Fotografera på semestern

Jag är nyligen hemkommen från en resa till den underbara ön Santorini i Grekland och tänkte ta tillfället i akt - medan jag är inspirerad - och skriva en bloggpost om just semesterfotografering! De tips jag tar upp här, är skrivna efter mina tankar när jag var utomlands, men passar minst lika bra om du är i sommarstugan eller reser runt här uppe i Norden.


Samtliga bilder i inlägget är tagna med ett fast 50mm-objektiv, utom de två sista, som är fotade med en kompaktkamera som klarar fota undervattnet

Upplev minst en soluppgång och en solnedgång

De vackraste bilderna från min semester är tagna ungefär en timme före- fram till en timme efter solnedgång och soluppgång. Det är något som bara måste upplevas! Är du utomlands? Gå ner till stranden eller till en utkiksplats med havsutsikt. Är du i sommarstugan? Kliv ut på ängen och fånga daggen i gräset eller dimman i skogsbrynet. Eller varför inte ta dig ut med båt?
semesterfotografering tips fotografera semester

 

Skapa spännande porträtt med struktur

En av mina porträttfavoriter, är att använda högt gräs eller lågt hängande grenar, för att få en härlig struktur i bilderna. Detta tycker jag fungerar allra bäst om du fotar på låga bländartal (tex. 1,8) och varför inte testa det ytterligare utomlands, med hjälp av palmer eller liknande träd, med långa, smala blad? Förrutom att det skapar "mönster" i din bild, så ger det också ett djup. Stannar du i Sverige, kan du testa det med hängpilar eller gräset på ängen (men akta er för fästingar!)

Tips: Se till att ha grenar/gräs både framför och bakom personen du fotograferar.
bättre bilder på semesterb

 

Backa några extra steg, när du tar bilder på resesällskapet

Något som jag tycker är viktigt, är att inte glömma miljön, även när du är ute efter att ta bilder på din familj eller dina vänner. Backa några extra steg, eller zooma ut, för att få med mer av miljön som personen eller personerna befinner sig i - det skapar mer rymd och bilden blir mycket mer än ett vanligt porträtt, taget "någonstans där man inte riktigt ser var det är".

Tips: Glöm inte heller kompositionen - antingen mycket himmel eller mycket jord, låt inte personen eller personerna sväva runt på mitten.

Glöm inte folkvimlet

Det är lätt att fastna i alla vyer, så glöm inte människorna runt omkring dig, som också är en del av upplevelsen och stämningen. Jag gillar att se tillbaka även på dessa bilder, även om jag inte känner människorna i fråga, för det påminner mig om att det inte bara var jag som var ivrig med kameran...

fota på semestern


Lek med en undervattenskamera

Det var första gången jag fotade med undervattenskamera när jag var i Grekland, så jag var både mycket fascinerad och hade svårt att sänka den under vattenytan - man är ju van att hålla kameran så långt från vattnet som det bara går!
Det roliga med den är inte bara att man kan ta bilder under vattnet, utan att man kan bada med den och fotografera härliga över-ytan-bilder, utan att vara rädd för att det skvätter vatten.
foto undervattenskamera semester

FOTO: Elin Kero


2012-07-11

Dela

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn