Hur du fotar solförmörkelse, 5 tips

Partiell solförmörkelse, det innebär att månen delvis kommer skymma solen och här i norden kommer ca 80-90% av solen täckas. Detta är ett gyllene fototillfälle som nästa gång dyker upp först 2039, så här kommer fem tips som gör att du kan lyckas med dina bilder 2015:

Solförmörkelse

1. Du behöver använda ND-filter
Ett ND-filter stoppar alla ljusets våglängder lika effektivt. ND betyder neutral densitet och är nödvändigt att använda. ND-filtret behöver komma upp ca 16 bländarsteg för att klara av ljuset.

2. Teleobjektiv med rätt brännvidd
Brännvidden beror så klart på vad du vill få med i bilden. Men om du vill få med koronan (solens lysande atmosfär) så är 400 mm att rekommendera. Vill du komma åt lite mer detaljer bör du komma upp på ca 900-1000 mm.

3. Stativ och fjärrkontroll
Använd gärna stativ och fjärrkontroll för att få stabilitet i bilden, minska skakningsoskärpan och slippa titta in i solen.

4. Kamerainställningar
Det är svårt att rekommendera vad som är det optimala, det är ju beroende på många faktorer. Men en grundinställning som ofta återkommer hos många fotografer är ISO 100-200, bländare f/8 och sedan variera slutartiden beroende av hur mycket av solen som är täckt. Ställ fokusen i manuellt läge och ställ den på oändligt.

5. WiFi eller NFC
För dig som har WiFi eller NFC i kameran är detta en väldigt bra hjälp. Använd din smarta enhet för att göra dina inställningar och ta bilderna.

Kom ihåg att det är skadligt för dina ögon att titta in i solen, så var försiktig. Det kan även vara skadligt för kamerans sensor.

Lycka till!


Scandinavian Photo

2015-03-17

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.