Filma med mobilen – 6 tips för bättre videor

Att filma med mobilen kan bli så mycket mer än att bara spara ett minne i rörliga bilder – du kan skapa riktig proffsiga resultat genom några enkla steg. Mobilkamerorna blir allt bättre och får fler funktioner, samtidigt som allt mer slutresultat ändå bara visas på just mobilskärmen, vilket gör mobilen till ett smidigt och tidsbesparande alternativ till att skapa film med. Här har vi samlat våra bästa tips för ännu bättre videor med din mobiltelefon.

Filma med mobiltelefon

Våra tips för att skapa bättre videor med din mobiltelefon

  1. Vänd mobilen åt rätt håll
  2. Använd stativ eller gimbal för stadiga videor
  3. Anslut mikrofon för bättre ljud
  4. Säkra bra ljus
  5. Filma klippbilder
  6. Redigera dina videor

Bonustips – smarta tillbehör som förenklar

1. Vänd mobilen åt rätt håll

Tänk på vilken plattform du ska filma för innan du börjar. För YouTube eller inbäddning på webbsidor passar liggande format bäst så tänk på att vända mobilen till liggande läge innan du trycker på inspelningsknappen.

För sociala medier som används främst i mobil, såsom TikTok, Snapchat, Instagram Reels och Stories är det stående läget bäst.

2. Använd stativ eller gimbal för stadiga videor

Några populära mobilstativ

Vet du att du kommer röra dig mycket när du filmar så är en mobilgimbal det allra bästa alternativet för en jämn och stadig mobilvideo. En gimbal stabiliserar din mobiltelefon och ger mycket stadigt resultat utan kameraskakningar. Du kan även koppla ihop din mobiltelefon med bluetooth för maximal kontroll och bättre videomöjligheter. Gimbals passar utmärkt till både spontana och planerade videor.

Några av våra mobilgimbals

3. Anslut extern mikrofon till mobilen för bättre ljud

Några populära mobilmikrofoner

4. Säkra bra ljus

Om du filmar med en mobilkamera på kvällen eller när det är lite sämre ljusförhållanden, tänk på att kameran tar in mindre ljus än vad dina ögon gör, vilket gör att dina videor lätt blir mörkare än vad du kanske förväntar dig. För dåligt ljus gör att mobilkameran kan få svårt att fokusera rätt, utöver att detaljer riskerar att försvinna.

För "selfie-filmer" och vloggar är ringlight en väldigt populär belysning för mobilfilmer. En ringlampa ger ett karakteristiskt, skuggfritt ljus och en snygg rund ”catchlight”, det vill säga reflektionen i ögonen. Tack vare lampans utformning fotograferar du genom lampan, vilket gör det mycket enkelt att få till ett snyggt ljus. 

Se alla våra ringlights här

Att filma utomhus i dagsljus är det enklaste sättet för att få en naturlig ljussättning, eller i närheten av fönster om du är inomhus. Ska du däremot filma i skymning eller andra mörkare miljöer är det bra att tillsätta extra belysning för att säkra en bra och skarp bild. Mobiltelefoner har ofta en inbyggd lampa som kan fungera i enstaka fall, men som ger ett ganska svagt och mindre snyggt ljus.

Istället kan du använda små, starka och tåliga batteridrivna LED-lampor som du kan ta med dig för att kunna filma när det är mörkare ute. Fördelen med dessa är att det går att ändra ljusstyrka och färgtemperatur på lampan för att du ska kunna få lagom med ljus som passar in i omgivningen. Lampan eller lamporna kan du ofta fästa i en mobilhållare med extra tillbehörsfästen, alternativt hålla i handen. Du kan även placera lampan/lamporna vid sidan av telefonen för att få lite intressantare ljus.

5. Filma klippbilder

Det är alltid bra att ha mycket material att välja från när du ska redigera din video efteråt, så glöm inte att filma korta, kompletterande klipp till ditt huvudinnehåll, så kallade klippbilder (eller B-rolls/B-rulle). Det kan vara i en annan vinkel, en närbild eller en vybild på avstånd som visar miljön runt omkring för en bättre helhetsbild för tittaren. Dessa korta tilläggsklipp kan underlätta stort när du ska klippa din film efteråt och behöver ha ett klipp att överlappa med, exempelvis sammanfoga olika delar av en intervju. 

6. Redigera dina videor

När du filmat klart är det dags att göra dina klipp till en färdig video. Det kan vara att bara sätta ihop dina filmsnuttar efter varandra, eller lägga till bakgrundsmusik och ljudeffekter, övergångar, vinjett och sluttexter. Det finns många olika kostnadsfria appar som gör att du kan redigera din video direkt i mobilen, och som gör det enkelt att skapa en proffsig video på bara några minuter.

Här är några tips på gratis mobilappar för videoredigering:

Bonustips – smarta tillbehör som förenklar

Låt inte en smutsig lins eller låg batterinivå förstöra din video. Se till att säkra upp med smarta tillbehör som gör det enklare, roligare och effektivare att skapa film med mobilen. Se fler Mobilhållare och tillbehörsarmar till stativ här.

Sist men inte minst, sätt igång flygläget när du filmar för att inte bli störd av samtal och notiser under din inspelning, lycka till!

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

28
apr

Gimbalguide – skapa bättre videor med en gimbal

En gimbal hjälper dig att få jämna och följsamma videor genom att stabilisera din kamera eller mobil för att undvika skakningar och ryckiga rörelser. Det innebär att dina inspelningar får en mer jämn och professionell karaktär. Här går vi igenom hur du kommer igång och använder en gimbal på bästa sätt. Missa heller inte våra videor med goda tips och råd, samt hur du balanserar en gimbal.

Läs mer

18
apr

Fota med mobilen – 10 enkla tips

Att ta proffsiga foton med mobilen behöver inte vara svårt. Här har vi samlat våra bästa tips för att få effektfulla och inspirerande bilder, som du snabbt och enkelt kan dela på sociala medier. Kom ihåg att de bästa bilderna får du genom att öva, experimentera och framför allt ha kul! 

Läs mer

10
feb

Vilken systemkamera ska jag köpa?

Vad ska jag som nybörjare tänka på innan jag köper kamera? Vilken systemkamera passar mig bäst och vilka funktioner är viktiga? Oavsett om du ska du köpa din första systemkamera eller uppgradera till en ny kan det finnas många frågor. I vår köpguide hjälper vi dig genom att reda ut frågetecken och lista vad du ska tänka på för att hitta den systemkamera som passar dig bäst.

Läs mer

30
juli

Lär dig mer om vlogg

Vlogg, eller videoblogg som det står för, är en form av dagbok där innehållet består av video istället för text. Att starta en vlogg eller vidareutveckla en befintlig kan skapa en del frågetecken. Kanske funderar du på vilken vloggkamera ska du välja och hur får du bättre ljud eller ljus i dina videos? Oavsett om du redan har en vlogg eller går i tankarna på att starta en – så kan du hitta tips, inspiration och utrustning till ditt vloggande här.

Läs mer

26
okt

Starta podcast – 6 steg för att komma igång!

Podcast, podd, poddradio – kärt barn har många namn. Att starta en podcast behöver inte vara avancerat och att komma igång kan gå snabbt. Vi listar upp steg-för-steg hur du går från idé till publicerad podcast, men här finner du även produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill börja podda eller redan har en podcast och vill fördjupa din kunskap eller uppgradera din utrustning.

Läs mer

16
okt

Systemkamerans inställningar – lär känna din kamera

Hur hänger bländare, slutare och ISO ihop egentligen? Ska jag fotografera i Jpeg eller Raw? Vad betyder alla bokstäver och symboler på kamerans programvalsratt? Vi hjälper dig förstå systemkameran och hur alla inställningar fungerar här.

Läs mer

Scandinavian Photo

2023-08-15

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn