Att våga prata framför kameran

Att höra sig själv för första gången på en ljudinspelning kan kännas lite läskigt. ”Låter jag så?!” kan en första reaktion bli och dina vänner svarar troligtvis ja – vilket antagligen är ett högst ärligt svar. Hur vi hör oss själva prata stämmer oftast inte överens med hur omgivningen hör oss. När du lyssnar på en inspelad version av dig själv saknas kroppens resonanslåda och det kan låta ljusare och tunnare än när du hör dig själv prata.

1.jpg

Vad är då en resonanslåda?

Ta en gitarr som exempel. En elgitarr låter inte speciellt mycket om sig själv om den inte är inkopplad till en förstärkare, men en akustisk gitarr har en egen resonanslåda (gitarrkroppen) med en betydligt starkare volym och större botten i tonen. När du talar resonerar dina ljud i käkar, huvud och kropp och du hör ditt tal på ett sätt – den du talar med kommer att höra det på ett annat.

Spela in dig själv och öva för att bli mer bekväm

För att känna sig trygg och bekväm med att prata på en inspelning eller prata framför en kamera är det bra att öva på det. Spela in dig själv – du kan till exempel börja med att spela in dig på din kamera eller mobiltelefon, lyssna tillbaka och vänja dig vid att höra din egen röst. Det är en vanesak och efter att du har gjort det ett par gånger lär du dig att det är skillnad mellan att höra sig själv tala direkt och att höra det på en inspelning.

Att titta på en inspelad film med sig själv är likadant. Du kan inte veta hur andra ser dig förrän du tittar på en film med dig själv. Om du ska prata eller programleda på en videoinspelning, öva i spegeln eller framför din kamera. Hitta dina personlighetsdrag och jobba vidare med dem. Att ha ett ”ID” är något som är positivt och får dig att stå ut från mängden. Du kanske gillar att implementera rekvisita i dina videos, eller har en speciell ”catch-phrase” som är du. Själv har jag upptäckt att när jag pratar använder jag mina händer mycket för att betona det jag säger. I början tänkte jag att jag kanske skulle sluta med det, men förstod tillslut att det snarare kan vara till min fördel att jag betonar de viktiga sakerna med hjälp av mina händer. Det är en del av mitt ”ID” och jag rekommenderar dig att hitta ditt eget – det kommer att få folk att komma ihåg dig och det du vill säga.

2.jpg

Med ett enkelt manus blir du tryggare framför kameran

Innan jag ska stå framför kameran gillar jag att skriva ett enkelt manus som jag använder som stödord. Vissa kan memorera en hel video med allt de ska säga och vissa behöver ibland läsa lite mer innantill. Det är något som man blir bättre på med övning, men när du börjar skulle jag rekommendera dig att skriva ett manus och kanske till och med göra en enkel storyboard. Planering är A och O för att vara så tidseffektiv som möjligt och det blir också lättare att redigera filmen efteråt om du har en tydlig planering innan.

4.jpg

Bra hjälpmedel för bättre inspelningar

Det finns vissa hjälpmedel som du kan använda vid din inspelning för att enklare komma ihåg ditt manus. En teleprompter kan stödja dig och du behöver inte avbryta din filmning för att läsa innantill från anteckningarna. Har du en iPad kan du enkelt använda en teleprompter från till exempel Prompterpeople, som genom appen iCue hjälper dig att enklare läsa upp din text framför kameran, likt ett nyhetsankare. Om du önskar att ha en enklare iPad-lösning har Tether Tools flera hållare som du smidigt kan sätta på ditt stativ och ha ditt manus på din iPad.

När du spelar in dina videos, se till att använda dig av en kamera med en roterande skärm, alternativt ta hjälp av en monitor från till exempel Small HD eller Aputure. Med en monitor ser du hur du placerar dig i bilden samt får en känsla av hur filmen kommer att se ut när den är klar. Kom dock ihåg att titta in i objektivet och inte på monitor eller manus när du pratar! Din publik vill ha ögonkontakt med dig och du vill inte tappa närvaron i din film.

Ett riktigt bra ljud ger framgång till dina filmer

Se också till att ljudet på din film håller bra kvalitet – det är nästan viktigare än själva bildkvalitén eller ditt kameraval – har du ett bra ljud känns hela din film och det du presenterar mer proffsigt och folk kommer att vilja se mer av dig och det du producerar.

Att bli bekväm med att stå framför kameran är något som kommer med övning och som vanligt kommer det att gå fortare för vissa och ta längre tid för andra. Det är dock något som jag varmt rekommenderar att göra! När du tittar på din färdiga film kommer du att känna dig väldigt stolt över det du har skapat och min gissning är att du kommer få blodad tand.

Lycka till med din nästa film!

 

3.jpg


Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn