mer hörs det du vill ha med i ljudupptagningen. För tal- och sånginspelningar, håll mikrofonen ungefär 15–30 cm från munnen, men detta kan justeras beroende på röstens styrka och önskad ljudkaraktär.
Tänk också på att öka avståndet vid plötsliga ljudökningar, som exempelvis skratt eller rop. För instrument kan du behöva justera avståndet och vinkeln för att hitta den bästa ljudbalansen.
3. Använd puffskydd och stativ
Ett puffskydd eller popfilter skyddar mot vind- och puffljud som annars kan förstöra dina ljudinspelning. Skyddet hindrar de luftpuffar som uppstår av konsonanter som P, B och F, samt utblås som kan komma av H och S. Det kan vara bra att veta att skyddet även kan dämpa diskanten något.
Genom att använda ett mikrofonstativ slipper du ta in allt ljud som kommer från exempelvis bordet som du lagt mikrofonen på eller från handens rörelser. Ett shock mount skyddar mikrofonen från vibrationer som kan överföras genom stativet eller från andra källor, vilket minskar risken för oönskade lågfrekventa ljud i inspelningen.
4. Välj plats efter omgivningsljud och akustik
För filminspelning kan det vara svårt att styra inspelningsplats efter hur ljudet är, men om du har möjlighet så försök tänka på omgivningsljud och akustik redan från start. Går det välja en annan tid på dygnet när det är lite lugnare eller lite längre bort från något som låter?
Inomhus är det oftast lättare att kontrollera omgivningsljud, men där har man saker som eko att tänka på. Ljud studsar mot hårda ytor såsom väggar, golv och tak. Det är få som har tillgång till en ljudisolerad studio, men det du kan tänka på är att försöka dämpa ljudstudsarna i rummet, med textiler, kuddar och möbler. Ska du göra en filminspelning där det är lite stökigt, så välj en riktad mikrofon som inte tar upp för mycket av omgivningsbruset.
5. Kontrollera ljudet innan du börjar
Att spela in ljud utan att lyssna på det i ett par bra hörlurar är som att filma utan att se bilden. Genom att kontrollyssna på ljudet innan du börjar, och gärna under tiden du filmar, slipper du komma hem med en tråkig överraskning. Kontrollera eventuell batteristatus på inspelare/trådlösa sändare, och gör en provinspelning och kolla så ljudet fungerar som det ska innan du börjar din skarpa inspelning.
Ett par hörlurar till kameran gör det lättare att upptäcka eventuella störningar och brus. Slutna over-ear-hörlurar stänger ute miljöljud så att du lättare kan fokusera på inspelningsljudet utan att påverkas av omgivande ljud som läcker in i hörlurarna.
Att välja rätt mikrofon
De flesta av våra enheter har en inbyggd mikrofon idag – datorer, mobiler och kameror, men att använda en extern mikrofon kommer göra underverk till din ljudupptagning. Det är också lika viktigt att du väljer rätt typ av mikrofon för din typ av inspelning och var du väljer att placera den.
I den här videon går vi igenom olika mikrofontyper, från shotgunmikrofon till mygga och ger dig tips för att få ut det mesta av de olika varianterna.
Portabla ljudinspelare
En portabel ljudinspelare är en bärbar inspelningsenhet med hög ljudkvalitet och ofta en inbyggd mikrofon, alternativt möjligheten att koppla in extern mikrofon. Dessa produkter ger dig möjlighet till separat ljudinspelning samt större kontroll över alltifrån olika kanaler till volymnivåer.
Ljudinspelarna har inbyggda förstärkare, hög samplingsfrekvens, hörlursutgångar och spelar in ditt ljud på minneskort, så att du har stor flexibilitet när du ska redigera ditt projekt.
Bättre ljud till systemkamera och videokamera
Att spela in bra ljud till dina videor är precis lika viktigt som att bildkvaliteten är bra, men vilken mikrofon ska jag välja och vad ska jag tänka på? En kameramikrofon som monteras i blixtskon är enkel att komma igång med och perfekt för att enkelt höja ljudkvaliteten till systemkamera och handycams. Den ansluts till kamerans mikrofoningång och använder sig ofta av kamerans batteri, medan vissa modeller kräver separat strömförsörjning.
Kameramonterade mikrofoner är ofta så kallade shotgunmikrofoner, som tar upp ljud rakt framifrån och dämpar ljud från sidorna. De mer avancerade modellerna ger dig förutom bättre mikrofonkapslar, möjlighet att filtrera bort oönskade ljudfrekvenser som kan förstöra inspelningen samt ger dig bättre möjlighet att justera ljudnivån.
Men om kameran är för långt ifrån den som pratar då?
När en kameramikrofon hamnar för långt bort för att ta upp ett bra ljud, så är en trådlös mikrofon lösningen. Det finns flera modeller av smidiga lösningar där du kan fästa en diskret myggmikrofon i tröjan eller jackan, som sedan skickar ljudet trådlöst till en mottagare på kameran.
Synka ljud och bild
En filmklappa är ett väldigt enkelt men effektivt sätt för att synka separat inspelat ljud med videobilden efteråt. Annat högt ljud som ett handklapp kan också fungera vid inspelningens början. I efterbearbetningen synkroniserar du ljudets topp i ljudvågen med det visuella klappandet i videon. Detta sätt fungerar oavsett om kameran spelar in ljud eller inte.
Fördelen med en riktig klappa (jämfört med händerna) är möjligheten att skriva upp vilken scen som spelas in, samt vilken tagning, så att du lätt kan synka klippet med externt ljud när du klipper din film. En person (som vid stora filminspelningar kallas C-fotograf) håller upp klappan framför kameran och läser upp scen- och tagningsnummer högt och tydligt. Därefter slår hen ihop klappan, vilket gör att både bilden och ljudet av klappan registreras, som förenklar arbetet att pussla ihop tagning med rätt ljudklipp vid klippningen.
Många videoredigeringsprogram, som Adobe Premiere Pro eller Final Cut Pro, har funktioner för att automatiskt synkronisera kameraljud med separat inspelat ljud. Det gör processen enkel och sparar tid.
Använd mikrofonbom
För tillfällen där kameramonterad mikrofon hamnar för långt bort, och en trådlös mygga inte är rätt heller, är det en bra idé att använda en mikrofonbom. Då kan du placera mikrofonen närmare personen som talar, men utanför bild, precis som vid tv- och filminspelningar, för att få bästa ljudkvalitet. Detta fungerar med både dyrare professionella mikrofoner, men även vanliga kameramonterade mikrofoner som exempelvis Røde Videomic eller Sennheiser MKE.
Vill du montera din mikrofon ansluter du den helt enkelt med en förlängningskabel och en mikrofonhållare på bommen. För att inte kabeln ska hänga löst kan du fästa dem med clips eller kabelband för att hålla det snyggt och trasselfritt.
Ljudinspelning utomhus
Ska du spela in videor utomhus är vinden din fiende. Om det blåser är vindskydd till mikrofonen skillnaden mellan en obrukbar inspelning och en som går att använda. Vindskyddspälsar finns i flera olika former och varianter för att passa allt från små myggmikrofoner till stora shotguns med zeppelinare. Vindskyddspäls har minimal inverkan på inspelningskvaliteten av ljudet, men det filtrerar bort sus och vindljud. Hela vårt sortiment av vindskyddspälsar hittar du här.
En zeppelinare är bra då den skyddar mikrofonen från stötar samt skapar en stillastående luftspalt mellan skyddet och mikrofonen, vilket kraftigt minskar vindbrus och buller. Mikrofonen skyddas inte bara mot vind utan även mot vibrationer genom att den är upphängd i ett fjädringssystem. Fjädringssystemet absorberar vibrationer och skakningar och håller mikrofonen på plats.
Spela in ljud till mobilen
Smartphones är fantastiska redskap för att spela in snabba klipp med relativt hög videokvalitet som enkelt kan delas på sociala medier. Det som brukar vara ett problem är att det saknas bra ljud. Som tur är så finns det massor av smidiga lösningar för ljudinspelning med mobilen, som både är mycket prisvärda och enkla att använda.
Bland annat Røde, Hollyland och Saramonic har flera smidiga mikrofonkit med en mottagare som pluggas in i telefonen och som sedan synkas till en eller två trådlösa mikrofonmottagare. Mottagarna finns både med Lightning- eller USB-C-kontakt, och med en adapter till 3,5 mm-plugg blir urvalet ännu större. Vi har även mobilmikrofoner som ansluts direkt i telefonen för ljudupptagning på närmare håll.
Så får du bättre ljud till datorn
Att få bättre inspelningsljud till datorn är lika enkelt som "plug and play"! Det finns flera mikrofoner som kopplas in med USB, som inte kräver varken installationer eller mjukvaror.
Externt ljudkort för fler möjligheter
För att kunna utöka och variera ditt användningsområde när det kommer till din dators inbyggda ljudkretsar, är det värt att investera i ett externt ljudkort. De ansluts via USB eller Thunderbolt och ger bättre anslutningsmöjligheter för exempelvis XLR-mikrofoner, MIDI-utrustning såsom syntar, trummaskiner och kontroller med mera. De erbjuder högre ljudupplösning och är ett utmärkt val för musiker, poddare och streamers som vill ha professionell ljudkvalitet till datorn.
Vanliga misstag vid ljudinspelning, och hur du undviker dem
Att spela in ljud kan ibland innebära utmaningar, men genom att vara medveten om vanliga misstag kan du förbättra din inspelningskvalitet betydligt. Här är några vanliga fel och tips på hur du kan undvika dem:
1. Överbelastning och distorsion
Problem: Vi höga ljudnivåer uppstår överbelastning uppstår och resulterar i distorsion (störning, förvrängning), vilket ger ett obehagligt brus eller sprucket ljud.
Lösning: För att undvika överbelastning, håll alltid koll på dina inspelningsnivåer. Använd ljudkort eller mixerbord för att justera gain så att signalen inte överstiger 0 dB på VU-metern. En bra riktlinje är att hålla nivåerna runt -6 dB till -12 dB för att ge tillräckligt med headroom.
2. Brus, bakgrundsljud och dålig akustik
Problem: Oönskade ljud som brus från luftkonditionering, datorfläktar, reflektioner och ekon från hårda ytor kan försämra ljudkvaliteten och förstöra inspelningen.
Lösning: Spela in i en så tyst miljö som möjligt och använd ljudabsorberande material som mattor, gardiner och ljudabsorbenter för att minimera reflektioner och dämpa oönskade ljud. Se till att mikrofonen är placerad rätt, både i riktning och närhet till ljudkällan, för att fånga önskat ljud och minimera bakgrundsljud. Använd noise reduction-verktyg i din DAW efter inspelningen för att ytterligare förbättra kvaliteten.
3. Felaktig mikrofonplacering
Problem: Felaktig placering av mikrofonen kan leda till obalanserat ljud, för mycket bas eller missade detaljer.
Lösning: Placera mikrofonen på rätt avstånd och i rätt vinkel beroende på ljudkällan. För sång, håll mikrofonen ungefär 15-30 cm från munnen och använd ett popfilter för att reducera plosiva ljud (explosiva konsonantljud). Vid inspelning av instrument, anpassa avståndet och experimentera med olika positioner för att hitta den bästa ljudkvaliteten.
4. Inget popfilter
Problem: Utan ett popfilter kan plosiva ljud som "p" och "b" skapa oönskade puffar i inspelningen, vilket kan vara störande.
Lösning: Använd alltid ett popfilter när du spelar in röst eller sång. Det hjälper till att dämpa luftströmmar och missljud och ger en renare inspelning.
5. Glömmer kontrollyssna
Problem: Man missar att kontrollyssna på ljudet innan inspelningen sätter igång, och upptäcker att ljudet är dåligt eller saknas helt efteråt.
Lösning: Kontrollera alltid så att ljudinspelningen fungerar som den ska, att eventuella trådlösa enheter har batteri för hela inspelningen och att ljudet låter bra innan du sätter igång din riktiga inspelning.
Genom att vara medveten om vanliga fel blir det lättare att undvika dem och du kan förbättra kvaliteten på dina ljudinspelningar avsevärt. Det kräver lite övning och experimentering, men resultaten är väl värda ansträngningen.
Redigering och efterbearbetning av ljud
När inspelningen är klar börjar nästa viktiga steg – redigeringen och efterbearbetningen. Detta steg är till för att finjustera ljudet, ta bort oönskat brus och skapa en professionell slutprodukt.
1. Brusreducering
Ta bort brus i ditt videoredigeringsprogram eller ljudredigeringsprogram (DAW) för att dämpa dessa oönskade ljud. Se dock till att inte överanvända brusreducering, då det kan göra att ljudet låter onaturligt.
2. Använd EQ för balanserat ljud
Justera frekvenserna med EQ (equalizer) för att få en klar och balanserad ljudbild. Förstärk mellanregister för att ge röster och dialoger tydlighet, oavsett om det är tal i video eller musikproduktion.
3. Kompression för jämna ljudnivåer
Kompression är viktigt för att balansera dynamiken i ljudet. Det hjälper till att jämna ut skillnader i ljudnivåer så att höga ljud inte blir för starka och tystare delar hörs tydligare. Det är särskilt användbart för att jämna ut tal och dialoger i video.
4. Volymjustering och automatisering
Justera volymen för att säkerställa att viktiga ljuddelar, såsom tal och dialog, är tydliga. Använd volymautomation för att smidigt justera volymnivåerna över olika delar av inspelningen, exempelvis när musik eller ljudeffekter används tillsammans med tal.
5. Exportera i rätt format
När du är klar med redigeringen, se till att exportera filen i ett lämpligt format beroende på användning. För högsta kvalitet används format som WAV eller AIFF, medan MP3 eller AAC kan vara lämpliga för webbpublicering eller när filstorleken behöver minskas.
Tillbehören som underlättar vid ljudinspelning
Underlätta jobbet med rätt tillbehör. Oavsett om du behöver du montera fler saker samtidigt i tillbehörsskon, exempelvis mikrofon och belysning, kan du använda en hot shoe extension
Behöver du hjälp att hitta rätt produkter? Vi finns här för dig – kontakta oss på 0770-77 11 00, via vårt kontaktformulär eller besök oss i våra butiker. Gå med i vårt community för att möta likasinnade kreatörer, välkommen på våra kostnadsfria event, håll koll på produktnyheter och lär dig mer i vår kunskapsbank.
Mer kunskap
1
okt
Välj rätt drönare – en köpguide
Drönare har snabbt blivit populära bland både konsumenter och professionella användare, då de har revolutionerat allt från innehållsskapande och filmproduktion till kartläggning och inspektion. Men vilken drönare ska du välja? Den här guiden lär dig mer om hur drönare fungerar, vi hjälper dig med att hitta rätt drönare för dina behov och vad du ska tänka på innan du ger dig ut på en flygtur.
Läs mer15
aug
Filma med mobilen – 6 tips för bättre videor
Att filma med mobilen kan bli så mycket mer än att bara spara ett minne i rörliga bilder – du kan skapa riktig proffsiga resultat genom några enkla steg. Mobilkamerorna blir allt bättre och får fler funktioner, samtidigt som allt mer slutresultat ändå bara visas på just mobilskärmen, vilket gör mobilen till ett smidigt och tidsbesparande alternativ till att skapa film med. Här har vi samlat våra bästa tips för ännu bättre videor med din mobiltelefon.
Läs mer28
apr
Gimbalguide – skapa bättre videor med en gimbal
En gimbal hjälper dig att få jämna och följsamma videor genom att stabilisera din kamera eller mobil för att undvika skakningar och ryckiga rörelser. Det innebär att dina inspelningar får en mer jämn och professionell karaktär. Här går vi igenom hur du kommer igång och använder en gimbal på bästa sätt. Missa heller inte våra videor med goda tips och råd, samt hur du balanserar en gimbal.
Läs mer31
okt
Vad är medhörning och hur fungerar det?
Medhörning innebär att du lyssnar med på en sång- eller musikinspelning. Det gör att du hör dig själv när du sjunger eller talar på scen för att kunna göra ett bättre framträdande, men det kan också vara att du lyssnar med när någon annan spelar in i studio. Här går vi genom hur medhörning fungerar och vilka produkter du behöver.
Läs mer30
juli
Lär dig mer om vlogg
Vlogg, eller videoblogg som det står för, är en form av dagbok där innehållet består av video istället för text. Att starta en vlogg eller vidareutveckla en befintlig kan skapa en del frågetecken. Kanske funderar du på vilken vloggkamera ska du välja och hur får du bättre ljud eller ljus i dina videos? Oavsett om du redan har en vlogg eller går i tankarna på att starta en – så kan du hitta tips, inspiration och utrustning till ditt vloggande här.
Läs mer26
okt
Starta podcast – 6 steg för att komma igång!
Podcast, podd, poddradio – kärt barn har många namn. Att starta en podcast behöver inte vara avancerat och att komma igång kan gå snabbt. Vi listar upp steg-för-steg hur du går från idé till publicerad podcast, men här finner du även produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill börja podda eller redan har en podcast och vill fördjupa din kunskap eller uppgradera din utrustning.
Läs merScandinavian Photo
2024-10-29
Dela