Tips och råd till dina resefoton!

Ute på resande fot är det många som upptäcker fördelen med kameran. Nya destinationer innebär nya motiv och semester betyder mer tid för dig att leta upp dessa motiv och minnen. Under en resa när du ska fotografera gäller det att vara redo med kameran när du ser ett motiv som du vill föreviga på bild. Dessutom handlar det också mycket om att hitta speciella detaljer som förstärker din bild!

Ingeborg Lindseth driver Hamaca Reise, en reseblogg där Ingeborg dagligen delar med sig av bilder och tips från sina resor världen över. Ingeborg har tillsammans Desirée Skalle, som driver resebloggen Desirée Travels, delat med sig av sina bästa tips om hur du kan hitta nya motiv på din nästa resa. Häng med! 

Att fotografera människor

Ett sätt att dokumentera olika länder och dess kultur är att ta bilder på människorna som bor där. Men att fotografera människor kan ibland vara svårt och alla vill inte alltid vara med på bild. 

– För det första kan det vara utmanande med människor som säger att de inte vill vara med på bild, berättar Ingeborg. I Marocko har jag upplevt att många människor kan vara väldigt skeptiska till kameror. Flera gånger har jag märkt att människor stannar upp och istället går runt mig när jag har tagit upp kameran. Andra kan ibland täcka för sitt ansikte. Det här sker ofta på offentliga platser, och platserna kan snabbt bli folktomma. Dessutom är det inte lika kul att fotografera någon som inte vill vara med på bild.

2014-03-29_0001.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

Men hur ska man då gå till väga, om man vill ta en bild på en främmande människa utan att känna sig som en paparazzi? Ingeborg har ett tips. 

Det enkla är ofta det bästa. Med ett stort leende frågar du helt enkelt om du får ta en bild, det värsta som kan hända är att du får ett nej. De flesta människor tycker att det är roligt att bli fotograferade. Om ni inte pratar samma språk är det egentligen bara att ta upp kameran, le, och använda dig av ditt kroppsspråk så lär ni förstår varandra. 

Chile-Atacama_034-1024x683.jpgFoto: Desirée Skalle

För många kan det kännas svårt att gå ut utanför sin komfortzon när du ska fråga om du får ta en bild på en främmande människa. Självklart har tjejerna tips på hur du skulle kunna agera. 

– Leta upp lokala marknader där det vimlar av folk och där det är mycket att titta på. Iakta vad alla människor gör, försök att möta blicket på den du vill fotografera och ta bilden med personen håller på med något föreslår Ingeborg. Du kommer att under dina olika resor upptäcka att vissa länder är lättare att fotografera i än andra.

Tjejerna tar upp Marocco som ett exempel som kan vara mer utmananade, medan Sri Lanka som är lättare att få ett "ja" från lokalbefolkningen. I Sri Lanka menar Desirée på att hon blev mottagen med glädje när hon frågade om hon fick fotografera vilket Ingeborg håller med om. Många tycker att det är roligt att bli fotograferade och även se bilderna på skärmen efteråt.

Morocco-Marrakech_032-1024x683.jpgFoto: Desirée Skalle

Fotografera stadsmiljö och historiska byggnader

Självklart är det inte endast människor som du kan fotografera när du är på resande fot. Även händelser eller fina städer kan bli väldigt vackra motiv. Dock är det inte alla städer som är helt lätt att fotografera i och på vissa platser är det förbjudet att fotografera, som exempelvis i vissa kyrkor.

– När jag besökte Albanien förra året gick jag förbi en fin liten kyrka i fjällen. Denna kyrka ville jag då gärna ta en bild på, säger Desirée. Jag tog upp kameran och rekade mig runt, hann ta några bilder. Plötsligt dök en dam upp som var guide och berättade för mig att jag inte fick fotografera kyrkan. Då fick jag tänka om och hitta andra motiv att fotografera istället.

DES0554.jpgFoto: Desirée Skalle

DSC00228-2.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

Det är dock inte avgörande om du får fotografera eller inte, men det gäller att du är redo för rätt tidpunkt men också har med dig lite tålamod på vägen.

– En av de svåraste frågorna jag får, efter ha rest till mer än sjuttio länder är vilket favoritland jag har berättar Ingeborg. Men rent bildmässigt, måste jag ta upp Lanternfestivalen i norra Thailand. Vi väntade i flera timmar innan den började, men helt plötsligt lös himlen upp med tusentals rislyktor och munkarna som var klädda i sin orange klädsel stod omkring oss. Det var för mig ett underbart och minnesvärt ögonblick säger Ingeborg!

N23A1570.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

N23A0979.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

Kort summering av tipsen: 

  • Bär alltid med dig ett leende och var tillmötesgående. Fråga alltid människor om du får lov att fotografera de. Det värsta som kan hända är att du får ett nej, och då kan du istället fråga någon annan.

  • Får du ett nej, respektera det.

  • Sök områden där det är mycket folk, liv och rörelse. Till exempel lokala marknader.

  • Var förberedd med din kamera – ofta dyker det upp plötsliga motiv som kan bli ett perfekt ögonblick.

IMG_3185-819x1024.jpgFoto: Desirée Skalle


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Desiree Skalle

2019-07-04

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn