Hur får jag till bakgrundsoskärpa/bokeh

Bokeh används för att beskriva hur bakgrundsoskärpan återges i en bild. Det går att få fram snygg bokeh på olika sätt, vi förklarar vilka tekniker som finns och vilken utrustning som ger bäst resultat.

Jaha, hur gör jag då för att lyckas?

Kamera med stor sensor

Det finns två saker som är avgörande för att få fram bakgrundsoskärpa. Det första är sensorns storlek i din kamera. Mobiltelefoner och kompaktkameror har ofta väldigt liten sensor, därför är det svårt att få fram bokeh-effekten. Du behöver ha en kamera med en större sensor, som en DSLR eller kompakt systemkamera.

Kameran till vänster har en större sensor än kameran till höger

Objektiv med bra ljusstyrka

Det andra är ljusstyrkan i objektivet. Ljusstyrkan kan tillexempel vara f/1.2 eller f/5,6. Ju mindre tal du har på ditt objektiv ju större är ljusstyrkan och ju kortare skärpedjup kan du få.

Objektivet till höger har en högre ljusstyrka (f/1,2) än objektivet till vänster (f/5,6)

Den övre bilden är tagen med bländare f/1,2 och den undre är tagen med bländare f/5,6. Notera utemöblerna i bakgrunden

Olika brännvidder ger olika resultat

Utöver det så påverkar även brännvidd och avstånd till motivet. Detta kan man använda för att "trycka ihop" bakgrunden för att låta huvudmotivet stå ut mer

Men varför ska jag ha det?

Bokeh är det ett effektivt sätt att frigöra ett motiv eller en person från bakgrunden och används flitigt inom porträtt- sport- och naturfoto.

I vissa fall, speciellt med närbilder, så kan det vara så att bokehn fungerar som det intressanta elementet i en bild.

Bokeh handlar inte bara om att ha suddig bakgrund, utan även något suddigt i förgrunden. Ibland pratas det om att "slänga in någon skit i förgrunden" och det är för att tillföra ett djup i bilden.

Finns det några nackdelar?

Bokeh kan vara en fiende när du vill ha ett långt skärpedjup. Det kan tillexempel vara vid landskapsfotografering, då man ofta vill ha skärpa ifrån närmaste stenen ända till horisonten.

Se till att rätt del av bilden blir i fokus

Men bokehn kan också bli ett problem om man inte håller reda på var kameran lägger sin autofokus, då kan ditt huvudmotiv bli suddigt!


Scandinavian Photo

2015-07-16

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.