Sex snabba frågor till två sportfotografer

Vi tog några ord med två sportfotografer, Sophie Odelberg och Johan Sahlén, för att få höra lite om deras resa till de stora arenorna och vad sportfotografi ger dem som människor och fotografer. De delar även med sig av sina bästa tips och trix till dig som vill börja fota mer sport!

Hur kom du in på sportfotografering?

Sophie: Jag hade testat att fota de flesta genres och tyckte egentligen inte något var särskilt kul i mer än fem minuter. Jag har själv alltid sportat men aldrig tänkt tanken att fota det. När jag flyttade till Åre för att göra en säsong så fotade alla sport däruppe och då ville jag också prova. Sen dess är jag fast.

Johan: Egentligen är det en väldigt lång historia när jag var på väg att bli arbetslös, men den korta historien är att jag gillade sport och fotografering. Så det var kul att kombinera mina intressen.

Vilka sporter/idrotter blir det oftast att du fotograferar?

Johan: Främst ishockey och fotboll och då både dam och herr. Det händer att det blir en del basket med. Jag tycker det är kul och givande att fota både dam och herridrott.

Sophie: Skidor och löpning är mina områden.

Vad använder du för utrustning och hur viktig tycker du att den är för slutresultatet? Måste man ha det största och dyraste?

Sophie: Just nu använder jag främst Canon 5D Mark IV och har min 1DX som backup. Jag tyckte tidigare att det var störst och häftigast som var bäst, men ju mer besvärliga (klättring, resor, osv) plåtningar jag får, så är det skönare med ett lättare och nättare hus som underlättar jobben. Mina standardobjektiv är 70-200mm f/2,8 IS II USM, 50mm f/1,2 , 35mm f/1,4, samt 17-40mm f/4.

Johan: Man måste inte ha det bästa och största, men det kan underlätta. Vid snabb idrott inomhus är det extra viktigt, då det är en ljusmässigt utmanande miljö. I grunden så ger bättre utrustning fler chanser att ta den där viktiga, avgörande bilden. Men om man fotar utomhus i bra ljus så kommer man undan med betydligt billigare kamera. Jag brukar säga att det absolut viktigaste objektivet är 70-200 f/2.8, med det så kan man täcka nästan allt det du behöver på en basketmatch eller en hockeymatch.

Jag fotar med Sony och har två stycken A9 och en A99 II. Jag har alltid med mig FE 70-200 f/2.8 GM OSS till E-mount och 300mm f/2.8 G SSM A-mount (har med adapter så att jag kan ha den på E-mount med). Utöver dem har jag alltid med en vidvinkel och ett fast teleobjektiv. På det har jag med utrustning för att kunna göra intervjuer, som stativ, trådlös mikrofon och lampa.

Vad ger sportfotografering dig som person och människa?

Johan: I grunden så ger sportfotografering mig kickar, när man är inne där i matchen så går min puls helt klart upp, har till och med sett det på min pulsklocka! Det är kul för att det går undan, det roligaste att fota är hockeyn där jag ibland till och med hänger ut över sargen för att fota saker som händer. Det händer väl även att man blir träffad av både klubbor och puckar, men att få fånga just den där bilden som avgör en hel match, det är det bästa. Man känner sig som en del av något stort.

Sophie: Det ger mig en konstant utmaning (vilket jag gillar annars tröttnar jag) och jag kan kombinera de två saker jag gillar mest, att få röra på mig och vara kreativ.

Varför tycker du att man ska prova att fotografera sport?

Sophie: För att det är grymt kul och utvecklande. Du får verkligen utmana dig själv och ofta pushas man till att göra saker man annars inte hade gjort.

Johan: Håller helt med - det är kul och det ger dig chansen att växa som människa. Man hamnar på platser där du måste ta plats och det har gjort mycket för mig som är lite blyg i grunden.

Vilka är dina bästa tips till en blivande sportfotograf?

Johan: Fotografering kommer alltid handla om ljuset - riktning, styrka och färg. Vart sitter du bäst för att få dina bilder? Hur ställer du in din kamera för att kunna fånga bilderna? Lär dig känna din kamera och dess gränser och lär dig förstå hur ljus påverkar dina bilder. Ha drömbilder i huvudet som du vill nå.

Var inte heller rädd för att prova nya saker, ändra lite och tänka i nya banor, kanske testa att fota matcher på olika sätt, skapa bilder som för dig är nya. Se till att fotandet fortsätter att vara roligt och levande för dig. Låt det inte bli samma sak varje gång för då tror jag att man kan tröttna på det hela. Håll kärleken vid liv!

Sophie: Ha kul och våga testa olika saker! Ta tips från andra fotografer för att lära dig hur de tänker, för att du ska kunna hitta ditt eget bildspråk.


Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn