Utomhusfotografering med Godox-blixtar

Följ med och inspireras av fotografen Mikael Järnåsen när han testade Godox AD200 TTL tillsammans med rök och en dramatisk omgivning, för att skapa en ny bildserie till ett pågående bildkonstprojekt. Tidigare har han arbetat med speedlights och nu har han upptäckt tjusningen med de mer kraftfulla AD-blixtarna från Godox. Vi tipsar om smarta produkter som är bra att ha med sig när du ger dig ut på on location-sessioner oavsett årstid och väder.

Bild på modell under fotografering.

Portabel och smidig blixt

I Mikaels ryggsäck ligger sedan en tid tillbaka två Godox AD200-blixtar som får följa med när det är dags för on location-sessioner. Att ha två blixtar eller fler ger fina möjligheter att ljussätta på ett kreativt sätt från flera håll. Godoxblixtarna är också oerhört portabla eftersom de drivs på batteri, vilket gör dem smidiga att ta med sig när du är på språng och inte har möjlighet till eluttag. Efter några år i speedlight-världen med blixten fastmonterad på kameran så är det för många ett naturligt steg att börja använda portabla blixtar.

Godox AD200 har både TTL och High Speed Sync, vilket är funktioner som underlättar din fotografering. Det du behöver köpa till är en blixtsändare som passar din kamera. Fördelen med ett blixtsystem med lösa sändare är att du inte behöver byta hela systemet om du vill använda ett annat kameramärke, utan det räcker att du köper en ny sändare. Det är smidigt att kunna använda samma blixtar men med olika sändare. Godox har flera blixtar i AD-serien med olika styrka, AD200 är den med minst effekt (200WS) men det räcker gott och väl för de flestas behov.

Ett kamerastativ är också bra att ha, men inte enbart för att hålla kameran stadig. Det kan även fungera som en slags "vandringsstav" för att undvika halkande på väg ner i ravinen.

Ibland vill du kunna använda fler tillbehör under fotograferingen och då är en enklare Godox X2T-sändare på kameran att föredra. Ett exempel är om du vill utnyttja blixtskon som sitter ovanpå sändaren. Om du vill ha en sändare med större skärm som dessutom är tiltad för bättre översyn och hantering, är Godox XPRO ett bra alternativ.

Smarta prylar för kreativa fotoprojekt

Mikael och hans dotter bestämde sig för att ta en tur till ravinen Skurugata i Småland, och fortsätta med en ny bildserie till ett pågående bildkonstprojekt. De båda delar en passion till fotografering och att skapa kreativa porträtt, gärna med ett tema. Det är en ordentlig promenad från parkeringen till platsen, och det är som alltid mycket utrustning att släpa på- då gäller det att packa smart. Därför är en ryggsäck från sp.tech ett bra val eftersom den rymmer det mesta du kan tänkas behöva under en fotografering. Vill du ha kameran lättillgänglig under promenaden kan du även fästa kameran på ryggsäcken med hjälp av de smarta Claw-clipsen.

Bygg upp fotomiljö med hjälp av blixt och solljus

Väl framme på plats konstaterade de att förutsättningarna var fantastiska. En spännande miljö i kombination med lite naturligt solljus som sipprade ner i ravinen. Medan modellen gjorde sig klar med en sista touch-up av smink, kläder och mask, förberedde Mikael all utrustning samt placerade ut blixtarna. I ravinen använde han Godoxblixtarna för att få modellen att framträda bättre. Blixtarna ger ett lätt ljus som han försöker balansera med bakgrunden.

Det som är bra med de mindre blixtarna är att de har en fattning som passar direkt på AD200, och att det är väldigt få moment som behöver göras innan det är dags att ta första bilden. De är i en lagom storlek och passar bäst för att lätta upp ljuset på selektiva partier snarare än att lysa upp hela modellen. Det är fortfarande fullt möjligt att lysa upp hela modellen om du skulle vilja det, och detta gör du genom att sätta blixtarna en bit bort.

Skapa känsla med rök

För att få till stämningen och framhäva fram det naturliga ljuset i bakgrunden kan du addera rökstrimmor med en rökspray. Det är ett effektivt sätt att skapa lite mystik och känsla i bilden. Vill du ha ännu kraftigare effekt kan du exempelvis besöka den lokala paintballklubben där de har kraftigare rökgranater i olika färger. Det är dock oerhört viktigt att tänka på säkerheten när det kommer till användning av rök. I vissa fall kan du behöva kontakta lokal räddningstjänst för att varna att du kommer använda rök. Mikael valde att fylla hela ravinen med en dimma av rök och för de andra sportlovslediga besökarna måste det ha sett rätt häftigt ut.

Bild på modell under fotografering.

Foto: Mikael Järnåsen
Modell: Emma Järnåsen


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn