Lär dig mer om makrofotografering

Makrofotografering är kort och gott fotografering av små detaljer på nära håll. Genom att förstora upp en insekt, en blomma eller ett smycke över ett helt foto kan du se detaljer, mönster och strukturer som normalt inte är synliga för det mänskliga ögat. Här har vi samlat fototips och inspiration ihop med produkttips för att du ska kunna komma igång med makrofotografering.

Makrofotografering innebär att man kommer nära små motiv

Innehåll

Vad är makrofoto?

På kompaktkameror finns det oftast ett speciellt läge på programvalsratten, symboliserat med en blomma, som gör att närgränsen för fokusen kortas ner. Även systemkameror kan ha ett makroprogram som är bra att börja med, men vill man satsa på makrofoto fungerar det allra bäst med objektiv speciellt anpassade för just makrofoto. Ett makroobjektiv är ett objektiv med kort närgräns, vilket innebär att de klarar av att fokusera på något som befinner sig nära frontlinsen.

Avbildningsskala 1:1

Man talar ofta om att ett makroobjektiv avbildar ett objekt i skala 1:1. Det betyder att ett motiv som är lika stort som din kameras bildsensor kan avbildas så att motivet täcker hela bildrutan. Om du exempelvis har en fullformatskamera och ett makroobjektiv med avbildningsskala 1:1, så kan du alltså fotografera ett motiv som är 24x36 mm stort och få det att täcka hela bildytan.


Till toppen av sidan

10 tips för bättre makrofotografering

Att börja med makrofoto öppnar upp en helt ny värld. Här kommer du plötsligt se saker du aldrig tidigare lagt märke till och kunna få foton som inte liknar något annat. Att komma igång är både svårt och enkelt – du behöver känna till grunderna för denna typ av fotografering samtidigt som du varken behöver invänta speciella tidpunkter på året eller dygnet och du behöver inte ta dig till speciella platser. Motiv för makrofotografering kan du hitta i skogen, i trädgården eller i ditt eget hem – en blomma i köksfönstret, en grönsak i kylskåpet eller en inredningsdetalj kan bli otroligt vacker fotograferad på nära håll.

Ska du satsa på makrofoto så är ett makroobjektiv att föredra, men vill du vänta med att investera i det så tipsar vi lite längre ner på sidan om några andra lösningar du kan testa för att komma närmare ditt motiv. Här har vi dessutom samlat ihop 10 tips för att du ska få ännu bättre makrofoton.

1. Börja med orörliga föremål

Visst kan det kännas lockande att fånga en fin fjäril eller humla på bild, men de rör sig förvånansvärt fort när man vill ta kort på dem och är bara stilla mycket korta stunder. Börja därför gärna enkelt med orörliga motiv, som exempelvis blommor eller annan växtlighet. Även de enklaste objekt kan bli riktigt intressanta när de fångas på extrem närbild.

Närbild på en blåsippa
Börja din makrofotografering enkelt med stilla motiv. Även en liten blomma gör sig bra i närbild. Blåsippa fotad med Canon 100/2,8 L Macro. Fotograf: Elin Kero

2. Kom ner till samma nivå som motivet

De små detaljerna är många gånger nere på marken. Ta med dig ett underlag och lägg dig ner när du fotograferar till exempel blommor. En bild blir mer intressant om du byter perspektiv och inte bara fotar blommorna uppifrån, som vi är vana att se dem. 

Det går också bra att använda stativ med spagatläge eller stativ som har vändbar eller fällbar mittpelare för att komma långt ner med kameran.

3. Komponera med bakgrund och förgrund

Skapa en intressant bild med hjälp av förgrund och bakgrund. Ofta vill man ha en "ren" och enhetlig bakgrund för att ditt huvudmotiv ska sticka ut ordentligt, men med mycket bokeh kan en brokigare bakgrund också fungera. Ju suddigare bakgrund du har, desto mer kommer ditt motiv "poppa" och framträda.

Med en förgrund i oskärpa skapar du djup i bilden. Därför behöver du inte alltid städa undan grässtrån eller kvistar som ligger framför ditt huvudmotiv utan kan låta dem rama in ditt foto. Kanske kan några andra blommor ligga suddiga i förgrunden framför din skarpa blomma?

Jobba med för- och bakgrund för att få djup i ditt makrofoto.

4. Använd stativ

Med ett stativ kan du komma ditt motiv nära och zooma in utan att oroa dig för oskarpa bilder orsakade av små rörelser som lätt uppstår vid handhållen fotografering. Det är inget måste, men det är betydligt mer bekvämt att ha kameran stadigt monterat på ett stativ. Bara en liten rörelse kan göra stor skillnad på skärpan i bilden när du fotar så nära och skärpedjupet bara ligger över några millimeter av motivet.

Beroende på vilket objektiv du använder kan kameran dessutom bli tung vid handhållen fotografering, speciellt om du behöver ha en lite krånglig eller oergonomisk position för att placera kameran rätt. Läs mer om stativ lite längre ner

5. Kamerainställningar för makrofotografering

Fokus

Ska du använda kamerans autofokus så får du börja med att ställa in rätt närgräns för ditt objektiv. En del objektiv har olika närgränslägen för att hitta fokus, där ett är anpassat för makrofotografering och ett annat läge för "normal fotografering". Makroläget gör fokusen begränsad till ett visst avstånd, vilket gör att objektivet kommer hitta autofokus snabbare.

Välj då även enpunkts-af så kameran bara fokuserar på en enda punkt och förhindrar den att hoppa fram och tillbaka mellan olika fokuspunkter vilket riskerar att skärpan hamnar fel.

Vill du hellre ha mer exakt kontroll över var fokus hamnar kan du välja manuell fokus. Dels kan objektivet ha svårt att fokusera på korta avstånd från motivet och dels är det lättare att få kontroll över var skärpan sitter om du ställer in den manuellt. Läs mer om fokusering här.

Bländare

Tänk på att skärpedjupet ofta blir väldigt kort vid makrofotografering. Därför ska du inte vara rädd att minska bländaren för att öka skärpedjupet, bakgrunden blir i regel alltid suddig ändå eftersom du befinner dig så nära ditt motiv. Ju närmare du kommer motivet, desto kortare blir skärpedjupet. Med bländare f/2,8 kan mycket av motivet försvinna när du fotar det riktigt nära – testa att öka bländartalet några steg och se hur bilden förändras och vad som passar bäst för just din bild. Läs mer om bländare och skärpedjup här.


Till toppen av sidan

6. Anpassa dig efter ljusförhållandena

Precis som vid all typ av fotografering, så är ljuset oerhört viktigt. Ljus kan överexponera ditt motiv eller få detaljerna att framträda bättre, så det gäller att hitta lagom mängd och försöka få rätt vinkel på infallande ljus. 

7. Stabilisera ditt motiv

Tejp är ingen dum sak att ha i kameraväskan. Du kan enkelt stabilisera exempelvis ett löv eller en blomma med hjälp av lite tejp. Glöm bara inte att ta bort det efter du fotograferat klart.

8. Fotografera efter regn – eller skapa egna regndroppar

Passa på att gå ut och fotografera efter regnoväder och på morgonen. Regndroppar som ligger kvar på en blomma eller dagg som hänger på grässtrån är mycket populära makromotiv, med all rätt! Droppar är ett mycket vackert motiv, men det är inte alltid det finns regndroppar eller dagg som pärlar sig så där perfekt. Ta med dig en vanlig sprayflaska med vatten och spraya blommor och blad, hitta rätt ljus, och vips så får du fina dropp-bilder även utan regnväder. 

Passa på att fota närbilder på blommor och växter när det har regnat. Fotograf: Martina Kallin

9. Ta dig tid att studera och lära dig

När du känner dig redo att fotografera levande varelser, såsom insekter, fjärilar eller sländor så kan det vara en god idé att studera hur de rör sig en stund innan du fotograferar. Ofta landar sländor och fjärilar på samma ställen, på vissa utstickande blad eller blommor. Efter en stund så vänjer de sig vid att du är där och det blir lättare att fotografera när du kan gissa vart de kommer att landa.

Google Lens i din mobiltelefon är dessutom supersmidig för att få hjälp med artbestämning på både blommor och djur. Dels är det roligare att veta vad du faktiskt fotograferar, men på så sätt kan du ta reda på mer information om arterna och lära dig mer om dem. Då vet du snart var och när du enklast kommer hitta en viss art nästa gång eller var en viss typ av blomma växer.

10. Var kreativ

Makrofotografering är en mycket kreativ form av fotografering, så prova olika vinklar, perspektiv och kompositioner för att fånga ditt motiv på unika sätt. Ta alltid några extra bilder för att försäkra dig om att komma hem med en pangbild. Testa även många olika kompositioner, vinklar och avstånd. Den du tycker är bäst vid fototillfället kanske inte blir din favorit när du går genom bilderna efteråt.

Kolla av i kameran så ljus och exponering blivit rätt och ta många bilder av din favoritvinkel. Det kan vara svårt att se exakt hur bilderna har blivit och om skärpan hamnat där du vill, direkt i displayen på kameran så bättre att ta några extra exponeringar.

Se också till att säkra upp kameraväskan med extra minneskort så du inte riskerar att få slut på lagring mitt under fotograferingen!


Till toppen av sidan

Utrustning för makrofotografering

Makroobjektiv

Ett makroobjektiv är ett objektiv med kort närgräns, som gör att du kan gå väldigt nära det du fotograferar. Här är det lätt att göra en tankevurpa och blanda ihop att kunna zooma långt och att kunna gå nära något, men när vi pratar om makrofotografering så är det just att kunna komma nära någonting och få ditt motiv förstorat som är huvudsyftet. På alla objektiv kan du utläsa vad objektivet har för närgräns – den förklarar hur nära kamerans sensorplan du kan gå och fortfarande få en skarp bild. Närgränsen mäts alltså inte från objektivets framkant utan från kamerans sensorplan, vilket enklast kan förklaras som från kamerans mitt.

Makroobjektiv kan även användas för andra typer av fotografering, eftersom de oftas har stor bländare och därmed är ljusstarka. Med en brännvidd på runt 50-100 mm kan de med fördel användas som porträttobjektiv.

Hitta rätt makroobjektiv för din kamera

Makroobjektiv till Nikon | Makroobjektiv till Canon | Makroobjektiv till Sony | Makroobjektiv till Fujifilm | Makroobjektiv till Micro 4/3

Om du vill kunna ta ett första steg in i makrovärlden utan att investera i ett nytt objektiv, så finns det några lite billigare lösningar som hjälper dig att komma närmare ditt motiv.

Här hittar du våra stativ med fällbar mittpelare som passar perfekt för makrofotografering.


Till toppen av sidan

Fota makro med bakvänt objektiv

Så gör du

Det spelar inte så stor roll vilket avstånd du ställer objektivets fokus på. För att justera var fokus ligger anpassar du istället avståndet mellan kameran och motivet.

I och med att du vänder objektivet bak och fram har kameran ingen elektronisk kontakt med objektivet och kan inte styra eller få information från det. Har ditt objektiv en elektroniskt kontrollerad bländare innebär det att du inte kan justera den. Om du vill ändra objektivets bländare får du då montera objektivet som vanligt på kameran, sätta önskat bländarvärde och sedan aktivera kamerans skärpedjupskontroll. På Canons kameror sitter denna knapp på framsidan av kameran. Med denna knapp nedtryckt kan du sedan ta bort objektivet från kameran, objektivet behåller då aktuellt bländarvärde.

Har du en kamera med en cropsensor, så som APS-C eller Micro 4/3 kommer du få en större förstoring. Börja då med objektiv som har en brännvidd på 50 mm eller mer.

Att vända på ett vanligt objektiv framför kameran gör att ditt motiv blir förstorat, vilket är ett enkelt sätt att testa makrofotografering.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

20
juni

Så rengör du kamera och objektiv

Har du fått smuts på sensorn eller fettfläckar på ditt objektiv? Här tipsar och guidar vi dig hur du själv kan rengöra din kamera och förebygga smuts och damm i din kamerautrustning. Vi har rengöring för kamera, kamerasensor, objektiv och kikare och erbjuder rengöringskit, putsdukar i mikrofiber och blåsbälgar som är ett måste i kameraväskan. Vill du inte rengöra sensorn själv så kan du lämna din kamera för sensorrengöring hos oss – antingen i våra butiker eller skicka in den. Vårda din utrustning och håll den i toppskick så riskerar du aldrig att få en bild förstörd på grund av damm eller smuts.

Läs mer

20
jan

Bokeh och skärpedjup

Vill du få suddig bakgrund på dina foton? Att göra bakgrunden oskarp genom ett kort skärpedjup i foton är ett effektivt sätt att skapa en proffsigare känsla av exempelvis porträtt av både människor och djur, men kan användas i flera olika sammanhang. Ett annat ord för suddig bakgrund är "bokeh", som används för att benämna oskärpans kvalitet och karaktär. Lär dig mer om skärpedjup och bokeh här.

Läs mer

12
dec

Fota frysta såpbubblor

Att frysa såpbubblor en kall vinterdag är riktigt fascinerande att se, och det är roligt att fotografera eller fånga på film. Det vackra mönstret som bildas när såpbubblan fryser till is är ren magi och blir unika foton. Här delar vi med oss av recept på såpbubblor som håller för att frysa, tipsar om hur du gör för att lyckas och hur du bäst fotograferar resultatet.

Läs mer

7
okt

Objektivguide – välj rätt kameraobjektiv

Är det dags för ett nytt objektiv men har du svårt att välja vilket? Funderar du på vilken brännvidd du behöver? Är du osäker vilken egenskap du ska titta efter eller undrar du vilka objektiv som passar till din kamera? I vår kompletta objektivguide hjälper vi dig reda ut olika egenskaper och funktioner som skiljer olika objektiv emellan, och vad du ska titta efter för att få det bästa objektivet efter dina önskemål.

Läs mer

1
jan

Bländare i kameran – så funkar det

Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.

Läs mer

3
maj

Landskapsfotografering

Landskapsfotografering är förmodligen en av de populäraste fotografiska inriktningarna i Norden. Vår självklara närhet till naturen med allemansrätten, friluftsdagar och fjällvandring tillsammans med ett alltid skiftande väder och årstider ihop med närheten till intressanta motiv och platser har troligen gjort landskapsfotograferingen till en naturlig del hos oss skandinaviska fotografer. Här delar vi med oss av våra bästa tips för bättre landskapsfoton.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-11-18

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn