Tema: Tillbehör

Banner-tillbehor.jpg

Vare sig du föredrar stillbild eller rörligt så finns det mängder med tillbehör som kan underlätta och hjälpa dig att skapa ännu bättre innehåll. Komplettera din kamerautrustning med ett stativ, en blixt eller varför inte ett filter och helt plötsligt har du utökat dina möjligheter. Här har vi samlat produkttips, inspiration och goda råd till dig som vill underlätta din fotovardag med smart och smidiga tillbehör.

12
apr

Viktlös fotografering med gimbal

Att använda stora teleobjektiv kan både vara spännande och frustrerande. Optiken ger fantastiska bilder, men kan vara väldigt stor och klumpig. Genom att använda en gimbal kan du göra hanteringen och vardagen med ett stort teleobjektiv så mycket lättare!

Läs mer

8
mars

Objektivadaptrar: vad är det och hur används de?

Har du någonsin drömt om att använda ett Canonobjektiv på en Panasonic, ett Nikonobjektiv på en Sony eller ett Minoltaobjektiv på Fujifilmkameror? Tack vare de nya spegellösa kamerorna har det blivit mycket enklare att använda objektiv från andra tillverkare på din kamera med hjälp av en adapter. Det finns många olika typer av adaptrar då de skiljer sig åt teknikmässigt, vissa har inbyggd elektronik för autofokus och bländarstyrning medans andra är helt manuella – här går vi igenom några av dem.

Läs mer

25
sep

Tips på tillbehör till naturfotografen

Det finns mycket trevligt att upptäcka ute i naturen som bjuder på ändlösa möjligheter till fotografering oavsett om du gillar fota landskap, makro, natur eller till och med porträtt. Men för att fotograferingen ska bli riktigt lyckad gäller det att följa det kloka mottot att klä sig efter väder. Det finns inget värre än att vara ute på en fotografering och frysa, speciellt om fingrarna.

Läs mer

13
sep

Smarta och smidiga sätt att packa och bära med dig din utrustning

Det finns många tillbehör till kameror som filter, stativ, minneskort och reflexskärmar men något som är lätt att glömma är ett smidigt sätt att bära kameran på när du är ute och fotar i skog och mark. De flesta kameror levereras idag med en traditionell kamerarem, men det finns fler och bättre alternativ till remmen som följer med i kameralådan. Vi alla är lite olika när det kommer till hur vi fotograferar, vissa vill alltid vara redo medan andra vill ha kameran tryggt nerpackad i en väska tills det är dags att fotografera.

Läs mer

6
juli

Att använda manuella objektiv på en spegellös systemkamera

Det är inte helt ovanligt att man hittar gamla objektiv på loppis, second-hand eller glömda & gömda i en låda någonstans. Gamla objektiv har ofta inte samma optiska prestanda som nyproducerade modeller, däremot så gör den höga mekaniska kvalliteten och manuella hanteringen att dom är väldigt trevliga att jobba med. Defekterna i form av lite sämre kontrast, interna reflexer och snurrig bakgrundsoskärpa ger ofta en härlig feeling i bilderna.

Läs mer

27
juni

Hur fungerar ett polarisationsfilter?

Ett polarisationsfilter, eller polfilter som det ibland kallas, är ett filter som tar bort reflektioner och hjälper dig att få mer färgmättnad i bilden. Fotograferar du natur- och landskapsbilder är detta filter ett måste i kameraväskan.

Läs mer

28
sep

Stabilt med stativ – men vilket ska du välja?

Det brukar inte ta lång tid efter att man införskaffat en kamera som tankarna runt stativ kommer. Det räcker ofta med att vilja ta en bild på ett silkeslent vattenfall, en stjärnhimmel eller så inser man att man inte alltid kan tvinga med vänner och familj ut för att hålla i kameran för dagens bloggbilder. Att lägga kameran på befintliga platser såsom stenmurar eller ryggsäckar fungerar i nödfall (jag har fått bygga stativ av snö då jag glömde kameraplattan). Men flexibiliteten och kontrollen som ett riktigt stativ erbjuder ger bättre resultat, klart snabbare hantering och roligare fotografering. Men vad ska man välja? Det är vad jag ska gå igenom nu.

Läs mer

15
juni

Vad är en telekonverter?

En telekonverter fäster du mellan ditt kamerahus och teleobjektiv för att förlänga brännvidden utan att påverka det närmaste fokuseringsavståndet. Det ökade avståndet till kamerahuset medför dock ett minskat ljusgenomsläpp, vilket minskar den största bländaren på det objektiv som används.

Läs mer

16
maj

Reflexskärm - vilken färg ska jag använda?

Ett mycket bra verktyg vid porträttfotografering är reflexskärmen. Den är relativt billig, lätt att ha med sig och ger dig många möjligheter till att jobba med det befintliga ljuset. Med en reflexskärm kan du forma ljuset i dina porträtt, lätta upp skuggor men även färga ljuset och få olika effekter i din bild. Vi har testat fyra reflexskärmar i olika färger för att visa vilka effekter färgerna kan ge.

Läs mer
Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.