Fem tips för bättre foton på ditt husdjur

Vill du lära dig att ta riktigt bra bilder på ditt husdjur? Här får du ta del av fotografen Harri Tarvainens bästa tips för att fånga ögonblicken med ditt husdjur och skapa bilder som förmedlar känslor. Inspireras och lär dig mer här!

Kaffegram story photo 3.jpg

Fotografier som förmedlar känslor

Harri Tarvainen är en är en professionell fotograf som specialiserar sig på utomhus- och sportfotografering. Han skaffade sin första Canon, en EOS 300 filmkamera, i gymnasiet och hade ett eget mörkrum där han framkallade sina bilder. Under årens lopp har Harri tagit många olika slags bilder, från snowboardbilder till reklambilder, men det var när han fotograferade sin hund Kaffe som han fick ny inspiration till att fotografera mer på fritiden.

“När jag fotograferar Kaffe får jag alltid en känsla av lätthet, även om bilderna inte alltid blir som jag hade tänkt mig från början. Jag är starkt övertygad om att bilder måste förmedla känslor och framför allt att de måste berätta stories – de behöver inte vara perfekta för att framkalla rätt känsla. Ibland kan saker som anses vara brister, till exempel en sned horisont eller överexponerade områden, bli något positivt och tillföra oväntad skönhet. Det finns så mycket känsla i det ofullkomliga.”

För Harri är det viktigt att uppmuntra alla att hitta sin entusiasm när man fotograferar. Han är starkt övertygad om att tips och knep i kombination med Canons breda utbud kan få vem som helst att ta fantastiska bilder.

Du hittar Kaffe och Harri på Instagram under @kaffegram och @harritarvainen.

Här kommer Harris fem bästa tips när du tar bilder på ditt husdjur!

1. Kaffe_8M0A4657_vaaka 1920x1080.jpg
Canon EF 24-70mm f/2,8 L II USM och Canon EOS 5D Mark III, (ISO 400 1/250s f/2,8)

1. Porträtt

De bästa porträtten tas vanligtvis i ögonhöjd, men ibland kan man visa fler känslor genom att välja en vinkel som är lite annorlunda.

Denna bild togs med en Canon EF 24-70 mm f/2.8 L USM II och en Canon EOS 5D Mark III på en av våra vandringar. Fotografen ska precis avnjuta en kopp kaffe och lite choklad – men inte förrän hans kompanjon fått något gott också! Detta perspektiv gör att Kaffes intensiva blick verkar än mer krävande. Om vi skulle ha fotat honom ur en lägre vinkel skulle modellen ha sett stor och kraftfull ut – raka motsatsen än i detta fallet.

Om du inte kan få ditt objekt att hoppa fram ur själva bakgrunden genom att använda en större slutare och längre zoom, kan det vara en bra idé att låta färgschemat förbli subtilt. Koncentrera dig på ögonen och rama in fotot lite snävare. De bästa porträtten är inte bara bilder utan har också personlighet. Fota massor av bilder och plocka ut de som bäst porträtterar ditt husdjur.

2. Kaffe_8M0A5935_vaaka 1920x1080.jpg
Canon EF 24-70mm f/2,8 L II USM och Canon EOS 5D Mark III, (ISO 400 1/200s f/6,3)

2. Silhuetter och solnedgångar

Jag har många gånger fått frågan om vilka inställningar jag använder mig av när jag fotar i naturen. Sanningen är att om min vinkel eller bild inte fixeras är det automatlägena som fungerar bäst. Den allra viktigaste inställningen är att ställa väckarklockan för att fånga det tidigare morgonljuset!

Till och med välkända platser där du går varje dag kan förvåna dig och vara fantastiska platser för fotografering, om du besöker dessa vid andra tider på dagen när ljuset är annorlunda.

För fina silhuettfoton ska du placera din modell i sidled. Bakgrunden ska vara lugn. Prova att placera ditt husdjur ovanpå någonting och ta ett foto från en låg vinkel för att få med himlen i bakgrunden. Reflexer från en vattenyta eller is gör ofta fotot ännu mera intressant.

Automatisk exponering kan försöka att kompensera skuggorna av silhuetten genom att överexponera fotot och detta gör att du tappar alla vackra färger i skyn! Ett enkelt sätt att fixa till detta är att underexponera ditt foto några steg.

3. Kaffe_8M0A1886_vaaka 1920x1080.jpg
Canon EF 14mm f/2,8 L II USM och Canon EOS 5D Mark III, (ISO 400 1/3200s f/4)

3. Snabba rörelser

Att fånga ögonblicken som flyger förbi är en av de mest fascinerande och också mest utmanande delarna inom fotografering.

Ett lägre perspektiv, snabb slutarhastighet och ett förfokuserat foto var nyckeln till detta fantastiska foto. Jag tog mitt 14 millimeters-vidvinkelobjektiv, vilket är ett utmärkt verktyg för att skapa vida och rymliga landskapsbilder, häftiga inomhusinteriörer eller actionbilder som den här där jag befinner mig i centrum av händelsen. Vidvinkeln gör att Kaffes hopp ser ännu högre ut än vad det faktiskt är. Rörelsen befinner sig cirka en meter från min kamera och genom att placera kameran på marken ser det ut som att Kaffe tar ett skutt över solen!

För att frysa rörelsen använde jag mig av en riktigt snabb slutarhastighet på 1/3200s med TV (Time Value)-läge. Med rörelsen riktigt nära kameran gör detta att objektet verkar röra sig ännu fortare. Om jag inte kan kontrollera ljuset perfekt, föredrar jag att fota med hjälp av P-, AV- eller TV-läge och kompensera exponeringen genom över- eller underexponering av bilden runtom.

4. Kaffe_4E5A0386_vaaka 1920x1080.jpg
Canon EF 14mm f/2,8 L II USM och Canon EOS 5D Mark IV, (ISO 100 1s f/22)

4. Lys upp dina mörkaste ögonblick

Solen skulle just gå ner och efter en het dag var vattnet i sjön så varmt att vi beslöt oss för att ta ett sent kvällsdopp. Som tur var hade jag kamerastativet med mig så att jag kunde fota denna drömlika bild.

Jag ville ge bästa tänkbara utrymme åt vattnet och himlen i denna bild och valde därför mitt 14 millimeters-vidvinkelobjektiv. Det var några små vågor på sjön, men den långa exponeringstiden gjorde att vattenytan såg mjuk, till och med lite suddig ut fastän min favoritmodell förblev skarp i konturerna. Lång exponeringstid för vatten ser alltid extremt drömlikt ut! Använd ett kamerastativ för att kombinera skärpa och rörelse samt suddiga element i dina bilder eller rör kameran medan du tar bilden för att skapa en slags abstrakt effekt så som målade tavlor har.

Den allra mest utmanande aspekten här var att få Kaffe att vara helt stilla utan att röra på sig. Eftersom han är en retriever som älskar att hämta pinnar i vattnet, tog jag en pinne i handen och tänkte slänga i den. Kaffe var fokuserad på att titta på stället där jag slängt ner pinnen några gånger tidigare och här fick jag den perfekta chansen att fota!

5. Kaffe_8M0A0710vaaka 1920x1080.jpg
Canon EF 24-70mm f/2,8 L II USM och Canon EOS 5D Mark III, (ISO 1250 1/125s f/2,8)

5. Komposition

När man tar kraftfulla foton handlar det till slut om framförallt komposition.

Det fyrkantiga Instagram-formatet föredrar symmetrisk komposition, där huvudobjektet ramas in i mitten av fotot. Oftast är den symmetriska kompositionen lite statisk. För att lägga till mer energi din bild kanske du vill placera in ditt objekt till höger eller vänster eller kanske till och med tippa kameran för att få några coola diagonaler. Varje fotograf måste försöka hitta balansen i bilden där regeln är att två tredjedelar ska uppta själva bilden och en tredjedel ska upptas av horisonten eller andra element så att dessa hamnar i kanten av fotot.

En aspekt vid komposition av en bild är inramningen – vad du beslutar dig för att visa och vad du lämnar utanför bilden. Men det kan också betyda att man måste söka efter annorlunda "ramar" som geometriska former som kan placeras runt om ditt objekt. Jag hade en vision om ett porträtt som reflekterar svart kaffe. Jag placerade Kaffe mot ett fönster för att få en ljus bakgrund bakom honom. Efter det började jag att titta på rätt ställe för min kaffemugg för att reflektera denna bild. Det slutade med att jag placerade Kaffe på en soffa och kaffemuggen på golvet! Till slut efter massor av foton hittade jag rätt vinkel där Kaffes huvud är perfekt inramat av kanten på muggen.

Jag föredrar att fota med centrerat autofokus. Efter att ha fokuserat på mitten av ramen, lät jag mitt avtryckarfinger vara kvar halvvägs nere så att själva fokus låstes fast. Sedan gjorde jag en ny inramning i bilden och komponerade mitt huvudobjekt och övriga element så att de balanserade varandra. Det bästa och enklaste tricket för att göra fina kompositioner är att stanna upp innan man fotar och tänka: ”Hur skulle detta kunna bli ändå bättre?”. Vanligtvis leder denna tanke till att du agerar – du kanske tar ett steg åt sidan, tippar kameran eller ställer dig på en stol för att få en bättre vinkel. Det spelar inte någon roll om du inte kommer ihåg alla regler för klassiska kompositioner. Bara tänka till lite innan du fotar gör att du kan göra något som förbättrar själva fotoögonblicket!


Scandinavian Photo

2021-04-01

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn