Regler för drönarflygning
Vilka regler gäller för drönare och var får jag flyga? Hur tar man drönarkort? Att köpa drönare kan väcka många frågetecken. Här förklarar vi reglerna kring drönare och vad du behöver tänka på för att komma ingång med drönarflygning på ett lagligt och säkert sätt.
Innehåll
- Vilka regler gäller för drönare?
- När behöver jag drönarkort?
- Var får jag flyga drönare?
- De olika drönarflygkategorierna
- Underkategorier A1/A3 och A2
- C-klassning för drönare
- Spridningstillstånd för drönarbilder
- Källor och mer information om drönarflygning
Vilka regler gäller för drönare?
Oavsett om du ska flyga drönare i jobbet eller privat, så finns det regler kring drönarflygning. I Sverige är det är Transportstyrelsen som står bakom dessa. Reglerna uppdaterades i januari 2021 och är gemensamma för hela Europa.
I de allra flesta fall krävs att du tar ett drönarkort och och registrerar ett operatörs-ID för att få flyga drönare. Undantag gäller för drönare som väger under 250 gram, där du endast behöver registrera dig som operatör och fjärrpilot.
Sammanfattning av drönarreglerna
- All drönarflygning måste ske under uppsyn av en registrerad operatör, det vill säga en person eller organisation som ansvarar för drönaren och dess användning.
- För att vara operatör måste du som privatperson vara minst 18 år och folkbokförd i Sverige. En organisation ska ha sitt säte i Sverige.
- Den som flyger drönare kallas för fjärrpilot. Du kan registrera dig som fjärrpilot från 16 år, men all flygning måste ske under översyn av en ansvarig operatör.
- Är du över 18 år kan du med andra ord vara både operatör och fjärrpilot.
- Drönare som väger under 250 gram kan flygas enbart med en registrerad operatör och fjärrpilot.
- Fjärrpiloter som flyger drönare som väger över 250 gram måste ta drönarkort, som erhålls genom ett kunskapstest online.
- Alla drönare, oavsett vikt, måste flygas inom synhåll, det vill säga att du hela tiden kan se drönaren med blotta ögat utan hjälpmedel. Maximal flyghöjd är 120 meter över marken.
- Det är inte tillåtet att flyga över folksamlingar som inte har godkänt det, utan särskilt tillstånd. Du måste alltid flyga på ett säkert sätt som inte utsätter andra för risk.
- Drönarflygning delas in i olika kategorier – Öppen, Specifik och Certifierad – vilka reglerar hur och var drönaren får flygas baserat på risknivån.
- Det krävs att du har ett giltigt behörighetsbevis för respektive kategori.
- Drönare inom den öppna kategorin behöver inget tillstånd från Transportstyrelsen och får väga upp till 25 kg. Tidigare gick gränsen vid 7 kg.
- Drönare som används inom EU måste ha en särskild certifieringsklass.
- Har du en äldre drönare utan C-klassning och flyger inom den öppna kategorin kan du fortsätta flyga under vissa villkor även efter 1 januari 2021. Läs mer om C-klassning här.
När behöver jag drönarkort?
Du måste ha drönarkort om du ska flyga drönare som väger 250 gram eller mer, och som ska flygas inom den öppna kategorin. Drönarkortet visar att du har den kunskap som krävs för att flyga drönare säkert och i enlighet med gällande regler. Ytterligare utbildning krävs för de andra drönarkategorierna.
Följande bevis krävs för de olika kategorierna:
- Öppna kategorin: Drönarkort
- Specifika kategorin: Kompetensintyg
- Certifierade kategorin: Fjärrpilotcertifikat
De olika utbildningarna är anpassade efter säkerhetsrisken med den planerade flygningen. Ju större risk, desto mer omfattande är kraven på utbildning och giltigt behörighetsbevis.
Hur tar man drönarkort?
Du tar ditt drönarkort på Transportstyrelsens hemsida, och allt görs digitalt. Du behöver skapa ett konto och registerera dig som operatör och fjärrpilot. Nästa steg är att läsa på om gällande drönarregler. På hemsidan finns utbildningsmaterial som hjälper dig att förbereda dig inför kunskapstestet, som även det görs direkt online. Det tillkommer en kostnad för att registrera sig och ta drönarkort, samt en årlig registerhållningsavgift. För aktuella priser, se Transportstyrelsens hemsida.
När du känner dig redo gör ett teoriprov som täcker ämnen som flygregler, integritetskrav, säkerhetsåtgärder och riskhantering. Du behöver ha minst ha 75% rätt för att bli godkänd. Efter godkänt teoriprov utfärdar Transportstyrelsen ett digitalt drönarkort som är giltigt i fem år.
Du ska alltid kunna visa upp ett giltigt drönarkort när du flyger drönare. Ditt drönarkort finns digitalt när du loggar in på Transportstyrelsens hemsida, men det går också att ha en utskriven version med sig. Glöm inte att förnya ditt drönarkort innan det går ut, genom att göra om teoriprovet.
Var får jag flyga drönare?
Du får flyga drönare på de flesta platser i naturen utanför stadsmiljö, men det finns zoner där det är förbjudet att flyga drönare. Exempel kan vara i närheten av flygplatser, helikopterplattor, militära områden och naturparker. För att veta vad som gäller har Luftfartsverket (LFV) tagit fram en drönarkarta.
Det är en specialgjord karta framtagen för drönarpiloter. Avsikten är att underlätta för fjärrpiloter att veta var de kan flyga utan att störa ordinarie flygtrafik. Kartan är en enkel interaktiv karta som är en spegling av AIP-data (Aeronautical Information Publication).
Flyga drönare utanför Sverige
Ska du ta med din drönare utanför Sverige, men inom EU (inklusive Norge) gäller samma EU-förordningar som i Sverige. Ditt svenska operatörs-ID och drönarkort gäller inom hela EU. Däremot kan det finnas lokala bestämmelser utöver det som gäller i EU-förordningarna.
Reser du utanför EU behöver du kolla upp vad som gäller för respektive land.
De olika drönarflygkategorierna
Beroende på hur drönaren ska flygas och användas, delas flygningen in i en av följande tre kategorier:
- Öppen kategori
För låg risk och hobbybruk, inga särskilda tillstånd, men begränsade regler som måste följas. Här krävs drönarkort och grundläggande förståelse för regler. - Specifik kategori
För flygningar med högre risk. Kräver tillstånd och riskbedömning. Kräver mer utbildning, riskbedömning och ofta särskilt tillstånd. - Certifierad kategori
För de mest riskfyllda operationerna. Kräver omfattande formell utbildning och certifiering av både drönare och fjärrpilot samt omfattande tillstånd.
1. Öppen kategori
Den öppna kategorin är den mest grundläggande och täcker de flesta hobbyflygningar samt låg-riskdrönarflygningar. Det krävs ingen särskild tillåtelse för att flyga i denna kategori, men det finns tydliga regler att följa:
- Delas in i underkategorier A1, A2, A3, beroende på vikt och avstånd till människor.
- Drönare får väga upp till 25 kg.
- Flygningen måste alltid ske inom synhåll och högst 120 meter över marken.
- Det är förbjudet att flyga över folksamlingar, och det måste hållas ett säkert avstånd från människor och egendom.
- Fjärrpiloten måste ha ett drönarkort för drönare över 250 gram.
2. Specifik kategori
Den specifika kategorin täcker flygningar som innebär högre risk och därmed kräver mer reglering och godkännande.
- Flygningar inom den specifika kategorin kräver en riskbedömning och godkännande från Transportstyrelsen.
- Används när flygningen inte kan genomföras under de begränsningar som gäller för den öppna kategorin. Exempel kan vara flygning nära flygplatser, över tätbebyggda områden eller nattetid.
- Operatören måste ha en operativ tillståndsplan för att visa hur riskerna minimeras och säkerställs.
- Fjärrpiloten måste ha ett kompetensbevis för att flyga i den specifika kategorin.
3. Certifierad kategori
Den certifierade kategorin är för de mest riskfyllda typerna av drönarflygning. Den liknar bemannat flyg i sina krav på tillstånd och säkerhetsprocedurer.
- Krävs för flygningar som innebär stor risk, exempelvis för att transportera farligt gods eller flyga stora drönare över folksamlingar.
- För att flyga i den certifierade kategorin krävs en omfattande formell utbildning som kan liknas vid licensering för bemannade luftfartyg. Detta inkluderar både teoretisk och praktisk utbildning.
- Involverar strikta säkerhetskrav och certifieringar för både fjärrpiloten och drönaren.
- Operatören behöver ha en licens, och drönaren måste genomgå en typcertifiering liknande den för bemannade luftfartyg.
- Fjärrpiloten måste ha ett fjärrpilotcertifikat för att få flyga i den certifierade kategorin.
Underkategorier A1/A3 och A2
Inom den öppna kategorin finns det tre underkategorier för olika typer av flygningar: A1, A2 och A3. Underkategorierna reglerar vilken typ av drönarflygning som är tillåten beroende på drönarens vikt och hur nära du får flyga människor.
A1 – Flyga nära människor / mindre drönare
- Viktgräns: Drönare upp till 900 gram.
- Närhet till människor: Tillåtet att flyga nära människor, men inte över folksamlingar.
- Drönarkrav: Fjärrpiloten måste ha ett drönarkort, och drönaren ska uppfylla CE-klassificering för klass C0 eller C1.
- Säkerhetskrav: Flygningen ska ske på ett sådant sätt att man undviker att flyga direkt över människor.
A2 – Flyga nära människor med försiktighet
- Viktgräns: Drönare mellan 900 gram och 4 kg.
- Närhet till människor: Får flyga nära människor men måste hålla ett säkerhetsavstånd på minst 30 meter. Med hjälp av "låg hastighetsläge" kan avståndet minskas till 5 meter.
- Drönarkrav: Kräver att fjärrpiloten genomför ett ytterligare praktiskt självstudieprogram och klarar ett särskilt test (utöver grundläggande drönarkort).
- Säkerhetskrav: Fjärrpiloten måste ha kunskap om riskbedömning och säkerhetsförfaranden, särskilt i tätbebyggda områden.
A3 – Flyga långt från människor
- Viktgräns: Drönare upp till 25 kg.
- Närhet till människor: Endast tillåtet att flyga i områden där inga människor befinner sig inom flygområdet. Ett säkerhetsavstånd på minst 150 meter från bostadsområden måste hållas.
- Drönarkrav: Fjärrpiloten behöver ett grundläggande drönarkort. Inga ytterligare praktiska tester krävs, men man måste hålla sig långt från människor och egendom.
- Säkerhetskrav: Flygningen måste ske i områden som inte är befolkade, vilket innebär att fjärrpiloten måste ha god planering för att undvika risker.
Underkategorierna A1 och A3 grupperas ofta tillsammans, då de har liknande krav vad gäller utbildning och säkerhetsnivå jämfört med underkategori A2, som ställer något högre krav och innebär mer specifika regler för flygning nära människor.
C-klassning för drönare
C-klassificeringen avser den CE-märkning som en drönare har, vilket indikerar att drönaren uppfyller vissa tekniska och säkerhetskrav fastställda av EU. Drönare delas in i olika C-klasser (C0-C4) baserat på deras vikt, säkerhetsfunktioner och användningsområden. Varje klass har specifika krav på drönarens utrustning och användning.
C0: Drönare upp till 250 gram
- Vikt: Upp till 250 gram.
- Kategori: Passar för öppen kategori A1.
- Krav: Inga krav på drönarkort för hobbypiloter.
- Funktioner: Ska ha ett maximalt ljudnivåbegränsning och grundläggande säkerhetsinformation. Den ska också kunna hållas på säkert avstånd. Förbjudet att flyga över folksamlingar.
C1: Drönare upp till 900 gram
- Vikt: Upp till 900 gram.
- Kategori: Tillåtet för öppen kategori A1 (nära människor, men inte över folksamlingar).
- Krav: Fjärrpiloten måste ha ett drönarkort.
- Funktioner: Drönaren måste ha en funktion för att identifiera fjärrpiloten, en "geo-awareness" funktion för att undvika förbjudna områden samt vissa automatiska säkerhetsfunktioner.
C2: Drönare upp till 4 kg
- Vikt: Upp till 4 kg.
- Kategori: Passar för öppen kategori A2 (nära människor men med säkerhetsavstånd).
- Krav: Fjärrpiloten behöver utöver ett drönarkort även genomföra praktiska självstudier.
- Funktioner: Drönaren ska kunna flygas i låghastighetsläge för att minimera riskerna vid närhet till människor. Den ska också ha automatiska säkerhetsfunktioner och fjärrpilotidentifiering.
C3 och C4: Större drönare upp till 25 kg
- Vikt: C3 upp till 25 kg, C4 gäller även större drönare för enklare konstruktioner.
- Kategori: Används inom öppen kategori A3 (flygningar på långt avstånd från människor).
- Krav: Fjärrpiloten måste ha ett drönarkort och följa säkerhetsavstånd på minst 150 meter från bostadsområden.
- Funktioner: C3-klassade drönare ska vara utrustade med funktioner för att säkerställa fjärrpilotens kontroll, medan C4 är mer enkla och kanske inte har automatiska säkerhetsfunktioner. C4 kan användas som modellflygplan utan specifik utrustning.
Spridningstillstånd för drönarbilder
Även om det är tillåtet att fotografera och filma med din drönare nästan överallt, så gäller särskilda regler om du vill dela dem på exempelvis sociala medier. För att sprida bilder eller videor tagna från luften kan det i vissa fall krävas ett spridningstillstånd från Lantmäteriet. Detta gäller särskilt om materialet kan tänkas påverka Sveriges säkerhet, exempelvis om det innehåller bilder över skyddsobjekt eller känsliga områden.
Källor och mer information om drönarflygning
På Transportstyrelsens hemsida hittar du allt du behöver veta om vad som gäller när du flyger med din drönare. De har bland annat en guide där du steg för steg kan få fram information om vad som gäller för just dig, din drönare och din typ av flygning.
Länkar
Transportstyrelsen
Drönarsidan
Utbildning för fjärrpiloter
Drönarguiden
LFV
Drönarkartan
Lantmäteriet
Spridningstillstånd för drönarbilder
Behöver du hjälp att hitta rätt produkter? Vi finns här för dig – kontakta oss på 0770-77 11 00, via vårt kontaktformulär eller besök oss i våra butiker. Gå med i vårt community för att möta likasinnade kreatörer, välkommen på våra kostnadsfria event, håll koll på produktnyheter och lär dig mer i vår kunskapsbank.
Mer kunskap
14
okt
Lär dig att flyga drönare – 8 tips för nybörjare och framtida proffs
Så du har precis kommit hem med din nya drönare och det är nu dags att börja flyga. Men hur kommer jag igång och hur blir jag en bra drönarpilot? Vi har tagit fram våra bästa tips för att lära sig att flyga drönare och utveckla dina flygkunskaper. Dessutom bjuder vi på en checklista inför varje drönarflygning för att säkerställa en trygg och säker flygtur.
Läs mer1
okt
Välj rätt drönare – en köpguide
Drönare har snabbt blivit populära bland både konsumenter och professionella användare, då de har revolutionerat allt från innehållsskapande och filmproduktion till kartläggning och inspektion. Men vilken drönare ska du välja? Den här guiden lär dig mer om hur drönare fungerar, vi hjälper dig med att hitta rätt drönare för dina behov och vad du ska tänka på innan du ger dig ut på en flygtur.
Läs mer6
sep
Bästa tipsen för att lyckas med dina 360°-videor
Vill du få ut det mesta av dina 360°-videor? Vår guide hjälper dig att förstå hur du skapar imponerande 360°-videor, från rätt kamerainställningar och stabilisering till tips om efterredigering. Läs vidare för att ta din videoproduktion till nästa nivå och skapa fantastiska klipp med enkelhet!
Läs merScandinavian Photo
2024-10-05
Dela