Gästblogg: Vanbot – Ester Ideskog

Jag heter Ester Ideskog och förutom att göra musik under namnet Vanbot är jag även stolt mentor för Teenage Engineering. Jag började jobba med Teenage Engineerings produkter när jag tillsammans med Johannes Berglund och Petter Winnberg gjorde mitt tredje album Siberia på Transsibiriska järnvägen. Vi hoppade på tåget i Moskva, satte upp en liten studio med Pocket Operators och OP-1 tillsammans med Volca KORG, MPC500, multieffektpedal och en 4-kanals digitalporta – och när vi kom fram till Peking var albumet färdigt.

vanbot-profil.jpgFoto: Sara Arnald

Rigga allt på fem minuter och kör!

Det är lätt att tro att de små och lekfullt designade syntharna är leksaker med enkla ljud, men det kunde inte vara mer fel. Det låter stort om allt! Och vi saknade absolut ingenting. Begränsningarna i teknik, den tydliga start- och slutpunkten och isoleringen på tåget var en utmaning för att hitta nya metoder och arbetssätt, samtidigt som vi blev djärvare och mer direkta i skapandet.

vanbot-kupe.jpgFoto: Pia Lehto

Vanbot-train.jpgFoto: Pia Lehto

När jag gör mindre spelningar använder jag ofta OP-1, OP-Z och någon av trummaskinerna från Pocket Operator-serien. Oavsett om det gäller livesession i studion, ett mini-gig på någon vingård i Baja California eller i en trång restaurangvagn på Transsibiriska Järnvägen, har det blivit självklart att utgå från detta. Det är så enkelt att jamma fram något i bilen eller i tågkupén, rigga allt på fem minuter och köra.

Det finns bara olika rätt

Som mentor för Teenage Engineering har jag hållit workshops med framför allt Pocket Operator-serien och deltagarna har sällan eller aldrig jobbat med synthar eller sequencers tidigare. Jag minns att Tobias von Hofsten på Teenage Engineering pratade om Pocket Operators som vår tids blockflöjt, ett första steg in i musikskapandet. Om än blockflöjt var ett tveksamt första steg in i musiken, så är Pocket Operators mer relevant. Att knappa in ljud i den lilla ficksynthen är lekfullt, hands on och det går inte att göra fel – det finns bara olika rätt. 

vanbot-workshop.jpg

Teenage Engineering modular

Mitt nyaste tillskott i familjen är modular-serien. Jag önskar att jag haft något liknande när jag började härja runt med synthar för 10 år sedan. Att först lära mig grunderna hade besparat mig så mycket tid och jag hade förmodligen inte behövt känna så stort avstånd mellan mig och syntharna. Jag hade någon föreställning om att modulära synthar var för nördar som bryr sig mer om tekniken än soundet och jag trodde aldrig jag skulle sitta och skissa låtar med modulära synthar – men nu gör jag det! Jag testar mig fram, skruvar och kopplar kablar hit och dit. Det värsta som kan hända är att det inte låter något. Det är förmodligen även marknadens mest portabla modulära synthar och jag brukar packa ner den i ryggsäcken när jag cyklar hem från studion, om jag skulle få feeling på kvällen.

Sen kan du ju även koppla ihop syntharna och en favorit-setup är: POM-400, POM-16 tillsammans med PO-32 tonic och PO-35 speak. Här kan du skapa ett skruvat, svävande ljudlandskap med melodier från POM-400 tillsammans med POM-16, beats från PO-32 och tweaka till det med röstsamplingar från PO-35.

Vill ni veta mer om mig och min musik, besök gärna Vanbot på Instagram och vanbotmusic.com

Produkter som används i filmerna


2020-05-20

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn