Sportlovsaktiviteter med din kamera!

Äntligen är det dags för sportlovsveckor och tid för att göra roliga saker tillsammans med nära och kära! Här har vi listat tio roliga utmaningar för den fotointresserade att göra under sportlovet. Utmaningarna ger dig tips och idéer kring vad du kan göra med din fotoutrustning och ditt bildarkiv samt vad som är extra roligt att göra tillsammans med en vän eller någon du tycker om. Lycka till!

Fotografera en bild i timmen

Dokumentera din dag en gång i timmen! Från morgon till kväll tar du en bild i timmen. Hur tar du din bild exempelvis när du står och borstar tänderna? Gör det till en bildserie, printa eller posta det på dina sociala kanaler.

enbilditimmen

Arrangera en stylad fotografering

En stylad fotografering är alltid rolig att få styra upp. Det kan vara alltifrån att du ska gestalta en tecknad figur, en saga, ett djur, utforma ett stylat bröllop, mat- eller bakverksstyling eller något annat som kan kommas på i ditt hjärnkontor. Här finns det alltså inga begränsningar. Därefter kan du ta din bild till en helt annan nivå i ett redigeringsprogram, våga testa dig fram och sök information du inte har kunskap om runt omkring dig. Ett hett tips för att komma på idéer till din stylade fotografering är att göra en tankekarta där allt du kommer på skrivs ner på papper. Därefter rensar du dina idéer och utformar en specifik idé till verklighet.

styladfotografering

Fotodag med vänner

Det roligaste men också mest utvecklande är när du fotograferar tillsammans med din vän eller vänner. Skapa en rolig fotouppgift innan den dag då ni ska träffas. När ni är klara med fotodagen kan ni alltid göra urval och redigering tillsammans och kör det sedan som bildspel på en skärm eller via en projektor. Ett annat tips, är att den bild som du har tagit kan du skicka vidare till din kompis så att kompisen kan redigera din bild, på så sätt kan du få nya perspektiv och idéer kring efterbehandling.  

Exempel på fotouppgift: Ta fram 10 styck specifika ord – gestalta och fotografera eller filma sedan detta genom din lins.

Gör en GIF

Att göra en GIF är ett roligt sätt att kombinera dina bilder på men också använda det i din kommunikation. Idag använder vi mer snabb kommunikation med emojis, bilder och numera även GIFs för att sätta ord på våra känslor. Det här kan du enkelt göra via appar, i photoshop eller hemsidor gratis och snabbt.

Tips på GIF-sidor
Giphy 
Gifs

Printa dina bilder

Det vi vet är att det inte som förr i tiden där vi tog oss in i mörkrum för att ta fram dem bilder vi fyllt kamerarullen med. Det har sin tjusning att fotograferna analogt då vi helt enkelt måste ta fram bilderna för att kunna se våra verk. I dagens digitala samhälle går allt snabbt, så snabbt att vi kanske lägger många bilder vi fotograferar på hög på våra hårddiskar. Helt plötsligt, har en längre tid gått och du har inte haft tanken på att printa dina bilder, sätta upp dem väggarna eller göra ett fint album som du kan se på utanför din digitala skärm. Ett hett tips, nu när ledigheten står framför dörren är att helt enkelt att ta dig tiden till att printa dina bilder!

Gör en sportlovsvlogg

Att dokumentera sin vardag med rörlig bild även kallat Vlogg har ökat stort med tiden. Det har öppnat upp en helt ny värld bland att dokumentera sin vardag eller på något annat sätt som får tittaren att bli intresserad av vad du gör. Testa nu under sportlovet, ta med dig kameran ut i backen eller när du går och handlar din mat eller ska göra något annat kul. Dokumentera dagen helt enkelt i rörlig bild och med ljud.

Samla på dig inspiration

Något som är viktigt är att inspireras, men också ta del av andras verk och lyssna på hur en annan fotograf eller videograf arbetar. Ta dig tiden att under ledigheten lyssna på en föreläsare, gå på en kurs, köp en fototidning eller kanske gå till en fotoutställning.

Tips på forum

  • Våra kurser och föreläsningar - kom till våra fysiska butiker och inspireras av fotografer men också lär dig mer om hur du tar bättre bilder med hjälp av våra kurser!
  • Pinterest – en perfekt sajt för dig som vill inspireras av bild. Här kan du enkelt samla dem i mappar!
  • Instagram – följ dina favoritfotografer och ställ frågor i deras kommentarsfält!

Sortera dina bilder

Att sortera dina bilder i mappar och rensa dina hårddiskar är också något som du kanske har lagt åt sidan ett tag. Frigör minnet på diskarna och se till att allt är i sin ordning. Ett tips är att färgsätta dina mappar men också att dela in dem i år och därefter månader. En annan sak som du kanske ska tänka på, behöver alla dina filer du har fotograferat ligga kvar på hårddisken eller räcker det med de som du har tagit fram i ditt urval? På så sätt kanske du kan frigöra mer minne till dina bilder. Något som också är värt att nämna är att säkerhetskopiera dina verk, det vill säga att allt du har fotograferat ska minst finnas på två platser om inte fler, om det nu mot alla odds din hårddisk eventuellt kraschar.

Ta ett självporträtt – i en vecka – varje dag

Något som är kul är att ta självporträtt. Ofta är det du som står bakom kameran kanske du som hamnar minst på alla foton. Det är intressant att ta självporträtt, inte annat att du förändras med tiden som går men också att försöka förmedla känslor och uttryck hos dig själv. Här kan du också styra in ditt självporträtt på ett specifikt tema, som till exempel: sagotema, högtider, årstider, färger eller vad som helst egentligen. Låt din fantasi och kreativitet flöda!

Gör ett studiebesök hos din favoritfotograf

Ett studiebesök är nog det bästa du kan göra för att få ny kunskap! Inte nog med att du kommer till en plats du är nyfiken på och vill lära dig mer om. Du omger dig också av människor med kunskap inom specifika områden men också en plats där människor finns som är intresserade av samma saker som dig. Hör av dig till din favoritfotograf, fråga om du får följa med på en fotografering för att skugga fotografens arbete eller varför inte bjuda på en lunch där du får svar på dina nyfikna frågor?

Vi hoppas att ditt Sportlov blir fyllt av aktiviteter med din kamera och att du blivit inspirerad till att våga testa på nya saker som du inte har gjort förut med din kamera och utrustning. Lycka till! 


Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn