Ta fram kameran och kreativiteten i jul!

Fånga julkänslorna på bild och låt din kreativitet arbeta. I detta inlägget får du tips och tips hur du kan fotografera och fånga julstämningen.

GE MER GLANS ÅT JULEN
1. Vänta tills det blir helt mörkt!
2. Vrid programratten till läge TV eller S (beror på ditt kameramärke) - detta är läget för slutartidsprioritet.
3. Ställ ISO på 100 (eller i alla fall det lägsta ISO-talet på din kamera). Vet du inte hur man gör, så kan du läsa mer om det i manualen.
4. Ställ in slutartiden (oftast en ratt nära avtryckaren) på en slutartid mellan 10 och 30 sekunder. Hur lång slutartid du kan välja beror på hur mörkt det är i rummet. Har du ställt in kameran på 30 sekunder och bländartalet (ett tal med bokstaven f före, tex. f22) på LCD'n blinkar när du trycker ner avtryckaren, har du valt en för lång slutartid - korta i så fall slutartiden till tex. 20 sekunder och prova igen.
5. Ta en bild på julgransljusen eller adventljusstaken - men kom ihåg att använda stativ!

Den långa slutartiden får ljusen att stråla! Här kan du se hur de olika slutartiderna påverkar "stjärnglansen" (klicka på bilden för att se den större).

bildtext

SPEGLA DIG I JULGRANSKULORNA
Använd en (gärna extern) blixt för att lysa upp inuti den mörka julgranen och ett objektiv med litet bländartal för att avskärma kulan från resten av julgranen med hjälp av kort skärpedjup.FÅNGA FLINGORNA
Att visa på bild att det regnar eller snöar kan vara svårt. Hur mycket det än vräker ner, så ser det ändå inte ut som någonting när bilden väl är tagen. Det här är ett tips som isolerar snön och får den att framhävas mer. Gå ut medan det snöar riktigt ordentligt. Använd ett objektiv med litet bländartal, ställ in det på manuell fokusering och istället för att fokusera på, i det här fallet tågspåren eller skylten med avgångsinformation, så vrider du fokusringen så att fokus hamnar någonstans mellan dig själv och ditt motiv. Resultatet blir att du fångar några av snöflingorna i fokus, vilket ger bilden en väldigt mysig stämning - och man ser definitivt att det snöar.GÅ PÅ SPANING
Vill du fördriva lite tid, eller kanske öva upp din reaktionsförmåga, kan ett alternativ var att gå ut och spana efter fåglar. Ta på dig ett teleobjektiv, dra på dig varma kläder och gå ut och smyg på fåglarna runt fågelbordet i trädgården. De små krabaterna lär uppehålla dig en bra stund, eftersom det är lite trixigt då de sällan sitter still, men resultatet kan bli både vackert och roligt... Har du fågelbordet i närheten av fönstret, kan du ju alltid fuska och fota genom rutan.. ;-)RÖRELSE-LEK
Så här års försvinner ljuset fort och det är då du kan passa på att leka lite med långa slutartider.

1. Ställ kameran på ett stativ och använd fjärrutlösare eller kamerans självutlösare (för minsta möjliga skakningar).
2. Vrid programratten till läge TV eller S (beror på ditt kameramärke) - detta är läget för slutartidsprioritet.
3. Ställ ISO på 100 (eller i alla fall det lägsta ISO-talet på din kamera). Vet du inte hur man gör, så kan du läsa mer om det i manualen.
4. Ställ in slutartiden (oftast en ratt nära avtryckaren). Är det inte helt kolsvart ute så kan du testa med en slutartid runt 1-3 sekunder. Det är tillräckligt lång tid för att kameran ska registrera rörelse men tillräckligt kort tid för att man också ska hinna se vad som händer. Har man för lång slutartid så kan nämligen rörelsen försvinna helt. Om ett högt bländartal (tex f22) blinkar på LCD'n när du trycker ner avtryckaren, har du ställt in en för lång slutartid - då måste du korta den med några sekunder.
5. Ta en bild när du eller någon annan rör sig framför kameran. Ju längre slutartid du har, desto "dimmigare" och mer spöklikt blir det som rör sig.

Vi på Scandinavian Photo önskar er en mysig, kreativ och inspirerande jul! 

Foton: Elin Kero


Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn