Lär dig att flyga drönare – 8 tips för nybörjare och framtida proffs
Så du har precis kommit hem med din nya drönare och det är nu dags att börja flyga. Men hur kommer jag igång och hur blir jag en bra drönarpilot? Vi har tagit fram våra bästa tips för att lära sig att flyga drönare och utveckla dina flygkunskaper. Dessutom bjuder vi på en checklista inför varje drönarflygning för att säkerställa en trygg och säker flygtur.
Innehåll
- Läs manualen
- Öva på långsamma, kontrollerade rörelser
- Träna på att flyga i olika mönster
- Testa alla olika flyglägen
- Lär känna drönarens hinderavkänning
- Få inspiration och lär dig från andra
- Filma och granska dina flygningar
- Övning ger färdighet
Innan du flyger drönare för första gången är det viktigt att du har koll på allt viktigt kring drönarflygning. Till att börja med måste du vara registrerad som operatör och fjärrpilot. Väger din drönare över 250 gram måste du dessutom ta ett drönarkort för att få flyga. Läs mer om reglerna för drönarflygning här. Tänk på att titta på drönarkartan för att se var du får och inte får flyga. Se även vår checklista som är bra att bocka av inför varje flygning.
1. Läs manualen
Vi vet, det är inte rådet du vill höra, men ett första läge är trots allt att lära känna din nya drönare och hur den fungerar. Läs manualen för grundläggande funktioner, hur handkontrollen fungerar och hur du kommer igång med just din modell. Se till att alltid ha med dig manualen i väskan under alla dina flygningar också.
2. Öva på långsamma, kontrollerade rörelser
Dags att börja flyga! Gå genom vår checklist inför drönarflygning så att du har allting under kontroll. Välj ett stort och öppet område utan närliggande träd och andra hinder. Placera drönaren på marken eller annan plan yta, och backa undan ett par meter. Vänd alltid drönaren bort från dig vid start. Börja med att lyfta drönaren rakt upp i luften, ungefär till ögonhöjd, och börja sedan flyga långsamt åt olika håll.
Gör lugna och långsamma rörelser. Lär dig alla spakar och knappar, och notera hur drönaren beter sig. Träna på att hålla flygningen jämn och stabil, testa att flyga i olika riktningar, uppåt och neråt, med små, kontrollerade rörelser med spakarna, för att verkligen förstå hur din drönare fungerar. Glöm inte bort att träna på landning också!
Övning i långsam flygning hjälper dig att få bättre kontroll över drönaren och lära dig handkontrollen, så du kan undvika ryckiga rörelser. Det ger dig större kontroll och förståelse för hur drönaren beter sig i olika situationer. Efter ett tag kan du börja öka hastigheten och även att ta några kort och filma några snuttar samtidigt som du flyger.
3. Träna på att flyga i olika mönster
En bra övning för att förbättra din precision är att flyga drönaren i olika mönster, exempelvis ett rutnätmönster, i en cirkel, en åtta eller genom en osynlig slalombana i luften. Fokusera på att hela tiden hålla jämn hastighet och en stabil höjd.
Gör även övningarna på olika höjder (tänk på maxgränsen på 120 meter!) för att få en bättre känsla för höjd och perspektiv. När du fotar och filmar vill du också utnyttja möjligheten att filma både på närmare håll och långt upp för att fånga mer av omgivningarna ur drönarens unika perspektiv.
"Tänk på att om drönaren har kameran vänd mot dig, så blir allting spegelvänt."
Börja med att flyga med kameran hela tiden riktad framåt, för att sedan öva på att flyga drönaren i ett fyrkantigt mönster utan att ändra dess orientering. Det innebär att du ska hålla kameran riktad åt ett och samma håll medan drönaren rör sig i olika riktningar, som gör att du får styra din drönare både sidledes, framåt och bakåt. Tänk på att om drönaren har kameran vänd mot dig så blir all styrning spegelvänd, så detta är en nyttig övning på kontroll och riktning.
4. Testa alla olika flyglägen
När du börjar få koll på hur du manövrerar din drönare, är det dags att börja utforska alla automatiska lägen. Din drönare har förmodligen en mängd smarta flyglägen och avancerade funktioner (du läste ju om dem i steg 1, eller hur?) – nu är det dags att testa dem praktiskt. Att lära sig de automatiska lägena kommer öka din förståelse ytterligare för drönarflygning, samt ge dig möjligheter till fantastiska bilder och videor med bara en knapptryckning.
Positionera din drönare på den höjd du vill ha den, och välj bland dess olika flyglägen. Här kommer drönaren ta kontrollen över flygningen och till exempel följa efter eller cirkulera kring det objekt du väljer. Notera hur mycket utrymme de olika funktionerna behöver så blir det enklare att planera framtida flygningar.
5. Lär känna drönarens hinderavkänning
Det är bra att lära sig hur drönarens hinderavkänning och sensorer fungerar. Många drönare kan "se" hinder runt om sig i 360°, medan andra endast känner av objekt framåt och bakåt. Flyg (försiktigt) nära ett objekt för att lära dig när och hur drönarens avståndsmätare fungerar och hur den varnar för hinder.
Denna övning är bra för att förbereda dig inför flygningar i trånga eller komplexa miljöer, och genom att förstå din drönares hinderavkänning kan du flyga nära hinder med större säkerhet och förhindra kollisioner.
6. Få inspiration och lär dig från andra
Sök på YouTube, Instagram eller andra plattformar för att hitta andra drönarpiloter och se deras verk. Inspireras och lär dig av deras tekniker och få nya idéer till egna flygningar, foton och drönarvideor och på så sätt utveckla din egen stil. Dela gärna med dig av dina resultat i vårt community och hitta likasinnade!
7. Filma och granska dina flygningar
Spela in dina flygningar och analysera dem efteråt. Titta på hur stabilt du flög, hur mjuka dina rörelser var och var du eventuellt kan förbättra dig. Genom att granska inspelningar kan du snabbt identifiera områden där du kan öva mer.
8. Övning ger färdighet
Ingen är proffs från början, så som med allt annat krävs övning, övning och mera övning. Försök att lägga tid regelbundet på att repetera och träna så du inte hinner glömma av från ett pass till ett annat. Ju oftare du flyger desto fortare kommer alla knappar och spakar sätta sig i muskelminnet, och du kommer flyga utan att knappt ens tänka på hur du gör. Ju mer tid du lägger på att lära känna din drönare och alla funktioner, desto mer kommer du att förbättra både din precision och ditt självförtroende som drönarpilot.
Lycka till!
Checklista inför drönarflygning
Innan du skickar upp din drönare bör du gå genom följande checklista varje gång för att försäkra dig om en så bra och trygg flygning som möjligt.
Hemma före flygning
- Töm minneskortet och se till att det är på plats i drönaren.
- Ladda drönarbatterier, extrabatterier samt handkontrollen.
- Inspektera drönaren och propellrarna så allt är i gott skick och sitter som de ska.
- Kontrollera om det finns uppdateringar i mjukvaran för din drönare.
- Kolla väderleksrapporten för din planerade flygdag/tid. Ta hänsyn både till eventuell nederbörd samt vindstyrka. Blåser det för mycket bör du avvakta. Vid hårdare vind blir drönaren svårare att styra, batterierna töms snabbare och i värsta fall kan vinden ta med sig drönaren så att du tappar kontrollen.
- Kolla alltid på drönarkartan inför varje flygning. Det finns zoner där det är förbjudet att flyga och ibland kan det tillkomma förbud tillfälligt, så försäkra dig alltid inför varje flygning att det är tillåtet att flyga just där du befinner dig.
På plats före och under flygning
- Känn av vindstyrkan så det inte har ändrats mot prognosen.
- Kontrollera drönaren ännu en gång och säkerställ att alla propellrar är hela och sitter fast ordentligt.
- Säkerställ GPS-signal och kalibrering. Vänta tills drönaren har fått en stabil GPS-signal innan du lyfter. Kalibrera drönaren om den kräver det för en stabilare och säkrare flygning.
- Se över omgivningen och flygområdet. Kontrollera om det finns objekt i närheten som du bör vara extra vaksam på.
- Säkerställ att "return to home" är aktiverad. Kontrollera också att hempunkten på kartan i din handkontroll stämmer med drönarens position.
- Ställ in max flyghöjd. För Sverige är det 120 meter.
- Ställ drönaren på en plan yta utan närliggande hinder. Använd gärna en landningsmatta.
- Se till att lamporna på drönaren blinkar grönt och inga varningar visas på skärmen innan du lyfter.
- Starta drönaren vänd bort från dig, och med några meters avstånd.
- Håll drönaren inom synhåll under hela flygturen.
Efter flygning
- Se till att drönaren har stannat helt innan du plockar upp den.
- Stäng av drönare och handkontroll.
- Rengör drönaren om den blivit smutsig. Var extra noga med kamera och sensorer. Använd en putsduk och undvik starka rengöringsvätskor.
- Inspektera drönaren och alla propellrar innan du fäller ihop den.
- Sätt på kameraskyddet.
- Packa ner drönare och alla tillbehör noggrant i en skyddande väska.
- Kontrollera området innan du lämnar så inget glömts kvar.
Behöver du hjälp att hitta rätt produkter? Vi finns här för dig – kontakta oss på 0770-77 11 00, via vårt kontaktformulär eller besök oss i våra butiker. Gå med i vårt community för att möta likasinnade kreatörer, välkommen på våra kostnadsfria event, håll koll på produktnyheter och lär dig mer i vår kunskapsbank.
Mer kunskap
5
okt
Regler för drönarflygning
Vilka regler gäller för drönare och var får jag flyga? Hur tar man drönarkort? Att köpa drönare kan väcka många frågetecken. Här förklarar vi reglerna kring drönare och vad du behöver tänka på för att komma ingång med drönarflygning på ett lagligt och säkert sätt.
Läs mer1
okt
Välj rätt drönare – en köpguide
Drönare har snabbt blivit populära bland både konsumenter och professionella användare, då de har revolutionerat allt från innehållsskapande och filmproduktion till kartläggning och inspektion. Men vilken drönare ska du välja? Den här guiden lär dig mer om hur drönare fungerar, vi hjälper dig med att hitta rätt drönare för dina behov och vad du ska tänka på innan du ger dig ut på en flygtur.
Läs mer30
juli
Lär dig mer om vlogg
Vlogg, eller videoblogg som det står för, är en form av dagbok där innehållet består av video istället för text. Att starta en vlogg eller vidareutveckla en befintlig kan skapa en del frågetecken. Kanske funderar du på vilken vloggkamera ska du välja och hur får du bättre ljud eller ljus i dina videos? Oavsett om du redan har en vlogg eller går i tankarna på att starta en – så kan du hitta tips, inspiration och utrustning till ditt vloggande här.
Läs merScandinavian Photo
2024-10-14
Dela