Dramatisk photoshoot med Godox-blixtar

Följ med fotograf Mikael Järnåsen när han testar Godox AD200 TTL tillsammans med rök och en dramatisk omgivning, för att skapa en ny bildserie till ett pågående bildkonstprojekt. Tidigare har han arbetat med speedlights och nu har han upptäckt tjusningen med de mer kraftfulla AD-blixtarna från Godox.

DSC_3425.jpg

Portabel och smidig blixt

I ryggsäcken ligger sedan en tid tillbaka två Godox AD200-blixtar, som får följa med när det är dags för on location-sessioner. Tanken var att alltid ha tillgång till bra blixtar som dessutom är oerhört portabla, på riktigt! Det var det naturliga steget att ta efter några år i speedlight-världen med blixten fast monterad på kameran. Att ha två blixtar eller fler ger fina möjligheter att ljussätta på ett kreativt sätt från flera håll.

Godox AD200 har både TTL och High Speed Sync, vilket är funktioner som underlättar din fotografering. Det du behöver köpa till är en blixtsändare som passar din kamera. Fördelen med ett blixtsystem med lösa sändare är att du inte behöver byta hela systemet om du vill använda ett annat kameramärke, utan det räcker att du köper en ny sändare. Själv kör jag både Nikon och Fujifilm, och det är smidigt att kunna använda samma blixtar men med olika sändare. Godox har flera blixtar i AD-serien med olika styrka, som drivs på batterier och därmed är portabla. Jag valde att köpa AD200 vilken är den med minst effekt (200WS) vilket räcker gott och väl för mina behov.

Smarta prylar för kreativa fotoprojekt

Under sportlovet bestämde jag och min dotter oss för att vi skulle ta en tur till ravinen Skurugata i Småland, och fortsätta med en ny bildserie till ett pågående bildkonstprojekt. Vi båda delar en passion till fotografering och att skapa kreativa porträtt, gärna med ett tema. Det är en ordentlig promenad från parkeringen till platsen vi hade tänkt ut, och det är som alltid mycket utrustning att släpa på – därför gäller det att packa smart. Min dotter bar sina outfits och tillbehör medan jag bar all nödvändig fotoutrustning. Färden fram till platsen var fylld av smältande is och snö och klättrande över stenpartier, vilket gjorde det mer utmanande. För att kunna få med mig all utrustning använde jag ryggsäcken Think Tank Streetwalker Pro som jag fäste både belysningsstativ och softboxar på, allt fastspänt med Red Whips.

Ett kamerastativ är inte bara bra för att hålla kameran stadig, det kan även fungera som en slags "vandringsstav" för att parera allt halkande när vi tog oss ner i ravinen. Väl framme kunde vi konstatera att förutsättningarna var fantastiska – spännande miljö i kombination med lite naturligt solljus som sipprade ner i ravinen. Medan modellen gjorde sig klar med en sista touch-up av smink, kläder och mask, förberedde jag och placerade jag ut blixtarna.

Skapa känsla med rök

För att få till stämningen och framhäva fram det naturliga ljuset i bakgrunden adderade vi lite rökstrimmor med rökspray. Det är ett effektivt sätt att skapa lite mystik och känsla i bilden, och vill du ha ännu kraftigare effekt kan du besöka den lokala paintballklubben – där de har kraftigare rökgranater i olika färger. Jag måste dock poängera vikten av säkerhet när det kommer till rök, ur ett skade- och brandriskperspektiv. Säkerheten går före allt, och i vissa fall kan du behöva kontakta lokal räddningstjänst för att varna att du använder rök. Vi fyllde hela ravinen med en dimma av rök och för de andra sportlovslediga besökarna måste det ha sett rätt häftigt ut.

DSC_3480.jpg

Jag använder Godoxblixtarna för att få modellen att framträda bättre. Blixtarna ger ett lätt ljus som jag försöker balansera med bakgrunden. När jag använder min Nikonkamera brukar jag använda objektivet Sigma 85mm f/1,4 DG HSM Art, det har en fenomenal skärpa och skön bokeh med lugna egenskaper i bakgrundsoskärpan.

Snygg ljussättning med softbox

Det jag gillar med de mindre softboxarna är att de har en fattning som passar direkt på AD200, och att det är väldigt få moment som behöver göras innan det är dags att ta första bilden. De är i en lagom storlek och passar bäst för att lätta upp ljuset på selektiva partier snarare än att lysa upp hela modellen. Däremot är det fullt möjligt att lysa upp hela modellen om du skulle vilja det, det gör du genom att sätta blixtarna en bit bort.

Jag upptäckte att jag föredrar enklare Godox X2T-sändare på min kamera eftersom jag ibland vill utnyttja blixtskon som sitter ovanpå sändaren, för kunna använda fler tillbehör under min fotografering. Om du vill ha en sändare med större skärm som dessutom är tiltad för bättre översyn och hantering, är Godox XPRO ett bra alternativ.

Fotograf: Mikael Järnåsen
Modell: Emma Järnåsen