Välj rätt drönare – en köpguide

Drönare har snabbt blivit populära bland både konsumenter och professionella användare, då de har revolutionerat allt från innehållsskapande och filmproduktion till kartläggning och inspektion. Men vilken drönare ska du välja? Den här guiden lär dig mer om hur drönare fungerar, vi hjälper dig med att hitta rätt drönare för dina behov och vad du ska tänka på innan du ger dig ut på flygtur.

Vilken drönare ska jag köpa? Vi hjälper dig hitta rätt i vår köpguide för drönare!

Innehåll

Olika typer av drönare

Det finns olika typer av drönare att välja mellan beroende på vad du planerar att använda den till. Den dyraste är inte alltid den bästa för att uppfylla just dina behov. Man kan dela upp drönare i följande kategorier:

  • Kameradrönare under 250 gram
  • FPV-/racingdrönare
  • Större kameradrönare
  • Drönare för professionellt bruk
  • Leksaksdrönare
  • Undervattensdrönare

Här kommer vi fokusera på de fyra första kategorierna.

Foto taget med drönare, DJI Mavic Air 2S

Drönarfoto av Emil Larson, taget med DJI Air 2S
Fotograf: Emil Larson, DJI Air 2S

Till toppen av sidan

Vilken drönare ska jag välja?

För att veta vilken drönare som är den rätta för dig, behöver du fundera över vilka egenskaper och funktioner som är viktigast för dig. Du kan behöva överväga vilka egenskaper som är mest nödvändiga, och vilka du skulle kunna tänka dig att avstå från. För att hjälpa dig på traven, så kommer här en översikt på sex punkter som är bra att kolla upp på de modeller du är intresserad av för att hjälpa dig i ditt val av din drönare. 

Storlek och vikt

Drönarens totalvikt har stor betydelse när det kommer till vilka regler som gäller för att få flyga drönaren. Väger den under 250 gram räcker det att registrera sig som operatör och fjärrpilot, medan tyngre drönare kräver drönarkort.

En annan stor fördel med en ultrakompakt drönare är att den lätt kan tas med i kameraväskan, eller i en stor ficka. En liten storlek betyder ofta mindre kraft, lägre flygtid och svagare vindmotstånd. Större drönare kräver såklart mer utrymme och har ofta mycket utrustning att bära, men ger ofta bättre bildkvalitet från kameran.

Kamera och bildsensor

De flesta foto- och videodrönare på marknaden har kameran monterad i en gimbal med 3 axlar som stabiliserar bilden, men kamerorna skiljer sig mycket åt i olika modeller. De minsta drönarna har vanligtvis en kamera med 1/1,3 tumssensor, medan de större har en 1", Micro 4/3-sensor och ända upp till fullformat. En större sensor ger bland annat en renare bild och mindre brus i mörkare områden eller sämre ljusförhållanden. 

Avstånd och hastighet

Planerar du att följa en sportbil med din drönare? Eller kommer du mest göra fina svepningar i solnedgången? Små drönare har vanligtvis en maximal hastighet upp till cirka 60 km/h medan racingdrönare når hastigheter över 150 km/h, så fundera på hur du kommer använda din drönare.

Det finns också en stor skillnad i hur långt du kan flyga med din drönare. Drönare som använder WiFi som anslutning mellan drönaren och styrenheten har ofta problem på cirka hundra meters avstånd medan toppmodellerna kan nå flera kilometer bort.

Batteritid

Flygtid är, till skillnad från vad du kanske tror, ​​en av parametrarna som inte skiljer drönare lika mycket. Ju större och tyngre en drönare är, desto mer energi kräver den, så även om de har batterier med högre kapacitet, har de inte märkbart längre flygtid än mindre modeller. De flesta drönare på marknaden har därför en flygtid på mellan 20 och 40 minuter per batteri. Därför rekommenderas minst ett extra batteri i väskan för att kunna flyga längre. Tänk på att vindhastighet påverkar batteritiden och därmed hur länge du kan flyga på varje laddning.

Intelligent Flight Modes och smarta sensorer

Många moderna drönare har olika intelligenta flygfunktioner som kan hjälpa dig som fotograf- och filmskapare. Exempelvis kan du be drönaren att följa ett motiv, låsa kameran på ett objekt och cirkla runt det, eller alltid hålla huvudobjektet i mitten av bilden medan du kontrollerar drönarens rörelser.

De flesta drönare har också antikollisionssensorer som förhindrar att drönaren flyger in i väggar, grenar eller andra hinder, så att du kan fokusera på att få bra bilder. 

Specialfunktioner för professionella uppgifter

Drönare för industriellt bruk är ofta utformade för en specifik applikation, till exempel inspektioner, eftersök, kartläggning, 3D-skanning, värmekamera med mera. 

Fotograf: Emil Larson, DJI Air 2S

Till toppen av sidan

Vi tipsar om våra drönarfavoriter 

När du har kollat över vilka typer av drönare det finns, och läst om olika egenskaper så vet du förhoppningsvis lite mer om vilken typ av drönare som passar dig allra bäst. Här tipsar vi om olika modeller i de olika kategorierna.

DJI Neo – användarvänlig och prisvärd instegsdrönare

DJI Neo är den perfekta drönaren för dig som vill ta steget in i världen av drönarflygning. Den ultralätta drönaren (endast 135 gram) har flera helautomatiska flyglägen som exempelvis ansiktsigenkänning med automatisk motivföljning. Det gör den optimal som resedrönare och för vloggare som kan låta drönaren följa dig på dina äventyr. Trots sin lilla storlek levererar DJI Neo imponerande högkvalitativ video i upp till 4K-upplösning. 

DJI Mini – kompakt och kraftfull drönare för innehållsskapare

Med sin Mini-serie har DJI tagit fram drönare under 250 gram, vilket är gränsen för att flyga utan drönarkort. De har en högupplöst 4K-kamera som fångar verklighetstrogna färger och detaljer, lång batteritid, smarta flyglägen och roliga funktioner som True Vertical Shooting för fantastiska bilder som direkt är redo att delas i dina sociala medier. DJI Mini är populära modeller som passar de allra flesta som vill ha en enkel och liten drönare, men fortfarande med kompetent kamera och smarta flyglägen.

DJI Avata 2 – FPV-drönare konstruerad för att flyga både snabbt och säkert

När du är ute efter mer action i din flygning så är DJI Avata 2 för dig. Denna FPV-drönare (first person view) når hastigheter över 90 km/h, och ger dig dessutom känslan av att sitta i förarsätet genom att få realtidsvideo från kameran på drönaren direkt till din bildskärm eller medföljande goggles. Fasta propellerskydd ger extra trygghet i din flygning.

Drönare för dig som prioriterar högsta bildkvalitet

Är du professionell content creator, driver ett produktionsbolag eller kanske bara kräsen när det kommer till bildkvalitet? DJI Mavic 3-serien använder en 4/3 CMOS-Hasselbladkamera och en 1/2 CMOS-telekamera, medan DJI Air 3 erbjuder dubbla 1/1,3 tumskameror. Hos båda drönarna kan du även dra nytta av avancerad hinderavkänning som ger dig en smidig flygning med minimal risk för kollisioner.

Drönare för professionellt bruk

En drönare är ett utmärkt verktyg för en rad olika branscher, från skogs- och jordbruk, bygg och infrastruktur till räddningsinsatser. Eller vill ni helt enkelt utöka era tjänster som fotograf och kreatör? Här tipsar vi om några drönare med specialfunktioner för professionellt bruk. Läs mer om professionella drönare här, och du är alltid välkommen att kontakta vår företagsavdelning via mejl på business@scandinavianphoto.se eller telefon 0770-77 11 00 om du vill ha rådgivning eller offert.


Till toppen av sidan

Vilka tillbehör behöver jag till min drönare?

Glöm inte tillbehören till din drönare! Ett minneskort och en bra väska att förvara drönaren i är ett måste, och ett extra batteri ger dig ännu mer flygtid. Vi har ett brett utbud av allt från filter, reservpropellrar, landingsmattor och mycket mer som underlättar din flygning.

Viktigt att tänka på innan du flyger drönare

Innan du skickar upp din nya drönare upp i luften, är det bra att ha alla saker på plats. Oavsett om du flyger för skojs skull eller har den i ditt yrke, måste du veta vad som gäller för drönarflygning. Se alltid till att hålla dig uppdaterad med de senaste reglerna.

Regler för drönarflygning i korthet

  • I Sverige får du flyga drönare under 250 gram utan körkort, men du måste registrera dig som operatör och fjärrpilot. 
  • För att vara operatör måste du vara minst 18 år.
  • Drönarflygning klassas i kategorierna Öppen, Specifik och Certifierad.
  • För att få flyga drönare över 250 gram (och max 25 kg) i Öppen kategori krävs ett drönarkort. Att ta drönarkort innebär en kort utbildning och ett godkänt teoriprov. Allt görs direkt online på Transportstyrelsens hemsida.

Följande punkter gör att flygningen faller under Certifierade kategorin, vilka är tillståndspliktiga, avgiftsbelagda och kräver ytterligare utbildning:

  • Att flyga över en grupp personer som inte godkänt det
  • Att flyga utom synhåll, dvs att du inte längre kan se drönaren med blotta ögat utan hjälpmedel
  • Att flyga högre än 120 meter från närmsta punkten på marken direkt under drönaren
  • Om drönaren är privatbyggd, eller om den är modifierad eller ej byggd enligt byggsatsens instruktioner

Detta innebär att i de allra flesta fall, inte krävs speciellt mycket för att komma igång med drönarflygning. Du kan läsa mer om drönarreglerna här. Ytterligare läsning och mer information kring drönarflygning finns på Transportstyrelsens hemsida.

Var får jag flyga med min drönare?

Som privatperson får du flyga i stadsområden och över stora vägar, men det finns ett antal områden där det av olika anledningar inte är tillåtet att flyga. Det kan vara flygplatser, militära områden eller särskilt känsliga naturområden.

Det är viktigt att hålla koll på drönarkartan innan du flyger. Den visar var det är tillåtet att flyga och var det är förbjudet. Det är bra att ta en titt inför varje flygning, eftersom kontrollzoner kan vara tillfälliga, så även om du känner till ett område kan det vara förbjudet att flyga där under en begränsad tid.

Försäkringar

Om drönaren ska användas för affärsändamål måste din drönare vara försäkrad innan du flyger med den. Om du är privatperson och ska flyga din drönare i Sverige är det inte ett krav att du har din drönare försäkrad. Inte alla försäkringsbolag vill försäkra drönare, så det är en bra idé att undersöka marknaden för aktuella erbjudanden.

DJI Care

DJI Care är en försäkringstjänst som DJI erbjuder för att skydda din drönare mot skador. DJI Care Refresh erbjuder professionella och effektiva reparationer för din drönare om den skadas i en olycka, VIP-telefonsupport med mera. Du betalar en engångskostnad för att teckna försäkringen och gäller i ett eller två år.

Försäkra dig om en trygg flygning

  • Kontrollera alltid vilken flygzon du befinner dig i.
  • Se till att vädret är säkert för flygning med just din drönare. Blåser det för mycket bör du avvakta för att se om det lugnar ner sig. Vid hårdare vind kan drönaren bli svår att styra, batterierna töms snabbare och i värsta fall kommer vinden att ta med den och du kan riskera en olycka.
  • Undersök din drönare både före och efter flygning så att den är i flygdugligt skick. Kontrollera att ingen propeller är skadad eller trasig.
  • Försäkra dig om att batterierna har tillräckligt med laddning för din planerade flygtur. Du vill ju inte att drönaren störtar eller att handkontrollen dör under flygningen.
  • Kontrollera omgivningen så det är säkert att flyga, utan människor eller djur i närheten.
  • Ställ drönaren på en säker startplats – en plan yta utan risk för att flyga in i några närliggande objekt.
  • Vänd alltid drönaren ifrån dig innan du startar den och starta drönaren minst ett par meter ifrån dig. Vid start flyger drönaren upp någon meter och står stilla – när den står stilla är det bra att ta en snabb kontroll av din omgivning innan du ger dig av.
  • Ha alltid drönaren inom synhåll och flyg inte högre än 120 meter.
  • Håll koll på omgivningen under hela din flygning och flyg inte nära hinder, andras egendom eller över folksamlingar.

Uppdatera din drönare

Innan du börjar använda din drönare är det en bra idé att kontrollera om appar och firmware behöver uppdateras. Både styrenhet, drönare och batterier har en inbyggd firmware som måste uppdateras till den senaste versionen innan du flyger. Kontrollera din drönare innan du beger dig ut – det är verkligen irriterande att behöva spendera en timme på det när du är ute i skogen vid soluppgången. Ta av drönarens propellrar, starta handkontroll och drönare samt följ instruktionerna på skärmen. Om du har flera batterier, kom ihåg att starta drönaren med varje batteri så att du vet att alla har senaste firmware.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

6
sep

Bästa tipsen för att lyckas med dina 360°-videor

Vill du få ut det mesta av dina 360°-videor? Vår guide hjälper dig att förstå hur du skapar imponerande 360°-videor, från rätt kamerainställningar och stabilisering till tips om efterredigering. Läs vidare för att ta din videoproduktion till nästa nivå och skapa fantastiska klipp med enkelhet!

Läs mer

15
aug

Filma med mobilen – 6 tips för bättre videor

Att filma med mobilen kan bli så mycket mer än att bara spara ett minne i rörliga bilder – du kan skapa riktig proffsiga resultat genom några enkla steg. Mobilkamerorna blir allt bättre och får fler funktioner, samtidigt som allt mer slutresultat ändå bara visas på just mobilskärmen, vilket gör mobilen till ett smidigt och tidsbesparande alternativ till att skapa film med. Här har vi samlat våra bästa tips för ännu bättre videor med din mobiltelefon.

Läs mer

17
apr

8 tips till bättre naturfoton

Drömmer du om att ta vackra naturfoton men vet inte riktigt var du ska börja? Eller vill du utmana dig själv som naturfotograf och ta dina bilder till nästa nivå? Här har vi samlat våra bästa tips för hur du kan ta bättre och mer intressanta naturfoton.

Läs mer

12
okt

Lär dig mer om minneskort

Minneskort finns i många olika varianter, storlekar och märken med olika kvaliteter, hastigheter, tekniker och beteckningar. Tycker du det är svårt att veta vilket du ska köpa och vad som skiljer dem åt? Vi försöker reda upp i denna djungel genom att förklara de olika minneskortstyperna, vilket kort du behöver och även titta på alla kryptiska koder och vad de betyder.

Läs mer

30
juli

Lär dig mer om vlogg

Vlogg, eller videoblogg som det står för, är en form av dagbok där innehållet består av video istället för text. Att starta en vlogg eller vidareutveckla en befintlig kan skapa en del frågetecken. Kanske funderar du på vilken vloggkamera ska du välja och hur får du bättre ljud eller ljus i dina videos? Oavsett om du redan har en vlogg eller går i tankarna på att starta en – så kan du hitta tips, inspiration och utrustning till ditt vloggande här.

Läs mer

4
jan

Regler för drönarflygning

Att flyga, fotografera och filma med en drönare blir bara mer och mer vanligt. För att möta det ökade intresset och samtidigt upprätthålla en säkerhet i luftrummet har Transportstyrelsen tagit fram nya drönarregler som började gälla den 1 januari 2021.

Läs mer

Scandinavian Photo

2024-10-01

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn