Så rengör du kamera och objektiv

Har du fått smuts på sensorn eller fettfläckar på ditt objektiv? Här tipsar och guidar vi dig hur du själv kan rengöra din kamera och förebygga smuts och damm i din kamerautrustning. Vi har rengöring för kamera, kamerasensor, objektiv och kikare och erbjuder rengöringskit, putsdukar i mikrofiber och blåsbälgar som är ett måste i kameraväskan. Vill du inte rengöra sensorn själv så kan du lämna din kamera för sensorrengöring hos oss – antingen i våra butiker eller skicka in den. Vårda din utrustning och håll den i toppskick så riskerar du aldrig att få en bild förstörd på grund av damm eller smuts.

Använd blåsbälg för att rengöra kamera och objektiv

Innehåll

Hur rengör jag en kamera?

Här hittar du all vår rengöring för kamera

Rengöring av kamerasensor

Senorn är det mest värdefulla i en systemkamera och det är tyvärr vanligt förekommande att det kommer in damm på sensorn. Om du fotograferar relativt ofta så kommer du förr eller senare att få in damm på sensorn – alla får det. Damm framträder som svarta prickar i dina fotografier, olika synliga beroende på motiv. Ibland är det lätt att "klona" bort dem i ett bildredigeringsprogram i efterhand om det bara är några få prickar, men din kamera och ditt tålamod kommer må bättre av en sensorrengöring istället. 

Det du ska tänka på för att undvika skräp på sensorn är att inte byta objektiv i dammiga miljöer, alltid hålla kamerahusets objektivfäste vänt nedåt och försöka minimera tiden din kamera är utan objektiv eller kamerahuslock så mycket du kan.

Hur vet jag om sensorn behövs rengöras?

Börja med att ta en testbild mot en jämnt färgad yta – exempelvis en vit vägg, använd liten bländare (f/18-22) och ställ skärpan vid närgränsen på objektivet. Kom ihåg att använda lägsta möjliga ISO så du inte blandar ihop ISO-brus med sensorsmuts. Det spelar ingen roll vad slutartiden hamnar på så länge du riktar kameran mot den jämna ytan. Lägg in bilden i din dator, öka sedan kontrasten på bilden för att smutsen ska bli tydlig och du ska få en bra uppfattning om, var och hur mycket det finns.

Tänk på att kameran registrerar bilden upp-och-ned, smuts i övre högra hörnet sitter i nedre vänstra hörnet om du tittar in på sensorn rakt framifrån och håller kameran med botten nedåt.

Bild mot ljus vit bakgrund som avslöjar dammpartiklarna
Fotografera en vit och jämn yta med en liten bländare, exempelvis f/22, för att framhäva dammpartiklarna. Denna testbild visar en mycket smutsig sensor som är i stort behov av rengöring. Vanligtvis ser du bara några få prickar. 
Bild där sensorfläckar uppstår, sensorfläckar beror oftast på små dammpartiklar på kamerasensorn
I denna bild kan du se prickar på himlen, vilket är damm eller partiklar på kamerans sensor. När du ser detta behöver din kamera en sensorrengöring.

Hur rengör jag en kamerasensor?

Vill du göra en snabb rengöring av sensorn räcker det oftast med att bara blåsa rent sensorn med blåsbälg medan du håller kameran med sensor och öppningen nedåt, för att dammet ska försvinna ur kameran. Det är ett snabbt sätt att bli av med löst sittande dammpartiklar.

Har du en spegellös systemkamera tar du av objektivet, håller kameran med öppningen nedåt och blåser försiktigt in på sensorn. Var dock noga med att inte skrapa eller komma åt sensorn med blåsbälgen! Håll även i plasttoppen på blåsbälgen för att undvika olyckor.

För systemkameror med spegel (DSLR/spegelreflexkamera) behöver du hitta rengöringsläget i kamerans meny efter du tagit loss objektivet. Är du osäker på var du hittar det, så läs i kamerans manual. Rengöringsläget gör att spegeln och slutaren fälls upp och blottar sensorn. Sedan vänder du kameran med öppningen neråt och blåser med blåsbälg. 

Blås rent kamerahuset med en blåsbälg – ett av de effektivaste rengöringsverktygen
Håll kameran med bajonettfattningen nedåt för att bortblåst damm ska falla ur kameran. Håll blåsbälgen i både gummit och i munstycket för extra säkerhet då du blåser rakt in i kameran.

Om du fortfarande har kvar prickar när du tar en testbild och det inte har hjälpt med blåsbälgen, så är det dags att använda ett rengöringskit för sensorer, med spatlar och specialvätska. Notera att detta görs på egen risk och om du är osäker rekommenderar vi att du lämnar in din kamera för sensorrengöring.

Här hittar du vårt utbud av sensorrengöring


Till toppen av sidan

Lämna in din kamera för sensorrengöring

Om du inte är bekväm med hur en sensorrengöring går till så rekommenderar vi att du skickar in kameran till en auktoriserad verkstad och låter professionella tekniker sköta rengöringen åt dig. Du är varmt välkommen att besöka oss i någon av våra butiker för att få din kamerasensor rengjord. 

Pris för sensorrengöring

  • Kamera med fullformats- och mellanformatssensor: 995 kronor
  • Kamera med APS-C- och Micro 4/3-sensor: 695 kronor

Om det skulle visa sig att din kamera behöver mer rengöring än vad vi kan erbjuda på plats, behöver vi skicka in den till en auktoriserad verkstad. Det innebär att priset kan ändras. Vi skickar aldrig din produkt vidare till verkstad utan ditt godkännande.

Har du inte möjlighet att besöka oss i butik och vill skicka in din produkt till oss för rengöring? Kontakta vår kundservice, så hjälper vi dig vidare.


Till toppen av sidan

Rengöring av objektiv

Mikrofiberdukar är det absolut smidigaste sättet att rengöra glas och skärmar. Se till att alltid ha med dig minst en putsduk i kameraväskan eller jackfickan när du ska ut med kameran. En bild kan så lätt förstöras av att man får lite vatten eller smuts på frontlinsen.

Om du har mycket partiklar som sand eller salt (från torkat havsvatten) så bör du blåsa bort detta med en blåsbälg innan du börjar torka med någon trasa eller duk. På det viset minimeras risken att du skulle få någon typ av repa på frontlinsen eller förstöra coatingen (beläggning på glaset). Om smutsen sitter fast ordentligt så kan du fukta duken med lite vatten eller rengöringsvätska.

Det vanligaste problemet är att du får smuts, vatten eller fett på glasytan längst fram på objektivet (frontlinsen eller filtret), men som tur var är de lätta att rengöra med rätt rengöringsprodukter. Läs mer nedan för hur du bäst gör rent ditt objektiv från vatten eller fettfläckar och få tips på passande rengöringsprodukter.

Vatten och vattendroppar

Vattenstänk kan vara förödande för bildkvaliteten och dyker gärna upp i samband med regn eller fotografering vid stormiga stränder och stora vattenfall. Vattendropparna på frontlinsen bryter ljuset och ger defekter i din bild. I värsta fall börjar dropparna även rinna ner för glaset och skapar ränder som är svåra att redigera bort.

Landskapsbild där vattendroppar förstör bilden
En liten droppe vatten skvätte upp på frontlinsen precis innan denna bilden togs.

I blöta miljöer med stor risk för vattenstänk är det bra att använda motljusskydd på objektivet hela tiden för att skydda frontlinsen från vatten som kommer från sidorna, tillsammans med att kameran bör bäras med linsen nedåt. Ha hela tiden linslocket på när kameran inte används. Fundera ut din komposition, ta av locket, ta bilden och sätt på locket direkt igen så undviker du vattenstänk så mycket det går.

För att enklast bli av med vattendroppar så kan du blåsa bort dem med en blåsbälg eller torka av dem med en fin mikrofiberduk avsedd för optiskt glas.

Fettfläckar

Det är lätt att få fettfläckar på ditt objektiv, oftast i form av fingeravtryck men det kan uppstå av solkräm, handkräm eller gamla putsdukar. Fettfläckar brukar synas genom en försämrad kontrast och ett "skimmer" runt kontrastrika områden. Detta är en effekt som är nästintill omöjlig att redigera bort. Därför är det extra viktigt att hålla rent frontlinsen från fett.

Det kan vara svårt att se i kamerans display om det är fläckar, speciellt om det är soligt ute. I värsta fall märker du inte att du haft en smutsig frontlins innan du laddar in bilderna i datorn och ser bilderna på en stor skärm. Titta en extra gång på frontlinsen innan du börjar fotografera.

Bild som visar blommor och där fettfläckar har förstört delar av bilden
Den vänstra bilden är tagen med en frontlins som fått fett på sig, medan den högra är tagen med ett rent objektiv.

För att avlägsna fettfläckar behöver du tillsätta fettlösande vätska. Se till att använda linsrengöringsvätska eller våtservetter avsedd för fotografiskt bruk när du gör rent ditt objektiv. Dessa är milda och anpassade för att inte skada objektivens coating. Nedan hittar du rengöring som passar bra för att få bort fett från ditt objektiv eller filter.

UV-filter med vatten- och smutsavisande coating

Det bästa skyddet mot smuts, damm och fett på objektivet är ett filter. Det är bättre att filtret blir smutsigt än din frontlins. Det finns både filter och objektiv med olika typer av coatings som motverkar smuts och gör frontlinsen betydligt lättare att rengöra.

Om du köper ett filter och vet att du kommer befinna dig i regnig miljö så är det absolut värt att satsa på ett filter med någon form av coating. Då kommer vattendropparna lägga sig som droppar och inte rinna nerför glaset. Detta underlättar din redigering då det är lättare att ta bort några enstaka prickar än långa ränder, ifall du hinner få en pangbild innan du torkat bort dropparna.

Här hittar du alla våra filter.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

17
maj

Hitta rätt kikare för dina behov

En kikare ger dig möjligheten att uppleva omgivningen på ett fantastiskt sätt. Det finns en del saker att tänka på när du väljer kikare, beroende på ditt användningsområde och dina behov – exempelvis skiljer sig en multikikare från en jaktkikare eller marinkikare. Här har vi samlat värdefull information och våra bästa tips för att du ska hitta en som passar just dig!

Läs mer

17
apr

8 tips till bättre naturfoton

Drömmer du om att ta vackra naturfoton men vet inte riktigt var du ska börja? Eller vill du utmana dig själv som naturfotograf och ta dina bilder till nästa nivå? Här har vi samlat våra bästa tips för hur du kan ta bättre och mer intressanta naturfoton.

Läs mer

17
mars

Kamerors sensorstorlekar – vad är skillnaden mellan fullformat och APS-C?

Sensorn i en kamera kan jämföras med filmen i en analog kamera. Den registrerar ljuset som faller in från objektivet och omvandlar det till ett foto. Det finns bildsensorer i olika format som är bra att känna till när man ska köpa systemkamera. Här tittar vi närmare på just kamerasensorer, de olika storlekarna och vad som skiljer dem åt.

Läs mer

7
okt

Objektivguide – välj rätt kameraobjektiv

Är det dags för ett nytt objektiv men har du svårt att välja vilket? Funderar du på vilken brännvidd du behöver? Är du osäker vilken egenskap du ska titta efter eller undrar du vilka objektiv som passar till din kamera? I vår kompletta objektivguide hjälper vi dig reda ut olika egenskaper och funktioner som skiljer olika objektiv emellan, och vad du ska titta efter för att få det bästa objektivet efter dina önskemål.

Läs mer

17
aug

Kalibrering och softproofing av datorskärm

Att ha en skärm som är korrekt kalibrerad innebär att färgerna i dina foton är garanterat rätta – vilket är lika viktigt vid utskrifter som vid presentation på webben. Om du redigerar en bild vill du veta säkert att du gör det under rätt premisser så inte du ser andra färger än vad bilden faktiskt har. Här går vi genom hur det fungerar och tipsar om produkter för garanterat korrekta färger vid retuschering och videoproduktion.

Läs mer

6
juli

Att använda analoga objektiv på digitala systemkameror

Det är inte helt ovanligt att man hittar gamla analoga objektiv på loppis, secondhand eller gömda och glömda i en låda någonstans. De kan visa sig vara en riktig skatt som är fullt möjliga att använda på dagens digitala systemkameror – det enda som behövs är en passande objektivkonverter. Att använda vintageoptik till digitalkameror är populärt just tack vare den fina bokeh de ofta ger. Läs mer om hur det funkar här.

Läs mer

Scandinavian Photo

2023-06-20

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn