Vad är medhörning och hur fungerar det?

Medhörning innebär att du lyssnar med på en sång- eller musikinspelning. Det gör att du hör dig själv när du sjunger eller talar på scen för att kunna göra ett bättre framträdande, men det kan också vara att du lyssnar med när någon annan spelar in i studio. Här går vi genom hur medhörning fungerar och vilka produkter du behöver.

Innehåll

Hör dig själv när du sjunger

Vid musikspelningar är det ytterst viktigt att du hör både dig själv och dina bandmedlemmar för att du själv ska kunna göra ett bra framträdande. Med medhörning får du som musiker på scen höra hur låter ut mot publiken. När du spelar in i studio innebär medhörningen att du som sångare får höra både din egen röst och musikmixen.

Medhörning kan ske både med hörlurar och högtalare, beroende på miljö och situation. Det kan vara högtalare längst fram på scenen som är riktade mot artisterna, eller via hörlurar för respektive person på scen – ett så kallat in ear monitor-system (IEM).

Att höra sig själv under ett uppträdande på scen är viktigt för att du ska kunna göra ett bättre framträdande – med sång eller instrument – och sjunga eller spela samstämmigt och med rätt volym så inte något instrument tar över hand mot övriga. Behovet med medhörning ökar också ju större scen och ju högre volym din musikgenre har. Högljudda spelningar med mycket trummor överröstar lätt sången vilket gör det svårt för sångaren att höra sig själv.

Bra medhörning kommer lyfta hela showen då både sångare och musiker kan göra ett bra framträdande och låta sitt allra bästa.

Medhörning kan även innebära ett visst insläpp av omgivningsljud i till exempel hörselskydd, men här fokuserar vi på medhörning för scen och studio.

Exempel på trådlöst in ear monitor system

Hos oss hittar du Xvive trådlösa IEM-system som kommer med en sändare för mixerbordet eller ljudkortet, som skickar en monitormix till upp till sex trådlösa mottagare med nästan ingen fördröjning alls. Det gör att du som sångare eller musiker enklare kan göra ditt framträdande med bättre självförtroende.

Trådlösa in ear monitor-system från Xvive

Passande in ear-hörlurar till IEM

Medhörning med högtalare

Att använda sig av öronsnäckor vid medhörning är en smaksak – antingen gillar du det eller inte. Medan det är utrymmessparande och håller ljudnivån nere på scen, så kan det också kännas lite "instängt", och vissa artister vill hellre uppleva publiken och stämningen runt omkring mer. I så fall är det ett alternativ att använda medhörningshögtalare som placeras längst fram på scenen, vända mot artisterna. Det är vanligt att använda PA-högtalare som du placerar liggande, riktade snett uppåt mot artisten och bakom mikrofonstativen för att minska risken för rundgång.

pa-speakers-as-monitoring.jpg

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

26
okt

Starta podcast – 6 steg för att komma igång!

Podcast, podd, poddradio – kärt barn har många namn. Att starta en podcast behöver inte vara avancerat och att komma igång kan gå snabbt. Vi listar upp steg-för-steg hur du går från idé till publicerad podcast, men här finner du även produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill börja podda eller redan har en podcast och vill fördjupa din kunskap eller uppgradera din utrustning.

Läs mer

21
okt

Välj rätt ljudutrustning till din inspelning

Att ha en bra mikrofon nästa gång du ska spela in video är viktigt, men något som är ännu viktigare är vad det är för typ av mikrofon och var du väljer att placera den. I den här videon går vi igenom olika mikrofontyper, från shotgun-mikrofon till mygga och ger dig tips för att få ut mest av de olika varianterna.

Läs mer

20
okt

Fem tips till bättre ljud

Att få bra kvalitet på tal kan ibland vara lite lurigt. För att underlätta för dig har vi här samlat fem tips som gör att du på ett enkelt sätt kan få bättre ljudkvalitet på din ljudupptagning.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-10-31

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn