I denna video tipsar Johan om ett par tekniker, till dig som är nyfiken på att ta ännu bättre HDR-bilder ute i naturen, på produkter eller vid interiörfotografering.
Förklaring av tekniska termer inom HDR
Det finns flera olika tekniska termer som dyker upp i samband med landskapsfotografering. Jag tänkte gå igenom vad de olika begreppen innebär och hur du kan nyttja teknikerna som begreppen innebär för att ge dig en djupare kunskap inom landskapsfotografering
- Dynamiskt omfång
- Tonemapping
- HDR och gaffling/bracketing
Dynamiskt omfång
När man pratar om en kameras dynamiska omfång så syftar man på hur många exponeringssteg sensorn kan uppfatta mellan ljust och mörkt. Detta blir intressant då du vill fotografera till exempel en solnedgång. Ofta blir du tvungen att välja mellan att fokusera på det ljusa ELLER det mörka i bilden, men som landskapsfotograf så vill vi ofta visa båda delarna. För att få ut det mesta av din kameras dynamiska omfång måste du använda RAW-formatet och det lägsta möjliga ISO-talet du kan. Därför är stativet intressant, även när det inte är helt mörkt.
Tonemapping
Tonemapping handlar om att presentera en bild med stort dynamiskt omfång på ett medium med litet dynamiskt omfång, som till exempel ett papper eller en skärm. Det finns flera olika metoder beroende på vilken effekt du önskar och vilket presentationmedium du ska använda.
HDR och gaffling/bracketing
High Dynamic Range, HDR, innebär att man tar flera olika exponeringar på samma scen och sedan lägger ihop dessa i ett program för HDR. Det finns många olika program på marknaden med liknande arbetsflöden och resultat. Principen är alltid densamma, att programmet blandar bilderna för att behålla så mycket som möjligt av bildinformationen i både ljusa och mörka delar. HDR är ett smidigt sätt att öka på det dynamiska omfånget drastiskt. Gaffling/bracketing är en inställning där kameran tar flera bilder i följd med ett eller flera exponeringssteg i skillnad. Problemet i HDR är om du har motiv som rör på sig, till exempel vatten som rör sig snabbt eller något som rör sig i bilden.
Manuell maskning i lager
Genom att använda flera bilder på samma sätt som till HDR-bilden kan du i till exempel Photoshop maska fram de ljusa eller mörka delarna ur bilderna via lagermasker. Detta är en metod som kan ge ett bättre och mer naturtroget resultat, men som kräver betydligt mer efterarbete och noggrannhet. Däremot fungerar manuell maskning bättre än HDR om du har rörelse i bilden som vatten eller personer. Manuell maskning ger dig också möjligheten att blanda två bilder från samma plats tagna vid olika tidpunkter, som till exempel blå-timmen över stenarna vid sjön tillsammans med vintergatan vid horisonten några timmar senare. Ett krav för att kunna ta en sådan bild är också ett stativ, så inte kameran flyttar på sig.
Tre bilder är sammanslagna till en HDR-bild.
Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp med att hitta rätt utrustning och mjukvara för dina behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.se, 0770-771100 eller genom att besöka oss i någon av våra butiker i Stockholm och Malmö eller i vår Serviceshop i Borås. Missa inte heller vår naturfotosida där du kan hitta mer inspiration och produkttips som hjälper dig att bli ännu bättre på att skapa häftiga bilder och videos. Lycka till!