Fota frysta såpbubblor

Att frysa såpbubblor en kall vinterdag är riktigt fascinerande att se, och det är roligt att fotografera eller fånga på film. Det vackra mönstret som bildas när såpbubblan fryser till is är ren magi och blir unika foton. Här delar vi med oss av recept på såpbubblor som håller för att frysa, tipsar om hur du gör för att lyckas och hur du bäst fotograferar resultatet.

Att frysa såpbubblor kräver lite tålamod men blir vackra foton

Innehåll

5 faktorer för att lyckas frysa såpbubblor

Recept på hållbara såpbubblor

Med detta recept får du en hållbar blandning som dessutom ger fin kristallisering. Blanda i en burk med tätt lock så kan du spara den till senare tillfälle.

  • 1 msk diskmedel
  • 1 msk glycerin (Glycerol finns på apoteket)
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl varmt vatten

Du behöver även

  • Sugrör för att blåsa och placera såpbubblorna
  • -6°C eller kallare
  • Så vindstilla som möjligt, eller ett ställe i lä
  • Någon form av ljuskälla – solen eller belysning
  • Stativ eller underlag att lägga kameran på medan du blåser bubblorna
  • Tålamod

Så gör du

Därför måste du hitta ett ställe helt i lä eller välja en senare tid på dygnet när vinden avtagit. Fantasin sätter gränserna, så det kan vara allt ifrån att bygga en snövall till att hitta ett kallt uthus eller altan och strö snö på ett bord. Under optimala förhållanden utan vind är det däremot en ren fröjd att se iskristallerna dansa fram över såpbubblan.

Vänta gärna till solnedgången för att frysa såpbubblor. Den sena vintersolen ger ett mjukt och fint ljus till dina frusna bubblor. Dessutom har ofta vinden lugnat sig lite mot eftermiddagen och kvällen. Foto: Martina Kallin

Oavsett var du väljer att fotografera så behöver du ett sugrör för att placera dina bubblor. För att ha kontroll, så placerar du helt enkelt bubblan med ett sugrör på en kall yta – kanske på ett snötäckt bord eller räcke, en frostig gren eller på marken. Ska du dessutom fotografera eller filma frysningen så underlättar det när du själv bestämmer var bubblan hamnar och kan vara redo med kameran. Då kan du även välja ut ett ställe där ljuset är rätt och bakgrunden är som du vill ha den.

Doppa ner sugröret i blandningen (du behöver inte suga upp någon blandning) och blås försiktigt ut en bubbla framför kameran på din valda yta. Sedan är det bara att låta kylan gör sitt. Ju kallare det är, desto fortare går det.

Du behöver komma ner på samma nivå som bubblan med kameran för att mönstret ska synas i bild. Därför är det enklare att placera bubblorna på exempelvis ett räcke eller staket, men det går även på marken såklart. Gräv undan lite snö för att få ner kameran tillräckligt lågt.

Timelapse-video


Till toppen av sidan

Tips för att fotografera och filma såpbubblorna

Som nämnts ovan har du här möjlighet att själv bestämma var du vill placera såpbubblorna och kan välja utefter ljus och bakgrund. Ju längre bort det är till bakgrunden från din såpbubbla, desto mer bakgrundsoskärpa kommer du få, även om du inte använder stor bländare. Läs mer om bländare här

Ljuset är viktigt för att framhäva strukturen när iskristallerna växer fram över bubblan. Försök placera din bubbla med solljus i bakgrunden. Faller ljuset snett bakifrån eller snett ovanifrån så du inte fotar direkt mot solen, kommer det vackra mönstret framträda tydligt på dina bilder. 

Lampor och belysning fungerar också som ljuskälla. I filmen ovan fick julbelysningen lysa upp bubblan, så här finns utrymme för kreativitet. Varför inte låta ett RGB-ljusrör färga ljuset på dina såpbubblor?

Börja ta kort så fort bubblan börjar frysa – då syns oftast mönstren som bäst och skapar fin kontrast mot den blanka ytan som inte fryst än.

Stativ eller frihand?

För fotografering av frysta såpbubblor går det bra att använda kameran på frihand, då kan du testa lite olika vinklar och kompositioner. Iskristallerna syns olika mycket beroende på hur ljuset faller, så det är bara att testa tills du hittar rätt vinkel.

Var försiktig när du hanterar såpan så du inte råkar spilla eller droppa på din kamera. Ett vattentåligt underlägg eller handduk att lägga undan kameran på kan vara bra när du blåser bubblorna.

Med kameran på stativ får du händerna fria när du blåser bubblorna, men behöver vara mer noggrann med placeringen av såpbubblan. Då kan du ställa in kameran och sätta skärpan där du planerar att placera bubblan, och justera när du fått en bra bubbla.

Kamerainställningar

  • Ställ in kameran på så låg ISO som möjligt
  • Stor bländare ger kortare skärpedjup, men en liten bländare kan få solens reflektion i bubblan att stråla som en stjärna
  • Var noga med fokusen, så du får den på såpbubblans sida närmast kameran och inte råkar sätta genom bubblan på bortre sidan. Det blir lättare att fokusera när bubblan börjar få lite mönster. Välj manuell eller autofokus efter vad du gillar att jobba med.
Att frysa såpbubblor på vintern är ett kul fotomotiv som kräver lite tålamod. Tänk på att sänka ner kameran till samma nivå som bubblan för att iskristallerna ska synas tydligt. Foto: Martina Kallin

Filma när såpbubblan fryser

Vill du filma förloppet behöver du starta inspelningen innan du blåser din bubbla, för att få med allt från start. Sätt din kamera på stativ och placera bubblan framför kameran. Det är dessutom svårt att veta vilken bubbla som kommer att hålla och inte, så filma hellre lite för mycket så kan du klippa bort misslyckade försök i efterhand.

Här är det bäst att sätta skärpan och sedan låsa den eller ändra till manuellt så inte fokusen flyttar sig under inspelningen.

Hur kallt det är och därmed hur snabbt bubblan fryser avgör om du kan filma i realtid eller bör använda timelapse. Vid tillräckligt låga temperaturer fryser såpbubblan så fort att realtid räcker.

Stäng inte av inspelningen för snabbt när bubblan fryst, utan filma några sekunder extra, speciellt i timelapse-läge.

Behind the scene vid fotografering av frusen såpbubbla
Att filma när såpbubblan fryser blir ofta effektfullt. Med ett stativ med flexibla ben kan du vara kreativ med placering av kameran eller mobilen. Ett paraply kan fungera som vindskydd.

Bra-att-ha-prylar när du fotar frysta såpbubblor

Tänk på att klä dig ordentligt och håll fingrarna varma. Se alla våra fotohandskar som både värmer och låter dig komma åt kamerans knappar. Kylan gör att batterier laddas ur snabbare, så se till att ladda dina kamerabatterier och ha med reservbatteri samt en powerbank till mobilen.

Lycka till och tagga oss gärna i dina foton på sociala medier! Följ @scandinavianphoto på Instagram och tagga #scandinavianphoto för chans att bli repostad i vårt flöde.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

21
juni

Lär dig mer om astrofotografering

Astrofotografering är en spännande genre som lockar både nybörjare och vana fotografer. Att fotografera natthimlen en mörk stjärnklar natt ger riktigt fina och unika foton. Drömmer du om att fånga Vintergatan eller ett stjärnfall på bild, men vet inte hur du ska göra? Här har vi samlat våra bästa tips för dig, med allt från vilken utrustning som lämpar sig bäst till vilka kamerainställningar du ska använda.

Läs mer

3
jan

Fotografera snö

När vintern kommer och snön börjar dala ner är det många som vill plocka fram kameran och gå ut och fotografera det vackra vita landskapet. Men har du någon gång upplevt att dina bilder inte blir så snövita som det faktiskt var i verkligheten när du fotograferade det? Här har vi samlat tips på vad du kan tänka på för att göra din vinterfotografering så bra som möjligt – med allt från förberedelser till fototekniker.

Läs mer

18
sep

Fota norrsken med kamera & mobil

Vill du fotografera norrskenet och fånga det spektakulära skådespelet som Aurora Borealis ger? Norrsken är ett nästintill magiskt ljusspel under kalla vinternätter som många drömmer om att få se och ta kort på. Det behöver inte vara svårt heller – du kan använda både en avancerad kompaktkamera, systemkamera eller mobil för att fota norrsken. Här har vi samlat alla våra tips om hur du bäst förbereder dig och fångar magin på bild, oavsett om du fotar med kamera eller mobil.

Läs mer

26
maj

Supermåne och blodmåne – 5 tips för att fota månen

Månens olika faser är fenomen som är fantastiska att se och populära att fånga på bild, men ännu häftigare blir det under de mer unika förhållandena supermåne och blodmåne. Här har vi samlat våra bästa tips på systemkameror, objektiv och kamerainställningar som passar för månfotografering, och som ger dig möjlighet att skapa magiska bilder.

Läs mer

13
feb

Timelapse & Hyperlapse

Timelapse och Hyperlapse är två tekniker som används för att snabbspola tiden. Man skulle kunna säga att dom är raka motsatsen till slowmotion film. Båda teknikerna är ganska lätta skapa själv och behöver ofta inte speciellt dyr eller avancerad utrustning. En mobiltelefon eller kompaktkamera kan fungera utmärkt som kamera, sedan krävs det någon typ av stativ och lite planering.

Läs mer

28
dec

Fotografera fyrverkerier

Vilka inställningar är de bästa för att fotografera fyrverkerier? Behövs det verkligen ett stativ för att få fina bilder? Vi har samlat de bästa fototipsen för att få bra bilder på fyrverkerier.

Läs mer

Scandinavian Photo

2022-12-12

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn