Gästblogg: Cinematiska porträtt med en ljuskälla – fotograf Jessica Wikström

Jessica Wikström är en prisbelönt porträttfotograf som har sin bas i Stockholm, hennes nisch är cinematiska och kreativa porträtt. Idag anställs hon av kunder från hela världen och skapar vackra och tilltalande bilder. Jessica har delat med sig av hennes tre bästa tips som kan vara bra att veta om du vill lära dig mer om fotografering med en ljuskälla.

Att fånga fängslande porträtt, och måla med ljus behöver inte alltid innebära en större mängd av utrustning och teknik. När jag började att fotografera för nästan tretton år sedan, gick jag in helhjärtat med min utrustning och hade så många blixtar jag bara kunde få tag på. Det var naturligtvis ingen garanti för att resultatet blev bra, men det var vad jag hade fått lära mig att en fotograf gjorde – fotograferade med fler ljuskällor och att allt handlade mer eller mindre om tekniken.

självporträtt_jessica-wikstrom_1-1.jpg

Jag insåg rätt snabbt att det här inte riktigt var min grej. Jag kunde inte hantera min utrustning, och det dröjde inte länge innan jag tappade lusten och orken för min fotografering. Till slut kom jag till en punkt där jag lade fotograferingen på hyllan. När jag några år senare beslöt mig för en comeback gjorde jag det på mitt sätt och med en enda ljuskälla. Det blev viktigare för mig att hitta tillbaka till lusten för att skapa och ha roligt.

Nu vill jag dela med mig av mina tre tips för hur du enkelt skapar cinematiska porträtt och målar med ljus!

1. Arbeta med en ljuskälla

Att jobba med en ljuskälla behöver inte betyda att du endast kan ljussätta en sida av modellen och att andra sidan "saknar" ljus. Börja med din softbox, octabox eller vilken ljusmodifierare du har, och istället för att rikta ljuset rakt mot modellen, så rikta ljuset istället bort och framför modellen. Placera modellen i höjd med bakkanten på modifieraren, på så sätt kommer inte allt ljus träffa modellen direkt utan mer spillas över på modellen. Även avståndet är viktigt här, desto närmare du flyttar ljuset desto mer kommer ljuset att omsluta din modell och kännas mjukt. Desto större avstånd du har från din modell, desto hårdare kommer ljuset att kännas.

Tips 1 bild 1.jpg

2. Prata, prata, prata!

Ett porträtt är mer än bara en bild på en människa – det handlar om kontakten med personen framför kameran, och om tillit. Ska modellen framför dig kunna lita på dig och slappna av, behöver du bygga upp ett förtroende snabbt. Jag tycker att det enklaste sättet att göra det på är genom att prata med modellen, om nästan allt och inget. 

Jag försöker alltid ställa öppna frågor och samtidigt berättar jag om vad jag gör med ljuset och kameran, och varför. Det kanske inte är så intressant för din modell, men det skapar ändå öppenhet.

Testa sedan ditt ljus med modellen framför kameran. Det är ett perfekt sätt att inleda sessionen, speciellt om du jobbar med en person som inte är så bekväm. Modellen kan då få testa på hur det känns att sitta där, utan att ha kravet att prestera direkt. Gör grimaser, sträck på kroppen och flumma loss en stund innan ni drar igång skapandet.

3. Drama, skuggor och lite färg

Var inte rädd för att introducera mer skuggor. I cinematiska porträtt är skuggor önskvärt och du kan skapa mer drama med näst intill allt som är svart, och som kan hållas upp vid modellens ansikte, över- eller helkropp. Jag har använt allt från stora halsdukar, jackor, kapaskivor och träbitar. Det mörka stoppar upp ljuset och det ger dig ett extra djup till skuggorna, behöver du ljusa upp använder du något vitt på samma sätt.

Tänk även på att färgsättning av bilderna är ett sätt att berätta din story och framhäva det cinematiska. Lek med korniga svartvita toner, varma dova färger eller kanske iskalla högdagrar. Det är kul!

Och sist men inte minst våga experimentera och lek med din utrustning. På det sättet får du ett starkare självförtroende i ditt skapande, och ett större förtroende inför de du arbetar tillsammans med. Lycka till!


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Scandinavian Photo

2019-09-27

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn