Nattfotografering med light trails

Som fotograf i Norden, som har generöst med mörka timmar varje år, gäller det att vara kreativ för att hitta både motiv och motivation. Då kan du istället utnyttja mörkret och de timmar som människan är aktiv till att fotografera light trails, det vill säga de ljusspår som uppstår av billyktor under en lång exponeringstid. I denna guide går vi genom hur du bäst fångar light trails för intressanta nattbilder.

Läs våra tips om hur du fotograferar light trails

Innehåll

Vad är light trails?

Light trails är ljusspår som skapas när rörliga ljuskällor, som strålkastare och baklyktor på bilar och motorcyklar, fångas på bild genom en lång exponeringstid på kameran. När kameran får registrera ljusen som följer vägens rörelse får du levande och effektfulla bilder, med en känsla av rörelse i en stillbild. Med rätt teknik och lite experimentlusta kan du använda light trails för att skapa spännande nattbilder och ge liv åt stadsmiljöer och vägar.

Med liten bländare kommer gatubelysning och andra fasta ljuspunkter, stråla som stjärnor. Foto: Mikael Järnåsen

Så fotar du ljusspår från bilar

För att kunna fånga fina nattfoton med light trails behövs tre faktorer; mörker, ljus och rörelse. Så fort solen har gått ner kan du sätta igång, det behöver alltså inte vara becksvart ute. Det gäller bara att anpassa slutartiden efter tillfället. Du kan fotografera både mitt inne i stan, över en högtrafikerad motorväg elelr vid en enslig skogsväg – så länge det passar en bil eller flera!

Komponera din bild

Var inte rädd för att testa olika vinklar och perspektiv. Försök hitta broar och andra högre punkter så du kan få ett lätt fågelperspektiv över vägarna. Det ger dels mindre direktljus rakt in i kameran, och blir ofta ett intressant perspektiv. En korsning eller rondell ger många olika linjer som kan bli effektfullt, men var försiktig så att det inte blir för rörigt. En längre raksträcka, till exempel en motorväg, skapar istället långa ledande linjer i ditt motiv.

Utrustning för nattfotografering

När det kommer till utrustningen är det (utöver systemkamera) också tre saker som är bra att ha:

  • Stativ
  • ND-filter
  • Fjärrutlösare

Eftersom du behöver använda långa slutartider är ett kamerastativ ett måste för att hålla kameran helt stilla. Beroende på hur lång slutartid du vill använda, och hur ljust eller mörkt det är, så kan du behöva ett ND-filter som hindrar att bilden blir överexponerad (det vill säga att det kommer in för mycket ljus till sensorn). En fjärrutlösare förhindrar skakningar i kameran när du trycker av din bild, men har din kamera nedräkningstimer så fungerar det också att använda.

Vacker kvällshimmel och väg med light trails. Foto: Järnåsen

17 mm, f/7.1, 30 sek, ISO 64

Om molnen rör sig mycket så kan du få både svepande rörelser på himlen, och light trails, i samma bild. Foto: Mikael Järnåsen

Till toppen av sidan

8 tips för nattfotografering med light trails

  1. Leta upp intressanta vägar där det passerar mycket bilar. Tänk på att trafiken ofta avtar ju senare på kvällen det är.
  2. Utnyttja broar och andra upphöjda platser för att få ett tilltalande perspektiv.
  3. Stäng av kameran och/eller objektivets bildstabilisering när du använder stativ.
  4. Var försiktig och tänk på att du inte ställer dig i vägen för trafiken, eller på ett sätt som gör att du eller din utrustning inte syns. Använd reflexer! Ta gärna med en ficklampa.
  5. Använd lågt ISO-tal i kombination med liten bländare, så kan du köra exponeringar på 20-30 sekunder. Vill du skapa ännu längre exponeringar så kan du behöva ett ND-filter, som finns med 3, 6 eller 10 stegs förlängning av exponeringstiden.
  6. Liten bländare (dvs högt f-tal) ger stjärnformade ljuspunkter från exempelvis gatubelysning.
  7. Under den första delen av kvällen efter att solen gått ner så är himlen ofta i en fin mörkblå ton vid klart väder.
  8. Använd motljusskydd för att hindra sidoljus och skydda mot eventuella regndroppar.
Stadsfoto på natten med light trails. Foto: Mikael Järnåsen

f/20, 30 sek, ISO 64, ND64

En trafikerad korsning på kvällen ger många light trails från fordon och skapar en effektfull bild. Foto: Mikael Järnåsen

Till toppen av sidan


Behöver du hjälp att hitta rätt produkter? Vi finns här för dig – kontakta oss på 0770-77 11 00, via vårt kontaktformulär eller besök oss i våra butiker. Gå med i vårt community för att möta likasinnade kreatörer, välkommen på våra kostnadsfria event, håll koll på produktnyheter och lär dig mer i vår kunskapsbank.


Mer kunskap

5
nov

Presets i Lightroom – Skapa, ladda ner och använda

Fotografering handlar inte bara om bilderna du tar med kameran, utan också vad du gör med dem efteråt. Många använder sig av redigeringsprogrammet Adobe Lightroom, och funktionen Presets (förinställningar på svenska). Här går vi genom hur de fungerar, hur du skapar egna presets och hur du använder dem för att hitta inspiration och kreativa inblickar i andras redigering. Dessutom bjuder vi på sju gratis presets för dig att ladda ner och använda!

Läs mer

2
okt

Fotografera startrails

Att fotografera startrails är en unik och speciell form av astrofotografi som fångar nattens stjärnhimmel i rörelse. Med rätt teknik kan du skapa unika bilder där stjärnorna formar långa, svepande linjer över himlen. I denna guide hjälper vi dig med tips på utrustning som krävs och hjälper dig med kamerainställningar och steg-för-steg hur du får bästa möjliga resultat. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren fotograf är startrails en spännande utmaning som kan ta din nattfotografering till nya höjder.

Läs mer

4
aug

8 tips för bättre gatufoto

Gatufoto, eller streetfoto som det också kallas, är en egen genre av fotografering som går ut på att fotografera verkliga personer och situationer i stadsmiljö – som en slags dokumentärfotografering. Det handlar mycket om att fånga ögonblicket, känslorna och rörelserna och berätta en historia. Här har vi samlat våra bästa tips för att komma igång med eller höja nivån på sin gatufotografering.

Läs mer

28
nov

Stativguide – välj rätt kamerastativ

Har du börjat fundera på stativ till din kamera? Kanske vill du ta en bild med längre slutartid eller så vill du själv vara med på gruppfotot – men vilket stativ ska du köpa? Det finns mängder av olika sorters stativ i olika prisklasser och med olika egenskaper. Vi hjälper dig att hitta det bästa stativet för dina behov och förklarar allt du behöver veta om kamerastativ.

Läs mer

18
okt

Filterguide – välj rätt filter till ditt objektiv

Varför ska jag använda UV-filter på kameran och hur fungerar ett polarisationsfilter? Hur fotograferar jag med långa slutartider när det är soligt och ljust ute? Ett kamerafilter är den viktigaste investeringen du kan göra till ditt objektiv och ger dig dessutom nya egenskaper och möjligheter i din fotografering. Här i vår filterguide reder vi ut alla frågetecken och går genom de olika filtertyperna.

Läs mer

4
okt

Slutartid – hur fungerar kamerans slutare?

Kamerans slutare styr slutartiden som påverkar hur länge slutaren är öppen och sensorn exponeras för ljus. Ju längre slutartid du väljer, desto mer ljus kommer in i kameran – och tvärtom. Kort slutartid fryser rörelser medan en lång slutartid får med händelser under längre tid i bilden.

Läs mer

Scandinavian Photo

2024-11-15

Dela

För kreatören sedan 1982

På Scandinavian Photo har vi i över 40 år hjälpt kreativa människor att förverkliga sina visioner inom fotografi, ljud, video, film, musik, konst och teknologi. Vi brinner för både tekniken och människorna som använder den. Vi vet att rätt verktyg kan förvandla idéer till verklighet, och vi är här för att guida dig så att du väljer rätt produkter för det du vill göra. Förutom högkvalitativa produkter, erbjuder vi även personlig service. Med vår expertis och vårt engagemang säkerställer vi att du får den utrustning som passar dig bäst.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn