Bokeh och skärpedjup

Vill du få suddig bakgrund på dina foton? Att göra bakgrunden oskarp genom ett kort skärpedjup i foton är ett effektivt sätt att skapa en proffsigare känsla av exempelvis porträtt av både människor och djur, men kan användas i flera olika sammanhang. Ett annat ord för suddig bakgrund är "bokeh", som används för att benämna oskärpans kvalitet och karaktär. Lär dig mer om skärpedjup och bokeh här.

Närbild på vitsippa med bokeh

Innehåll

Bokeh handlar inte bara om bakgrunden, utan kan även vara något suddigt i förgrunden. Ett tips är att medvetet addera något framför motivet, i kanten av bilden, för att tillföra ett djup i fotot.

Foto: Mikael Järnåsen

Bländaren påverkar bokeh

Hur formen på de oskarpa ljuspunkterna i bokehn blir beror på bländarlamellerna i ditt objektiv. Ofta eftersträvar man snygga runda cirklar i bokehn, men det avgörs hur många lameller det är i objektivet, hur de är uppbyggda samt största möjliga bländare. En fullt öppen bländare på ett riktigt ljusstarkt objektiv bildar en helt rund öppning som ger runda bokeh-cirklar, medan mindre ljusstarka objektiv inte får fullt lika jämna cirklar. 

Det finns också objektiv som med konstruktionen på sina lameller skapar olika former på bokehn, alltifrån stjärnor till kattögon och diamanter. Just av denna anledning är det många som med hjälp av objektivadaptrar och konvertrar ger nytt liv till gamla analoga objektiv. Gamla objektiv har ofta inte samma optiska prestanda som dagens modeller, men de har fina bokeh-egenskaper som gör dem eftertraktade för konstnärliga fotografer. Läs mer om att använda analoga objektiv på digitalkameror här.


Vad är skärpedjup?

Med skärpedjup menas hur mycket av motivet i ett foto som är fokus i bildens djupled, och därmed också hur mycket av bilden som ligger i oskärpa eller bokeh. Skärpedjupet kan vara kort eller långt (och allt däremellan).

  • Kort skärpedjup = fokus/skärpa på en liten del av bilden och suddig för-/bakgrund
  • Långt skärpedjup = fokus/skärpa i stora delar eller hela bilden utan suddig bakgrund

När du tar ett foto sätter du fokus på ditt motiv som då alltid kommer att vara i skärpa, och även allt i bilden som ligger på samma avstånd från din kamera. Däremot kan allt som är bakom och framför motivet hamna i oskärpa, beroende på lite olika faktorer. Här är två bilder som visar samma scen med långt respektive kort skärpedjup.


Hur får jag suddig bakgrund i foton?

Att ha kontroll över skärpedjup är ett av de kraftfullaste sätten att styra känsla och stämning i dina foton. I vissa bilder blir kort skärpedjup och suddig bakgrund skillnanden mellan ett mediokert och proffsigt resultat, medan andra foton kräver långt skärpedjup för att berätta sin historia. Skärpedjup styr du med bländaren och/eller avståndet till ditt motiv, men det finns ytterligare två faktorer som avgör hur suddig bakgrunden blir när du fotograferar.

4 faktorer som påverkar skärpedjup och bakgrundsoskärpa

  1. Bländare
  2. Avstånd
  3. Brännvidd
  4. Sensorstorlek

1. Bländare

Bländaren i objektivet påverkar hur långt eller kort skärpedjupet i fotot blir. Med en stor bländare på till exempel f/1,4 eller f/2,8 blir bakgrunden suddigare, än med bländare f/8. Ju lägre tal, desto kortare skärpedjup. Med liten bländare, till exempel f/18, får du skärpa i hela bilden, vilket är användbart vid landskapsbilder. Läs mer om bländare här.

Illustration av kort skärpedjup
Illustration av skärpedjup, bländare f/8
Illustration av långt skärpedjup

2. Avstånd

Ett tips är att gå närmare objektet som du ska fota om du vill ha suddig bakgrund. Ju närmare du kommer ditt motiv, desto mer bokeh kommer du att få. Det beror på att när du kommer närmare motivet blir skillnaden i avståndet mellan dig och motivet större, jämfört med avståndet mellan motivet och bakgrunden, vilket gör att bakgrunden blir suddigare. Med kortare avstånd behöver du inte använda lika stor bländare som på längre avstånd, för att få samma bakgrundsoskärpa. 

På samma sätt kan du alltså även öka avståndet mellan motivet och bakgrunden för att få mer bokeh.

Illustration av kort skärpedjup när man fotograferar nära objektet

3. Brännvidd

Precis som du kan gå närmare motivet för att få suddigare bakgrund, så kan du även använda zoom för att komma närmare och därmed öka bakgrundsoskärpan. Det faktiska skärpedjupet ändras egentligen inte – det vill säga att lika stor yta i djupled är i fokus – men på grund av snävare utsnitt upplevs motivet längre ifrån bakgrunden vilket gör att den blir suddigare. Brännvidd på 135 mm kommer med andra ord att ge suddigare bakgrund än 50 mm, med samma bländare.

Illustration av skärpedjup med högre brännvidd

4. Sensorstorlek

Sensorns storlek i din kamera påverkar bakgrundsoskärpan, en större sensor ger mer bokeh. Men det är ingen egenskap eller funktion i sensorn, utan handlar egentligen om punkt nummer två ovan – avstånd. Om du jämför fullformatskameror med APS-C-kameror (där fullformat har en större sensor än APS-C) så ger två foton med samma bländare och brännvidd samma skärpedjup.

Tar du däremot två bilder med samma bildutsnitt i varje sensorstorlek, så kommer fullformatsbilden ha mer bakgrundsoskärpa. Varför? På grund av ett vidare bildutsnitt i fullformat jämfört med APS-C, så behöver du gå närmare motivet med en fullformatskamera för att få samma bildutsnitt som APS-C – och får därmed mer bokeh.

Sensorstorlek påverkar däremot hur bakgrundsoskärpan ser ut. Mobiltelefoner och kompaktkameror har en jämförelsevis liten sensor, därför är det svårt att få fram äkta bokeh-effekt. Bakgrunden kommer att bli suddig, men kvaliteten är inte alls densamma som du får från en kamera med en större sensor, som en DSLR-kamera eller spegellös systemkamera.

Skillnaden i bokeh mellan en mobiltelefon och systemkamera syns tydligt här.

Om du använder samma teknik utomhus kan du få samma effekt men med annat utseende. För att inte få ljusgenomsläpp genom pappret bör du använda ett svart papper eller färga ett vitt papper med en svart penna. I och med att det är mycket ljusare utomhus kan du inte använda stora figurer utan börja med att skära ut linjer som är cirka 2 mm breda. Vill du fylla hela bilden med bokeh så använder du manuell fokus som du sätter på absoluta närgränsen.

Till toppen av sidan


Tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha hjälp att hitta rätt utrustning för dina behov. Du är varmt välkommen att kontakta våra experter för rådgivning, support och köphjälp på 0770-77 11 00 eller via vårt kontaktformulär. Du kan även besöka oss i våra butiker i StockholmMalmö eller Borås. Kolla in alla produktnyheter och lärorika kunskapsinlägg som hjälper dig att utvecklas ännu mer i ditt kreativa skapande. Missa inte heller att bli medlem i vårt community där du kan träffa likasinnade och inspireras av andra kreatörer!


Mer kunskap

17
mars

Kamerors sensorstorlekar – vad är skillnaden mellan fullformat och APS-C?

Sensorn i en kamera kan jämföras med filmen i en analog kamera. Den registrerar ljuset som faller in från objektivet och omvandlar det till ett foto. Det finns bildsensorer i olika format som är bra att känna till när man ska köpa systemkamera. Här tittar vi närmare på just kamerasensorer, de olika storlekarna och vad som skiljer dem åt.

Läs mer

18
nov

Lär dig mer om makrofotografering

Makrofotografering är kort och gott fotografering av små detaljer på nära håll. Genom att förstora upp en insekt, en blomma eller ett smycke över ett helt foto kan du se detaljer, mönster och strukturer som normalt inte är synliga för det mänskliga ögat. Här har vi samlat fototips och inspiration ihop med produkttips för att du ska kunna komma igång med makrofotografering.

Läs mer

1
nov

Fokusering – lär dig kamerans autofokus

Fokus och skärpa är otroligt viktigt för ett bra foto och till din hjälp har du kamerans autofokus och olika fokuspunkter. I denna guide går vi igenom allt som har med kamerans fokusering att göra och ger tips till dig som vill börja med manuell fokusering.

Läs mer

7
okt

Objektivguide – välj rätt kameraobjektiv

Är det dags för ett nytt objektiv men har du svårt att välja vilket? Funderar du på vilken brännvidd du behöver? Är du osäker vilken egenskap du ska titta efter eller undrar du vilka objektiv som passar till din kamera? I vår kompletta objektivguide hjälper vi dig reda ut olika egenskaper och funktioner som skiljer olika objektiv emellan, och vad du ska titta efter för att få det bästa objektivet efter dina önskemål.

Läs mer

16
okt

Systemkamerans inställningar – lär känna din kamera

Hur hänger bländare, slutare och ISO ihop egentligen? Ska jag fotografera i Jpeg eller Raw? Vad betyder alla bokstäver och symboler på kamerans programvalsratt? Vi hjälper dig förstå systemkameran och hur alla inställningar fungerar här.

Läs mer

1
jan

Bländare i kameran – så funkar det

Bländaren är öppningen i objektivet som släpper in ljus till kamerans sensorn för att ett foto ska bli till. Öppningen, eller hålet, sitter i objektivet och kan liknas vid ögats pupill. Precis som pupillen kan bländaren vara olika stor och släppa in olika mycket ljus, beroende på hur mörkt eller ljust det är, men bländaren påverkar också fotots skärpedjup.

Läs mer

Scandinavian Photo

2023-01-20

Dela

Teknik för kreativt skapande är vår passion.

Vi på SP älskar kreativitet och vårt fokus är att erbjuda högkvalitativa produkter till teknikintresserade människor. Med personlig service och expertrådgivning skapar vi lösningar som är skräddarsydda för dig och ditt ändamål – till bra priser.

Let's be friends!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med i teknikbranschen! Om du anger din mejladress och börjar prenumerera samtycker du till att få nyhetsbrev från Scandinavian Photo. Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden, de senaste nyheterna från ledande varumärken i branschen och massvis med inspiration till din mejl.

Ditt samtycke är frivilligt och du kan när som helst avregistrera dig eller återkalla ditt samtycke. Läs mer om vår personuppgiftsbehandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Kundvagn

Kundvagn

Din kundvagn är tom!

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Gillar

Gillar

Det finns inga produkter

Totalt: 0 produkter
0 SEK

Dela kundvagn

Spara länken till senare, skicka till en vän eller dela i communityt.

Namnge din kundvagn
Länk till kundvagn