Ta fram kameran och kreativiteten i jul!

Fånga julkänslorna på bild och låt din kreativitet arbeta. I detta inlägget får du tips och tips hur du kan fotografera och fånga julstämningen.

GE MER GLANS ÅT JULEN
1. Vänta tills det blir helt mörkt!
2. Vrid programratten till läge TV eller S (beror på ditt kameramärke) - detta är läget för slutartidsprioritet.
3. Ställ ISO på 100 (eller i alla fall det lägsta ISO-talet på din kamera). Vet du inte hur man gör, så kan du läsa mer om det i manualen.
4. Ställ in slutartiden (oftast en ratt nära avtryckaren) på en slutartid mellan 10 och 30 sekunder. Hur lång slutartid du kan välja beror på hur mörkt det är i rummet. Har du ställt in kameran på 30 sekunder och bländartalet (ett tal med bokstaven f före, tex. f22) på LCD'n blinkar när du trycker ner avtryckaren, har du valt en för lång slutartid - korta i så fall slutartiden till tex. 20 sekunder och prova igen.
5. Ta en bild på julgransljusen eller adventljusstaken - men kom ihåg att använda stativ!

Den långa slutartiden får ljusen att stråla! Här kan du se hur de olika slutartiderna påverkar "stjärnglansen" (klicka på bilden för att se den större).

bildtext

SPEGLA DIG I JULGRANSKULORNA
Använd en (gärna extern) blixt för att lysa upp inuti den mörka julgranen och ett objektiv med litet bländartal för att avskärma kulan från resten av julgranen med hjälp av kort skärpedjup.

Produkttips, Blixtar: Canon Speedlite 430EX II Nikon SB-700 Sony HVL-F43AM
Produkttips, objektiv: Canon 50/1,8 Nikon 50/1,8 Sony 50/1,8

 

FÅNGA FLINGORNA
Att visa på bild att det regnar eller snöar kan vara svårt. Hur mycket det än vräker ner, så ser det ändå inte ut som någonting när bilden väl är tagen. Det här är ett tips som isolerar snön och får den att framhävas mer. Gå ut medan det snöar riktigt ordentligt. Använd ett objektiv med litet bländartal, ställ in det på manuell fokusering och istället för att fokusera på, i det här fallet tågspåren eller skylten med avgångsinformation, så vrider du fokusringen så att fokus hamnar någonstans mellan dig själv och ditt motiv. Resultatet blir att du fångar några av snöflingorna i fokus, vilket ger bilden en väldigt mysig stämning - och man ser definitivt att det snöar.

Produkttips, objektiv: Canon 50/1,8 Nikon 50/1,8 Sony 50/1,8
 

GÅ PÅ SPANING
Vill du fördriva lite tid, eller kanske öva upp din reaktionsförmåga, kan ett alternativ var att gå ut och spana efter fåglar. Ta på dig ett teleobjektiv, dra på dig varma kläder och gå ut och smyg på fåglarna runt fågelbordet i trädgården. De små krabaterna lär uppehålla dig en bra stund, eftersom det är lite trixigt då de sällan sitter still, men resultatet kan bli både vackert och roligt... Har du fågelbordet i närheten av fönstret, kan du ju alltid fuska och fota genom rutan.. ;-)

Produkttips, teleobjektiv: Sigma 70-300/4-5,6 OS (med bildstabillisator).
 

RÖRELSE-LEK
Så här års försvinner ljuset fort och det är då du kan passa på att leka lite med långa slutartider.

1. Ställ kameran på ett stativ och använd fjärrutlösare eller kamerans självutlösare (för minsta möjliga skakningar).
2. Vrid programratten till läge TV eller S (beror på ditt kameramärke) - detta är läget för slutartidsprioritet.
3. Ställ ISO på 100 (eller i alla fall det lägsta ISO-talet på din kamera). Vet du inte hur man gör, så kan du läsa mer om det i manualen.
4. Ställ in slutartiden (oftast en ratt nära avtryckaren). Är det inte helt kolsvart ute så kan du testa med en slutartid runt 1-3 sekunder. Det är tillräckligt lång tid för att kameran ska registrera rörelse men tillräckligt kort tid för att man också ska hinna se vad som händer. Har man för lång slutartid så kan nämligen rörelsen försvinna helt. Om ett högt bländartal (tex f22) blinkar på LCD'n när du trycker ner avtryckaren, har du ställt in en för lång slutartid - då måste du korta den med några sekunder.
5. Ta en bild när du eller någon annan rör sig framför kameran. Ju längre slutartid du har, desto "dimmigare" och mer spöklikt blir det som rör sig.

Vi på Scandinavian Photo önskar er en mysig, kreativ och inspirerande jul! Dela gärna med er av era egna tips bland kommentarerna!
 

Foton: Elin Kero


Scandinavian Photo

2011-12-15

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! I vårt nyhetsbrev ger vi dig exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår integritetspolicy.