Lär dig mer om makrofotografering

Makrofotografering är kort och gott fotografering av små detaljer på nära håll. Genom att förstora upp en insekt, en blomma eller ett smycke över ett helt foto kan du se detaljer, mönster och strukturer som normalt inte är synliga för det mänskliga ögat. Här har vi samlat fototips och inspiration ihop med produkttips för att du ska kunna komma igång med makrofotografering.

Makrofotografering innebär att man kommer nära små motiv

Innehåll

Vad är makrofoto?

Makrofotografering är närbildsfoto, det vill säga att du fotograferar små motiv och förstorar små detaljer på bild. Att fota makro gör man genom att komma riktigt nära motivet, ibland ner till bara några centimeter. Man kan uppnå ett liknande resultat genom att zooma in på ett objekt, men riktig makrofotografi handlar om att flytta sig fysiskt nära motivet med kameran.

Populära motiv för makrofotografering är insekter, spindlar, blommor, växter och vattendroppar men kan egentligen vara precis vad som helst, även små detaljer på större objekt. Definitionen av makrofotografi är att förstoringsgraden ska vara så stor att motivet kan återges i full storlek på kamerans bildsensor.

Foto på makrofotografering på blåsippa

På kompaktkameror finns det oftast ett speciellt läge på programvalsratten, symboliserat med en blomma, som gör att närgränsen för fokusen kortas ner. Även systemkameror kan ha ett makroprogram som är bra att börja med, men vill man satsa på makrofoto fungerar det allra bäst med objektiv speciellt anpassade för just makrofoto. Ett makroobjektiv är ett objektiv med kort närgräns, vilket innebär att de klarar av att fokusera på något som befinner sig nära frontlinsen.

Avbildningsskala 1:1

Man talar ofta om att ett makroobjektiv avbildar ett objekt i skala 1:1. Det betyder att ett motiv som är lika stort som din kameras bildsensor kan avbildas så att motivet täcker hela bildrutan. Om du exempelvis har en fullformatskamera och ett makroobjektiv med avbildningsskala 1:1, så kan du alltså fotografera ett motiv som är 24x36 mm stort och få det att täcka hela bildytan.


Till toppen av sidan

10 tips för bättre makrofotografering

Att börja med makrofoto öppnar upp en helt ny värld. Här kommer du plötsligt se saker du aldrig tidigare lagt märke till och kunna få foton som inte liknar något annat. Att komma igång är både svårt och enkelt – du behöver känna till grunderna för denna typ av fotografering samtidigt som du varken behöver invänta speciella tidpunkter på året eller dygnet och du behöver inte ta dig till speciella platser. Motiv för makrofotografering kan du hitta i skogen, i trädgården eller i ditt eget hem – en blomma i köksfönstret, en grönsak i kylskåpet eller en inredningsdetalj kan bli otroligt vacker fotograferad på nära håll.

Ska du satsa på makrofoto så är ett makroobjektiv att föredra, men vill du vänta med att investera i det så tipsar vi lite längre ner på sidan om några andra lösningar du kan testa för att komma närmare ditt motiv. Här har vi dessutom samlat ihop 10 tips för att du ska få ännu bättre makrofoton.

1. Börja med orörliga föremål

Visst kan det kännas lockande att fånga en fin fjäril eller humla på bild, men de rör sig förvånansvärt fort när man vill ta kort på dem och är bara stilla mycket korta stunder. Börja därför gärna enkelt med orörliga motiv, som exempelvis blommor eller annan växtlighet. Även de enklaste objekt kan bli riktigt intressanta när de fångas på extrem närbild.

Närbild på en blåsippa
Börja din makrofotografering enkelt med stilla motiv. Även en liten blomma gör sig bra i närbild. Blåsippa fotad med Canon 100/2,8 L Macro. Fotograf: Elin Kero

2. Kom ner till samma nivå som motivet

De små detaljerna är många gånger nere på marken. Ta med dig ett underlag och lägg dig ner när du fotograferar till exempel blommor. En bild blir mer intressant om du byter perspektiv och inte bara fotar blommorna uppifrån, som vi är vana att se dem. 

Det går också bra att använda stativ med spagatläge eller stativ som har vändbar eller fällbar mittpelare för att komma långt ner med kameran.

3. Komponera med bakgrund och förgrund

Skapa en intressant bild med hjälp av förgrund och bakgrund. Ofta vill man ha en "ren" och enhetlig bakgrund för att ditt huvudmotiv ska sticka ut ordentligt, men med mycket bokeh kan en brokigare bakgrund också fungera. Ju suddigare bakgrund du har, desto mer kommer ditt motiv "poppa" och framträda.

Med en förgrund i oskärpa skapar du djup i bilden. Därför behöver du inte alltid städa undan grässtrån eller kvistar som ligger framför ditt huvudmotiv utan kan låta dem rama in ditt foto. Kanske kan några andra blommor ligga suddiga i förgrunden framför din skarpa blomma?

Jobba med för- och bakgrund när du fotar närbilder
Makrofoto på vitsippa
Jobba med för- och bakgrund för att få djup i ditt makrofoto.

4. Använd stativ

Med ett stativ kan du komma ditt motiv nära och zooma in utan att oroa dig för oskarpa bilder orsakade av små rörelser som lätt uppstår vid handhållen fotografering. Det är inget måste, men det är betydligt mer bekvämt att ha kameran stadigt monterat på ett stativ. Bara en liten rörelse kan göra stor skillnad på skärpan i bilden när du fotar så nära och skärpedjupet bara ligger över några millimeter av motivet.

Beroende på vilket objektiv du använder kan kameran dessutom bli tung vid handhållen fotografering, speciellt om du behöver ha en lite krånglig eller oergonomisk position för att placera kameran rätt. Läs mer om stativ lite längre ner

5. Kamerainställningar för makrofotografering

Fokus

Ska du använda kamerans autofokus så får du börja med att ställa in rätt närgräns för ditt objektiv. En del objektiv har olika närgränslägen för att hitta fokus, där ett är anpassat för makrofotografering och ett annat läge för "normal fotografering". Makroläget gör fokusen begränsad till ett visst avstånd, vilket gör att objektivet kommer hitta autofokus snabbare.

Välj då även enpunkts-af så kameran bara fokuserar på en enda punkt och förhindrar den att hoppa fram och tillbaka mellan olika fokuspunkter vilket riskerar att skärpan hamnar fel.

Vill du hellre ha mer exakt kontroll över var fokus hamnar kan du välja manuell fokus. Dels kan objektivet ha svårt att fokusera på korta avstånd från motivet och dels är det lättare att få kontroll över var skärpan sitter om du ställer in den manuellt.

Bländare

Tänk på att skärpedjupet ofta blir väldigt kort vid makrofotografering. Därför ska du inte vara rädd att minska bländaren för att öka skärpedjupet, bakgrunden blir i regel alltid suddig ändå eftersom du befinner dig så nära ditt motiv. Ju närmare du kommer motivet, desto kortare blir skärpedjupet. Med bländare f/2,8 kan mycket av motivet försvinna när du fotar det riktigt nära – testa att öka bländartalet några steg och se hur bilden förändras och vad som passar bäst för just din bild. Läs mer om bländare och skärpedjup här.


Till toppen av sidan

6. Anpassa dig efter ljusförhållandena

Precis som vid all typ av fotografering, så är ljuset oerhört viktigt. Ljus kan överexponera ditt motiv eller få detaljerna att framträda bättre, så det gäller att hitta lagom mängd och försöka få rätt vinkel på infallande ljus. 

Undvik att fota i direkt solljus på dagen. Det ger för skarpa kontraster mellan ljus och skugga. Håll dig i skuggan eller fotografera under en mulen dag, så får du ett behagligare och mer jämt ljus. Ligger ditt motiv i solen kan du själv försöka skugga med något du har tillgängligt – allt ifrån att hålla upp en jacka, skugga med din egen kropp till att ha med en reflexskärm.

Låt ljuset falla in från sidan för att framhäva detaljerna, eller använd en ficklampa för att punktmarkera ditt motiv. Du kan också använda blixtar eller belysning för en jämn ljussättning över hela objektet, men tänk på att använda diffusor för att inte få för starkt ljus med för starka kontraster mellan ljus och skugga.

Vid solupp- och nedgång får du ett mjukt och varmt ljus på ditt motiv, eller fota i motljus och få spännande siluettbilder då du kan fotografera direkt mot solen. 

Närbild på en fjäril på ett grässtrå

7. Stabilisera ditt motiv

Tejp är ingen dum sak att ha i kameraväskan. Du kan enkelt stabilisera exempelvis ett löv eller en blomma med hjälp av lite tejp. Glöm bara inte att ta bort det efter du fotograferat klart.

8. Fotografera efter regn – eller skapa egna regndroppar

Passa på att gå ut och fotografera efter regnoväder och på morgonen. Regndroppar som ligger kvar på en blomma eller dagg som hänger på grässtrån är mycket populära makromotiv, med all rätt! Droppar är ett mycket vackert motiv, men det är inte alltid det finns regndroppar eller dagg som pärlar sig så där perfekt. Ta med dig en vanlig sprayflaska med vatten och spraya blommor och blad, hitta rätt ljus, och vips så får du fina dropp-bilder även utan regnväder. 

Makrofoto på en lilja med regndroppar
Makrofoto på ett tulpanblad med vattendroppar
Makrofoto på en dahlia med regndroppar
Passa på att fota närbilder på blommor och växter när det har regnat. Fotograf: Martina Kallin

9. Ta dig tid att studera och lära dig

När du känner dig redo att fotografera levande varelser, såsom insekter, fjärilar eller sländor så kan det vara en god idé att studera hur de rör sig en stund innan du fotograferar. Ofta landar sländor och fjärilar på samma ställen, på vissa utstickande blad eller blommor. Efter en stund så vänjer de sig vid att du är där och det blir lättare att fotografera när du kan gissa vart de kommer att landa.

Google Lens i din mobiltelefon är dessutom supersmidig för att få hjälp med artbestämning på både blommor och djur. Dels är det roligare att veta vad du faktiskt fotograferar, men på så sätt kan du ta reda på mer information om arterna och lära dig mer om dem. Då vet du snart var och när du enklast kommer hitta en viss art nästa gång eller var en viss typ av blomma växer.

10. Var kreativ

Makrofotografering är en mycket kreativ form av fotografering, så prova olika vinklar, perspektiv och kompositioner för att fånga ditt motiv på unika sätt. Ta alltid några extra bilder för att försäkra dig om att komma hem med en pangbild. Testa även många olika kompositioner, vinklar och avstånd. Den du tycker är bäst vid fototillfället kanske inte blir din favorit när du går genom bilderna efteråt.

Kolla av i kameran så ljus och exponering blivit rätt och ta många bilder av din favoritvinkel. Det kan vara svårt att se exakt hur bilderna har blivit och om skärpan hamnat där du vill, direkt i displayen på kameran så bättre att ta några extra exponeringar.

Se också till att säkra upp kameraväskan med extra minneskort så du inte riskerar att få slut på lagring mitt under fotograferingen!


Till toppen av sidan

Utrustning för makrofotografering

Makroobjektiv

Ett makroobjektiv är ett objektiv med kort närgräns, som gör att du kan gå väldigt nära det du fotograferar. Här är det lätt att göra en tankevurpa och blanda ihop att kunna zooma långt och att kunna gå nära något, men när vi pratar om makrofotografering så är det just att kunna komma nära någonting och få ditt motiv förstorat som är huvudsyftet. På alla objektiv kan du utläsa vad objektivet har för närgräns – den förklarar hur nära kamerans sensorplan du kan gå och fortfarande få en skarp bild. Närgränsen mäts alltså inte från objektivets framkant utan från kamerans sensorplan, vilket enklast kan förklaras som från kamerans mitt.

Makroobjektiv kan även användas för andra typer av fotografering, eftersom de oftas har stor bländare och därmed är ljusstarka. Med en brännvidd på runt 50-100 mm kan de med fördel användas som porträttobjektiv.

Hitta rätt makroobjektiv för din kamera

Makroobjektiv till Nikon | Makroobjektiv till Canon | Makroobjektiv till Sony | Makroobjektiv till Fujifilm | Makroobjektiv till Micro 4/3

Objektiv med extremt hög förstoringsgrad

Det finns ett fåtal makroobjektiv som har en avbildningsskala som är mer än 1:1 och som ger en extremt hög förstoringsgrad. Dessa objektiv är speciellt framtagna för närbildsfotografering och har inte några andra användningsområden.

 

Extrem närbild på geting

Om du vill kunna ta ett första steg in i makrovärlden utan att investera i ett nytt objektiv, så finns det några lite billigare lösningar som hjälper dig att komma närmare ditt motiv.

Mellanringar

En mellanring flyttar närgränsen på objektivet genom att du monterar objektivet längre ifrån kamerahuset. Du kan komma närmare motivet utan att tappa någon bildkvalitet, men du kan inte fokusera på oändligheten med mellanringarna monterade. Se alla mellanringar

Makrofilter

Ett närbildsfilter skruvas enkelt på längst fram på ditt objektiv precis som ett UV- eller polarisationsfilter och gör att du får en förkortad närgräns. Du kan även kombinera linser så att du kommer ännu närmare och på så sätt får en ännu större avbildning, dock kan man tappa lite skärpa då. Se alla makrofilter

Mellanringar är ett billigare alternativ än makroobjektiv

Stativ för makrofotografering

När du fotograferar makrobilder behöver du ofta få ner kameran långt ner mot marken. För att kunna komma nära marken och samtidigt använda ett stativ behöver du ett stativ som både har spagatläge på benen och som ger dig möjlighet att fälla mittpelaren. Även stativ med spagatläge och som saknar mittpelare går att använda, men de ger inte riktigt samma flexibilitet.

Vissa stativ har en löstagbar mittpelaren som du kan fästa underifrån, det vill säga upp-och-ned, i stativhuvudet. På så sätt monteras även kameran upp-och-ned, men kan då komma riktigt långt ner mot marken.

Med fällbar mittpelare på stativet kan du komma långt ner med kameran

Här hittar du våra stativ med fällbar mittpelare som passar perfekt för makrofotografering.

Reflexskärmar

En reflexskärm används med fördel vid makrofotografering eftersom den hjälper dig att belysa ditt motiv mer och ger dig möjlighet att experimentera med ljuset från fler vinklar. Dessutom kan du använda skärmen som vindskydd så att exempelvis en blomma inte vajar i vinden och blir oskarp på bilden.

Se alla reflexskärmar

Använd en reflexskärm när du fotograferar makro. Bra för både ljus och som vindskydd.

Ringblixtar

Ringblixtar och makroblixtar används för att ge ett jämnt ljus från alla riktningar. Eftersom motivet vid makrofotografering ofta befinner sig väldigt nära frontlinsen kan det vara svårt att använda vanliga blixtar för att få en bra ljussättning fri från skuggor. Blixhuvudet monteras ofta direkt på objektivet och kontrollerenheten med batteri monteras som vanligt i kamerans blixtsko. I många fall kan man ställa styrkan individuellt i olika delar av blixten.

Här nedan hittar du våra mest prisvärda och populära ring- och makroblixtar.

Ringblixt är populärt till makrofotografering

Till toppen av sidan

Fota makro med bakvänt objektiv

Vill du börja med makrofotografering så bör du satsa på ett makroobjektiv, men för någon enstaka bild kan du testa detta sätt för "fuskmakro" med bakvänt objektiv. Har du testat att vända på en kikare bak och fram så vet du att det du tittar på kommer långt bort. Gör du samma sak med ett objektiv får du samma effekt fast tvärtom, det framför kameran blir förstorat.

Testa att vända på ditt vanliga objektiv och håll frontlinsen mot kameran för att testa makrofotografering. Tänk dock på att vara försiktig med utrustning så inget kommer till skada vid hanteringen. För bästa resultat bör du använda ett objektiv med brännvidd mellan 24 till 50 mm och tänk på att försöka eliminera att ljus kommer in mellan kamerahus och objektiv. Ställ in mindre bländare för att få längre skärpedjup.

Testa makrofotografering genom att vända på objektivet bak-och-fram

Så gör du

Det spelar inte så stor roll vilket avstånd du ställer objektivets fokus på. För att justera var fokus ligger anpassar du istället avståndet mellan kameran och motivet.

I och med att du vänder objektivet bak och fram har kameran ingen elektronisk kontakt med objektivet och kan inte styra eller få information från det. Har ditt objektiv en elektroniskt kontrollerad bländare innebär det att du inte kan justera den. Om du vill ändra objektivets bländare får du då montera objektivet som vanligt på kameran, sätta önskat bländarvärde och sedan aktivera kamerans skärpedjupskontroll. På Canons kameror sitter denna knapp på framsidan av kameran. Med denna knapp nedtryckt kan du sedan ta bort objektivet från kameran, objektivet behåller då aktuellt bländarvärde.

Har du en kamera med en cropsensor, så som APS-C eller Micro 4/3 kommer du få en större förstoring. Börja då med objektiv som har en brännvidd på 50 mm eller mer.

Makrofoto på blommor taget med bakvänt objektiv
Makrofoto/närbild på blomma, taget med bakvänt objektiv
Att vända på ett vanligt objektiv framför kameran gör att ditt motiv blir förstorat, vilket är ett enkelt sätt att testa makrofotografering.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!


Mer kunskap


Scandinavian Photo

2022-11-18

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.