Gothenburg Street Photo Festival

Gatufotografi är en stor internationell fotogenre och i Sverige växer den snabbt. Gothenburg Street Photo Festival är Skandinaviens första gatufotofestival och i år går den av stapeln 8–9 september. Vi på Scandinavian Photo är stolt sponsor, och under festivalen är våra experter på plats för att visa upp produkter, diskutera fotografering och dela ut priser i fototävlingarna. Här kan du inspireras av bilder från festivalen och läsa intervjun där en av grundarna berättar om starten 2021 – mitt i pandemin.

Fotograf: Mats Alfredsson

Så grundades festivalen

Fotografen Mats Alfredsson är en av grundarna till Gothenburg Street Photo Festival och här berättar han om hur idén väcktes.

– Hösten 2020 var vi ett gäng gatufotografer som satt på en pub vid Långgatorna i Göteborg. Samtalet snurrade kring möjligheten att utveckla genren gatufoto ytterligare. Hur skulle vi kunna öka kunskapen och få fler fotointresserade att bli en del av detta härliga community – och dessutom locka unga fotografer?

– Just där bestämde vi oss för att dra igång Skandinaviens första gatufotofestival. Jag hade själv besökt flera sådana festivaler i andra länder, men här hemma hade det aldrig funnits någon.

Sagt och gjort! Ett år senare, i en pandemilucka hösten 2021, arrangerades den första upplagan av Gothenburg Street Photo Festival. Över 200 intresserade kom. År 2022 var intresset ännu större och i år öppnas dörrarna för tredje gången. Festivalen innehåller föreläsningar av kända gatufotografer, både nationella och internationella. Det arrangeras en stor fotoutställning med nominerade bilder från de tävlingar som festivalen bjudit in till.

– I år har vi, om möjligt, vårt kanske starkaste startfält någonsin, säger Mats. Men festivalen har också utvecklats till en fantastisk mötesplats för fotointresserade med intresse för denna spännande genre, som handlar om att fånga snabba, oförutsedda ögonblick i den offentliga miljön. I princip alltid med människor inblandade.

Gatufoto är en viktig genre

– I en tid där det fotograferas mer än någonsin, men där de flesta bilder hamnar i ett digitalt sammanhang och kanske inte bevaras till eftervärlden, är det oerhört betydelsefullt att det tas bilder av hur världen ser ut idag. Att det printas bilder, att det görs utställningar och att vår samtid bevaras för framtiden.

– De allra flesta människor älskar att se bilder från 50-, 60- och 70-talet. Att se hur människor såg ut då, hur de betedde sig, frisyrerna, kläderna och miljön runtomkring. Det är därför att vi tar dessa bilder idag, utan att arrangera, utan att fråga i förväg. Det är den osminkade verkligheten, gatans teater!

Bli en del av festivalen

Läs mer om Gothenburg Street Photo Festival och köp din biljett nu → www.gothenburgstreetphotofestival.com

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn