Lär dig att livestreama med Alister Chapman & Sony PXW-Z90

Vill du lära dig att streama dina videor live på YouTube eller Facebook? Den brittiska filmfotografen Alister Chapman går steg för steg igenom hur du går tillväga för att livestreama med Sonys videokamera PXW-Z90. Kolla in videon och inspireras här!

En brittisk filmfotograf och en imponerande videokamera

Alister Chapman är en brittisk filmfotograf och kameraman som har jobbat med allt från tv till stora Hollywoodproduktioner. Han är också en känd lärare när det kommer till filmkamerateknologi, filmtekniker och produktionsmetoder. En av de kameror han har jobbat mycket med är Sony PXW-Z90, som han bland annat tog med på en av sina resor till Norge. Trots kallt och ruskigt väder och kamerans lilla storlek, blev resultatet av både video och bild imponerande bra.

Sony PXW-Z90 är ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha en kompakt och smidig kamera att skapa professionella videor med. Något som särskilt utmärker Z90 är den snabba och följsamma autofokusen med 273 punkters fasdetektering, som du kan ställa in för att följa ett ansikte eller ett särskilt föremål. Du kan filma i 4K med 25 bilder per sekund, slow motion med 120 bilder per sekund och super slow motion med 1000 bilder per sekund. Med kamerans sensor på 1’’ får du dessutom ett grunt skärpedjup, och med Sonys ”Clear Image Zoom Technology” kan du zooma upp till 18x.

Livestreama till YouTube och Facebook

Alister har stor erfarenhet av Sony PXW-Z90, och utöver att ta med sig den till de norska fjällen har han använt den mycket för livestreaming, både på YouTube och Facebook. Alister går steg för steg igenom hur du skapar en livestream, visar videokamerans funktioner och förklarar de olika inställningarna. I exemplet kommer han att demonstrera hur du livestreamar på YouTube, men det kan vara bra att veta att Facebook har väldigt liknande funktioner.

Så – hur går du tillväga för att livestreama? Det finns två delar av processen. Den ena delen är att förbereda så att YouTube är redo att ta emot din video, och den andra delen är att förbereda videokameran så att den är redo att skicka videon.

Inställningar på YouTube

Börja med att skapa ett konto på YouTube. Klicka på videokamerasymbolen Create i högra hörnet, och välj Go Live. YouTube Studio kommer att öppnas och du får göra olika val för din livestream. Välj namn på videon, om den ska vara publik, privat eller om den ska schemaläggas till en särskild tid, och om den är anpassad för barn eller inte. Här kan du även välja att lägga till en beskrivning för videon. Ladda upp en thumbnail om du vill, och klicka därefter på Create Stream.

Under Stream Settings hittar du raderna Stream Key och Stream URL. Informationen från dessa måste du sedan lägga in i videokameran för att kunna streama.

Inställningar i videokameran

Den första inställningen du måste kontrollera i videokameran är att det finns en internetanslutning. Detta gör du genom att gå till Network Set i inställningsmenyn. Klicka på Wi-Fi Set, Access Point Set och välj sedan det trådlösa nätverk du vill ansluta till. 

Därefter går du tillbaka till Network Set i inställningsmenyn och klickar på RTMP/RTMPS. Välj en preset som du vill använda, och välj storleken 1280x720px för att få bäst kvalitet. Nu är det dags att lägga in den information du har fått från YouTube – gå in under Destination Set och skriv in din Stream URL i fältet URL, och din Stream Key i fältet Stream Name. Gå sedan tillbaka till RTMP/RTMPS och välj Execute och Wi-Fi

Nu kommer du att se en figur med texten STRM på skärmen, som signalerar att kameran är redo för att börja streama. För att starta din stream klickar du på den fysiska knappen Thumbnail på sidan av kameran. Nu är du live! Du kan när som helst avsluta din stream genom att klicka på End på YouTube eller på kameran.

Lycka till!

Se mer av Alister:

Hemsida: www.alisterchapman.com
Facebook: Alister Chapman
Instagram: @alisterchapman1


Sanna Wikström

2020-07-23

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn