Fota frysta såpbubblor

Att frysa såpbubblor är riktigt fascinerande att se, och det är roligt att fånga på bild och film. De vackra mönstren som bildas när såpbubblan förvandlas till is är ren magi och blir unika foton. Här hjälper vi dig med det bästa receptet och hur du ska göra för att lyckas med att frysa såpbubblor och hur du bäst fotograferar resultatet.

Att frysa såpbubblor kräver lite tålamod men blir vackra foton

Innehåll

5 faktorer för att lyckas frysa såpbubblor

 1. Såpblandningen
  Att bara använda såpvatten kan funka, men risken är stor att bubblorna bara spricker. Med en blandning som innehåller glycerin får du tåligare såpbubblor. Se recept nedan.
 2. Temperaturen
  För att lyckas frysa bubblorna krävs minusgrader, ner under -6°C.
 3. Vinden
  Det måste vara så vindstilla som möjligt. Du kan också försöka hitta ett ställe i lä.
 4. Ytan
  En kallare yta underlättar för bubblan att fastna och frysa, så snö är perfekt. Det ger också ett fint underlag för din bild.
 5. Ljuset
  För att få fina bilder där strukturen i såpbubblan framhävs är ljuset viktigt, i skugga och mulet väder försvinner detaljerna. Faller ljuset snett bakifrån så du inte fotar direkt mot ljuskällan, kommer det vackra mönstret framträda tydligt på dina bilder.
Se till att ha bra ljus för att se det fina mönstret när såpbubblan fryser

Recept på hållbara såpbubblor

Med detta recept får du en hållbar blandning som dessutom ger fin kristallisering. Blanda i en burk med tätt lock så kan du spara den till senare tillfälle.

 • 35 ml diskmedel
 • 35 ml glycerin (Glycerol finns på apoteket)
 • 2 msk strösocker
 • 200 ml varmt vatten

Du behöver även

 • Sugrör för att blåsa och placera såpbubblorna
 • -6°C eller kallare
 • Så vindstilla som möjligt, eller ett ställe i lä
 • Någon form av ljuskälla – solen eller belysning
 • Stativ eller underlag att lägga kameran på medan du blåser bubblorna
 • Tålamod

Så gör du

Blanda ihop vatten, glycerin, socker och vatten och försök få det att inte skumma för mycket. För att sedan lyckas frysa bubblorna krävs minusgrader, ner under -6°C och så vindstilla som möjligt är ett måste. Du kan också försöka hitta ett ställe i lä.

Har du sett filmer på sociala medier när folk fryser såpbubblor kan det se enkelt ut, men räkna med att det kan krävas några försök innan du lyckas. Ju kallare, desto snabbare fryser bubblorna, men framför allt är det vinden som ställer till det. En såpbubbla är extremt vindkänslig och det behövs bara en liten pust så spricker den innan den stelnat. 

Därför måste du hitta ett ställe helt i lä eller välja en senare tid på dygnet när vinden avtagit. Fantasin sätter gränserna, så det kan vara allt ifrån att bygga en snövall till att hitta ett kallt uthus eller altan och strö snö på ett bord. Under optimala förhållanden utan vind är det däremot en ren fröjd att se iskristallerna dansa fram över såpbubblan.

Oavsett var du väljer att fotografera så behöver du ett sugrör för att placera dina bubblor. För att ha kontroll, så placerar du helt enkelt bubblan med ett sugrör på en kall yta – kanske på ett snötäckt bord eller räcke, en frostig gren eller på marken. Ska du dessutom fotografera eller filma frysningen så underlättar det när du själv bestämmer var bubblan hamnar och kan vara redo med kameran. Då kan du även välja ut ett ställe där ljuset är rätt och bakgrunden är som du vill ha den.

Doppa ner sugröret i blandningen (du behöver inte suga upp någon blandning) och blås försiktigt ut en bubbla framför kameran på din valda yta. Sedan är det bara att låta kylan gör sitt. Ju kallare det är, desto fortare går det.

Timelapse-video


Till toppen av sidan

Tips för att fotografera och filma såpbubblorna

Som nämnts ovan har du här möjlighet att själv bestämma var du vill placera såpbubblorna och kan välja utefter ljus och bakgrund. Ju längre bort det är till bakgrunden från din såpbubbla, desto mer bakgrundsoskärpa kommer du få, även om du inte använder stor bländare. Läs mer om bländare här

Ljuset är viktigt för att framhäva strukturen när iskristallerna växer fram över bubblan. Försök placera din bubbla med solljus i bakgrunden. Faller ljuset snett bakifrån eller snett ovanifrån så du inte fotar direkt mot solen, kommer det vackra mönstret framträda tydligt på dina bilder. 

Lampor och belysning fungerar också som ljuskälla. I filmen ovan fick julbelysningen lysa upp bubblan, så här finns utrymme för kreativitet. Varför inte låta ett RGB-ljusrör färga ljuset på dina såpbubblor?

Börja ta kort så fort bubblan börjar frysa – då syns oftast mönstren som bäst och skapar fin kontrast mot den blanka ytan som inte fryst än.

Stativ eller frihand?

För fotografering av frysta såpbubblor går det bra att använda kameran på frihand, då kan du testa lite olika vinklar och kompositioner. Dock kommer du behöva lägga ifrån dig kameran för varje bubbla du blåser, så ha ett vattentåligt underlägg eller handduk att lägga kameran på.

Med kameran på stativ får du händerna fria när du blåser bubblorna, men behöver vara mer noggrann med placeringen av såpbubblan. Då kan du ställa in kameran och sätta skärpan där du planerar att placera bubblan, och justera när du fått en bra bubbla.

Kamerainställningar

 • Ställ in kameran på så låg ISO som möjligt
 • Stor bländare ger kortare skärpedjup, men en liten bländare kan få solens reflektion i bubblan att stråla som en stjärna
 • Var noga med fokusen, så du får den på såpbubblans sida närmast kameran och inte råkar sätta genom bubblan på bortre sidan. Välj manuell eller autofokus efter vad du gillar att jobba med.
Att frysa såpbubblor och fotografera är kul
Vi tipsar hur du fryser såpbubblor och fångar på bild
Att frysa såpbubblor på vintern är ett kul fotomotiv som kräver lite tålamod. Foto: Martina Kallin

Filma när såpbubblan fryser

Ska du istället filma förloppet behöver du starta inspelningen innan du blåser din bubbla, för att få med allt från start. Sätt din kamera på stativet och placera bubblan framför kameran. Det är dessutom svårt att veta vilken bubbla som kommer att hålla och inte, så filma hellre lite för mycket så kan du klippa bort misslyckade försök i efterhand.

Hur kallt det är och därmed hur snabbt bubblan fryser avgör om du kan filma i realtid eller bör använda timelapse. Vid tillräckligt låga temperaturer fryser såpbubblan så fort att realtid räcker.

Stäng inte av inspelningen för snabbt när bubblan fryst, utan filma några sekunder extra, speciellt i timelapse-läge.

Behind the scene vid fotografering av frusen såpbubbla
Att filma när såpbubblan fryser blir ofta effektfullt. Med ett stativ med flexibla ben kan du vara kreativ med placering av kameran eller mobilen. Ett paraply kan fungera som vindskydd.

Bra-att-ha-prylar när du fotar frysta såpbubblor

Tänk på att klä dig ordentligt och håll fingrarna varma. Se alla våra fotohandskar som både värmer och låter dig komma åt kamerans knappar. Kylan gör att batterier laddas ur snabbare, så se till att ladda dina kamerabatterier och ha med reservbatteri samt en powerbank till mobilen.

Lycka till och tagga oss gärna i dina foton på sociala medier! Följ @scandinavianphoto på Instagram och tagga #scandinavianphoto för chans att bli repostad i vårt flöde.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller info@scandinavianphoto.se. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Missa inte heller att bli medlem i vårt community eller kolla in vår nyhets- och kunskapssida där du hittar lärorika inlägg och inspiration som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande.

Lycka till!


Mer kunskap


Scandinavian Photo

2022-12-12

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.